29 Mart 2016 Salı

SA2691/SD409: Sonsuz Ark’ta Gerçek Bir Yorumcu; Adnan Onay

"Düşünen ve düşündüklerini geçmişi hatırlayarak yorumlayan ve anlatan bir akıl Adnan Bey’in aklı; ısrarlı fikir takibi, samimi ve beklentisiz sorgulama biçimi, Sonsuz Ark’ta gündemi değerlendiren bir akış grafiği olarak sürüyor."


Ne zaman tanıştığımızı hatırlamıyorum, nasıl tanıştığımızı da. Sosyal Medya’da bir şekilde etkileştiğimiz dostlardan bir tanesi olarak somutlaşıyor Adnan Bey zihnimde. Hatta başlığı düzenlerken bile nasıl, ne şekilde tavsif etmem gerektiğini epeyce düşünürken buldum kendimi. İşyeri’nde kahvesini içerken çektiğim aşağıdaki fotoğrafta görünen de kendi tabiri ile kendisine benzetemediği biri… Işık etkisini göstermek için çektiğim bu fotoğrafın hikâyesine odaklayabilirim belki anlatacaklarımı.


Adnan Onay’la iki konuda anlaşmazlık yaşadığımı hatırlıyorum. Biri Fetullah Gülen, diğeri Necmettin Erbakan. 2012 yazında daveti üzerine kendisini ziyaret ettiğimde bu konuları daha detaylı bir şekilde konuşma imkânımız oldu. Gülen’in CIA ile ilişkilerine dair somut düşünceleri vardı, ben de haklı olduğu noktaları tesbit edip bazı şerhler koymuştum. Ki; henüz Erdoğan sırtından vurulmamıştı ve cemaatin her türlü gücü Erdoğan’ın devlete hâkim olmasına hizmet ediyordu; korumaları bile cemaatin polislerinden oluşuyordu. 

Adnan Bey, bu konuda netti, güvenmiyordu Gülen’e; şahit olduğu şeylere elbette zamanla hepimiz beraberce şahit olacaktık. Benim için tek problem vardı; Türkiye… Türkiye’ye hizmet eden kim olursa olsun saldırıya uğrardı ve bu hususta hizmet eden korunmalıydı. Zamanla Cemaatin tüm foyaları ortaya çıkmaya başladı. Sonsuz Ark olarak  2013 Mayıs Gezi Terörü’nden sonra Cemaati sert bir şekilde eleştiren yazılar yayınladık. Ve geldiğimiz noktada Adnan Bey’in haklı olduğunu herkes bizzat tecrübe etti.

Gelelim ikinci konuya; Erbakan’ın 28 Şubat’taki mantıksız ve tutarsız fikir ve davranış kompozisyonu, bize her ne kadar mantıksız ve tutarsız görünse de,-Erbakan 28 Şubat yargılanırken davaya müdahil olmayınca ve darbeci Ergenekon generalleri yargılanırken ‘Ergenekon masal gibi bir şey’ deyince ve Erdoğan karşıtı yapılanmalarla ortak çalışmaya başlayınca-, bilmediğimiz başka planlara göre mantıklı ve tutarlıydı.

Ben bu hususta Erbakan’ın verdiği mücadelenin asıl mücadeleyi manipüle ettiğini, onun sayesinde Müslümanların tecrit edildiğini ve baskıya uğradığını düşünüyordum. Adnan Bey de tam aksine Erbakan’ı destekleyen bir pozisyonda ısrar ediyordu. Erbakan öldü ve nihayetinde çoğunluğa göre Gülen gibi deşifre imkânı bulamadı. Oysa bana göre yeterince deşifre olmuştu. 

Adnan Bey’n Erbakan konusundaki haklılığımı kabul edeceği güne kadar bu hususta anlaşamayacağımız açık. Benim tek ölçüm var. Türkiye’nin, Müslümanların menfaati… ötesi beni alakadar etmiyor; bu davaya samimiyetle hizmet eden herkes benim gözümde değerlidir; ki sanıyorum Adnan Bey'le de bu husustaki samimiyeti paylaşıyoruz ve uzunca bir süredir bu babda birlikte yol alıyoruz Sonsuz Ark’ta.

Düşünen ve düşündüklerini geçmişi hatırlayarak yorumlayan ve anlatan bir akıl Adnan Bey’in aklı; ısrarlı fikir takibi, samimi ve beklentisiz sorgulama biçimi, Sonsuz Ark’ta gündemi değerlendiren bir akış grafiği olarak sürüyor. Adnan Bey’in vatansever ve inançlı duruşu bu süreç için teşekkürü beklemese de hak ediyor diye düşünüyorum. Kavga ederken de keyif alabileceğiniz inatçı kişiliğini elbette Karadeniz’in ruhuna borçlu, ama biraz da Türkiyeli olmanın getirdiği bir sosyolojik genetiğe sahip hepimiz gibi.

Adnan Onay, 13. Konuk yazarımız olarak, 61 yazısıyla Sonsuz Ark’a katkıda bulundu. 15 Nisan 2014 Salı günü yayınladığım, SA635/KY13-AO1:Cumhurbaşkanı Adayı Kim Olacak? başlıklı ilk yazısından sonra beraberce korumaya çalıştığımız Türkiye ve müslümanlar için yazdı, bazen insanlığın geldiği vahşi noktayı sorguladı, bazen de umutlu olmanın halen mümkün olabileceğini anlatmaya çalıştı. Bunun için ona teşekkür ediyoruz.

Sonsuz Ark çıktığı sonsuza doğru yolculuğunda kişiliği, kimliği mesleğine olan saygısı net olan dostlarla yürümeye devam edecek.

Bu vesile ile Adnan Onay Beyefendi’ye ve ailesine sağlıklı, huzurlu ve başarılı bir hayat diliyoruz.


Seçkin Deniz, 29.03.2016, Sonsuz Ark, Eleştiri, Teşekkür



Seçkin Deniz Twitter Akışı