4 Haziran 2017 Pazar

SA4415/ÇY4-DB88: Dahlan- BAE'nin 15 Temmuz Darbesi'ndeki Rolü

Sonsuz Ark'ın Notu:
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Washington büyükelçisi Yusuf el-Uteybe'ye ait olduğu iddia edilen ve bazı hacker gruplar tarafından yayınlanan e-postalar, Büyükelçinin İsrail yanlısı Demokrasiyi Savunma Vakfı (FDD) ile yakın ilişki içinde olduğunu ve Türkiye ile Katar'a karşı ortak politikalar geliştirmeye çalıştıklarını gösterdi. 15 Temmuz darbesinden bir ay önce Türkiye'yi "Yoldan çıkan bir NATO müttefiki" olarak tanımlayan , "Er ya da geç bir hesaplaşma günü yaşanması ihtimal dahilinde" ifadelerini kullanan .FDD'nin kıdemli danışmanı John Hannah, hacklanen maillerde BAE elçisine"Merhaba Büyükelçi. Size bir makale yolluyorum. Orta büyüklükte bir Türk gazetesi, FDD ve BAE'yi bazı başkalarıyla birlikte Türkiye'deki darbenin arkasındaki komplocular arasında zikretmiş. Sizinle birlikte anılmaktan onur duydum." diyor. BAE 15 Temmuz Darbesi engellenince paniğe kapılmış ve Muhammed Dahlan'ı ülkeden kovmuş, Türkiye ile ilişkilerini düzeltmeye çalışmıştı. (Lütfen çevirinin sonundaki ilgili notu okuyunuz.)
Seçkin Deniz, 04.06.2017

EXCLUSIVE: UAE 'funnelled money to Turkish coup plotters'
#TurkeyCoup

Türk kaynakları Filistinli sürgün ve Emirati aracısı Dahlan’ın, darbe girişimi öncesinde din adamı Gülen'le temas halinde bulunduğunu iddia etti.

Birleşik Arap Emirlikleri hükümeti, başarısız girişimi başlatmadan önce Türkiye'deki darbe plancıları ile işbirliği yaptı; sürgündeki Fatih lideri Muhammed Dahlan'in, Türkiye tarafından suçlanan ABD merkezli din adamıyla komplo düzenlediği, Türkiye'nin yakın istihbarattan birinin Middle East Eye'a verdiği demeçte iddia edildi.


Dahlan'ın darbe girişimi öncesi haftalarda para toplayan kişilere para yatırdığı iddia ediliyor ve ABD merkezli bir Filistinli işadamı aracılığıyla, Türkiye darbe planlayıcılarının başı olduğu iddia edilen din adamı Fethullah Gülen'le görüşmelerde bulunduğu bildiriliyor.

Dahlan'a yakın olan bu adamın kimliği bir Türk istihbarat servisince biliniyor.

15 Temmuz'daki darbe gecesi boyunca Sky News Arabic ve Al Arabiya dahil Dubai'de bulunan pan-Arap medyası, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisine yapılan darbenin başarılı olduğunu bildirdi.

Bir noktada, Emirates'den etkilenen medya organları, Erdoğan'ın ülkeden kaçtığını iddia etti. Yine de, medya organlarının darbede yer aldığı yönünde bir bilgi yok.

BAE hükümetinin -Suudi Arabistan'dan bir saat sonra- darbeyi kınaması ve Erdoğan'ı Türkiye'nin meşru cumhurbaşkanı olarak desteklemesi 16 saatini aldı.

MEE ile konuşan kaynaklara göre, Birleşik Arap Emirlikleri Dahlan'dan uzak durmak için bir operasyon başlattı.

BAE sosyal medyada "Dahlan'la öfke" yaşandığını belirtti. Kısa süre sonra Dahlan BAE'den ayrılmak zorunda kaldı ve Mısır'da olduğu anlaşıldı.

Dahlan, Gazze ve Batı Şeria'dan sürülen ve Abu Dhabi'nin prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan ile yakın ilişkisi olduğu düşünülen Filistin siyasi partisi Fetih'in eski lideri.

Kendisinin, Ortadoğu'da çeşitli operasyonlarda BAE fonları ve iletişimi için bir aracı olarak kullanıldığı iddia ediliyor.

MEE, Mayıs ayında BAE, Ürdün ve Mısır'ın Dahlan'ı mevcut Fetih lideri Filistin Otoritesi Başkanı Mahmud Abbas'ın tercih ettiği halef olarak tanımladığını bildirmişti.

Dahlan, Libya'daki iç savaşı başlatma girişimleriyle de bağlantılı. Gizli bir kayıtta Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah el-Sisi'nin büro müdürü Abbas Kamel'in  üç kişinin eşlik ettiği Dahlan'ın özel bir jetle Libya'yı gizlice ziyaret edeceğini açıkladı.

Kamel, bir askeri yetkilinin Dahlan'ın Libya havaalanını gizli tutmasına izin vermesini önerdi. 

Kamel, Dahlan'ın Mısır makamları için zaten bir problem oluşturduğunu söyledi çünkü "bütün hareketlerini izleyen Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen emirler üzerine" gitmişti.

Darbenin başarısızlığından bu yana Emirlik Ankara'yla ilişkilerini tamir etmeye çalışıyor. İki uluslararası generalin Dubai hava limanında darbe ile bağlantısı olduğu şüphesiyle gözaltına alındıkları bildirildi.

Afganistan Türk Çalışma Grubu 'nun genel komutanı Mehmet Cahit Bakır ve Kabil' teki Tren, Danışma ve Yardım Komutanlığı komutanlığındaki genel sekreter Şener Topuc Ankara'ya gönderildi.

BAE, Erdoğan'ın yürüttüğü Türk ordusunun tasfiyesinden sonra meydana gelebilecek bir tepkiden daha çok korkuyor.

Bir kaynak MEE'ye şunları söyledi: "Artık Erdoğan'ın tam güce sahip olduğunu hissediyorlar. Onu kişisel olarak sevmiyorlar ve onu intikam almak isteyecek bir adam olarak düşünüyorlar. Erdoğan ahırları temizledikten sonra darbeyi destekleyen ülkeyi ifşa edeceğini düşünüyorlar. "

Darbe girişimi ile bağlantılı olarak 126 general general tutuklandı. Bu, Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki tüm generallerin yaklaşık üçte birini temsil ediyor.

Dahlan'ın darbeden önce ABD'deki Filistinli işadamı ile yaptığı görüşmeler hakkında çıkan açıklamalar, Washington'un Türkiye'nin Gülen'e iadesi talebini değerlendirmeye yönelik baskıyı da artırabilir.

Türkiye'nin dışişleri ve adalet bakanları, ABD'ye Gülen'in iadesini talep etmek için ABD'ye gideceklerdi, ancak bunun başarılması için, ABD yasalarına göre  cezai suç listelerini desteklemek için ilk derece kanıtı olan bir ABD'li hakimi ve benzer suçlamaların var olduğunu gösteren kanıtlar sunmaları gerekiyor.

 Bu engelin ortadan kaldırılması durumunda, Gülen'e karşı suçlamaların nitelikli olduğu ve Türkiye'de adil yargılama garantisi verilemeyeceği yönündeki savunmaya açık olduğu da biliniyor. Darbeden sonra yaklaşık 2.700 hakim görevden alındı.

David Hearst, 29 Temmuz 2016


Derya Beyaz, 04.06.2017, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Çeviri Analiz

Orijinal Metin:
http://www.middleeasteye.net/news/exclusive-uae-funnelled-money-turkish-coup-plotters-21441671


Sonsuz Ark'ın Notu: 03.06.2017, Star

BAE'nin Washington büyükelçisinin e-posta adresi hacklendi

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Washington büyükelçisi Yusuf el-Uteybe'ye ait olduğu iddia edilen ve bazı hacker gruplar tarafından yayınlanan e-postalar, Büyükelçinin İsrail yanlısı Demokrasiyi Savunma Vakfı (FDD) ile yakın ilişki içinde olduğunu ve Türkiye ile Katar'a karşı ortak politikalar geliştirmeye çalıştıklarını gösterdi.

Büyükelçi Yusuf el-Uteybe'nin e-posta hesabını ele geçirdiğini savunan bir hacker grubu, Büyükelçiye ait olduğunu öne sürdüğü bazı postaları ABD'li medya kuruluşları "The Intercept, HuffPost ve The Daily Beast"e gönderdi.

Söz konusu medya kuruluşları hacker grubunun Rusya uzantılı bir mail adresi kullandığını ve kendilerini daha önce Demokrat Parti'nin maillerini ele geçiren grupla bağlantılı gösterdiğini belirtti.

The Intercept, hackerların ya Rus olduğunu ya da kendilerini Rus gibi göstermek için bu bilgileri verdiklerini yazdı.

Bu kuruluşlarda yer alan ve Büyükelçiye ait olduğu öne sürülen e-postalarda el-Uteybe'nin İsrail yanlısı FDD'nin CEO'su Mark Dubowitz ve Kıdemli Danışmanı John Hannah ile sık sık yazıştıkları görülüyor.

Bu yazışmalarda iki tarafın da Arap Baharından endişe ettikleri, Katar'ın Müslüman Kardeşler ve Hamas'a verdiği desteği "teröre destek" olarak yorumladıkları ve bunun için önlem alma ve Amerikan politikalarını etkileme hedefi güttükleri anlaşılıyor.

Dubowitz'den el-Uteybe'ye bu yıl 10 Mart'ta gönderildiği iddia edilen bir mektupta, BAE ve Suudi Arabistan'da faaliyet gösteren uluslararası bazı firmaların İran'da da iş yapmayı planladıkları belirtilerek söz konusu şirketlerin isim listesi gönderiliyor.

Mektupta Dubowitz, "Daha önce konuştuğumuz gibi bu hedef listedeki şirketler seçim yapmak durumunda." ifadelerine yer veriyor.

El-Uteybe'nin FDD yetkililerine gönderdiği iddia edilen bazı e-postalarda Mısır'daki darbeyi "devrim 2.0" olarak adlandırdığı, Sisi yönetimindeki ordunun hükümeti zorla düşürmediğini, tersine sokağa çıkan halkın taleplerine cevap verdiğini savunuyor.

Yine Büyükelçinin gönderdiği iddia edilen bir mektupta, Ortadoğu'da ılımlı olarak sadece BAE ve Ürdün kaldığını, ABD'nin aşırılıkçılara karşı bu ılımlı ülkeleri desteklemesi gerektiğini öne sürüyor.

- E-postalarda Türkiye ile ilgili bölümler de yer alıyor

Yusuf el-Uteybe'ye ait olduğu iddia edilen e-postalar arasında Türkiye'yle ilgili bölümler de yer alıyor.

Bunlardan birisi 15 Temmuz'daki FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili.

"FDD ve BAE'ye karalama makalesi" konu başlıklı bir postada, FDD'nin kıdemli danışmanı John Hannah'ın, "Merhaba Büyükelçi. Size bir makale yolluyorum. Orta büyüklükte bir Türk gazetesi, FDD ve BAE'yi bazı başkalarıyla birlikte Türkiye'deki darbenin arkasındaki komplocular arasında zikretmiş. Sizinle birlikte anılmaktan onur duydum." ifadelerini kullandığı görülüyor.

Bir başka e-postada ise, FDD'nin Müslüman Kardeşler üzerine Mayıs başında düzenlediği bir toplantının notları yer alıyor.

Söz konusu postada FDD CEO'su Mark Dubowitz, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Ed Royce'a "Türkiye'nin önemli bir NATO müttefiki olduğu göz önüne alındığında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkilerimizde doğru yaklaşım nedir? Türkiye'yi kaybetmenin ABD için birtakım stratejik sonuçları olur. Değişim görmek için Erdoğan'a karşı sertleşmemiz mi gerekiyor?" diye sorduğu görülüyor.

TÜRKİYE'YE KARŞI YAPILMASI GEREKENLER LİSTESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son Washington ziyaretine de atıf yapılan e-postada,

"-Kendi değerlerimize sahip çıkacağımızı açıkça ifade etmeliyiz. Korumalarının geçen hafta burada sebep olduğu şiddet kabul edilemez.

- Sosyal medya, televizyon, radyo vs. medyada bir platformumuz olmalı ve bu platformda Türkiye'de hak ve özgürlüklerin durumu hakkında tartışmalar düzenlenmeli.

- (Türkiye'de) Özgürlüğün olmamız gerektiği ölçüde güçlü ve net bir savunucusu olmadık."

Bir diğer yazışmada ise 11-14 Haziran tarihlerinde FDD'nin BAE devlet yetkilileriyle gerçekleştirmeyi planladığı bir konferansın gündem maddeleri tartışılıyor:

"Türkiye'deki gelişmelerin değerlendirilmesi

- Erdoğan'ın başkanlığının doğuracağı sonuçlar

- Erdoğan'ın bölgedeki rolü ve hedefleri

- Kürt Meselesi

- Türkiye'nin zikredilen ülkelere yönelik politikaları

- ABD ile BAE'nin, Türkiye'yi daha iyi davranış sergilemeye yönlendirmek ya da mecbur etmek için atabileceği adımlar


- Siyaset, ekonomi ve güvenlik açısından kullanılabilecek araçlar"



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı