19 Ağustos 2014 Salı

SA843/ KY6-SK23: Kaliforniya'da İsrailli Kargo Şirketi Zim’in Gemisi Limana Sokulmadı

Zim/California-Haifa Kargo Gemisi

Cumartesi günü ABD'nin Kaliforniya eyaleti, Oakland limanında, binlerce protestocu İsrailli kargo şirketinin gemisinin yanaşmasını engellemek için birleşti. Protestolar sayesinde Zim firmasının gemileri yüklerini boşaltamadı.

Filistin direnişi aktivistleri kendi oluşturdukları ağ ile iki haftadır, liman çalışanları dahil pek çok kişiye ulaştı. Haftalık şekilde gemileri limana giren Zim'in ulaşımının engellenmesi adına limanın kapatılması için çalışmalar yaptılar. Gemiler denizde beklemek durumunda kaldı.

Bu da kargoların ulaşacağı son noktalara gecikmesi demek oluyor. Bu nedenle iki taraflı bir maliyet artışına yol açıldı.

Protestoları organize eden aktivistler buluşma saatini, Cumartesi öğleden sonra saat üç yerine sabaha karşı beşe yani liman çalışanlarının shift değişim saatine çekti. Öğleden sonra üçte ise protesto sürdü.



ABD'de Filistinlilerden oluşan ticari birliklerin federasyonları ve Arap kökenli Amerikalılara ait sivil toplum örgütleri, İsrail'in Gazze bombardımanına tepki gösterirken, yakın zamanda Missouri'de polisçe öldürülen 18 yaşındaki Afrikan Amerikan Michael Ferguson'u anmayı da unutmadı...

Ferguson'un silahsız olması ve polisin dikkatsizliği ülkede çeşitli protestolara yol açmıştı.

Gazze organizasyonunu gerçekleştiren aktivistler Batı kıyısında ırkçı ve ayrımcı yönetimlere para ödenmeyeceğini gösterdiklerini dile getirdi.

Yapılan açıklamada 70 farklı STK'nın  imzası var.

Amerika'da polisin görev sırasında Afrikan Amerikanları vurması, tepkilere yol açıyor. 17 Temmuz'da altı çocuk babası Eric Garner, gözaltına alınırken yere bastırıldığında nefessiz kalarak ölmüştü. 9 Ağustos'ta yine Afrika kökenli bir genç polisçe vurularak hayatını kaybetti.

Amerika'da İsrail'in Gazze bombardomanını protesto edenlerin, tüm ırkçı rejimleri protesto hakkı olduğuna dikkat çekmesi ABD hükümetinin ne kadar tolere edeceği bir tutum olacak göreceğiz.

***

Volvo tank taşıyıcılar ve boykot

Volvo güvenliğe öncelik veren tasarımların aracı. Ucuz ama sıfır herhangi bir markadansa, beş yaşında bir Volvo'nun her zaman daha güvenli olacağı düşünülür... İsrail'in tank taşıyıcılarını da Volvo sağlıyor...

Bir devletle çalışmak ve o devletten para kazanmak ticari markalar için anlaşılır bir durum. İsrail'in Gazze savaşını protesto adına, Volvo'yu boykot edip amaca ulaşmak için ciddi bir çalışma lazım.

Bu ancak Volvo'nun Ortadoğu pazarında, İsrail devletinden olan kazancının üstünde bir gerileme çapını yakalarsa etkili bir boykot olur.  İlgilenenlere duyurmuş olalım.

***

Cruz ve Bardem Altın Portakal'a davetli

İsrail'in Gazze saldırılarını kınadıkları için Yahudi düşmanı ilan edilen oyuncu çift Javier Bardem ve Penelope Cruz bu yıl teması İspanyol sineması olan Altın Portakal'a davet edildi. Bardem, İsrail saldırılarını kınaması ardından eleştirilince Yahudi düşmanı olmadığını sadece barış istediklerini açıklamıştı. Çifte en büyük tepki oscar ödüllü aktör Jon Voight'ten gelmişti. Voight Angelina Jolie'nin babası... İspanyol medyası ise Voight'e tepki gösteren ve İspanyol halkının Filistin'in yanında olduğunu belirten haberlere yer vermişti...

İspanyol yönetmen Pedro Almodovar da bir diğer davetli...


Serra Karaçam, 18.08.2014, Konuk Yazar, Medya Müfettişi



Seçkin Deniz Twitter Akışı