4 Haziran 2017 Pazar

SA4414/ÇY4-DB87: Trump'ın Bütçe Kesintileri ve ABD İmparatorluğu'nun Sonu

 “20 trilyon dolarlık borca sahip olan hükümet, kemerini sıkmayı öğrenmek zorunda."


ABD başkanı Trump bütçe planını açıkladıktan sonra hem Birleşik Devletler hem de dünya kamuoyunda tepkiler bitmek bilmiyor. Washington Post’un “Görüşler” bölümünde 6 maddelik en kötü etkileri sırasıyla yorumlanmış.

1- Yumuşak Güç

 Amerikan Genel Kurmay Şefliğinden Michael G. Mullen “Birleşik Devletler'in "esin kaynağının" temel taşı olan ABD'nin insani yardımlarının ABD ulusal güvenliği için kritik önem taşıdığını biliyoruz. Amerikalılar, ABD askerinin aksi takdirde bize zarar verebilecek kişilerin caydırıcı bir unsuru olduğunun farkındalar, ancak Amerika'nın acıları hafifletme ve dünya çapında aşırı yoksullukla mücadele etmedeki olağanüstü tarihinin, ulusumuzun korunmasında önemli bir varlık olduğunu anlamalılar.

Buna rağmen, Trump yönetimi açıklanamaz bir şekilde, aşırı insani ve kalkınma programlarını ziyan edecek olan Dışişleri Bakanlığı'na ve Uluslararası Kalkınma Ajansı'na aşırı bütçe ve personel ikmalinden oluşan bir paket önerdi. Yönetim bütçesinin önerisi, genel kalkınma finansmanını yarıya indirdi, uluslararası felaket yardımını yüzde 43 azalttı ve önde gelen ABD gıda yardımı programını tamamen ortadan kaldıracak.” şeklinde yorumluyor. 

Bilindiği üzere Trump, ilk bütçe önerisinde askeri harcamaları 54 milyar dolar artırarak savunma dışı programlardan kabaca aynı miktarda indirim yapıyor. 

Yani Donald Trump, yönetiminin bütçe önerisinde ABD diplomasisinin ve dış yardımların kesilmesinin bir parçası olarak ülkesinin Birleşmiş Milletler programlarına katkısını da azaltmak istiyor. 

Birleşik Devletler, BM'ye yılda yaklaşık 100 milyar dolar harcıyor. Barış gücü bütçesinin yüzde 28'ine katkıda bulunuyor. Bu paralar doğrudan hükümetlere veya BM Mülteci Yüksek Komisyonu, çocuklara yardım için UNICEF ve Dünya Gıda Programı gibi çok kuruma veriliyor. 

Trump’ın insani yardım kesintisine tepki veren BMMYK'nin belirttiğine göre, “şu anda 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana dünyanın herhangi bir yerinden daha fazla sayıda mülteci var”; BMMYK, Suriye ve Irak gibi çatışmalarda savaş ve terörden kaçarak yaklaşık 65 milyon insanın yerinden olduğu görüşünde.

“Güney Sudan'da iç savaş nedeniyle sebep kıtlık var. Açlık Kuzey Nijerya, Yemen ve Somali'yi de tehdit ediyor. Tahmini olarak 22 milyon insan, yalnızca bu dört ülkeye acilen yardıma muhtaç durumda.”

Bu tepkilere Trump “Bizden nefret eden insanlara para vermeyeceğiz” derken, önerisinin “ Bir kamu güvenliği ve ulusal güvenlik bütçesi” olduğunu söyleyerek cevap veriyor. 

2- Amerikalıların sağlığı

Donald Trump yönetimi, 2018 bütçesine göre, sağlık ve tıbbi araştırmalara kaynak sağlamada da kesinti planlıyor. Trump'ın bütçesi, düşük gelirli ya da engelli milyonlarca Amerikalıyı kapsayan sağlık hizmeti veren Medicaid'e dokunmayacağına dair bir taahhüd olmasına rağmen, 10 yılda programa 610 milyar dolarlık kesinti yapılması anlamına geliyor. 

Düşük gelirli insanlara yiyecek satın almalarında yardımcı olan Ek Beslenme Yardım Programı, önümüzdeki on yılda 193 milyar dolarlık bir finansman kesintisinin yapılması hedefleniyor.
Tıbbi araştırmalar da bir darbe alabilir. Bütçe, Ulusal Sağlık Enstitüleri için 5,8 milyar dolarlık finansman kesintisi ve ABD'nin Sağlık Önleme Kurumu olan ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nden 1 milyar dolar kesinti yapılmasını öngörüyor.

Ayrıca, ABD, bir opioid salgınının ortasında iken, madde kötüye kullanımını önlemeyi amaçlayan programlara ciddi kesintiler de yapıyor.

Buna, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri yöneticisi Tom Frieden; “Finansal olarak sorumsuzluk. Çoğu CDC programı, harcanan her dolar için sağlık bakım masraflarında 3 $ veya daha fazla ve toplumsal maliyetlerde 10 $ tasarruf sağlar. Anti-tütün reklamları yüz binlerce dolar harcanacak on binlerce ölüme ve sağlık bakım masraflarını düşürür. CDC bütçesinin 1.2 milyar dolarla kesilmesi önümüzdeki on yılda Amerikalılara 15 milyar dolardan fazla maliyete neden olabilir.” diyerek tepki veriyor. 

3- Öğrenci Borç affı

Trump yönetimi tarafından hazırlanan taslak bütçe belgelerini inceleyen The Washington Post'a göre, federal eğitim girişimleri, okul seçimini genişletmek için 10,6 milyar dolarla kesilebilir.

Emily Fishman bu konuda şöyle itiraz ediyor:

“Ağustos 2012'de, 80.000 ABD Doları öğrenci kredisi ile iletişim çalışmalarında ve bozukluklarda yeni bir master derecesine sahip oldum. Borcuma rağmen, alanımdaki en düşük ücretli işlerden birini seçtim: Bir ilçede bir kamu okulunda çeşitli engelli çocuklara yardım etmek için çalışıyorum. Bunu, Başkanın Koruması ve Eğitim Sekreteri Betsy DeVos'un sona erdirmek istediği bir program olan Public Service Loan Forgiveness programı nedeniyle başarabildim.

Bu program sona ererse, benim gibi insanlar, sevdikleri iş ile bir an önce on yıl içinde rüyaları yerine getirebilme - bir araba satın alma, bir eve bir gün önce bir eve para yatırma - rüyalar arasında bir tercihle yüzleşecekler. Hayatlarını kamu yararına adamayı umut eden birçok insan için, PSLF'nin ölmesine izin veremeyiz.”

Trump'ın öğrenci kredisi sistemini nasıl reforme edebileceğinin en büyük ipucu, 13 Ekim'de Ohio Ohio'da Columbus'ta yaptığı bir konuşma sırasında gelmişti. Olayın ardından öğrencilerin kredi borcunu şaşırtıcı miktarda tutarak insan hayatını kötüye kullanmaktan kaçınmak için bir şeyler yapılması gerektiğini söyledi.

"Öğrencilerin ödeyebileceklerinden çok ödeme yapmaları istenmemeli ve borçlar hayatlarının geri kalanında boynunun etrafında bir albatros olmamalıdır" dedi. "İşte bu budur."

"Albatros" a karşı Trump çözümü ise borçluların ayda biraz daha fazla ödeme yapacakları, ödeme için daha kısa bir süre ayırılmış gelir temelli bir geri ödeme planı.

4- Uygun fiyatlı konut

Washington Post’a görüş bildiren HUD Başkanı Henry Cisneros, “Başkan Trump'ın mali 2018 bütçe talebi, insanların federal hükümetten uygun fiyatlı konut ve ekonomik kalkınma ihtiyaçlarını karşılaması için sağladığı en esnek ve etkili hibe miktarlarından birini de hedef alıyor.”

Önerilen bütçenin, “insanların yaşamlarını iyileştirmesine yardımcı olmak için HUD fonlarını kullanan her tür topluluğa (kentsel ve kırsal, kırmızı ve mavi, büyük ve küçük) saldırıyor. Ayrıca, EV ve CDBG, eyaletlere ve yerel yönetimlere benzersiz ihtiyaçlarını karşılamak için esnek fonlar sağlar. Bu programları ortadan kaldırmak şehirleri ve kasabaları çok sınırlı fonlar ile terk ederek ekonomileri boğan yerel hareketli vergi artışlarına ve hareketliliğin sınırlanmasına yol açacaktır” deniyor.

“Kongre Trump'un bütçe önerisine karşı tavır almazsa,bu topluluklarımız için ciddi sonuçlar doğuracaktır.” diyen Ulusal Düşük Gelir Konut Koalisyonu Başkanı ve CEO'su Diane Yentel,  "Yasanın yürürlüğe girmesi durumunda, Trump'un önerdiği bütçe, Başkan Reagan'ın 1980'lerin başında fonlamayı önemli ölçüde azalttığı için HUD'ye yapılan en ciddi kesintiye neden olur" diyor. "Reagan'ın derin harcama kesintileri, sokaklarda, arabalarda ve barınakta uyuyan insan sayısındaki dramatik artışla yeni bir evsizliğe başladı. Bu kısa süreli ve yıkıcı kesintilerden yıllar sonra, evsiz barınaklar ve hizmetler için önemli bir kaynak infüzyonuna ihtiyaç vardı. Başkan Trump Bay Reagan'ın ayak seslerini takip etmek, hatalarını tekrar etmek ve Amerika'yı tekrar evsiz yapmak için çalışmak istiyor gibi görünüyor.”

5- Adalete erişim

WP’a göre Trump yönetimi, bu kurumdan yardım alan milyonlarca Amerika’lıyı, Legal Services Corporation'ın bütçesini tamamen ortadan kaldırarak yok etmek istiyor.

Stanford Üniversitesi Hukuk Fakültesi Profesörü Deborah Rhode;

“Dünya Adalet Projesine göre, Birleşik Devletler, sivil adaletin erişilebilirliği ve karşılanabilirliği konusunda 97 ülkenin 67. sırasında (Uganda ile aynı) yer alıyor. Diğer gelişmiş demokrasiler, Birleşik Devletlere kıyasla hukuk yardımına üç ila on kat daha fazla finansman ayırmaktadır.
Sonuç olarak, federal kaynaklı hukuki yardım programlarından yardım isteyenlerin çoğunluğu kaynak yetersizliğinden ötürü uzaklaştırılmıştır. MGK bütçesi son otuz yılda neredeyse yüzde 40 oranında azaldı. Yardıma uygun 60 milyondan fazla düşük gelirli bireye sadece 5,000 avukat bir ulusa hizmet ediyor. Düşük gelirli bireyler için doğrudan hukuk hizmetleri için finansman, yılda uygun kişi başına sadece 5,85 dolar gelir ve federal finansman kurumuş olursa dramatik bir düşüş olur.

Bu hibeler son derece uygun maliyetlidir. Bu yardımın çoğu, bireylerin en temel insani ihtiyaçlarını karşılamasına ve en savunmasız grupların sömürülmesini engelliyor: gaziler, yaşlılar, afet kurbanları ve fakir çocuklar.” diyor.

6- Eğitim

Başkan Trump'ın bütçe önerisinde eğitim için de çok fazla kesinti söz konusu. Kampus merkezli bir çocuk bakım programını imha etme planının manşetlere pek çıkmasa da Çocuk Bakım Erişimi Anlamı'na gelen (CCAMPIS) programı kullananlar farkında.

Program directörü Alex Serna ;

“Ailemde üniversiteden mezun olan ilk kişi oldum - ve bunu dört çocukla yaptım. Eğer federal eğitim girişimleri için Trump 10.6 milyar dolar kesintiye giderse, öğrenci olduğumda yasalaştıracak olsaydı, asla bunu başaramazdım.

Birçok düşük gelirli, birinci nesil öğrenci için, üniversiteye giden yol zor bir yolculuktur. Bir Pell Enstitüsü raporuna göre, düşük gelirli, birinci nesil öğrencilerin yalnızca yüzde 10,9'u altı yıl içinde lisans derecesine erişti. Düşük gelirli, birinci nesil öğrencilerin mezun olmasının ne kadar zor olduğunu düşünün. Çocuk Bakımı Erişimi Ana Okulları Okulu ya da CCAMPIS gibi federal erişim programları olmadan, federal eğitim girişimleri olan ve Trump bütçesinde ortadan kaldırılması planlanan 22 program yüzünden öğrenci velileri, çocuklar, topluluklar ve aslında tüm ulus acı çekecektir. Neden? CCAMPIS'in kesilmesi, gerçek etkiyle damlama etkisi yarattığından; nesiller arasında dalgalanır ve onu ortadan kaldırmak milletimizin gelecekteki ekonomik refahını azaltacaktır.” diyor.

Program, 1998'de Kongre tarafından oluşturulmuş ve fon Başkanlığını yapan George W. Bush başkanlığında 2001'de genişlemiş ve finansman 25 milyon dolarlık yüksek bir değere ulaşmış. 2003 yılından bu yana harcamalar yaklaşık 15 milyon dolar düzeyinde oldukça sabit kalmış. Her kampüste mevcut değil ve mevcut programların bekleme listeleri var, ancak her yıl binlerce ebeveyne yardım etmiş.

Trump yönetimi, yeni iş sahaları ekleyerek bir şeyler başaracağını iddia ediyor ama karşı çıkanlara göre birçok kişinin bu programlardan atılmasına sebep olacak.

Anlayacağınız Donald Trump oldukça önemli ve halkın isyan edeceği programlarda kesintiler yapmaya kararlı. Peki neden? 

E devir ekonomi devri ve Trump da bir tüccar… Kendisinin de dediği gibi;

 “20 trilyon dolarlık borca sahip olan hükümet, kemerini sıkmayı öğrenmek zorunda."


Derya Beyaz, 04.06.2017, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Çeviri Analiz

Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı