9 Ağustos 2014 Cumartesi

SA828/TG40: Suriye’deki Savaş Suçlarının Belgelenmesi; Syria Tracker

“Savaşta öldürülen çocukların en az 700 tanesi işkence edilerek infaz edilmiştir. Verilere göre 13 yaşın altında bulunan 200 erkek çocuğu ise keskin nişancı ateşi ile öldürülmüştür.”


Üç yıldan daha uzun bir süredir kanlı bir iç savaşın içinde bulunan Suriye’de şehirler harabeye dönmüş ve oldukça ağır sivil kayıplar vermiş bulunuyor. Fakat Suriye’den haber yapmak oldukça tehlikeli olduğu için gerçekleştirilen katliamlar medyada yeteri kadar yer almıyor. Buna rağmen bir grup araştırmacı her bir ölüm vakasını belgeleme kararı aldılar.

Özenli bir şekilde verileri toplayan ve bu verileri sürekli doğrulatan Syrian Tracker grubu savaş boyunca gerçekleşen ölümlerin 111,915’ini belgeledi.

Syria Tracker bilgi kaynağı şahitler ve sahada bulunan gönüllülerden oluşuyor. Araştırmacılar aynı zamanda haber raporlarından da veri sağlıyorlar.

Veri tabanı ayrıca Suriye rejimi tarafından gerçekleştirilmesi muhtemel savaş suçları hakkında da analiz yapma imkânı sağlıyor.



Menfaat amacı gütmeyen bir organizasyon olan SumAll.org ile ortaklaşa çalışmalar gerçekleştiren araştırmacılar, savaşta kadınların daha fazla öldürüldüğünütespit ettiler. Nisan 2011’de ölümlerin ancak %1’ini kadınlar oluştururken günümüzde elde edilen son verilere göre öldürenlerin %13’ünü kadınlar oluşturmaktadır.

Tek başına rakamlar şüphesiz tüm olayın anlaşılmasını sağlamaya yetmemektedir. Kadınların nasıl öldürüldüğünü inceleyen araştırmacılar bir şey fark etti. Örneğin, bombalamalarda öldürülen kadınlar rastgele kurbanlar değildi. Aksine çoğu keskin nişancılar tarafından öldürülmüştü. Açıkça kadınların hedef alındığını gösteren bu bilgi, savaş suçu anlamına gelmektedir.

Çocukların nasıl öldürüldüğüne dair bilgiler de benzer sonuçlar ortaya koymaktadır. Savaşta öldürülen çocukların en az 700 tanesi işkence edilerek infaz edilmiştir. Verilere göre 13 yaşın altında bulunan 200 erkek çocuğu ise keskin nişancı ateşi ile öldürülmüştür.



Syria Tracker kurucularından biri olan Taha Kass-Hout: “Bunlar sistematik olarak gerçekleştirilen cinayetlerdir ve bu cinayetleri işleyen kişiler gerçekten ne yaptıklarının farkındadır” diyor.

Suriye kökenli bir Amerikalı olan Kass-Hout şöyle diyor: “Syrian Tracker’ın doğmasını sağlayan fikir bir soru sayesinde ortaya çıktı: “Neler olup bittiğini nasıl dünyaya yayacağız?”


Syrian Tracker’ın hedefi, ne olup bittiğine dair çok az bilgi elde etme imkânı olduğu için insanların kitlesel kaynak araçlarını kullanarak doğrudan doğruya neler olduğunu rapor edebilecekleri bir platform oluşturmaktı. 

Organizasyon dış destek almıyor ve Kass-Hout’un ifade ettiğine göre on kişilik çekirdek kadrodan oluşan organizasyon, tamamen gönüller ve dışarıdan uygun zamanlarda ellerinden geldiğince kendilerine yardımcı olan yüzlerce insan sayesinde hizmet veriyor.

Üç buçuk yıldan beri veri toplayan Kass-Hout ve arkadaşları tarafından kendisinin ifadesine göre 100000 adet şahitlik raporu derlenmiş ve kendileri tarafından oluşturan algoritma sayesinde 180 Milyon twitter mesajı ve 200000 haber makalesi tetkik edilmiş bulunuyor.

Saldırıların gerçekleştiği zaman ve yer bilgilerini içeren raporlar bir veya daha fazla kaynak tarafından da desteklenmiş bulunuyor. Raporların çoğunda kurbanların isimleri de yer alıyor. Ayrıca pek çok rapor video ve fotoğraflar ile desteklenmiş.

Veri tabanında yer alan ölümler, “topçu ateşi”, “bombardıman” veya “işkence” gibi kategorilere ayrılarak, olaylar arasındaki ilişkilerin anlaşılması kolay hale getirilmiş.

Syrian Tracker ile işbirliği içinde bulunan SumAll.org enteraktif bir tablo hazırlayarak araştırmacılara, gazetecilere ve aktivistlere yardımcı olmayı amaçlamış.

Lorenzo Franceschi-Bicchierai /08.08.2014


Tamer Güner, 08.08.2014, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Çeviri





Yazının orijinali:




Seçkin Deniz Twitter Akışı