28 Ağustos 2014 Perşembe

SA858/ÇY6-BA1: Neocon BBC’nin Antalya Kadınlar Plajı’na İlgisi

Antalya Kadınlar Plajı/ Sarısu
 Sonsuz Ark’ın Giriş Notu:

Yerli-yabancı neoconların Türkiye’ye herhangi bir bakışla bakmadığını, Kolonyalist tahakkümün aşağılayıcı, güdüleyici, tanımlayıcı, müdahale edici, ‘dinsiz’ ve ‘ahlaksız’ bir perspektifle baktığını net bir şekilde gözlemliyor ve anlıyoruz. BBC’nin bu bakışını Gezi Terörü’nde, Kürt Sorununda, Suriye-Türkiye ilişkilerinde Türkiye’yi terörist gruplarla ilişkili gösterme çabalarında ve daha birçok Türkiye karşıtı konuda yaptığı Türkçe ve İngilizce haberlerde, programlarda izledik. 

Aşağıdaki haber-analiz, ideolojik olarak hükümet karşıtı yazı ve görüşleriyle tanınan, gezi teröründe Twitter’da, “Duran adam değil, durduran adam olalım.. Ekonomiyi durduralım” kampanyaları başlatan Selin Girit’in kendilerine özel plaj haklarını savunan, demokratik bir ülkenin kendilerinden esirgenen nimetlerini talep eden Müslüman kadınlara, onlara bu demokratik haklarını kullanma fırsatı sunan yerel ve merkezi yöneticilere nasıl baktığını ve nasıl baktırmak istediğini tescil etmektedir… 

Ve elbette ana fikir tüm neocon faaliyetlerin ortak ana fikridir; Helal Otel Multi-milyar dolarlık bir Pazar’dır. Ancak Helal Oteller’deki ayrılmış bölümlerde Selin Girit’e göre “Saçları salınmış Müslüman kadınlar müzik eşliğinde göbek atıyorlar.” (Oysa tesettürlü olmayan kadınlar da bu hakkı talep ediyorlar) Ve İktidarda hayatın her alanını islamîleştirmeye çalışan bir ‘İslamcı Hükümet’ var. Demokrasi risk altında.  Seçkin Deniz, Sonsuz Ark, 28.08.2014

 ***
Türkiye Helal Turizmde Artış Öngörüyor


"Müslümanlar da plaj keyfine varmak, kumdan kale yapmak ve herkesin yapmak istediklerini istiyorlar sadece" diyor İkbal.

Dört çocukları ile beraber, Türkiye'nin güney beldesi Antalya'da, Adenya adlı otelde bir hafta geçirmişler, Kuzey Londralı İkbal ve eşi Ayşe.

"İslami kültürü olan, Müslüman bir ülkeye gitmek istedik" diyor. "Fas, Dubai, Mısır ve diğer ülkelere gittik. Burasının, özellikle kadınlara plaj ve yüzme keyfini çıkarma imkanı veren, İslam dünyasındaki muhtemelen en iyi yer olduğunu düşünüyorum”.

Ayşe de hemfikir kocasıyla: “Sizden habersiz resminizin çekilip Facebook veya başka bir ortama düşmesi konusunda endişelenmenize gerek yok. Yani, gayet rahat olabilirsiniz”.

Binlerce bar ve kulübu, mayolu erkek ve kadınlarla dolu kilometrelerce uzunluktaki plajları ile ilk bakışta size İslami bir tatil yeri olarak gelmeyebilir Antalya.

Ama İslami turizm kavramı sadece bu şehirde değil, Türkiye genelinde birçok şehirde de yükselişte Sayıları devamlı artan bir sürü otel, “helal tatil” olarak adlandırılan, İslami değerlere uygun plaj tatili sunuyor.

Adenya da bu “helal” otellerden bir tanesi ve Malezya merkezli Dünya Helal Birliği tarafından verilmiş bir sertifikası var.

Giriş kapısının üzerinde yedi hilalli mavi bir plak, otelin 5 yıldızın yanında asılı duruyor.

İçeriye girdiğiniz anda, lüks mermer zemin, süslü havuz ve çeşmeler sizi şaşırtıyor.

Daha ileride, “kadınlar bölümü” yazısı okunuyor. İçeri girmek için güvenlikten geçmeniz gerek.
Sadece kadınlar için olan ve bölünmüş 5 yüzme havuzu var.

Fotoğraf makinesi veya telefona izin verilmiyor. İçeride, nedenini anlıyorsunuz. Saçları salınmış Müslüman kadınlar müzik eşliğinde göbek atıyorlar.

Hemen hemen hepsi mayolu. Burkiniden ziyade bikiniler tercih ediliyor, çünkü kendilerini örtmek zorunda hissetmiyorlar. Üzerlerine hiçbir erkek gözünün değmeyeceğinden eminler.


Bir plaj da var ama erkeklerin görmemesi için tamamen perdelenmiş.

Benzer şekilde, hiçbir kadının da erkekler bölümüne girmesine izin verilmiyor. Bir kadın olarak, ben de o bölümün yasak olduğu konusunda otel yönetimi tarafından uyarılıyorum.

Bütün otel ayılmış değil tabii ki: Bütün aile bir masa etrafında restoranda yemek yiyebilir.

Burada sunulan tüm gıda ürünlerinin helal olması gerekiyor ve sıkı bir “sıfır alkol” politikası var.

"Ne yediğimiz konusunda hiç endişelenmemize gerek yok. Tüm aile için güzel bir deneyim oldu." diyor Ayşe.

Multi-milyar dolarlık bir pazar

Helal otel sayısı son yıllarda hızla artış gösterdi.

“Türkiye'nin İslamcı  hükümetinin ilk iktidara geldiği zamanda, sadece beş tane vardı” diye anlatıyor yerel bir gazeteci bana.

Turizm Bakanlığı’nın resmi rakamları yok, ama sadece helal oteller için çalışan bir turizm ajansının genel müdürü, Ömer Solmaz, çoğu yerel, yıllık yaklaşık 5 milyon turist cezbeden, 50 kadar otelin olduğunu tahmin ediyor.

Adenya Otel'in sahibi İlknur Tataroğlu, helal otellerin yerel ziyaretçi cezbettiğini kabul ediyor, ama aynı zamanda Arap ülkeleri, Avrupa, Asya ve Karayiplerden de turist geldiğini söylüyor.

Küresel 1,6 milyarlık bir Müslüman nüfusu, helal otel piyasası nispeten keşfedilmemiş durumda. Türkiye, Malezya, Endonezya ve Fas büyük oyuncular arasında yer almakta.

Crescent Derecelendirme Kurulusu'na göre bu piyasa su anda 140 milyar dolar (106 milyar Avro / 84 milyar Sterlin) değerinde ve 2020 ılıi itibariyle de 192 milyar dolar değerine yükselecek.

Ama Türkiye'nin ana muhalefet partisi, ayrılmış plajlar ve helal otel artışına yönelik eğilimi sadece ticari bir mesele olarak değil, aynı zamanda ülkeyi daha İslami yapma amaçlı bir girişim olduğunu savunuyor.

Antalya Belediye Başkanı, kadınlara özel bir plaj açtığında, helal turizmin büyümesi ile ilgili tartışmalar tekrar su yüzüne çıktı.


Açılış töreninde, BBC'ye konuşan Belediye Başkanı Menderes Türel, “Yeterli talep olduğunda yeni ayrılmış plajların bu plajı takip edeceğini” söyledi. "Eğer demokratik değerleri ve özgürlüğü savunuyorsak, herkese eşit davranmalıyız" dedi.

İktidardaki İslamcı AK Parti milletvekili, Gökçen Özdoğan Enç, “Bu plajın muhafazakar kadınları özürleştirmeye yardımcı olacağını” söyledi ve “Karışık plajları kapatmak için bir girişimin asla olamayacağını” sözlerine ekledi.

Ama muhalefet milletvekili Aylin Nazlıaka ise BBC'ye, “Bu ayrılma ile kadınların sosyal alanlardan koparıldığını ve küçük ve cezaevlerine hapsedildiğini söyledi.

By Selin Girit, 26 Ağustos 2014, BBC News, Antalya, Turkey


Barış Anteplioğlu, 28.08.2014, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar



Seçkin Deniz Twitter Akışı