18 Kasım 2024 Pazartesi

SA11093/EK59: Elon Musk Nasıl Dünyanın En Zengin İnsanı Oldu?

    Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Institute for Policy Studies'de eşitsizlik üzerine çalışmaları yayınlanan  kötü dağıtılmış gelir ve servet üzerine yazdığı diğer kitaplar arasında, 'The Case for a Maximum Wage (Azami Ücret Uygulaması) (Polity) ve The Rich Don’t Always Win: The Forgotten Triumph over Plutocracy that Created the American Middle Class, 1900-1970  (Zenginler Her Zaman Kazanmaz: Amerikan Orta Sınıfını Yaratan Plütokrasiye Karşı Unutulmuş Zafer, 1900-1970) (Seven Stories Press) gibi kitapları bulunan Sam Pizzigati'ye aittir ve teknoloji girişimcisi Elon Musk'ın nasıl dünyanın en zengin insanı olduğuna odaklanmaktadır. Demokratlar için çalıştığını saklayamayan analistin, geçmişte Demokrat Başkan Obama'nın desteklerinden çok faydalanan, buna karşılık şimdi Cumhuriyetçi başkan adayı Trump'ı açıkça destekleyen ve seçilmesi için elinden gelen her şeyi yapan Elon Musk'a yönelik şu cümlesi, 'gerçek kavgada söylenir' ilkesi gereği de olsa, çok net bir tespite işaret ediyor: "Musk, kendi kişisel servetinin büyük bir kısmını ortalama Amerikalıların ödediği vergilere borçlu. ABD hükümet sözleşmelerinden en çok yararlanan kişi”.
Seçkin Deniz, 18.11.2024, Sonsuz Ark 

How Did Elon Musk Become the Richest Person on Earth?

Bir zamanlar, burada, Birleşik Devletler'de, zenginleri vergilendirirdik. Önemli ölçüde. Bugün ise aksine, onların servetlerini aktif bir şekilde arttırıyoruz. Buna en büyük kişisel servet olan ve Forbes'un gerçek zamanlı dünyanın en büyük servetleri listesinde bir numara olan Elon Musk'a ait çeyrek trilyon dolarlık servet de dahil.


Fotoğraf Kaynağı: Birleşik Krallık Hükümeti - CC BY 2.0

Musk, kendi kişisel servetinin büyük bir kısmını ortalama Amerikalıların ödediği vergilere borçlu. Yeni yayınlanan bir Politico analizine göre Musk, “ABD hükümet sözleşmelerinden en çok yararlanan kişi”.

Musk'ın ticari operasyonlarından ikisi, Tesla ve SpaceX, Amerikan vergi mükelleflerinden milyarlarca dolar destek aldı. Politico, federal hükümetin “uzay programını SpaceX'e devrettiğini” ve Musk satın aldığında sallantılı bir elektrikli araç şirketi olan Tesla'nın “2010 yılında Obama yönetiminden 465 milyon dolar sübvansiyon aldıktan sonra yükselişe geçtiğini” belirtiyor.

Musk'ın Savunma Bakanlığı, NASA ve ABD istihbarat topluluğundan topladığı tüm vergi dolarları -Musk'ın Tesla'sını bu kadar yükselten “elektrikli araç endüstrisine verilen cömert devlet sübvansiyonları ve vergi kredileri” ile birleştiğinde- Dış İlişkiler Konseyi kıdemli üyesi Max Boot'u oldukça öfkelendiriyor.

Boot, kendisi gibi vergi mükelleflerinin, Musk'ın iki yıl önce 44 milyar dolara satın aldığı sosyal medya uygulaması eski Twitter olan X'te yer alan “yalanların yangın hortumunu” sübvanse ettiğini belirtiyor. Vergilerimiz aslında dünyanın en zengin tek kişisini süper büyüttü.

Amerika Birleşik Devletleri 20. yüzyılın ortalarında zenginlerin cebine akan paraya karşı oldukça farklı bir yaklaşım benimsemişti. 1940'ların başından 1960'ların ortalarına kadar Amerika'nın en zenginlerinin gelirleri bugün hayal bile edilemeyecek bir vergi yüküyle karşı karşıya kaldı.

1942 yılında dönemin başkanı Franklin Roosevelt, bugün yaklaşık 484.000 dolara denk gelen 25.000 doların üzerindeki gelirler için yüzde 100 vergi oranı önerdi. Kongre bu yüzde 100'lük üst oranı kabul etmedi. Ancak kanun yapıcılar 1944 yılında 200.000 doların üzerindeki gelirler için yüzde 94'lük bir üst vergi oranına onay verdi.

1950'lerde Cumhuriyetçi başkan Dwight Eisenhower döneminde en üst gelir dilimindeki federal vergi oranı hiçbir zaman yüzde 91'in altına düşmedi.

Bugünün en üst dilim federal gelir vergisi oranı? Bu oran, kağıt üzerinde, birlikte başvuran bir çift için 693.751 doların üzerindeki gelirlerde yüzde 37'dir. Ancak çeşitli boşluklar, zenginlerin gerçek yıllık kazançları üzerinden karşılaştıkları vergi oranını çok daha düşük hale getirmiştir.

2021 yılında Biden yönetiminin Yönetim ve Bütçe Ofisi ile Ekonomik Danışmanlar Konseyi'nin ortak  raporu, Amerika'nın en zengin 400 milyarder ailesinin 2010-2018 yılları arasında “gelirlerinin ortalama sadece yüzde 8,2'sini” - yatırımlarının değerindeki kazançları da sayarak - federal bireysel gelir vergisi olarak ödediğini hesapladı.

Raporda, “Bu oran birçok sıradan Amerikalının ödediğinden daha düşük” denildi.

Aramızdaki en zenginler için Eisenhower dönemindeki vergi oranlarına yakın bir orana geri dönebilir miyiz? Geçtiğimiz Mart ayında Biden yönetimi, ülkenin en zengin yüzde 0.01'lik kesiminin, yani en az 100 milyon dolar değerindeki hanelerin toplam geliri üzerinden -gerçekleşmemiş sermaye kazançları da dahil olmak üzere- yüzde 25 asgari vergi alınmasını önerdi.

Aynı dönemde, Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren ile Washington Eyaletinden Pramila Jayapal ve Pennsylvania'dan Brendan Boyle'un başını çektiği ilerici milletvekilleri, Amerika'nın en zengin 100.000 hanesine, yani en zengin yüzde 0,05'lik kesime servet vergisi uygulanmasını öngören Ultra-Milyoner Vergi Yasasını gündeme getirdiler.

Önerilen bu yasa uyarınca, 1 milyar dolara kadar olan varlıklı haneler, 50 milyon doların üzerindeki servetleri üzerinden yıllık yüzde 2'lik bir vergi ile karşı karşıya kalacaktır. Daha zengin haneler ise 1 milyar doların üzerindeki servetleri üzerinden ilave yüzde 1 vergi ile karşı karşıya kalacaklardır.

Bu yasanın Senato'daki eş sponsorlarından Vermont'lu Bernie Sanders da bir adım daha ileri giderek 1 milyar doların üzerindeki servet için yüzde 100 vergi çağrısında bulundu.

Sanders geçen yıl gazeteci Chris Wallace'a verdiği demeçte “Bence insanlar 999 milyon dolarla da geçinebilirler” demişti.

Sanders ve Amerika'nın en ünlü zenginlerinden biri olan Bill Gates, vergi oranlarımızın milyar dolarlık servetlerin var olmasına izin verip vermemesi gerektiği konusunda dostça bir podcast tartışması yaptı. Gates, Sanders'ın önerisinin kişisel servetinin yüzde 99'undan fazlasını vergilendireceğini belirtti. Gates, IRS'nin yüzde 62'sini, yani yaklaşık 100 milyar doları almasına izin vermeye razı olacaktır.

Daha iyi bir Amerika için bu kesinlikle iyi bir başlangıç olabilir.


Sam Pizzigati,  22 Ekim 2024, CounterPunch

(Sam Pizzigati, Institute for Policy Studies için eşitsizlik üzerine yazıyor. Son kitabı: The Case for a Maximum Wage (Azami Ücret Uygulaması) (Polity). Kötü dağıtılmış gelir ve servet üzerine yazdığı diğer kitaplar arasında: The Rich Don’t Always Win: The Forgotten Triumph over Plutocracy that Created the American Middle Class, 1900-1970  (Zenginler Her Zaman Kazanmaz: Amerikan Orta Sınıfını Yaratan Plütokrasiye Karşı Unutulmuş Zafer, 1900-1970) (Seven Stories Press).)


Eyüp Kaan, 18.11.2024, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Sonsuz Ark Çevirileri


Eyüp Kaan Yazıları


Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı