26 Mart 2024 Salı

SA10657/SD3057: İsrail'in Savaşı Nasıl Ters Gitti?

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, daha önce Think Progress'in siyaset dünyasını şekillendiren fikirlerinin yayınlandığı TP Ideas'ın editörlüğünü yapan, hem yurt içinde hem de yurt dışında ideoloji ve demokrasiye yönelik meydan okumaları ele alan Vox kıdemli muhabiri Zack Beauchamp'a aittir ve İsrail'in Gazze'de uyguladığı soykırıma İsrail içinden ve İsrail yanlısı düşünce kuruluşları üzerinden odaklanmaktadır.
Seçkin Deniz, 26.03.2024, Sonsuz Ark 

How Israel’s war went wrong

"Gazze'deki çatışma "çağı belirleyen bir felaket" haline geldi. Neyin ve kimin suçlu olduğu giderek daha net anlaşılıyor."

Kasım ayının sonunda İsrailli muhabir Yuval Abraham, Gazze'deki savaşın bugüne kadarki en önemli haberlerinden birine imza attı; bu İsrail ordusunu bu kadar çok sivili öldürmeye iten rahatsız edici mantığa içeriden bir bakıştı.


İsrail askerleri 11 Şubat 2024 tarihinde Gazze Şeridi sınırında bir tankı kullanıyor. Ariel Schalit/AP Fotoğraf

Abraham, "İsrail istihbarat camiasının mevcut ve eski yedi üyesiyle" yaptığı görüşmelere dayanarak, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) doktrinini değiştirerek önceki savaşlarda tolere edebileceğinden çok daha büyük sivil kayıplara izin verdiğini bildirdi. IDF liderliği, çok sayıda masum Gazzeli'nin öleceğini bildikleri apartmanlar ve kamu altyapısı gibi sivil hedeflere yönelik saldırılara yeşil ışık yakıyordu.

"Bir vakada," diyor Abraham, "İsrail askeri komutanlığı, tek bir üst düzey Hamas askeri komutanına suikast düzenlemek amacıyla yüzlerce Filistinli sivilin öldürülmesine bilerek onay verdi."

Abraham'ın raporları bu savaşın diğerlerine benzemeyeceğini en ince ayrıntısına kadar gösteriyordu: 7 Ekim'de Hamas tarafından ağır yaralanan İsrail, o günkü vahşetten sorumlu olan grubu yok etmek için olağanüstü bir şiddete başvuracaktı. Bunu yaparken de kendi vahşetini gerçekleştirecekti.

En az 28,000 Filistinlinin öldüğü teyit edilmiş olup, daha fazlasının enkaz altında yatıyor olması muhtemeldir. Gazze'deki evlerin yaklaşık yüzde 70'i hasar gördü ya da yıkıldı; Gazze nüfusunun en az yüzde 85'i yerinden edildi. Açlık ve hastalıktan kaynaklanan dolaylı ölü sayısı muhtemelen daha yüksek olacaktır. Bir akademik tahmine göre savaş durdurulmazsa bir yıl içinde yaklaşık 500.000 Filistinli ölecek; bu da hem Gazze'nin altyapısına verilen fiziksel zararı hem de İsrail'in savaşın üçüncü gününde Gazze'yi kuşatma kararının sonuçlarını yansıtıyor. (Kuşatma biraz gevşetilmiş olsa da, yardım akışındaki sınırlamalar katı bir şekilde devam etmektedir).


Bir kız çocuğu, 14 Şubat 2024 tarihinde Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta İsrail bombardımanı sırasında yıkılan bir binanın enkazının yanından geçerken bidon yüklü bir arabayı itiyor. Getty Images aracılığıyla Mohammed Abed/AFP
 

Yerlerinden edilmiş Filistinliler 14 Şubat 2024 tarihinde Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta çadırlarının önünde duruyor. Getty Images aracılığıyla Said Khatib/AFP

İsrail hükümeti sivil ölümlerini Hamas'ı ortadan kaldırmaya yönelik bir savaşın üzücü ama kaçınılmaz bir sonucu olarak tanımlıyor. Ancak şu an itibariyle bu hedef hala çok uzakta ve nihayetinde imkansız olduğu kanıtlanabilir.

IDF'nin Hamas'ın altyapısına önemli ölçüde zarar verdiğine şüphe yok. İsrail Hamas'ın savaş gücünün yaklaşık üçte birini öldürdü ya da esir aldı, roket stokunun en az yarısını yok etti ve Gazze'nin altındaki tünel ağının yüzde 20 ila 40'ını yıktı. Savaş devam ettikçe bu rakamlar daha da yükselecektir.

Ancak bu başarılar ne kadar önemli olursa olsun, Georgetown'da İsrail'in terörle mücadele politikası üzerine çalışan profesör Dan Byman, "hiçbiri Hamas'ı ortadan kaldırmaya yaklaşamaz" diyor.

Grubun "Gazze'de çok derin kökleri" olduğunu ve ancak İsrail'in Gazze'de savaş sonrası siyasi bir düzenleme için iyi bir planı olması halinde bu köklerin kalıcı olarak ortadan kaldırılabileceğini belirtiyor. Oysa şu anda İsrail'in hiçbir planı yok. İsrail vahşetine tepki olarak Hamas'a destek artarken, İsrail uzun vadede terör örgütünün siyasi konumunu güçlendirme riskiyle karşı karşıya.

Yüz binlerce Gazzeli'nin acı çektiği ve sadece Hamas'ın kazançlı çıktığı bir dünya, olası dünyaların en kötüsüdür. Yine de giderek daha olası bir dünya gibi görünüyor.

Buraya nasıl geldik?

Gerçek şu ki bu kabus iç karartıcı bir şekilde öngörülebilirdi. Ekim ayında savaş hakkında bir düzineden fazla uzmanla görüştüğümde, İsrail'in savaşın ne hakkında olduğu konusunda tehlikeli derecede gevşek bir anlayışa sahip olduğu konusunda uyarıda bulundular. Belirtilen "Hamas'ı yok etme" amacı hem maksimalist hem de açık uçluydu: Bu amaca nasıl ulaşılabileceği ya da bu amaca ulaşmak için kullanılacak araçların sınırının ne olacağı belli değildi.

İsrail'in savaşta şu ana kadar sergilediği tutum bu korkuları haklı çıkarmıştır. Hem çok büyük hem de muğlak bir hedefin benimsenmesi, İsrail'i Abraham'ın raporunda belgelenen ahlaki dibe sürüklemiş, belirsiz ve hatta belki de kendi kendini yenilgiye uğratan sonlarla karşı karşıya bırakmıştır. Uluslararası Politika Merkezi'nin başkan yardımcısı Matt Duss bu durumu "çağın belirleyici felaketi" olarak tanımlıyor.

İşler bu şekilde olmak zorunda değildi. İsrail, 7 Ekim'deki korkunç olaylardan sonra Hamas'a karşı savunma savaşı yürütmek için açıkça haklı bir iddiaya ve daha akıllı, daha sınırlı ve daha insancıl bir savaş planı uygulamak için taktik ve stratejik yeteneklere sahipti.

Bu başarısızlığın sorumlusu İsrail'in korkunç savaş zamanı liderliğidir: şu anda yolsuzluktan yargılanan ve kişisel çıkarlarını savaş zamanında bile ülkesinin çıkarlarından üstün tutan zalim bir başbakan olan Benjamin "Bibi" Netanyahu başkanlığındaki aşırılık yanlısı bir hükümet.

UCLA İsrail Araştırmaları Merkezi Direktörü Dov Waxman, "Daha kötü bir ana yanıt verecek daha kötü bir hükümet olamazdı," diyor. "İnsanlar savaşı, onu yöneten hükümetten ayırmayı seviyor ama bence ayıramazsınız."

İsrail'in farklı bir şey denemesi için çok geç değil.

Netanyahu kendi isteğiyle rotasını değiştirmeyecek olsa da, hem İsrailli seçmenler hem de Biden yönetimi politikaları üzerinde önemli bir güce sahip. Bunların ortak baskısı ya politikada bir değişikliğe ya da hükümette bir değişikliğe yol açarak İsrail'i uçurumdan uzaklaştırabilir.

Ve uzun vadede, savaş sonrası İsrail, korkunç politikasının ardındaki derin hatalı varsayımlarla hesaplaşmaya başlayabilir - ve bunu yaparken İsrail-Filistin çatışmasının geleceğini dönüştürebilir.

Vahşetin kaçınılmazlığı

Michael Walzer dünyanın yaşayan en büyük askeri etikçisidir. 1977 tarihli Just and Unjust Wars (Adil ve Adaletsiz Savaşlar) adlı kitabı, savaşın ne zaman ve nasıl etik bir şekilde yürütülebileceğini inceleyen siyaset felsefesi dalı olan "adil savaş teorisi" alanında çığır açan modern bir metindir. İster kabul edilsin ister edilmesin, onun çalışması bu alandaki diğer tüm çalışmaların değerlendirildiği bir temeldir ve dünya çapında hukuk ve politikayı etkilemiştir.

Walzer, Amerikan solunda İsrail'in en ünlü savunucularından biri olarak da biliniyor. 2017 tarihli bir makalesinde Adil ve Adaletsiz Savaşlar'ı, Vietnam Savaşı'na karşıtlığını İsrail'in Arap komşularına karşı 1967'de başlattığı savaşa verdiği destekle uzlaştırma çabasının bir ürünü olarak tanımlıyor. 7 Ekim'den sonra defalarca İsrail'in kendini savunma hakkını savunmuş ve insanların çektiği acıların ahlaki sorumluluğunun büyük kısmını Hamas'a yüklemiştir. Aralık ayında yazdığı bir yazıda "İsrail'in 7 Ekim'deki vahşete verdiği askeri karşılık adil ve gerekli bir savaştır" dedi.

Ancak Şubat ayı başında yaptığımız görüşmede Walzer İsrail'in savaş çabalarını beklediğimden çok daha fazla eleştirdi.

Bana "İsrail sahada savaşa devam etmeyi etik açıdan neredeyse imkansız hale getiren yeni koşullar yarattı" dedi. "Bir tür ateşkes umuyorum."

Walzer çatışmaların coğrafyasına atıfta bulunuyor. İsrail Gazze'de kara harekatına başladığında çatışmaları Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yoğunlaştırdı ve Filistinli sivillere zarar görmemeleri için güneye kaçmaları talimatını verdi. Ancak bugün İsrail, gidecek başka yeri olmayan çok sayıda Filistinli sivilin kaçtığı güneydeki Refah kentinde büyük bir kara saldırısı tehdidinde bulunuyor. Walzer'a göre Gazzeli siviller gerçekten kaçamazken İsrail adil bir savaş yürütemez.


Filistinliler 12 Şubat 2024 tarihinde Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta konutlarda meydana gelen hasarı inceliyor. Fatima Shbair/AP Fotoğrafı

Ancak Walzer, İsrail'in Hamas'ı yok etmek gibi imkansız görünen hedefiyle ilgili daha derin bir ahlaki soruna da işaret etti.

Genel olarak, adil savaş teorisyenleri "makul bir başarı ihtimali" olmaksızın savaşın etik olarak yürütülemeyeceğine inanırlar. Mantık sezgiseldir: Savaş kaçınılmaz olarak çok sayıda öldürmeyi içerir ve öldürme ancak daha büyük bir yararı gerçekleştiriyorsa haklı görülebilir. Öldürmenin ardındaki amaç imkansızsa (ya da son derece mantıksızsa), o zaman kan dökülmesinden elde edilecek daha büyük bir fayda yoktur.

Walzer, 7 Ekim olaylarının travmasını yaşayan birçok İsraillinin, Gazze'nin fiili hükümeti olan Hamas'ın Gazze toplumuyla ne kadar iç içe olduğunu tam olarak anlayamadığına inanıyor. Bu örgüt sadece on binlerce savaşçıdan değil, aynı zamanda çok sayıda sivil görevliden ve geniş bir fiziki altyapıdan oluşuyor. Böyle bir yapıyı gerçekten yok etmek, en azından yıllarca sürecek bir askeri harekat ve akla hayale gelmeyecek miktarda sivil ölümü olmadan, sadece silah gücüyle başarılamaz.

Bazı İsrailliler bu gerçeği kabul etmeye başladı. Ocak ayında, İsrail'in savaş kabinesinde üst düzey bir bakan olan Gadi Eisenkot, "[Hamas'ın] mutlak yenilgisinden bahsedenler gerçeği söylemiyor" dedi ve Gazze'deki İsrailli rehinelerin ancak bir ateşkes anlaşmasının parçası olarak eve getirilebileceğini söyledi. İsrail'in Kanal 12 haber kanalında yayınlanan gizli bir İsrail askeri istihbarat değerlendirmesi, İsrail'in konvansiyonel askeri yeteneklerinin çoğunu yok etse bile Hamas'ın bir terör örgütü olarak varlığını sürdüreceğini öngörüyor.

İsrail'deki temaslarından bahseden Walzer, "Yerleşikliğin ve tünel şehrinin boyutunu kavradıklarında bunun mümkün bir hedef olmadığını ve dolayısıyla adil bir hedef olmadığını anladılar" diyor. "8 Ekim'de belirtilen hedef yanlış değildi çünkü biz [Gazze dışında] Hamas'ın ne hale geldiğinden habersizdik."

Walzer İsrail yönetimini biraz fazla yumuşak yargılıyor olabilir. Hamas'ın Gazze'deki derin yerleşimi savaştan önce de biliniyordu ve önceki İsrail hükümetlerinin militan grubu yok etmemeyi tercih etmelerinin nedenlerinden biriydi. Ancak Walzer, amacın doğasının savaşın ahlakını şekillendirdiği konusunda haklı - İsrail'in uygulamaya istekli olduğu taktik türlerine kadar.

Hamas'la yapılan önceki savaşlarda İsrail'in öncelikli hedefi Hamas'ın askeri kapasitesini azaltmak ve yakın gelecekte İsrail'e saldırmasını engellemekti. Bunlar nispeten daha sınırlı hedefler olup daha farklı askeri yöntemlerle gerçekleştirilebilir. İsrail'in Hamas'ın her roketatarını imha etmesi ya da her komutanını öldürmesi gerekmiyordu - bunun yerine kendisine biraz güvenlik sağlayacak kadar zarar vermesi yeterliydi.

Rutgers Üniversitesi'nde savaş hukuku ve etiği üzerine çalışan profesör Adil Haque, "Eğer savaş amacınız düşmanınızı tamamen yok etmekse, o zaman her saldırının askeri avantajı artar çünkü bu amaca daha büyük bir katkı sağlar" diyor. "Gazze'nin fiziki yapısı göz önüne alındığında, zaten on binlerce sivili öldürmeye doğru giden bir yola girmiş oluyorsunuz."

Şehir savaşlarında ve özellikle de Hamas'ın okul ve hastanelerin içine ve çevresine askeri varlıklar yerleştirme yönündeki alçakça taktiği göz önüne alındığında Gazze'de önemli düzeyde sivil ölümü kaçınılmazdır. IDF, çok az sayıda gerçek tarihsel paraleli olan son derece zorlu bir operasyon ortamıyla karşı karşıyadır.

Yine de bu durum İsrail'i maksimalist bir savaş hedefi benimseme kararından ya da bunun ardından gelen alışılmadık derecede acımasız taktiklerden muaf tutmaz. Bunlar İsrailli liderlerin yaptığı seçimlerdi ve bunlar yanlış seçimlerdi.


Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta İsrail bombardımanı sırasında yıkılan bir caminin enkazında 14 Şubat 2024 tarihinde yürüyen insanlar. Getty Images aracılığıyla Mohammed Abed/AFP

Savaşın sona ermesine yönelik planlamadaki korkunç başarısızlık

Yarbay Raphael Cohen kimsenin hayalindeki güvercin değildir. ABD Ordusu'nda askeri istihbarat subayı olarak görev yapan Cohen, Amerikan karşıtı isyanın en yoğun olduğu dönemde Irak'ta iki kez muharebe görevinde bulundu. Şimdi yedek subay olan Cohen, günlerini RAND Enstitüsü'nde askeri strateji ve doktrin üzerine bir programı yöneterek geçiriyor. Gazze'de sahadaki gerçekliğin İsrail'e şu anda yürüttüğü türden bir savaşa girmekten başka seçenek bırakmadığını açıkça savundu.

Ancak Cohen'in İsrail'in tutumunu değerlendirirken oldukça sert olduğu bir alan var: savaşın ertesi günü için planlama eksikliği.

Ocak ayı sonunda bana "Operasyonun ölümcül olmayan tarafını ciddiye almaları gerekiyor" dedi. "Savaş sonrası planlamayı doğru yapmazsanız, elde edeceğiniz taktiksel kazanımlar geçici olacaktır."

Savaşın başlarında İsrail liderliği tarafından sunulan ana hatlara göre "Hamas'ı yok etmek" ancak Gazze'deki rejimi yeni ve kalıcı bir şeyle değiştirerek başarılabilirdi. Ekim ayında Savunma Bakanı Yoav Gallant bunu açıkça söyledi: Savaş "Gazze Şeridi'nde yeni bir güvenlik rejiminin oluşturulması [ve] İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki günlük yaşam sorumluluğunun kaldırılması" ile sona ermelidir.

Rejim değişikliği, İsrail'in uzun süredir hedeflediği Hamas'ı yok etme amacına ulaşmasının akla yatkın tek yolu. Ancak şaşırtıcı bir şekilde İsrail'in bundan sonrası için net bir planı yok. İsrail'in planlaması hakkında bilgi sahibi olan konuştuğum her kaynak bunu doğruladı; kamuya açık raporlar ve Netanyahu'nun sözcüsü Avi Hyman'ın bazı son yorumları da öyle.

Hyman bir basın brifingi sırasında "Hamas'tan sonraki günle ilgili tüm tartışmalar Hamas'tan sonraki gün yapılacak" dedi.

Savaş başladıktan sonra uzunca bir süre İsrail savaş sonrası için bir plan düşünmeyi bile reddetti. Bazı kaynaklar bana hazırlıkların başladığını söyledi, ancak hala ne kesin bir sonuç ne de bu sonuca giden net bir yol var. Netanyahu, savaştan sonra Gazze'nin yönetiminin Batı Şeria'daki ılımlı El Fetih grubunun liderliğindeki Filistin Yönetimi'ne verilmesi yönündeki Amerikan önerisini açıkça reddetti. Onun yerine herhangi bir alternatif de sunmadı.

Savaş sonrası için bir planı olmayan İsrail, Hamas'ı yenememekten daha kötü bir riskle karşı karşıya: Hamas'ı güçlendirmek.

Beyrut'ta 20 Ekim 2023 tarihinde düzenlenen bir gösteride Hamas şapkası takan maskeli adamlar. Joseph Eid/AFP/Getty Images

Merkez sağ Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü'nde Hamas uzmanı olan Devorah Margolin'e göre 7 Ekim saldırısının tüm amacı İsrail'in büyük bir tepki vermesini sağlamaktı. Öldürülen ve yakalanan Hamas savaşçılarının üzerinde bulunan el kitapları ve kılavuzlar, grafiksel ve sadistçe şiddet içeren talimatlar içeriyordu ki bu talimatların eksiksiz bir şekilde yerine getirildiğini biliyoruz.

"Bunun [aşırı şiddetin] amacı, İsrail'in 7 Ekim'de uyguladığı şiddeti bir kenara itecek kadar orantısız görüleceği ve İsrail'in irrasyonel aktör olarak görüleceği içgüdüsel bir tepki yaratmaktı," diyor bana. "Bu anlamda gerçekten başarılı olduklarını düşünüyorum."

Uzun vadede İsrail'i ahlaksız taraf gibi göstermek Hamas için iki stratejik amaca hizmet ediyor. Birincisi, Filistin meselesini yeniden Arap ve uluslararası siyasi gündemin en üst sırasına yerleştiriyor. İkincisi, Filistinlileri İsrail'e karşı silahla mücadele edilmesi gerektiğine ve bu mücadeleye barış yanlısı El Fetih yerine Hamas'ın liderlik etmesi gerektiğine ikna ediyor. Hem Filistin'de hem de başka yerlerde yapılan anketler 7 Ekim'den bu yana her iki cephede de ilerleme kaydettiklerini gösteriyor.

Yaşadıkları sefaletin siyasi sonuçlarını ele alacak uzun vadeli bir plan olmaksızın Filistinlilere kitlesel acılar çektiren İsrail, Hamas'ın ekmeğine yağ sürüyor. İsrail'in mevcut yaklaşımı militan grubu yok etmekten ziyade güçlendiriyor.

Bibi'yi Suçla

Natan Sachs, Brookings Enstitüsü'nde Orta Doğu Politikaları Merkezi'nin direktörüdür; bu da onu Washington'un önde gelen partizan olmayan düşünce kuruluşlarından birinin önde gelen İsrail uzmanı yapmaktadır. İsrail dışında çok az kişi ülke siyasetini ondan daha iyi biliyor.

Şubat ayında Sachs ile konuştuğumda bana İsrail'deki ruh halinin "son derece acımasız ve son derece kırılgan" olduğunu söylemişti. İsrail'in savaşı, 7 Ekim'in travmasını yaşayan ve ancak İsrail'in düşmanlarına azami yıkım uygulayarak korunabileceklerine inanan bir halkı yansıtıyor.

Başbakan Benjamin Netanyahu kasıtlı olarak öfkeyi körüklüyor. "Sorumlu liderlik sadece öfkeyi ve gelecekte önleme ihtiyacını kanalize etmekle kalmaz," diyor. "Aynı zamanda geleceğin ne olabileceğine dair kamuoyu beklentilerini de şekillendirmeye çalışacaktır."

Bu davranış göründüğünden daha da kötüdür. Netanyahu savaş sonrası ortam için ciddi bir planlama yapmadan savaş coşkusunu körüklüyor. Hem bilgili gözlemcilerle konuşarak hem de İsrail basınını okuyarak, Netanyahu hükümetinin bu temel boşluğun merkezinde yer aldığını açıkça görebiliyoruz.

Cohen bana şöyle diyor: "IDF'dekilerle konuştuğunuzda, onların sorunu da diğer ordularınki gibi - politikacılardan aldıkları yönlendirmeleri takip ediyorlar ve ortada net bir yönlendirme yok." "Kendilerini zor durumda hissediyorlar çünkü hükümetin bulunduğu noktadan çok ileriye gidemiyorlar."

Ordu içinde Netanyahu'ya karşı duyulan hoşnutsuzluk kamuoyuna yansımaya başladı. Ocak ayı sonunda Savunma Bakanı Gallant "siyasi kararsızlığın askeri operasyonun ilerlemesine zarar verebileceği" uyarısında bulunarak hükümetin "planı tartışma... ve hedefi belirleme" görevinden kaçtığını öne sürdü.

Netanyahu neden işini yapmayı reddediyor? En olası açıklama kaba siyaset.

Başbakan'ın devam etmekte olan yolsuzluk davası çok ciddi ve mahkumiyet halinde uzun süre parmaklıklar ardında kalma ihtimali var. Birincil motivasyonu görevde kalmak ve bu gücü kullanarak hapse girmemek, bu da hükümetini bir arada tutmayı gerektiriyor. Sonuç olarak, Gazze üzerinde Filistinlilerin herhangi bir siyasi kontrolüne karşı çıkan ve orada İsrail yerleşimlerini yeniden inşa etmek isteyen Dini Siyonizm fraksiyonundaki aşırı sağcı koalisyon ortakları, karar alma mekanizması üzerinde olağanüstü bir etkiye sahip.


Benjamin Netanyahu geçtiğimiz Mayıs ayında aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile birlikte. Gil Cohen-Magen/AFP/Getty Images

Netanyahu aşırı sağı karşısına almaktan kaçınmak için savaşın sonuna dair ciddi bir planlama yapılmasına izin vermeyecektir. Herhangi bir planın gerekli kısımları - zafer için somut ve ulaşılabilir bir vizyon ve savaş sonrası düzen için gerçekçi bir vizyon benimsemek - mutlaka Dindar Siyonistleri kızdıracak ve muhtemelen koalisyondan ayrılmalarına neden olacak, böylece ülkeyi Netanyahu'nun muhtemelen kaybedeceği yeni seçimlere götürecektir. Başbakan kelimenin tam anlamıyla kendi çıkarlarını ulusun çıkarlarının üstünde tutuyor ki Sachs'a göre bu "diğer pek çok [İsrailli] lider için geçerli değil."

"Bu özel kişi," diye ekliyor, "en kötü zamanlarda bile sürekli bir politikacıdır."

Elbette İsrail'in başarısızlıklarının kökenini tespit etmek bu kadar basit değil. Siyasi yelpazenin dört bir yanındaki İsrailliler 7 Ekim'in hemen ardından Hamas'ı "yok etme" çağrısında bulundu ki bu, o gün yaşanan dehşete verilen anlaşılabilir bir tepkiydi. Kamuoyu yoklamaları, halkın savaş sonrası Gazze'deki siyasi düzenin nasıl olması gerektiği konusunda derin bir bölünme yaşadığını ve hiçbir seçeneğin çoğunluk desteğine sahip olmadığını gösteriyor. İsrailliler hala travma içinde ve başıboş, sadece savaş öncesi statükoya dönüşün bir seçenek olmadığından eminler.

Ancak Sachs'ın da belirttiği gibi, bir liderin görevi kamuoyunu takip etmek değil, onu şekillendirmektir. İnsanların korku ve belirsizlik içinde olduğu, eski güvenlik paradigmasının kırılmış göründüğü ve yerine yenisinin gelmediği bir an, vizyon sahibi liderlerin halkı daha iyi bir geleceğe doğru kendilerini takip etmeye ikna edebilecekleri türden bir zamandır.

UCLA profesörü Waxman, "İsrail'in tepkisine ilişkin her soru, bu hükümetin üyeleri ve özellikle de Netanyahu'nun aşırı sağa olan bağımlılığı ışığında değerlendirilmelidir" diyor.

Dolayısıyla "Bibi'yi suçlamak" aşırı bir basitleştirme olsa da çok da basit değil. İşin özünde, savaş kötü gitti çünkü savaşı yöneten adam bu göreve uygun değil. Onun hükümeti iktidarda kaldığı sürece İsrail'in ahlaki ve stratejik açıdan dibe vurduğu noktadan çıkma ihtimali yok denecek kadar az.

İşler daha iyiye gidebilir mi?

Dana El Kurd, Washington'daki Arap Merkezi'nde kıdemli araştırmacı ve Filistin siyaseti konusunda önde gelen uzmanlardan biri. Gazze'deki acının boyutları hakkında konuştuğumuzda sesindeki acı hissediliyordu. "Bunu ifade edebilecek kelimeler bile bulamıyorum," dedi bana.

Buna rağmen, İsrailliler için biraz empati kurmayı başardı ve mevcut yaklaşımlarının onlar için hiçbir şeyi daha iyi hale getirmeyeceği konusunda uyardı. Filistin'in iç siyasi dinamikleri hakkında bildiği her şeye dayanarak, kitlesel katliamların devam etmesinin uzun vadede sadece şiddet yanlısı radikalleri güçlendireceğini söylüyor.

"7 Ekim anının şokunu ve bunun bağışık olduklarını düşünen İsrailliler için ne anlama gelmiş olabileceğini çok iyi anlıyorum. Ancak [Gazze'yi] yaşanmaz hale getirmek... çatışmayı çözmeyecek."


Filistinli çocuklar, 12 Şubat 2024'te Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta İsrail'in düzenlediği hava saldırısının ardından hasar gören bir çadırın üzerinde siluet halinde görülüyor. Fatima Shbair/AP Fotoğraf

 
Filistinliler 12 Şubat 2024 tarihinde Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta konutlarda meydana gelen hasarı inceliyor. AP Fotoğrafı/Fatima Shbair

İşlerin daha iyiye gitmesi için ilk adım İsrail'in El Kurd'un söylediklerini ciddiye alması ve savaş hedeflerini buna göre temelden gözden geçirmesidir.

İsrail bunu, Amerika'nın Filistin Yönetimi'nin Gazze'yi devralması önerisinin bir versiyonunu kabul ederek ve stratejisini Filistin Yönetimi'nin Gazze'ye girmesi için zemin hazırlamaya yönlendirerek yapabilir. Filistin Yönetimi'nin kusurları var - hem bariz bir şekilde yozlaşmış hem de otoriter - ama en azından inandırıcı bir şekilde barışa bağlı. Ve gerçek bir alternatifi de yok: Gazze'nin uluslararası bir işgali son derece düşük bir ihtimal ve süresiz bir İsrail işgali hem İsrailliler hem de Filistinliler için bir felaket olur.

Byman, "Önemli olan Gazze'de Hamas'ın yerini bir şeyin alması gerektiği ve Biden yönetiminin Filistin Yönetimi'ni zorlamasının uygun olduğunu düşünüyorum," diyor. "Tanrı hepimizin yardımcısı olsun ama elimizdeki en iyi şey bu."

Alternatif bir seçenek de İsrail'in Gazze'de rejim değişikliği umudundan vazgeçmesi ve bunun yerine kalan İsrailli rehinelerin tamamen serbest bırakılması karşılığında Hamas ile süresiz bir ateşkes arayışına girmesidir. Bu sonuç neredeyse kesin olarak Hamas'ı iktidarda bırakacaktır. Ancak şu anda kimseye faydası olmayan bir savaşı durduracak, Gazzeli sivillere yardım etmek için bir insani yardım seline izin verecek ve İsraillilerin çoğunluğunun şu anda savaşın birincil amacı olarak gördüğü şeyi, yani rehineleri eve getirmeyi başaracaktır.

Her iki yaklaşımın da kendine göre sorunları var ancak her ikisi de mevcut durumdan çok daha iyi. Yine de Netanyahu, herhangi bir seçeneği benimsemesi halinde sağ kanadının kendisini terk edeceğine inandığı için bu iki yaklaşımı da dışladı. Bu da iki şeyden birinin gerçekleşmesi gerektiği anlamına geliyor: Netanyahu seçimlere zorlanmalı ya da bir şekilde politikasını değiştirmesi için baskı altına alınmalı.

Baskının bir kısmı kaçınılmaz olarak içeriden gelecektir. İsrail'de hükümetin savaşı idare etme biçimine, özellikle de rehineleri eve getirememesine yönelik hayal kırıklığı artıyor. 2024 yılında, savaştan önce yaygın olan hükümet karşıtı protestolara (şu anda çok daha küçük ölçekte olsa da) bir miktar geri dönüş görüldü.


İsrailli rehinelerin yakınları 10 Şubat 2024 tarihinde Kudüs'te Netanyahu hükümetinin Gazze ile ateşkes ve rehine takasını reddetmesini protesto etti. Getty Images aracılığıyla Saeed Qaq/Anadolu

Diğer baskı biçimleri yabancı güçlerden gelmelidir - ki bu da zaten gerçekleşmektedir. Bir grup Arap ülkesi, ateşkes ve Filistin devletine doğru "geri dönüşü olmayan" adımlar atılması karşılığında İsrail ile diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesini öneren bir teklif hazırlıyor. Amerika Birleşik Devletleri, Batı Şeria'daki şiddet yanlısı yerleşimcilere yönelik ilk kez bir yaptırım kararı aldı - Netanyahu'nun kabinesindeki aşırılık yanlısı bakanlara karşı kolaylıkla kullanılabilecek bir ekonomik silah.

Bu çabalar özellikle Amerikan tarafında genişletilebilir ve genişletilmelidir. Başkan Biden'ın 7 Ekim'den sonra İsrail'e verdiği erken ve yüksek sesli destek, yaklaşık yüzde 68'lik bir onay oranına sahip olduğu İsrail'de kendisine olağanüstü bir iyi niyet kazandırdı. Biden'ın popülaritesi Netanyahu'nunkinden çok daha fazla, bu da başbakanın Beyaz Saray'a yönelik mevcut düşmanca yaklaşımının siyasi bir yanlış hesaplama olabileceği anlamına geliyor.

Ancak Netanyahu rotasını değiştirmeye zorlansa - ya da basitçe iktidardan uzaklaştırılsa bile - temel sorun çözülmeyecektir. İhtiyaç duyulan şey sadece geçici bir barış değil, çatışmaların yeniden başlamamasını sağlamak için çatışmanın köklerine inmeye başlamaktır.

El-Kurd, "Asıl mesele insanların çatışmayı çözmeye çalışmaması," diye ısrar ediyor. "Bu yüzden çatışma devam ediyor."

O halde her türlü gerçek çözüm, sadece çatışmalara geçici bir son vermeyi değil, bizi böylesine korkunç bir noktaya getiren çatışmanın temel dinamiklerini sıfırlamayı hedeflemektedir.

"Rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşmadan kalıcı bir ateşkes çıkabilir. Kalıcı bir ateşkes de Filistin devletinin kurulmasını sağlayacak siyasi bir sürece dönüşebilir," diyor Waxman.

Savaşın ortasında, Hamas'ın Filistinliler arasındaki popülaritesinin arttığı ve iki devletli çözümün İsrailliler arasında düşük oy aldığı bir dönemde bunu hayal etmek zor. Ancak şu anda doğru olan, çatışmalar durduktan sonra doğru olmaya devam etmeyebilir. İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz'in editörü Aluf Benn, 7 Ekim'den sonraki dönemi "bir dönüm noktası" olarak nitelendiriyor: siyasetin geleneksel çizgilerinin sorgulandığı ve işlerin farklı bir şekilde ilerlemesinin mümkün olduğu bir an.

Foreign Affairs'teki yazısında "Bunun nasıl bir dönüm noktası olacağına İsrailliler karar verecek" diyor.

Benn, İsraillilerin bu fırsatı değerlendirerek kendi başlarına barışa yönelecekleri konusunda kötümser. Ancak İsrail'de aşırı sağın yıldızının sönmeye başladığına dair işaretler de var. Ve dünyanın geri kalanının çatışmaya yeniden ilgi göstermesiyle birlikte yeni fikirler ortaya çıkmaya başlıyor. Arap devletlerinin gelecekteki normalleşmeyi bir Filistin devletine bağlama kararı ve en azından Amerika'nın İsrail'e rotasını değiştirmesi için baskı yapmaya istekli olması, temel varsayımların sorgulanmaya başladığının işaretleri.

Ottawa'daki Carleton Üniversitesi'nde siyaset bilimci olan Mira Sucharov, "İşlerin bu kadar kötü olmasının tek iyi yanı, insanların aktif bir şekilde daha iyi hale getirmeyi düşünmesidir" diyor.

Bunun iyimserlik olarak algılanması, sahadaki acımasız gerçekliğin bir kanıtıdır. Şimdiye kadar pek çok masum insan öldü ve savaş bitene kadar her gün daha fazlası ölecek. Hiçbir şey onları hayata geri döndüremez.

Ancak karanlığın ortasında bile biraz umutlu olmak, nihilizme düşmekten daha iyidir: Filistinlilerin Hamas, İsraillilerin de Netanyahu tarafından tanımlandığına inanmak. Öyle değiller. Biz dışarıdakiler onlara temel ahlaklarının zafer kazanabileceğine dair inanç borçluyuz.

Zack Beauchamp,  20 Şubat 2024, Vox

(Zack Beauchamp Vox'ta kıdemli muhabir olarak çalışmakta ve hem yurt içinde hem de yurt dışında ideoloji ve demokrasiye yönelik meydan okumaları ele almaktadır. Vox'a 2014 yılında gelmeden önce, Think Progress'in siyasi dünyamızı şekillendiren fikirlere adanmış bir bölümü olan TP Ideas'ın editörlüğünü yaptı.)


Seçkin Deniz, 26.03.2024, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı