19 Mayıs 2017 Cuma

SA4349/TG226: ABD’nin Suriye’de İzleyeceği Yol

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıdaki rapor özeti, azgın dişlerinin arasında milyonlarca Iraklı ve Suriyeli masum insanın parçalanmış cesetlerinin parçaları olduğu halde, salyalarını akıta akıta Suriye'de çıkarılan alçak ve kirli savaşın nasıl sürdürülmesi gerektiğini anlatan neocon bir vahşetin ürünüdür. Rakka'da Türkiye ile karşı karşıya gelme riskini göze alamayan bu leş kargalarının Suriye'nin Güneydoğusunda bir üs elegeçirip oradan kanlı savaşlarını sürdürmelerinin mümkün olduğunu anlatan rapor, artık leşi bile kalmamış El Kaide'yi var sayıp, toza toprağa karışmış IŞİD'i dev bir canavar gibi göstererek ABD'nin kalış süresini uzatmanın ve ABD'nin çıkarlarını sürdürecek adımlar atmanın tarifini vermektedir. Ve maalesef bu raporun verdiği talimatları aynen uygulayacak olan bir kukla var ABD'de; yeni başkan Trump. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 16 Mayıs 2017'de Beyaz Saray'da görüştüğü Trump'ın aşağıdaki raporda anlatılan adımlara uygun olarak YPG-PKK ile çalışmaya devam edeceği artık kesindir. 18 Mayıs 2017'de TÜSİAD YİK toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "ABD, PYD ve YPG terör örgütleriyle operasyona giriyor, bize düşen hayırlı olsun demektir. Bu terör örgütleri bizim ülkemize yönelik herhangi bir tehdit oluşturursa angajman kurallarından haklarımızı kullanırız. Kimseyle konuşmayız danışmayız, ona göre adım atarız"  derken Trump'ın atacağı adımları, orada konuşulanları ilan etmiştir. Yine de aşağıdaki özette de görülebileceği üzere ABD artık tarihin en zayıf dönemindedir; bataklığa ve kan gölüne çevirdiği müslüman coğrafyada kendi ölümünü, yok oluşunu hızlandırmaktadır.
Seçkin Deniz, 19.05.2017

“U.S. Grand Strategy: Detroying ISIS And AL Qaeda, Report Four / America’s Way Ahead In Syria”

Rapor Özeti(*):

Problemin Tanımlanması

• ABD, Orta Doğu’da yanlış bir savaş yürütmektedir. IŞİD ve El Kaide, nüfus- merkezli direnişleri sürdürürken biz ise terörle mücadele operasyonlarını vekâleten yürütüyoruz. Bu grupları yenmek için ABD'nin, Suriye ve Irak’taki, Sünni Arap toplumların içinden kabul edilebilir ve uygun partnerlerle birlikte nüfus- merkezli karşı istihdam (kontrgerilla) politikası izlemesi gerekmektedir.

• ABD’nin hâlihazırdaki stratejisi, Suriye’de bir ordusu bulunan, IŞİD’in yerine geçmeye hazırlanan ve savunmasız Sünni Arapları istismar eden el-Kaide’yi güçlendirmektedir. ABD, el-Kaide’yi ortadan kaldırmayı IŞİD sonrasına ertelemiştir. Ancak el-Kaide, Halep'ten çekildikten sonra Kuzeybatı Suriye'de konsolide olurken Irak'ta eşzamanlı olarak yeniden yapılanmakta ve Suriye'de karşı bir saldırıya hazırlanmaktadır.

• Şu anki ABD askeri operasyonları, yerel ortaklarımızı düşmanın hazırladığı savunma pozisyonunun en güçlü noktalarına karşı konumlamakta ve Amerikan asimetrik yeteneklerinden çok az miktarda yararlanılmasını sağlamaktadır. Düşmanın savunmasını bozacak ve yeterince tepki veremeyeceği çoklu ikilemlerle yüzleşmelerini sağlayacak şekilde cepheden saldırırken aynı zamanda düşmanın gerisinde de operasyon gerçekleştirebiliriz.

• Sünni Araplar ABD’yi, derinleşen Rus-İran koalisyonunun bir müttefiki ve onlar tarafından gerçekleştirilen zulümlerin de ortağı olarak görmektedir. 

• ABD, inisiyatifi yeniden eline almalı ve çokuluslu stratejiyi kullanmalıdır. IŞİD ve el- Kaide ayaklanmalarını ortadan kaldırmak için gerekli olan ılımlı Sünni direnişi, hiçbir bölgesel aktör geliştirme kabiliyetine sahip değildir ve bunu yapmayacaktır da. Türkiye, el-Kaide’nin nüfuz ettiği Ahrar'uş Şam'ı desteklemektedir. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen meselesiyle uğraşmakta ve Suriye'de ılımlı bir muhalefet düşüncesinden vazgeçmiş bulunmaktadır. Az bir kaynağa sahip olan Ürdün ise kendi içinde büyük bir Selefi-cihatçı tehditle karşı karşıyadır. 

• ABD, her iki aktörden en iyi şekilde yararlanabilmek için, Suriye'deki temel Türk-Kürt siyasi anlaşmazlığının şiddetini azaltmalıdır. Suriye Kürt siyaseti ABD çıkarlarını tehdit etmektedir. Tabqa Barajı güvence altına alındıktan sonra ABD, bu güçlerin ilerlemesini durdurmalı, Suriye Demokratik Güçleri’nin doğal ilerleme sınırında tutmalıdır. 

• Rusya ve İran, ABD'nin Suriye ve Akdeniz'deki eylem özgürlüğünü reddetmekte ve önümüzdeki beş sene içinde yedi büyük küresel deniz ticaret geçidinden üçünü tehdit etme potansiyeline sahip bulunmaktadır, bu geçitler: Süveyş Kanalı, Hürmüz Boğazı ve Bab'ül Mendep Boğazı’dır.

• ABD-İran arasında önümüzdeki beş yıl içinde muhtemelen büyük bir çatışma olacaktır. İran, vekil güçleri arasında, işlevsel, birlikte çalışabilen ve konuşlandırılabilir bir koalisyonu Rusya’nın sayesinde gerçekleştirmiştir ki bu koalisyon, ABD’nin planlama varsayımlarını geçersiz kılmaktadır. 

İran ayrıca konvansiyonel yeteneklerini kullanma yollarını aramaktadır. İran, ABD'nin nükleer olmayan konulardaki baskılarına karşı koyacak, Irak Popüler Mobilizasyon Kuvvetlerini [Çev: Arapça'da 'Haşdi Şabi', İngilizce'de  ‘Popular Mobilization Units’ (PMU)] kontrol etme çabalarına direnecek ve Basra Körfezi, Kızıl Deniz ve başka yerlerde, kendi güçlerini ve vekil güçleri kullanarak yükselmeye çalışacaktır. 

• ABD, Amerikan çıkarlarına ulaşmak için, Irak'taki üslenmesini sınırlı tutacak veya hiç olmayacak şekilde tasarlayarak bir plan geliştirmelidir. İran ve Tahran ile ittifak halindeki Iraklılar, 2018’de yapılacak seçimleri Irak Başbakanı Haydar el İbadi’yi İran yanlısı bir adayla değiştirmek için kullanmaya hazırlanmaktadır; (İbadi’nin yerine geçecek olan) bu aday, ABD’nin ve koalisyon güçlerinin Irak’tan çıkmasını isteyecek ya da eylemlerini IŞİD ve diğer cihatçıları yok etmek için gereken seviyelerin altına çekecektir.



Operasyonel Konsept: Misyon

ABD, gönüllü ve kabul edilebilir partnerlerle birlikte, Amerika’nın bölgedeki eylem özgürlüğünü genişletmek ve yeni bir Suriye Sünni Arap ortaklığı inşa etmek amacıyla, Güneydoğu Suriye’de bir operasyon üssü konuşlandıracaktır. Bu yeni Suriye Sünni Arap ortaklığı, IŞİD ve el-Kaide'yi yok etmek için nüfus merkezli bir karşı istihdam (kontrgerilla faaliyeti) yürütecek, bu örgütlerin yeniden yapılandırılmalarını önleyecek koşulları belirleyecek ve sonuçta mültecileri yeniden (eski yaşadıkları yerlere) yerleştirecektir.

Tavsiye Edilen Hareket Tarzı: Çok Fazlı Harekâtta Birinci Aşama

ABD ve makul ortakları, Ebu Kemal gibi Güneydoğu Suriye'de yer alan bir üssü ele geçirir ve burayı güvence altına alarak fiili (de facto) güvenli bir bölge oluştururlar. (Amerikan Kuvvetleri) Daha sonra, IŞİD’e karşı bir saldırı gerçekleştirmek için yerel Sünni Araplardan IŞİD karşıtı kuvvetleri toplayarak onların eğitim ve donatımlarını sağlar ve onlarla birlikte hareket eder.  

Bu bağımsız Sünni Arap gücü, uzun yıllar boyunca Irak'ta ve Suriye'de IŞİD ve el Kaide'yi yok etme amaçlı bir hareketin temelini oluşturur. IŞİD karşıtı Sünni Arap ortaklığının kuruluşu, Fırat Nehri Vadisi boyunca ilerlemede hız belirleyici aşamayı oluşturacaktır. Amerikan güçlerinin, ABD ve potansiyel Sünni müttefikler arasında oluşabilecek muhtemel güven zafiyetini azaltmak için ortakları ile beraber savaşması gerekmektedir. (Bahsedilen bu) Potansiyel ortakların, Selefi cihatçıları, İran’ın vekil (proxy) güçlerini veya Kürt ayrılıkçılığını desteklememesi gerekmektedir.

Rakka yerine Güneydoğu Suriye’de gerçekleştirilecek bir operasyonun daha fazla avantajlı olmasının sebepleri şu şekildedir:

  1. Rusya ve Beşar Esad için kritik değere sahip olmayan bir bölgeye odaklanmak, her ikisi ile yakın vadede gerçekleşebilecek bir sürtüşme riskini azaltacaktır.
  2. Mevcut durumda vekâlet savaşı yürüten güçlerden bağımsız olarak, başka bir alanda ABD güçlerinin bulunmasını sağlayacaktır.
  3. ABD’nin, Türkiye ve Kürtler arasındaki gerilimi azaltacak bir pozisyona yerleşmesini sağlayacaktır. 
  4. Irak'ta temel ayrıcalıkların kaybedilmesi riskini azaltacaktır. 
  5. IŞİD’in cephe gerisi hedeflenerek, IŞİD’in elinde bulunan şehirlerdeki savaşın kazanılmasına yönelik şartların oluşması sağlanacaktır. 
  6. Sünni Arap bölgelerde, ABD’ye meşruiyet kazanma imkânı oluşacaktır.
  7. Ürdün’e yönelik IŞİD tehdidini azaltacaktır. 

Sonraki Aşamalar

• ABD, Fırat Nehri Vadisi boyunca ilerleyerek Rakka'ya doğru ve Irak'ın Anbar Vilayetinde, ABD kuvvetlerini ve Ebu Kemal’deki yeni Sünni Arap ortaklığını kullanacağı bir temizlik operasyonu başlatır.

• ABD, Türkiye ile Suriye’deki Kürt "Halk Savunma Güçleri" (YPG) arasında, Halep'teki temas hattına odaklanan bir barış anlaşması imzalanmasını sağlar.

• ABD, Dera'a Eyaletinde, cihatçıların kontrolü altındaki halkın şikâyetlerini çözmeyi taahhüt eden; Rusya ve Esad yanlısı güçler ile ABD destekli Esad karşıtı güçler arasındaki düşmanlıkların lokal anlamda durdurulmasını hedefleyen bir “uçuşa yasak bölge” uygulamasına geçer. ABD ayrıca Suriye’deki savaşın, müzakereler sonucunda varılacak bir anlaşmayla sonuçlanmasına imkân sağlayacak olan IŞİD ve el-Kaide’nin ortadan kaldırılması sürecinde, Dera'a’daki partner güçlerine yardım etmelidir. ABD, bu adımı birinci aşamanın ardından ve Suriye’nin Güneydoğusundaki temizleme operasyonları ile çakışacak şekilde gerçekleştirmelidir.   

• ABD ayrıca, cihatçılardan alınan bölgelerin güvenliğini sağlayarak, Esad yanlısı güçlerden gelebilecek saldırılara karşı savunma yapacak ve Esad rejimine karşı bir çözüm bulunmasını destekleyecek şekilde, hâlihazırdaki ABD destekli savaşçılarla (yukarıda bahsedilen) yeni gücü birleştirerek tek bir güç oluşturmaya çalışmalıdır.

Gerçekleştirilecek bu operasyonlar, ABD’nin Suriye’deki menfaatlerine daha geniş anlamda hizmet edecek olsa da hedefe ulaşmaya tek başına yeterli olmayacaktır. Daha sonra gerçekleştirilmesi gereken aşamalar olacaktır ve bunun için de Irak ve Suriye’de kayda değer bir İran karşıtı bileşen gerekecektir.   

Bu eylem planı, kapsayıcı hedeflerimize ulaşmamızı sağlayacak ilk adımı oluşturacaktır. Bu plan, Amerika’nın bölgede yeniden hareket özgürlüğüne kavuşmasını sağlayacak ve düşmanın ortadan kaldırılmasına yönelik mevcut durağan hareketimizi bitirerek tersine çevirecek koşulları oluşturacak sınırlı bir karşı saldırı için dizayn edilmiştir.  

Jennifer Cafarella, Kimberley KAGAN, Frederic W. Kagan, 14 Mart 2017



Tamer Güner, 19.05.2017, Sonsuz Ark, Stratejik Araştırma, Çeviri





Makalenin orijinali için: 
http://www.understandingwar.org/backgrounder/americas-way-ahead-syria




(*)Not: Bu yazı, Jennifer Cafarella, Kimberley KAGAN, Frederic W. Kagan tarafından Institute For The Study Of War (ISW) ve Critical Threats Project (CT) kuruluşları için hazırlanarak Mart 2017 tarihinde yayınlanmış, “U.S. Grand Strategy: Detroying ISIS And AL Qaeda, Report Four / America’s Way Ahead In Syria” başlıklı raporun özet kısmının çevirisidir. 
Raporun orijinali ve tamamı:




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı