17 Mayıs 2015 Pazar

SA1333/ÇY4-DB47: Edward Snowden’in Beraati: "NSA Programlarından Biri Yasadışı"

“Hükümetin işaret ettiği noktada söz konusu tüzükler asla geniş bir alana sahip bir izleme yetkisi verme yaklaşımında değil.” 
Yargıç Gerard E. Lynch 


The Vindication of Edward Snowden 

Bir federal temyiz mahkemesi Snowden’in ifşa ettiği NSA programlarından birini yasadışı olduğuna karar verdi. Edward Snowden’in en önemli sızıntısı doğru çıktı. 

Haziran 2003’ten itibaren,  Amerikalıların telefon görüşmelerinin topluca kaydedildiğini iddia ettiğinde, onu eleştirenler yasal bir sırrı ifşa etmekle suçladılar. İş kayıtları ile ilgili yasanın bir kısmını , Bölüm 215’i, gerekçe göstererek ABD Vatanseverlik Kanunu onaylandığında Kongrenin dinleme ağına* izin verdiği konusunda ısrar ettiler.

Bu iddia şüpheliydi. Kanun metni kitle gözetim yetkisine sahip görünmüyor. Kanunun birincil yazarı ve uzun zamandır savunucusu, Kongre’nin asla bir dinleme ağına izin vermek niyetinde olmadığını söylüyor. Ve kapsamlı, çekişmeli müzakerelerde bunun gibi bir şeyin hükümleri hakkında hiç tartışılmadı.

Şimdi ulusal güvenlik devleti konumundaki bu yanlışta ısrarcılık teyit edilmiş oldu.

Yargıtay İkinci Devre Mahkemesi yargıçları geçen haftaki oturumda, Snowden’in ortaya çıkardığı programın asla yasal olmadığı hükmüne vardı.

George W. Bush, Barack Obama, Michael Hayden, Keith Alexander ve James Clapper’ın iddialarının aksine Vatanseverlik Kanunu bu yetkiyi vermiyor. 

Yargıç Gerard E. Lynch bunu, “Hükümetin işaret ettiği noktada söz konusu tüzükler asla geniş bir alana sahip bir izleme yetkisi verme yaklaşımında değil.” şeklinde açıkladı. "Öğrenmek istenilen bilginin hacmi şaşırtıcı.”

Üç yargıçlı oturumdan ulaşılan diğer sonuçlar şunlar:

• “ Hükümetin bizden istediği yorum, herhangi bir sınırlandırma ilkesini aşıyor.”
• “ Böyle bir mühim bir karar için ciddi müzakereler ve hatasız bir dil kullanılması beklenir. Elimizde böyle bir müzakerenin kanıtı yok...”
• “ Kongrenin pek çok üyesinin ve kamu üyelerinin bilgi sahibi olmadıkları bir programı onaylamaları beklenemez... Kongre üyelerinin kısıtlı bir alt kümesi program hakkında  kapsamlı bir şekilde bilgi sahibi...”
• “ Bu şartlar altında hükümetin tüzüğü “yasamaca onaylanmış” şeklinde yorumlaması gerçeği görmezden gelme olacaktır.” 

Bunun ne anlama geldiğini düşünün.

Halka telefon ağını açıklamak meşru bir devlet sırrını ifşa etmek değildi. Bu anayasal düzenin ihlalini gözler önüne serdi. Yıllardır, yürütme kolu, yasamanın hiç onaylamadığı  olağanüstü kibirli bir siyaset değişikliği uyguladı. On milyonlarca masum Amerikan vatandaşı onaylanmayan bir yasayla özel hayata saldırıya maruz kaldı. 

Snowden'ın, ACLU (Amerikan Sivil Haklar Birliği)’ya sebep olan yasa dışı NSA programını ifşa eden sızıntısı olmasaydı, NSA’nın yasa dışı davranışı kamuoyunca bilinmeden ve federal mahkemelerde incelenmeden devam edecekti. 

Snowden tartışmasız bir şekilde NSA'nın sırlarını tutmak için verdiği sözü ihlal etti. Ama bunu yapmak, bir yürütme erkinin hak ettiği yetkisinin aşıldığı ve yasama meclisine ait yasama fonksiyonunun gaspedildiği Anayasayı  korumak ve savunmak için tek yoldu. 

Bu analiz Snowden’in bütün sızıntılarını değil, sadece telefon ağının ifşa edildiği sızdırılmış belgelere ilişkindir, ancak bir dizi belgeden bir tanesi konusunda, onun sızdırma olayında affına da destek olmak gerekiyor. Telefon Ağı’nı ifşa ettiği için herhangi bir ceza alması haksızlık olur.

Şimdi Federal Temyiz Mahkemesi, Yurtseverlik Yasası Bölüm 215 aslında bu hareket tarzına onay vermiyor, programı ifşa ettiği için birini cezalandırmak örnek teşkil edecek: İhbarcılar yasa dışı gözetlemeleri ifşa etmekten ceza alacak. Eğer karar  olduğu gibi kalırsa, Snowden’ı bu sızıntı için savunacakların alacağı pozisyon bu. (Diğer federal mahkemeler farklı yönlere işaret eden kararlar aldı, ve bu son karar büyük olasılıkla temyiz edilecek.)

Bu federal mahkeme kararının genellikle devlet sırları tartışmalarıyla nasıl doldurulduğunu düşünün. 

Sivil özgürlükçüler uzun zamandır ulusal güvenlik politikalarının temsili demokrasi ve kontrol mekanizmalarımızı zayıflattığı konusunda uyarıyorlar.

Ve bu tam anlamıyla telefon ağı konusunda olan şey!




Derya Beyaz, 17.05.2015, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Çeviri




(*)Çevirenin notu: Çeviride “phone dragnet”,  “telefon ağı” olarak çevrilmiştir ancak “dragnet” kelimesinin “tuzak” veya “ örümcek ağı” anlamları da mevcuttur.

Orijinal Metin:
http://www.theatlantic.com/politics/archive/2015/05/the-vindication-of-edward-snowden/392741/?

Seçkin Deniz Twitter Akışı