25 Nisan 2024 Perşembe

SA10712/AF13: İlerici Enternasyonal- 2: Düşman İsrail

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Capital Research Center (CRC)'in çeşitli özel projelerini yürüten hukukçu Robert Stilson'a aittir ve  İsrail yanlısı bir bakış açısıyla ABD'deki İlerici Enternasyonal'in soykırımcı İsrail karşıtı tutumu üzerinden Sol'un ABD'deki pozisyonuna odaklanmaktadır. Kendi içerisindeki çarpık algılar ve anlatılarıyla birlikte bu analiz serisini ABD'de ve ABD'nin küresel politikalarında ne tür bir zihinsel çatışma gerçekleştiğinin netleşmesi açısından yayınlamayı yararlı bulduk.
Seçkin Deniz, 25.04.2024, Sonsuz Ark 

The Progressive International: Israel the Enemy

Amerika Birleşik Devletleri (ve onun temsil ettiği varsayılan kapitalist emperyalizm) genel insan sefaletinin nihai kaynağı olarak gösterilirken, İsrail özel suçlamalardan büyük bir pay almaktadır. Gerçekten de, çağdaş aşırı solun çoğu gibi, İlerici Enternasyonal de "faşist" bir ülke olarak adlandırdığı İsrail'e karşı terörizmi meşrulaştırmaya kadar uzanan benzersiz, göze çarpan ve şiddetli bir nefret beslemektedir.


rogressive International tarafından desteklenen İsrail karşıtı kampanyalardan biri, dünya çapında birçok ülkede üretim tesisleri bulunan büyük bir İsrail savunma şirketi olan Elbit Systems'e karşı doğrudan eylemi içeriyor. Kredi: Peoples Dispatch. Lisans: https://bit.ly/492TsaH.

Bu durum, Ekim 2023'te İsrail'e karşı Hamas öncülüğünde düzenlenen ve dehşetini burada anlatmaya gerek olmayan sürpriz terör saldırılarının ardından tam anlamıyla ortaya çıkmıştır. Sivillerin hunharca katledilmesini kınamak bir yana, İlerici Enternasyonal saldırıları sadece "Gazze Şeridi içinden yapılan bir operasyon" olarak nitelendirirken, "BM tarafından tanınan [Filistinlilerin] ulusal kurtuluş için mücadele etme hakkı"na atıfta bulundu. İsrail'in Hamas'a savaş ilan ederek ve Gazze'deki askeri kapasitesini etkisiz hale getirmek için operasyonlar başlatarak karşılık vermesinin ardından İlerici Enternasyonal, İsraillileri Filistinlilere karşı "soykırım" ve "etnik temizlik" yapmakla suçlayan materyaller yayınladı.

Birkaç hafta sonra İlerici Enternasyonal, İsrail'i ("Siyonist rejim") "çalıntı topraklar üzerinde" kurulmuş ve şu anda Filistinlilere karşı "soykırım savaşı" yürüten "sömürgeci bir proje ve emperyal bir ileri karakol" olarak aşağılayan bir açıklama olan Gazze Kararını yayınladı. "Sömürgeci ve sömürgeleştirilen arasındaki sahte eşdeğerliği" açıkça reddeden karar, "Filistin halkının devredilemez direnme hakkı "na destek verdi ve Filistin'in "ulusal mücadelesinin kazanılması gerektiğini" teyit etti. İsrail'in belirsiz "dezenformasyon" yaymakla suçlandığı kararda Hamas'tan ya da 7 Ekim'de öldürülen İsraillilerden hiç bahsedilmedi. Terörizme tek atıf, ABD'nin adı verilmeyen bazı "Filistinli siyasi partilere" yönelik yaptırımları kaldırması talebi şeklinde geldi.

Dolayısıyla Gazze Kararı, İsrailli sivillerin soğukkanlılıkla öldürülmesini meşrulaştırmaya yönelik bir girişimden ibarettir. Yine de şaşırtıcı bir şekilde, hepsi İlerici Enternasyonal üyesi olmayan dünya çapında 65'ten fazla örgüt tarafından imzalanmıştır. İmzacılar arasında Filistin Gençlik Hareketi, Barış için Siyah İttifakı, Amerika Demokratik Sosyalistleri (uluslararası komitesi olsa da), Samidoun: Filistinli Mahkumlarla Dayanışma Ağı, Ulusal Avukatlar Birliği ve Ulusötesi Enstitü gibi örgütler yer almaktadır.

Kısa bir süre sonra İlerici Enternasyonal, 1969 yılında ABD tarafından terör örgütü olarak tanımlanan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi için yazılan "Filistin'in Kurtuluşu için Strateji" başlıklı belgeden bir alıntı yayınladı. Her ne kadar "Yahudilere karşı saldırgan niyetleri" olmadığını iddia etseler de, pasaj grubun nihai hedefinin "askeri, siyasi ve ekonomik bir kuruluş olarak İsrail devletini yok etmek" olduğunu teyit ediyor. İsrail ve ABD'nin küresel "emperyalizmine" karşı (o zamanki) Kuzey Vietnam, Kuzey Kore, Küba ve Çin gibi komünist devletlerle ittifaklar kurulmasını öneriyordu. İsrail'in üstün askeri yetenekleri nedeniyle konvansiyonel bir savaşı kazanacağını kabul eden alıntı, ülkeyi yavaş yavaş yıpratmak için yaygın bir gerilla savaşı stratejisinin benimsenmesini savunuyordu. İlerici Enternasyonal bu alıntıyı "Filistin halkının devrimci kurtuluşu için öğretici bir yol" olarak nitelendirdi.

Progressive International tarafından desteklenen İsrail karşıtı kampanyalardan biri, dünya çapında birçok ülkede üretim tesisleri bulunan büyük bir İsrail savunma şirketi olan Elbit Systems'e karşı doğrudan eylemi içeriyor. Kampanyanın öncülüğünü Birleşik Krallık merkezli bir grup olan ve aynı zamanda Palestine Action US olarak bilinen bir Amerikan şubesi de bulunan Palestine Action yapıyor. Gruba bağlı aktivistler sadece Elbit Systems tesislerini vandalizm ve yıkım için hedef almakla kalmadı, aynı zamanda ABD'deki İsrail Büyükelçiliği'ne sprey boyayla "İsrail'e Ölüm" ve "Zafer 2 Şehitlerin" yazılmasının sorumluluğunu da üstlendi. Progressive International ayrıca Elbit Systems ile ilişkili kuruluşları listeleyen ve insanlardan "ekleyeceğiniz hedefler varsa" gruba e-posta göndermelerini isteyen bir Filistin Eylem Hedef Haritası yayınlıyor. Kampanyanın diğer üyeleri arasında Pembe Kod, Amerika Demokratik Sosyalistleri ve Barış için Siyah İttifakı yer alıyor.

İsrail'e karşı kesinlikle düşmanca olan çağdaş sol söylem standartlarına göre bile İlerici Enternasyonal'in bu ülkeyi saplantılı bir şekilde kötülemesi göze çarpıyor. Ocak 2024 itibariyle, web sitesinde "İsrail" için yapılan bir aramada Mayıs 2020'den bu yana 43 farklı gönderi çıkıyor; bu da dünya nüfusunun ancak yüzde 0,1'ini temsil eden bir ülke için ayda ortalama neredeyse bir gönderiye denk geliyor. Bu sayı, "Hindistan" (36) ve "Çin" (7) için yapılan aramaların toplamında, birlikte insanlığın üçte birinden fazlasını oluşturmalarına rağmen, aynı sayıda gönderiye karşılık geliyor. "Küba" ve "Venezuela" için yapılan aramalarda 18 gönderi çıkarken, "Rusya" İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki en kötü çatışmanın başlamasından sorumlu olmasına rağmen sadece sekiz gönderi çıkıyor.

İsrail'e neden bu kadar saplantılı bir şekilde odaklanıldığına gelince, ülkenin ABD ile olan yakın ilişkileri muhtemelen "düşmanımın dostu düşmanımdır" mantığıyla bir rol oynamaktadır. Ancak, İlerici Enternasyonal gibi grupların dünyanın tek Yahudi devletine saldırırken sergiledikleri tekil acımasızlığı, iğrenç anti-Semitizmi motive edici bir faktör olarak görmeden açıklamak neredeyse imkansızdır. Gerçekten de İlerici Enternasyonal, Yahudilere yönelik saldırıları meşrulaştırmak, İsrail'in davranışlarına karşı çifte standart uygulamak ve İsrail'in kendisinin ırkçı bir varlık olduğunu iddia etmek de dahil olmak üzere, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın antisemitik olarak tanımladığı davranışları rutin olarak sergilemektedir. Çağdaş aşırı solun utanç verici durumu budur.

Bir sonraki bölümde, İlerici Enternasyonal küresel solculuğun ideolojik sınırlarında yer alıyor.

<<<Önceki                        Sonraki>>>


Robert Stilson, 14 Şubat 2024, Capital Research Center (CRC)

(Robert Stilson CRC'nin çeşitli özel projelerini yürütmektedir. Hanover College'dan lisans ve Richmond Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden J.D. derecesi ile mezun olmuştur.)


Ahmet Faruk, 25.04.2024, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Sonsuz Ark Çevirileri


Ahmet Faruk Yazıları              



Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı