25 Ağustos 2014 Pazartesi

SA852/TG45: James Foley Yaşıyor mu?

"James Foley Videosu Sahte"


James Foley'in öldürülmesini gösteren, nerede olduğu belirsiz bir çölde-Irak'ın hükümet kontrolündeki bir bölgesi, Ürdün veya Vegas dışında bir yer olabilir bilmiyorum- çekilen video açık bir şekilde sahtedir. 
Scott Creighton

Bildiğim şey bu videonun bir sahtekârlık ürünü olduğudur. Video, kanlı kafa kesme görüntüsü için gerçekleştirilebilecek özel efektlerin olmaması haricinde başarılı. Bilgisayarla üretilecek bu görüntü, hem sahtekârlığın daha çabuk kendini ele vermesini sağlayacak hem de çok fazla vakit alacaktı.

İşin gerçeği, “korkunç IŞİD” tarafından prodüksiyonun bu özel kısmının videodan hariç tutulması, sahtekârlığın saklanmasını sağladığı gibi ana akım medyasının bunu kendi seyircilerine Obama'nın Irak'ı yeniden işgalini meşrulaştırmak için sunması sırasında bu nahoş görüntüden dolayı oluşabilecek direnci de ortadan kaldırıyor.

Foley, aşikâr bir biçimde rol yapıyor. Söylediklerini karttan okuyor. Kendisine kartları tutan kişi bunları değiştirirken duraklıyor. Konuşma tarzı son derece monoton. Bütün video boyunca ne Foley'de ne de İngiliz infazcıda herhangi bir duygu emaresi yok.


Konuşmalar profesyonel Amerikan güreşinin gösteri aralarında duyduklarımıza benziyor. Videoda başta gösterilen başkanın yakın zamanda yaptığı Irak'ın bombalanması ve “kara harekâtı” içerikli konuşması ve ordu kıyafeti içindeki Foley'in “kahramanca” bakışları birbiriyle çelişiyor. Seçilen ortam ve ışık IŞİD'ten beklenmeyecek uygunlukta seçilmiş.

Foley'in texti, bizim (ABD) Irak'taki sömürgeci çabalarımızı kınayan herhangi birisini IŞİD'e sempati duyacak şekilde olaya dâhil etmek için titizlikle hazırlanmış. İngiltere videoyu paylaşan veya indirenlerin teröristlerle işbirliği içindeymiş gibi değerlendirileceğini bildirdi.

“Scotland Yard, videoyu İngiltere sınırları içinde seyreden, indiren veya paylaşanların terör yasalarına göre suç işlemiş sayılabileceği noktasında halka uyarıda bulundu.” (Guardian)

Bahsettikleri “terörizm” internet üzerinden bu saçma sapan propagandanın başkaları ile paylaşılarak nasıl bir sahtekârlık gerçekleştirildiğinin ortaya çıkartılması. Benzeri videolar yerinde dururken Youtube'dan kaldırılma sebebi de bu. Oyunun nasıl sahnelendiğini ortaya çıkarmamızı istemiyorlar.

Mr. Foley hakkında ilginç bir gözlem daha; 2012'den beri rehin olarak tutulan Foley'in ne kadar kilo aldığını fark eden oldu mu? Esed ve IŞİD tarafından 2 senedir esir tutulan biri için belirgin şekilde sağlıklı gözüküyor öyle değil mi?

Dişleri Obama'nın dişlerinden daha beyaz. IŞİD'te iyi bir dental program mı uygulanıyor?

Sahte sahne bıçağını tutan İngiliz de Foley kadar kötü bir aktör.

Ayrıca konuşma metnine dikkat edin; her iki kişi de Irak'taki kayıplardan söz ederken sivil kayıplardan bahsetmiyorlar. Bunu ima ediyorlar ama söylemiyorlar. Metni yazan kişinin zihin yapısını ve niyetinin ne olduğunu anlamak için bu önemli bir nokta. Bombalanan çocuklardan bahsedilmiyor. Öldürülen Müslüman kadınlara da değinilmiyor. Ve tüm bunlarla alakalı olan kukla neoliberal Irak rejimi hakkında da bir şey yok.

Daha önceki kafa kesme videoları ile karşılaştırıldığında da bu videodakinin sahte bir infaz olduğu anlaşılıyor. IŞİD teröristi rolündeki İngiliz, görüntü kararmadan önce en az 12 kez bıçağı kurbanın boynuna sürtüyor. Videonun bu bölümünde hiç kan yok. Çünkü bıçak plastik ve keskin değil.

Sergilenen oyunun son sahnesinde James Foley olduğu varsayılan kişinin kesilmiş başını vücudunun üzerinde görüyoruz. Burada Foley’in üzerindeki elbise önceki kısımlardakine göre daha kısa gözüküyor. Baş, sanki film sektöründe çalışan, özel efektler üzerinde uzman bir kişi tarafından üretilmişe benziyor. Foley’in yapması gereken tek şey başının kalıbı alınırken birkaç saat oturmaktan ibaret. Bundan sonrası lateks ve makyaj kullanılarak başın yapılması. 

Bu noktada Reddit’te yer alan ve videonun niye sahte olduğunu iyi bir şekilde açıklayan bir okuyucu yorumunu aktarmak istiyorum:

1) Ne kurbanda ne de infazcıda herhangi bir korku ve duygu işareti yok. Bi-raz sonra boğazı kesilecek bir kişi gibi durmuyor. Erkek kardeşini “suç-larken” duygulanma yok. Hiç kimse videodaki konuşmayı günlük sıradan bir şeymiş gibi yapamaz. Video 3:00’da “o gün öldüm John” derken duraksaması ve her şey... ailesine son sözlerini söyleyen bir kişi değil de izleyiciyi ikna etmeye çalışan bir aktör izlenimi veriyor. Videoyu seyredin ve düşünün. Ve İngiliz asilzade teröristin davranışları video çekiminin sanki 7.tekrarını yapıyorlarmış gibi. Allah Akbar bağırışı yok. Nick Berg videosundan beri gördüklerimin hepsinde var olan ses tınısındaki heyecanlı yükseliş bu videoda görülmüyor. 

 2) Olağanüstü ses mühendisliği: Hem kurban hem de asilzade terörist mikrofona sahip ve ses son derece kaliteli. Bu profesyonel bir ses mühendisliği. Suriye ve Irak kaynaklı hiçbir video bu videodaki ses ve görüntü kalitesine yaklaşamaz. Suriye ve Irak’tan bu konseptte ne kadar çok video geldiğini düşünün.

3) Etrafta başka hiçbir terörist bulunmuyor mu? Diğer kafa kesme videolarının hepsinde olduğu gibi eğer burada da etrafta başkaları bulunuyor olsa daha bıçağın boğaza değme anında “Allahu Akbar” diye bağırmaya başlarlardı. Ne kadar derin bir sessizliğin olduğuna dikkat edin bu durumda elinde küçük bir bıçak bulunan (kafa kesme standartları için küçük) teröriste Foley’in karşı çıkmaması için bir sebep yok.

4) Kan nerede? Bıçağın boyuna bir iki darbesinden hemen sonra daima fışkıran kan burada 6-7 darbe arkasından bile yok. Ayrıca bu tür olaylarda her zaman görülen oldukça büyük kan birikintisi ile karşılaştırıldığında burada son sahnede görülen kan miktarı oldukça az. Bir şey daha; en sonda asilzade terörist bir sonraki kurbanı gösterirken elleri sanki manikürden yeni çıkmış gibi tertemiz. Herhalde az önce gerçekleştirmiş olduğu infaz sırasında ellerine hiç kan bulaşmamış.

5) En iyi kısmı bu videoda göstermemişler??? Bir kafa kesme videosunun en korkunç kısmı bu videonun kapsamı dışında bırakılmış. Sebebi belli. Çünkü bu kısım sahtesini yapmanın en zor olduğu bölüm. Ve Nick Berg videosundan beri izlemiş olduğum onlarca video ile karşılaştırdığımda bu onlardan kesinlikle farklı.

Öyleyse James Foley’e ne oldu? Her şeyden önce James Foley artık yok.

Gerçekleşmiş olabilecek 3 olası senaryo bulunuyor:

 1) CIA’nin derin dünyasına katıldı. Men in Black filminde olduğu gibi ona ortadan kaybolacağı, bundan sonra artık ailesi ve arkadaşları diye bir şey olmayacağı söylendi. Uzun yıllardan beri Orta Doğu’da gazetecilik yaptığı ve daha önce kaçırıldığı için karşı tarafı iyi tanıdığını düşünen CIA ona bir öneride bulundu ve şöyle dedi: “Bu videoyu yapman gerekiyor böylece biz yeniden Irak’a girip onu havaya uçurabileceğiz. Bunun için sana ihtiyacımız var ama bundan sonra hayatın bitmiş olacak.”

2) Birinci senaryonun aynısı fakat CIA yerine Mossad.

3) Onlardan biri haline geldi. Orada onlarla o kadar uzun süre vakit geçirmesi-nin sonucunda ABD’den nefret etti ve kendini tutsak alan kişilere sempati beslemeye başladı. Ve onu tutsak olarak alıkoyan kişiler onun kendilerine yardım edebileceğini biliyordu. Böylece onu canlı olarak yanlarında tutmalarına rağmen bu sahte video ile onu ölmüş gibi gösterdiler.

Bunlardan başka bir şey de olmuş olabilir ama şüphe götürmeyen bir şey var o da başının hala gövdesine sıkı bir şekilde bağlı bulunduğu.

IŞİD’in Foley videosu bir pazarlama ürünüdür. Sahne çalışmaları gerçekleştiren teknisyenler, prodüktörler ve metin yazarları tarafından icra edilmiştir. Bu, Irak’a yönelik yeniden gerçekleştirilecek operasyonlar için Amerikan halkının desteğini sağlamak amacıyla gerçekleştirilmiş özel bir “destek” operasyonudur. Video, Özel Operasyonlar kapsamında bu operasyonların bir parçası olarak oluşturulmuştur. Bu video ile istenilen onay üretilmektedir. Diğer yandan videodaki beceriksizlilere bakarak bunun iyi bir pazarlama ürünü olmadığını söyleyebiliriz.

Videonun varoluş sebebi için ne düşünürseniz düşünün Ulusal Güvenlik Konseyi doğruluğu yönünde yemin ederken sizin bu konuyu tartışmanız mümkün değildir. Sosyal medyada bu sahte videonun dağıtımı engellenirken Guardian gibi küresel odaklar okuyucularına sadece videoyu dağıtmaları halinde tutuklanma uyarısı yapmakla kalmıyor ayrıca sizin bu video üzerine tıklamaktan bile korkmanız gerektiğini açık bir şekilde beyan ediyor.

Foley’in ailesi James’in bir demokrasi şehidi olduğunu söylerken Irak’a daha fazla bomba düşmeye devam ediyor. Obama ise milyarderlerle prestijli kulüplerde golf oynarken yeni kara harekâtının hazırlıklarını yapıyor.

Scott Creighton, 21.08.2014


Tamer Güner, 25.08.2014, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Çeviri



Çeviren’in Notu:

1. Bu yazı http://willyloman.wordpress.com/2014/08/21/the-james-foley-video-is-obviously-fake/   
 adresinde bulunan yazının kısaltılmış ve bazı kısımları sadeleştirilmiş çevirisidir.

Sonsuz Ark'ın Notu:

James Wright Foley (18 Ekim 1973 - c. 19 Ağustos 2014 (?)): Amerikalı serbest gazeteci ve foto muhabiri. Suriye İç Savaşı'nda Agence France-Presse(AFP) ve GlobalPost  için gazetecilik yaparken  22 Kasım 2012 tarihinde kaçırıldı; 19 Ağustos 2014'te IŞİD tarafından kafası kesilerek öldürüldü iddiası var.

Foley'in Özel Cizvit Marquette Üniversitesi'nden 1996 yılında mezun olduğu gerçeği 'Cizvitler'in kaotik dünya tasarımındaki rolünü hatırlatıyor. Elbette bunların her biri bir olasılık. Ancak ilginç kariyeri yukarıdaki analizi inanılır kılıyor. 

Foley kariyerine bir öğretmen olarak başlıyor;  "Amerika için öğret (TFA)" kampanyası ile Arizona, Massachusetts ve Chicago'da çalışıyor. 2000'lerin ortalarında  fotomuhabirlik için kariyerini değiştirdi. 2006 yılında,  Bağdat'ta USAID tarafından finanse edilen kalkınma projeleri için çalıştı. Nisan 2011'de GlobalPost adına i Muammer Kaddafi'ye karşı ayaklanma  için Libya'ya gitti. 2012'de de  İç savaşın olduğu Suriye'ye...

Foley şöyle diyordu:

"Ön cephedeki gazetecilikle olanların ne kadar kötü olduğunu dünyaya anlatmanın önemli olduğuna inanıyoruz. "

Foley'in Suriyeli özgürlük savaşçıları için çabaladığına inanmak ve ona teşekkür etmek istiyoruz; ancak vatandaşı olduğu ülkenin manipülasyonları yüzünden teredütler yaşıyoruz. Bu da o tereddütlerin kurbanı olabilir.

Seçkin Deniz Twitter Akışı