29 Ağustos 2014 Cuma

SA860/TG48: Breaking the Silence - Sessizliği Kırmak: İsrailli Askerlerin İtirafları/ El-Halil 2001-2004/ 1. Bölüm

“Bizimle gönül birliği bulunan, Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs’te Eylül 2000 tarihinden itibaren görev yapmış askerlerin itiraflarını topluyor ve yayınlıyoruz.” 
Taciz, Yağma, Aşağılama, Dayak, İşkence, Öldürme, Yaralama, Sûikastler, Özel Mülklere Verilen Zararlar…

“Bu, ayrıca var olan gerçekliği bildiği halde inkar eden inatçı çoğunluğa karşı da bir dik duruş. Bu, İsrail toplumuna ve liderlerine, çalışmalarımızın sonuçlarını değerlendirmek için acil bir çağrı.”

 Askerler görev başında başlarından geçenleri anlatıyor:

Askerden yakın zamanda terhis olduk. Hizmet ettiğimiz bölgeler içinde en zorlu ve en karışık şartlara sahip yer El-Halil’di. Hepimiz orada gördüğümüz şok edici olaylarla şu ana kadar baş etmeye çalıştık.

El-Halil’deki görev günlerimizden bir hatıra olan fotoğraf albümü bir rafta kapalı olarak duruyor. Fakat terhisimizden sonra zaman geçtikçe şunu fark ettik ki; bu hatıralar orada görev yapan bizler için ortak bir paydaya sahipti.

El-Halil’de her gün yaşadığımız çılgınlıklarla baş etmeye çalışırken üniformalarımız içinde aynı insanlar olarak kalamazdık. Arkadaşlarımızın ve kendimizin yavaş yavaş değiştiğini fark ettik. Bizim için her seçeneğin olumsuz olduğu bir ortamda sıkışıp kalmıştık.

Terörün çirkin yüzü ile karşı karşıyaydık. Bir intihar bombacısının bir grup çocuğu öldürmekte tereddüt etmediği, masum bir ailenin Şabat günü masasında öldürüldüğü bir ortam. Sayısız olaylar, yakınını kaybetmiş aileler, yaralı masum insanlar, takip ve tutuklamalar. Korumakla yükümlü olduğumuz, kargaşa çıkaran, evleri işgal eden ve hem polise hem de askerlere fiziksel ve sözlü olarak karşı koyan yerleşimciler. El-Halil’i hayalet bir şehre çeviren daimi sokağa çıkma yasağı. Girilmesi yasak Kasbah. Yıllardan beri askeri karakol olarak kullanılan Jebl Ju’ar okulu.

Kendi kendimize bir askeri müfreze neden çocukların okula gitmesine engel olur diye sorardık. Fakat buna bir cevap bulamazdık. Ve biz tüm bunları konuşmaya, anlatmaya karar verdik. El-Halil uzayda bulunan bir yer değil, Kudüs’ten bir saatlik mesafede. Fakat El-Halil, Tel Aviv’den ışık yılı kadar uzakta. Ve şimdi sizin tek yapmanız gereken gelip görmek ve duymak. Ve orada neler olup bittiğini anlamak.   

Askerlerden gelen mektup, El-Halil, Şubat 2004

***
Bu bölüm, El-Halil’de olup biteni ortaya koymak için “Breaking The Silence” tarafından bir araya getirilmiş itirafların toplamından oluşmaktadır.

Batı Şeria’da bulunan El-Halil, merkezinde İsrailli yerleşimcilerin yer aldığı tek şehirdir. Bu yüzden IDF, Filistinlilerle 1995’te imzalanan geçici anlaşmadan sonra bölgedeki diğer şehirlerden çekilmesine rağmen El-Halil’den çekilmedi.

1997 yılında El-Halil Anlaşması’nın imzalanması üzerine şehir iki bölüme ayrıldı: 18 kilometrekare büyüklüğünde ve nüfusun büyük bölümünün yerleşik olduğu, kontrolü tamamen Filistin Yönetimine bırakılan H-1 Alanı ve 4.3 kilometrekare büyüklüğünde, İsrail güvenlik kontrolü altında bulunan ve alanda yaşayan Filistinliler ile ilgili sivil meselelerin kontrolünün Filistin Yönetimine bırakıldığı H-2 Alanı.

IDF, Nisan 2002’de gerçekleşen Koruyucu Kalkan Operasyonu döneminde H-1 Alanı’na yeniden girmiştir.

El-Halil 150,000 Filistinliye ev sahipliği yapmaktadır bu nüfusun yaklaşık olarak 35,000’i H-2 Alanı’nda yaşamaktadır. H-2 Alanında aynı zamanda birbirine yakın olarak konumlanmış yerleşkelerde yaşayan 500 civarında yerleşimci bulunmaktadır. Bu yerleşimciler, Avraham Avinu mahallesi, Beit Romano, Beit Hadassah ve Tel Rumeida’nın yer aldığı Kasbah (Eski Şehir) bölgesinde yerleşmiştir. Şehirde yer alan “Haram El-Halil” (Tomb of Patriarchs) göz önüne alındığında El-Halil hem Yahudiler hem de Müslümanlar için kutsal bir şehir.

Bu bölümde yer alan itiraflar Nachal birliğinde görev yapmış 64 askerden derlenmiştir. Bu askerlerin tümü Ekim 2000’de başlayan El Aksa İntifadası sırasında El-Halil’de görev yapmaktaydı. Askerlerin 2001-2004 seneleri arasında gerçekleştirmiş oldukları görevlerin süresi 6 ila 14 ay arasında değişmektedir. Bu itiraflar, El-Halil’de görev yapan askerlerin gerçekliklerinin ve tecrübelerinin belgelenmesidir.


<<Önceki                 Sonraki>>


Tamer Güner, 29.08.2014, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Çeviri




Çevirenin Notu: Metinde “Tomb of Patriarchs” olarak geçen ifade Müslümanlar tarafında “Haram El-Halil” olarak kullanılıyor. Bu ifade İngilizce kaynaklarda “Cave of Patriarchs” olarak da geçmektedir. El-Halil’de bulunan, içinde İbrahim, İshak ve Yakup peygamberler ile yakınlarının gömülü olduğu, İbrahim Camisi’nin de yer aldığı kompleks.


Seçkin Deniz Twitter Akışı