20 Ağustos 2014 Çarşamba

SA845/KY9-NK25: Elyapımı Aynısafa Merhemi ve Radyoterapi Notlarım

“İçimden bütün radyoterapi odalarının duvar ve tavanlarını vintage desenlerle süslemek geliyor. Romantik birkaç desen, biraz insan ruhunu okşayan resimler…”


Radyoterapi ile ilgili yaşadıklarımı daha önce anlattım, ama şimdi hatırladığım başka şeyler de var, onları da yazmasam olmaz.

Radyoterapi için uzandığım masaya benden önce bir yığın kanser hastası uzanıyordu. Onların kötü enerjisinin bana geçmesini istemiyordum. Bu durumdan çok rahatsızdım, ama yapacak bir şey de yoktu. Her seferinde yeni gelen hasta için otomatik hareketlerle yeni kâğıt havlular seriliyordu. Ben de bununla idare ediyordum.

Radyoterapinin ortalarına doğru kâğıt havluların bittiği söylendi, artık o masaya herhangi bir şey seremeyecektik. Tamam, hoş kokulu, canlı renkli saten bir örtü beklemiyordum, ama bir kağıt havlunun olmaması ne demek yahu… O gün çantamdan çıkardığım mendilleri yaydım masaya. Ertesi günden itibaren de son seansa kadar rulo rulo kâğıt havlular götürdüm. Hem kendim hem de başkaları faydalansın diye.

Masa soğuk ve ruhsuz

Duygusal ilişki kuramadığım hiçbir eşyayı kullanamayan ben, her gün o soğuk ve ruhsuz masaya uzanıp radyoterapi olmak mecburiyetindeydim.

Her gün aynı sıralama; masaya uzanıyorum, kafamı askıya yerleştiriyorum, kolumun biri başımın altında... 

Yeşil mavi ışık avını arayan bir sniper gibi dönüp duruyor. Başımı hiç oynatmamam gerekiyor. Mecburen öyle yapıyorum, her gün tavandaki aynı çatlağı görüyorum. Tavana buluta benzer bir şey kondurmuşlar ama oda gerçekten berbat.

Şu oda için biraz özen göstermek bu kadar zor mudur hakikaten diye düşünüyorum. İçimden bütün radyoterapi odalarının duvar ve tavanlarını vintage desenlerle süslemek geliyor. Romantik birkaç desen, biraz insan ruhunu okşayan resimler… Belki bir gün birisi düşünür ve böyle şeyler yapar. Ben şimdilik devrim yapacak durumda değilim:)

Aynısefa merhemi ile ilgili tecrübem

Radyoterapi başladığından beri doktorların tavsiye ettiği "koruyucu jel"i kullanmadığımı yazmıştım. şimdi aklıma onunla ilgili önemli bir şey daha geldi. Radyoterapi bittikten sonra çok şükür cildimde bir yanma olmamıştı, çünkü kendi yaptığım aynısefa merhemini kullanıyordum. Ama bir gün sırtıma yakın bir yerde yara açıldığını fark ettim. Demek ki o kısma da ışın veriliyordu ve bunu bilmediğim için oraya hiç aynısefa merhemi sürmemiştim.

Ameliyattan sonra (bugün hâlâ devam eden) hissizlikten dolayı orada yara olduğun hissetmemiştim. O yarayı gördüğümde nasıl içimin acıdığını anlatamam...

Aynısefa merhemi nasıl yapılır?

Yeri gelmişken aynısefa merhemini nasıl hazırladığımı da size anlatmalıyım. Yapımı çok kolay.

İki avuç dolusu aynısafayı toplayın, toplarken çiçek saplarını toprağa yakın bir yerden koparmaya dikkat edin.

Büyük bir kesme tahtasının üzerinde aynısafanın saplarını, yapraklarını ve çiçeklerini bıçakla kıyın. Derin bir çelik tencerenin içine yarım kilo sızma zeytinyağı koyun. Yağ biraz kızdıktan sonra içine kıydığınız aynısafaları boşaltın. Bitkiniz kızgın yağda biraz çıtırdadıktan sonra tahta kaşıkla birkaç kere karıştırın ve ateşin altını kapatın. Tencerenin kapağını da kapattıktan sonra serin bir yerde bir gece bekletin. Sabah tenceredeki çiçekleri hafifçe ısıtın. Temiz beyaz bir tülbendi başka bir tencereye gerdirin, ısıtmış olduğunuz çiçekleri yağı ile birlikte tülbentten süzün.

Yalnızca bu haliyle bile temiz krem kutularına aktarıp kullanabilirsiniz.

Ancak ben bu işlemi yaptıktan sonra içine bir kutu vazelin ve her birinden birkaç damla olmak üzere bitki yağlarından ekliyorum. Siz de lavanta yağı, çörek otu yağı, susam yağı, karanfil yağı gibi bitki yağlarından ekleyerek merheminizin şifasını daha kuvvetli hâle getirebilirsiniz.

Hazırladığınız merhemi muhakkak buzdolabında muhafaza edin, aksi takdirde merheminiz içinde hiçbir koruyucu ve yapay madde olmadığından küflenebilir.

Aynısafa Merhemi hangi rahatsızlıklarda kullanılır?

Kendi elinizle hazırladığınız ve buzdolabında hemen elinizin altında bulunduracağınız aynısafa merhemi birçok rahatsızlıkta acil yardımcınız olacaktır.

Herhangi bir şekilde elinizi bir yere çarptığınızda veya ayağınızı burktuğunuzda hemen aynısafa merhemi sürüp, buzla da kompres yaparsanız problemli bölgede şişme, morarma ve ağrı olmayacaktır.

Ayaklarınızda mantar varsa aynısafa merhemini rahatlıkla yardıma çağırabilirsiniz.

Radyoterapi gören kanser hastaları da radyoterapi neticesinde meydana gelecek olan yanık cilt görüntüsünü düzenli aynısafa merhemi kullanarak en aza indirebilirler. Radyoterapi esnasında doktorunuz ışın alacak bölgenin tahrişini önlemek için muhakkak jel türü bir ilaç verecektir. Tedaviye gitmeden önce ve döndükten sonra o bölgelere yedirerek süreceğiniz aynısafa merhemi sizi rahatlatacaktır.

Aynısafa merhemi aynı zamanda varis problemi olanlarda da iyi bir yardımcıdır. Varislerde düzenli kullanımda çok faydalı olduğu bilinmektedir.

Aynısafa merhemini varis problemleri için tavsiye ettiğim bir arkadaşım iki ay düzenli olarak kullandıktan sonra bana sonucun inanılmaz olduğunu söyledi ve teşekkür etti. Hâlen büyük bir memnuniyetle aynısafayı kullanmaya devam ediyor.
Aynısefa çiçeğinin fotoğrafını da bloga koyuyorum ki herkes bu çok faydalı çiçeği bulup merhemini yapsın. Şifalar dilerim efendim.


Neşe Kutlutaş, 20.08.2014, Sonsuz Ark,  (İlk Yayın Tarihi, 25.02.2012)




Aynı Sefa video:

Seçkin Deniz Twitter Akışı