11 Mayıs 2017 Perşembe

SA4312/TG225: ABD, İngiltere ve Almanya'nın Hedefi; Sağlam ve Profesyonel Peşmerge Ordusu Kurmak

Sonsuz Ark'ın Notu:
El Kaide, DAEŞ (IŞİD), PKK-PYD ve Haşdi Şabi gibi terör örgütleriyle işbirliği halinde Irak ve Suriye'de kan ve kaos ortamı üreterek yeni devletler kurmaya çalışan Batı İttifakı, daha doğrusu BMGK, bahse konu dört terör örgütünü de bu amaçla inşa etti ve kullandı, halen de kullanmaya devam ediyor. ABD-AB-Rusya-Fransa-İtalya-İsrail-Almanya bir yandan kurdukları PKK-PYD-YPG gibi terör örgütlerini özel koruma (ABD-Rus bayrakları ile gövde gösterisi yapan YPG teröristleri basına yansıdı, PKK'lı teröristler Alman polis otolarında bayrak gösterisi yaparak Almanya caddelerini turladılar), ağır silahlar ve zırhlı araçlarla destekleyerek Suriye'de ateist bir Kürt Devleti kurmayı başarmak isterken, aynı zamanda Kuzey Irak Kürt Yönetimi'ni de Bağdat'tan koparıp Irak haritasını değiştirmeyi ve bunu yaparken de ordusu güçlü bir Kürdistan devletini somut bir zemine oturtmayı planlamaktadır. Türkiye'nin bu çetenin Türkiye'den toprak koparma amaçlarını ve planlarını verdiği büyük mücadele ile engellediği artık net; dört parçalı Kürdistan, Türkiye'nin sert tutumuyla 3 parçalı hale gelirken, Kuzey Irak Yönetiminin desteklediği bazı örgütlerin de İran'la savaşı yeniden başlattıkları dikkate alınırsa, 'Sağlam ve profesyonel Peşmerge Ordusu'nun bir Kürdistan devletinin savunma gücününü oluşturmak üzere istendiği net bir şekilde anlaşılacaktır.
Seçkin Deniz, 11.05.2017


Coalition to help Kurdistan create ‘robust’ Peshmerga force to defend itself
Koalisyon, Kendini Savunması için Kürdistan’a “Sağlam” bir Peşmerge Gücü Oluşturmasında Yardım Edecek

ABD, İngiltere ve Almanya'dan bir ortak savunma ekibi, Kürt yetkililere ve Başbakan Neçirvan Barzani’ye bir taslak plan sundular. Plan, Bağdat yönetiminin IŞİD ile mücadelede başarısız olmasından kaynaklanan gelecekteki tehditlere karşı Kürdistan Bölgesi'ni savunmaya muktedir 'sağlam ve profesyonel' bir Peşmerge kuvvetinin kurulmasına yardım etmeyle alakalıydı.

Pazar günü Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre; Başbakan Barzani, yardımcısı Kubad Talabani, Peşmerge Bakanı Karim Sinjari ve Kürt askeri komutanları, üç yabancı ülkeden gelen ve "Uluslararası danışma ekibi" olarak adlandırılan ekiple bir araya geldi.


Açıklamada planın, Erbil'in farklı sektörlerdeki devam eden reformlarının bir parçası olduğu belirtilerek, toplantının Peşmerge bakanlığının reformuna yönelik önemli bir adım olduğu ifade edildi.
Açıklamaya göre:

“Uluslararası danışma ekibi, gelecekte Peşmergeler için güçlü ve profesyonel bir askeri güç oluşturmaya yönelik Peşmerge bakanlığıyla ilgili 35 madde içeren ortak önerilerini sundu.”

Açıklamada Başbakanın, “Kürdistan Bölgesi’nin 2003 senesinde Irak rejiminin devrilmesinin ardından yeniden yapılanmaya odaklandığı, Bağdat yönetiminin herhangi bir tehdide karşı ülkeyi koruyacağına inanıldığı için askeri bir yapılanmaya gidilmediğini” söylediği ifade edildi.

Başbakan devamında şöyle demişti:

“Ancak, IŞİD'in tehdit ve saldırıları nedeniyle maalesef tüm denklemler ve koşullar değişmiştir. Bu nedenle Peşmergeler için sağlam ve profesyonel bir güç yaratmayı düşünmeliyiz.”

Bir Peşmerge yetkilisi Rudaw'a, Başbakan Barzani başkanlığındaki Kürdistan Bakanlar Kurulunun önümüzdeki hafta planı görüşeceğini söyledi.

Peşmerge Bakanlığı Koordinasyon ve Dış İlişkiler Bürosu Başkanı Tuğgeneral Hazhar İsmail: “Plan onaylandıktan sonra Kürdistan Bölgesi Başkanlığına gönderilecek. Biz de aynı amaçla Kürdistan Bölgesi Başkanı ile görüşeceğiz. Plan başkanlık tarafından onaylandıktan sonra devreye girecek” dedi.

İsmail ayrıca: “Uluslararası ekip, düzenli Kürt güçleri ‘daha sistematik bir şekilde tamamen yeniden organize edilene kadar’ Peşmerge bakanlığı ile çalışmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

İsmail “Bakanlık çalışanlarına ait listelerin denetlenmesi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (PUK) ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) komutasındaki Peşmerge güçlerinin birleştirilmesine yönelik komiteler kurulacağını” ifade ederek Peşmergelere yönelik hakların ve maaşların yeniden değerlendirileceğini söyledi.

İsmail, “Kürdistan Bölgesi Güvenlik Planı’nın, Peşmerge ve İçişleri Bakanlığı ile Bölge Güvenlik Konseyi tarafından tasarlanacağını” açıkladı.

İngiltere ve Almanya’nın da içinde bulunduğu IŞİD karşıtı koalisyona ABD öncülük ederken, bu ülkelerin hepsi tarafından hem Bağdat hem de Erbil yönetimine malzeme yardımı ve askeri destek sağlanıyor.

Peşmergeye yapılacak olan olası bir 295,6 milyon dolarlık askeri teçhizat satışının, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylandığı, Savunma Güvenliği İşbirliği Ajansınca Nisan ayının sonlarında açıklanmıştı. Satışın, “iki Peşmerge hafif piyade tugayının ve iki destek topçu taburunun tam donanımını sağlayacak ekipmanı kapsadığı” da aynı açıklamada ifade edilmişti.

Peşmerge Bakanlığından Sorumlu Genel Sekreter Jabar Yawar, Rudaw’a yaptığı açıklamada, fonun 100 milyon doları ile iki piyade tugayının donatılacağını ifade etti.

Yawar, diğer bir 100 milyon doların ise, Bakanlığın kablosuz iletişim ağının oluşturulması ve birleştirmesi ve Peşmergelere sağlanan silah ve askeri araçlar için yedek parçaların satın alınması için kullanılacağını, geriye kalan kısmın ise eğitim programları için harcanacağını belirtti.

07.05.2017 / Rudaw



Tamer Güner, 11.05.2017, Sonsuz Ark, Stratejik Araştırma, Çeviri




Makalenin tamamı ve orijinali için: 
http://www.rudaw.net/english/kurdistan/070520173



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.


Seçkin Deniz Twitter Akışı