22 Ekim 2013 Salı

‘Sizce, Sonsuz Ark Yararlı Bir Çizgide İlerliyor mu?’ Anket Analizi


Sonsuz Ark yayın hayatının ikinci yılına girerken ilk yılın değerlendirmesini ‘SonsuzArk 1. Yaşında; Yayınlar, İstatistikler, Siber İstila’ başlıklı analizle yapmıştık. Sonsuz Ark’ın amacına ulaşıp ulaşmadığını değerli okuyucularına sormak istedik, bir anket düzenledik ve sorduk:

“Sizce, Sonsuz Ark Yararlı Bir Çizgide İlerliyor mu?”

1 Temmuz 2013- 22 Ekim 2013 tarihleri arasında Oy kullanan 41 değerli konuğumuzun cevapları şöyleydi:

Evet:  33- %80
Hayır: 5- %12
Yorum Yok: 3- %7

Zaman ayırıp ankette oy kullanan okuyucularımıza teşekkür ediyoruz.  1 Temmuz- 22 Ekim 2013 tarihleri arasında Sonsuz Ark’ı ziyaret eden Tekil Ziyaretçi Sayısı 2797 ( Toplam Tekil ziyaretçi Sayısı 7.710) oy kullanan ziyaretçi sayımız 41; oransal olarak bu Binde 14’e On binde 147’ye karşılık geliyor. Tüm ziyaretçilerimizin oy kullanmaları daha sağlıklı karar vermemize yardım edecekti; ancak bu kadarla yetinmek zorundayız.

Sonsuz Ark’ın yararlı olduğunu düşünen okurlarımızın oranı %80; bu oran bizi memnun etse de neden %100 değil diye düşündük.  Anket sorusu zaten çok büyük bir risk içeren ve genellikle bu tür geri bildirim analizleri için doğrudan sorulmayan bir soru. Biz riskleri göze alarak bunu sorduk. Çünkü; amacımız herkes için doğru ve yararlı olanı üretmeye çalışmaktı. ‘Sonsuz Ark Manifestosu’ bunu gerektiriyordu. Allah’tan bunun için yardım istemiştik.

Anket bize katılımcıların %12’sinin sorumuza ‘Hayır’ diye cevap verdiğini söylüyor. Demek ki %12’ye ulaşamadık; onlar için yararlı bir site olarak görünmüyoruz. Bunu analiz etmemiz gerekiyor. Öncelikle sorduğumuz soru şuydu; sorun Sonsuz Ark’tan mı kaynaklanıyor, ‘Hayır’ diyen okuyucularımızdan mı? Soruya ‘Hayır’ diye cevap veren okuyucularımızın büyük bir kısmı, belki de tamamı, ‘Fethullah Gülen’ ile ilgili analizlerin yayınlandığı dönemlerde Sonsuz Ark’ı ziyaret eden okuyucularımızdan geldi; bir kısmı da tasavvuf karşıtı düşünce sistematiğimizden. 

Fethullah Gülen ve talebelerinin hizmet anlayışının selim akılla denetlenmesi gerektiğini düşünüyor ve bunu işliyoruz. Tasavvuf'un İslâm'ın Özü'ne kasıtlı bir müdahale olduğunu görüyor ve bunu anlatmaya çalışıyoruz. Aldığımız tepki de sağduyulu olmalı diye düşünüyoruz.

‘En Çok Okunan Ark’ listelerinden de görüleceği üzere en çok okuyucu alan yazılarımız ‘Fethullah Gülen'le ilgili, muhtemelen Fethullah Gülen’in talebeleri olarak nitelendirdiğimiz binlerce okuyucu Sonsuz Ark’ı ziyaret etti; anketi görmelerine rağmen oy kullanmadılar ve en azından ‘Hayır’ cevabı vermediler; bu, doğru ve yararlı çizgimizin, herkes için ‘uyarıcı’ olma hedefinin büyük oranda gerçekleştiğini de gösteriyor. Zira yazıların içeriği, asla incitici niteliğe sahip değildi; öyle olsaydı oran bu kadar düşük olmazdı. Mesajlarla, maillerle gelen eleştirilere de Sonsuz Ark yönetimi olarak özenle cevap verdik.

Ulaştığımız sonuç, sorgulama alışkanlığı gelişmemiş bireylerin en küçük bir eleştiriyi, tamamen haklı içeriğe sahip olsa da, hazmedememiş olmaları. Bu bireylerin kendileri adına ve ait oldukları yapı adına çok sağlıklı bir durum değil. Sonsuz Ark birçok olguyu, olayı, algıyı ve kişiyi eleştiriyor; zor bir iş yapıyor, eleştirisini de hiçbir maslahata ya da gruba isnad edilen bir alışkanlıkla yapmıyor. Çünkü çıkar beklentisi yok.

Yani; Sonsuz Ark, %12’lik oranı,  bireyler ve toplum adına üzülerek karşılıyor.

“Sizce, Sonsuz Ark Yararlı Bir Çizgide İlerliyor mu?” sorumuza ‘Yorum Yok’ diyerek cevap veren sevgili dostlarımıza da teşekkür ediyoruz. O seçenek gülümsemek içindi. Gülümsüyor ve sonraki anketlerde yorumlarını bekliyoruz.

Sonsuz Ark sizler için var dostlar; sizlerin bizi denetlemenizi ve uyarmanızı istiyoruz; daha iyiye doğru birlikte yol almamız, hem bizim için hem bütün insanlık için iyi olacak diye düşünüyoruz. Sonraki anketlere katılımınız bu yüzden önemli.

Allah yardımcımız olsun diye umuyoruz.

Sonsuz Ark’a katkıda bulunan tüm dostlarımıza teşekkür ediyoruz.

Selam ve sevgilerimizle.


Sonsuz Ark, 22.10.2013







Seçkin Deniz Twitter Akışı