25 Mart 2016 Cuma

SA2672/TG183: Amerikan Katliamı; CIA’in Suç Tarihi- A Timeline of CIA Atrocities-2

"Sorumlu Karşıtlar Birliği (The Association for Responsible Dissent), 1987 itibarıyla CIA gizli operasyonlarının 6 milyon insanın ölümüne sebep olduğu tahmininde bulunmaktadır. Eski Dışişleri Bakanı William Blum bu durumu doğru bir şekilde “Amerikan Katliamı” olarak tanımlıyor."


A Timeline of CIA Atrocities

1956

Khruschev’in Stalin'in aleyhinde yaptığı 'Gizli Konuşma'yı ifşa eden Özgür Avrupa Radyosu, Macaristan halkını başkaldırması için kışkırtır. Radyo ayrıca savaşacak Macarlara, Amerika’nın yardım edeceği imasında bulunur. Ancak silahlı bir ayaklanma başlatan Macarlar, kendi kaderlerine mahkûm edilecek ve bu yardım gerçekleşmeyecektir, isyan sadece Sovyet işgalini davet etmeye yaramıştır. Çatışmalar sonucunda 7000 Sovyet ve 30.000 Macar hayatını kaybeder. 

1957-1973

Laos: Laos’taki (1) demokratik seçimleri hükümsüz kılmak isteyen CIA, bu ülkede her yıl neredeyse bir darbe gerçekleştirir. Problem, herhangi bir koalisyon hükümetine katılabilecek halk desteğine sahip solcu bir grup olan Pathet Lao’dur. 1950’lerin sonlarında CIA, Asya’dan topladığı paralı askerlerden bir “Gizli Ordu” meydana getirerek Pathet Lao’ya saldırır. CIA ordusunun birkaç kez bozguna uğraması üzerine ABD, Laos’u bombalamaya başlar. Laos’a atılan bombalar II. Dünya Savaşı’nda ABD tarafından yapılan bombardımandan daha fazladır. Bu saldırılar sonucunda Laos vatandaşlarının dörtte biri mülteci konumuna düşmüş ve çoğu mağaralara sığınmak zorunda kalmıştır.       

1959

Haiti: ABD ordusu, “Papa Doc” Duvalier’in (François Duvalier) Haiti’nin diktatörü olmasına yardımcı olur.  Duvalier, “Tonton Macoutes” [çev: yerli dilde “tonton makouts (pala)”] adında kendi özel polis birliğini kurar. Bu birlik halkın üzerine palalarla saldırmaktadır. Bu polis birliği tarafından Duvalier ailesinin saltanat sürdüğü dönemde 100.000’den fazla insan öldürülmüştür. Ülkedeki bu kötü insan hakkı ihlallerine ABD tarafından karşı çıkılmamıştır.   

1961

Domuzlar Körfezi Çıkarması: Sürgün edilmiş 1500 Kübalı, CIA tarafından Castro yönetimindeki Küba’yı işgal etmek için ülkeye gönderilir. Ancak planlama, güvenlik ve arkadan gelen desteğin zayıf olması nedeniyle Mongoose (Firavun faresi) Operasyonu adı verilen bu çıkarma başarısızlıkla sonuçlanır. 

Çıkarmayı planlayanlar, işgalin Castro aleyhine gerçekleşecek bir halk ayaklanmasının fitilini ateşleyeceğini düşünmektedir-ancak bu asla gerçekleşmez. Ayrıca planlanan Amerikan hava saldırısı da gerçekleşmemiştir. CIA’nın halklara karşı bu ilk başarısızlığının ardından Başkan Kennedy tarafından CIA Başkanı Allen Dulles’in görevine son verilir. 

Dominik Cumhuriyeti: Washington’un 1930’dan beri desteklemekte olduğu eli kanlı diktatör Rafael Trujillo, CIA tarafından suikasta uğrar.  Trujillo’nun ticari girişimleri o kadar artmıştır ki (ülke ekonomisinin %60’ı) ABD’nin ticari menfaatleri ile rekabet eder duruma gelmiştir. 

Ekvador Cumhuriyeti: CIA tarafından desteklenmekte olan ordu, demokratik bir şekilde seçilmiş olan Başkan Jose Velasco’yu istifaya zorlar. Başkan Yardımcısı Carlos Arosemana onun yerine geçer; CIA, boşalmış olan başkan yardımcılığı makamına ise kendi adamını yerleştirir.

Kongo (Zaire): Demokratik seçimlerle başa geçmiş olan Patrice Lumumba CIA’nın suikastına uğrar. Bununla birlikte Lumumba’nın arkasındaki halk desteği o kadar güçlüdür ki CIA iktidara onun muhaliflerini geçirmeyi tam anlamıyla başaramaz. Bu olaylarla başlayan siyasi karışıklık dört yıl boyunca devam edecektir. 

1963

Dominik Cumhuriyeti: CIA, demokratik olarak seçilmiş Juan Bosch’u askeri bir darbe ile devirir. CIA tarafından iktidara baskıcı sağcı bir cunta yönetimi getirilir. 

Ekvador Cumhuriyeti: Bağımsız politikaları (sosyalist değil) Washington için kabul edilemez hale gelmiş olan Başkan Arosemana askeri bir darbe sonucunda devrilir. Başa geçen askeri cunta 1964’te yapılacak seçimleri iptal ederek insan hakları ihlallerine başlar.

1964

Brezilya: Demokratik seçimlerle başa geçmiş olan Joao hükümeti, CIA tarafından düzenlenen bir askeri darbe ile devrilir. Başa geçen cunta, gelecek yirmi sene içinde tarihte görülen en kanlı uygulamalara imza atar. 

General Castelo Branco, Latin Amerika’nın ilk ölüm mangalarını veya gizli polis birliklerini oluşturacak ve bu birimler yakaladıktan sonra işkence, sorgulama ve katliam yapacakları komünistlerin peşine düşecektir. Genelde bu komünistler, Branco’nun siyasi muhaliflerinden başka kimseler değildir. İlerleyen yıllarda bu ölüm mangalarının CIA tarafından eğitildiği ortaya çıkmıştır.   

1965

Endonezya: Demokratik olarak seçilmiş olan Sukarno, CIA tarafından desteklenen bir askeri darbe ile devrildi. CIA, 1957 senesinden itibaren Sukarno’yu yerinden etmeye çalışıyordu, bu sırada suikast teşebbüsünden cinsel entrikaya her türlü yolu denemişti. Sukarno’nun Soğuk Savaş’a yönelik tarafsız olduğunu açıklamaktan başka bir suçu bulunmuyordu. 

Sukarno’dan sonra başa geçen General Suharto, 500.000 ila 1 milyon arasındaki insanı komünist oldukları suçlamasıyla katledecekti. Sayısız “şüphelinin” ismi CIA tarafından yönetime verilmekteydi.   

Dominik Cumhuriyeti: Seçilmiş bir lider olan Juan Bosch’un yeniden başa geçmesine yönelik bir halk ayaklanması patlak verdi. Devrim teşebbüsü ABD deniz birliklerinin askeri rejimi desteklemek üzere ülkeye ayak basması sonucunda başarısızlıkla sonuçlandı. Sahne gerisinde, her şeyi yönetmekte olan CIA vardı.  

Yunanistan: CIA müdahalesi sonucunda başbakan George Papandreous kral tarafından görevden alındı. Papandreous, ABD’nin Yunanistan’daki menfaatlerini aktif bir şekilde sağlayamamıştı. 

Kongo (Zaire): CIA desteğiyle gerçekleşen askeri bir darbe sonrasında diktatör Mobutu Sese Seko başa geçti. Mobutu zaten çok fakir olan ülkenin kaynaklarını kendi menfaatleri için kullandı.  

1966

Ramparts Olayı: Radikal görüşlere sahip bir dergi olan Ramparts, CIA karşıtı ve daha önce benzeri görülmemiş makaleler yayınlamaya başladı. Bunların arasında yer alan bir makalede; CIA’nın, Güney Vietnamlı öğrencilerin gizli polis yöntemleri konusunda eğitilmesi karşılığında, Michigan Üniversitesi’ne 25 milyon $ ödeyerek profesörleri kiraladığı ifade ediliyordu. 

MIT ve diğer bazı üniversitelere de aynı kapsamda ödeme yapılmıştı. Ramparts dergisi ayrıca Ulusal Öğrenciler Birliği’nin CIA’ya bağlı olarak çalıştığını ifşa etti. Öğrencileri birliğe kaydetmek için kullanılan yöntemler arasında şantaj, rüşvet ve askerliklerinin ertelenmesi bulunuyordu.  

1967

Yunanistan: Seçimlerden iki gün önce gerçekleşen CIA destekli bir askeri darbe sonucunda hükümet devrildi. Kazanmaya en yakın aday liberal George Papandreous’tu. Darbeden sonra gelen altı yıl içinde CIA tarafından desteklenmekte olan “albaylar döneminde” politik muhaliflere karşı geniş çaplı işkence ve cinayetler hüküm sürdü. Bir Yunan büyükelçisinin ABD‘nin Kıbrıs konusundaki planlarına karşı Başkan Johnson’a muhalefetine, Başkan’ın cevabı şöyle olmuştu: “Senin parlamentonun ve anayasanın canı cehenneme”.    

Phoenix Operasyonu: CIA, kendilerinden şüphelenilen ve Güney Vietnam kasabalarında yer alan Vietkong liderlerinin belirlenmesi ve öldürülmesi noktasında Güney Vietnamlı ajanlara yardımcı oldu. 1971 tarihli kongre raporuna göre bu operasyon sonucunda yaklaşık 20.000 Vietkong mensubu öldürülmüştür.

1968

KAOS Operasyonu: CIA, Amerikan yurttaşlarını 1959 senesinden itibaren illegal olarak izlemeye başlamıştır ancak Başkan Johnson döneminde gerçekleşen Kaos Operasyonu ile bu faaliyetler dikkat çekici bir şekilde artmıştır. CIA ajanları radikal öğrenci kimliğine bürünerek Vietnam Savaşı’nı protesto etmekte olan kampus organizasyonları içine sızar ve onların faaliyetlerini engeller. 

CIA, Rus ajanlarını aramaktadır ancak hiçbir zaman onları bulamazlar. Bu operasyon sırasında 7000 şahıs ve 1000 organizasyon üzerinde casusluk faaliyeti gerçekleştirilmiştir.     

Bolivya: CIA tarafından organize edilen bir askeri operasyon sonucunda efsanevi gerilla Che Guevara ele geçirilir. CIA onu sorgulamak için canlı kalmasını istemektedir ancak Bolivya hükümeti affedilmesine yönelik dünyadan gelecek çağrılara engel olmak amacıyla onu infaz eder.   

1969

Uruguay: Ünlü CIA işkencecisi Dan Mitrione, politik çatışmalardan harap düşmüş bir ülke olan Uruguay’a gelir. Ülkedeki sağcı güçler işkenceyi bir son çare yöntemi olarak kullanmaktadır, Mitrione onları işkencenin rutin bir uygulama olarak, geniş çaplı bir şekilde gerçekleştirilmesi konusunda ikna eder. 

Mitrione’nin mottosu şu şekildedir: “İstenilen etki için, doğru yerde, doğru miktarda, kusursuz bir acı”. 

Ölüm mangalarına öğrettiği işkence teknikleri Nazilerin yöntemleri ile rekabet edecek derecededir. Mitrione bir sene sonra devrimciler tarafından kaçırılarak infaz edilmiştir. 

1970

Kamboçya: Kamboçya halkı tarafından oldukça sevilen Prens Sahounek, ülkeyi Vietnam Savaşından uzak tuttuğu için CIA tarafından devrilir. Yerine geçen CIA kuklası Lon Nol, kısa bir süre içinde Kamboçya birliklerini savaşa dâhil eder. Halk tarafından hoş karşılanmayan bu hareket daha önceleri pek de güçlü olmayan Khmer Rouge gibi muhalif partilerin güçlenmesini sağlar. 1975 yılında iktidara gelen Khmer Rouge, kendi halkından milyonlarca insanı katletmiştir.   

1971

Bolivya: Arkasında CIA’nın bulunduğu beş yıllık bir politik kargaşanın ardından yine CIA tarafından desteklenen bir askeri darbe sonucunda, solcu Başkan Juan Torres devrilir. Darbe sonrası diktatör Hugo Banzer başa geçmiş, sonraki iki sene içinde 2000 politik muhalif mahkeme olmadan tutuklanarak işkenceden geçirilmiş, tecavüz edilmiş ve öldürülmüştür. 

Haiti: “Papa Doc” Duvalier’in ölümünün ardından, 19 yaşındaki oğlu “Baby Doc” Duvalier Haiti’nin yeni diktatörü oldu. Tamamen CIA bilgisi dâhilinde ülkeye hükmeden oğul diktatör döneminde de kanlı saltanat devam etti.

1972

Case-Zablocki Kanunu: İdari anlaşmaların kongre denetiminden geçmesi ile alakalı bir kanun Kongre’den geçti. Teorik anlamda bu kanun sayesinde CIA operasyonları daha hesap sorulabilir hale gelecekti. Fiiliyatta ise kanunun etkisi çok az oldu.

Kamboçya: Kongre, CIA tarafından Kamboçya’da yürütülmekte olan gizli savaşa aktarılan fonların kesilmesi kararı aldı.

Wagergate Skandalı: Başkan Nixon’a bağlı bir ekip, Demokratların bürolarına dinleme cihazı yerleştirmek üzere büroların bulunduğu Watergate binasına gönderildi. İçlerinde James McCord, E. Howard Hunt ve beş Kübalının da yer aldığı ekip üyelerinin CIA ile geçmişten gelen derin bağlantıları bulunmaktaydı. 

Bu kişiler, Başkan Nixon’un seçim çalışmalarını yürüten “Committee to Reelect the President (CREEP)” seçim bürosunda görev almaktaydı. CREEP, demokratların seçim kampanyalarını engelemek ve Nixon’a verilen illegal seçim bağışlarını aklamak gibi kirli işler yürütüyordu. CREEP’in faaliyetleri, arkasında yine CIA’nın bulunduğu Mullen Company şirketi tarafından fonlanmaktaydı.      

1973

Şili: Latin Amerika’nın demokratik olarak seçilmiş ilk sosyalist lideri Salvador Allende, CIA tarafından devrildikten sonra suikast sonucunda öldürüldü. Sorunlar, Allende’nin Şili’de bulunan Amerikan firmalarını kamulaştırmaya başlamasıyla patlak vermişti. ITT firması darbe yapması karşılığında CIA’ya 1 milyon $ teklif etmişti (resmi olarak bu yalanlanmıştır). 

CIA, Allende’nin yerine General Augusto Pinochet’i yerleştirdi. Pinochet, işçi liderleri ve politik sol kesimi baskı altına almak için kendi vatandaşlarından binlercesini işkenceden geçirerek öldürecekti. 

CIA İç Soruşturmaları: CIA operasyonlarından sorumlu başkan yardımcısı William Colby, tüm CIA personeline illegal faaliyetler hakkında bilgi sahibi oldukları ne varsa rapor etmeleri emrini verdi. Elde edilen bilgiler daha sonra Kongre’ye iletildi.  

Watergate Skandalı: CIA ile işbirliği içinde bulunan gazetelerden en önde geleni olan Washington Post, Nixon’un suçları ile alakalı haberleri diğer gazetelerden çok daha önce vermeye başlamıştı. Woodward ve Bernstein isimlerini taşıyan iki gazeteci, skandalın tamamı üzerinde bulunan pek çok CIA izinden neredeyse hiç bahsetmemişti. 

Daha sonraları Woodward’ın Beyaz Saray için Donanma istihbaratında çalıştığı ve pek çok önemli istihbarat elemanını tanıdığı ortaya çıktı, bunların içerisinde General Alexander Haig de bulunuyordu. Yaptığı haberlerde bahsi geçen kaynak muhtemelen bunlardan bir tanesiydi.   

CIA Direktörü Helms Kovuldu: Başkan Nixon, CIA başkanı Richard Helms’i Watergate Skandalı’nı örtbas etmedeki başarısızlığı nedeniyle kovdu. Helms ve Nixon hiçbir zaman birbirlerini sevmemişti. Yeni CIA direktörü olarak atanan William Colby, CIA‘de gerçekleştirilecek reformlara karşı daha açık olacaktı. 

Steve Kangas/13 Ekim 2015



<<Önceki               Sonraki>>


Tamer Güner, 25.03.2016, Sonsuz Ark, Stratejik Araştırma, Çeviri




Metnin Orijinali:

http://www.globalresearch.ca/a-timeline-of-cia-atrocities/5348804





Seçkin Deniz Twitter Akışı