30 Mart 2023 Perşembe

SA10101/TG373: 'Team Jorge'-1: Küresel Bir Deformasyon Makinesinin Kalbinde

       Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
 Çevirisini yayınladığımız analiz, Forbidden Stories'e Ocak 2022'de katılan araştırmacı gazeteci Cécile Andrzejewski'ye aittir ve seçimleri manipüle etmek ve Afrikalı politikacıları hacklemekle uğraşan çok gizli bir İsrail şirketine odaklanmaktadır. "Trol ordularının, siber casusluğun ve Influencer'ların iç içe geçtiği bir dünyaya benzeri görülmemiş bir dalış yaptık." diyen ekibin araştırmaları dikkate değerdir...
Seçkin Deniz, 30.03.2023, Sonsuz Ark

"Suikast sonucu öldürülen Hintli gazeteci Gauri Lankesh'in dezenformasyon konusundaki çalışmalarını sürdüren "Story Killers" projesinin 2. Bölümünde, Forbidden Stories konsorsiyumu, seçimleri manipüle etmek ve Afrikalı politikacıları hacklemekle uğraşan çok gizli bir İsrail şirketini araştırdı. Trol ordularının, siber casusluğun ve Influencer'ların (Çev: etki ajanları)  iç içe geçtiği bir dünyaya benzeri görülmemiş bir dalış yaptık."

"İnanıldığı sürece her şeyin doğru olması gerekmez" sözü birçok filozofa atfedilebilir; ancak bu söz, Alexander Nix adlı bir adama ait. Adı tanıdık değilse bile, yönettiği şirket Cambridge Analytica böyle değil.

2018'de ortaya çıkan ve şirketin ismiyle anılan bir skandal, İngiliz şirketinin (Cambridge Analytica) seçmenleri "endüstriyel ölçekte" etkilemek için yaklaşık 87 milyon Facebook kullanıcısının kişisel verilerini nasıl elde ettiğini ortaya çıkardı. İran rejiminden Malezya ulusal petrol şirketine kadar yaklaşık 60 ülkede hizmetlerini satan şirket, çok sayıda seçimi manipüle etmekle suçlanıyordu. Şirket, Donald Trump'ın 2016'da ABD'deki zaferine ve İngiltere'deki Brexit oylamasına dahil olmuştu. Olay manşetlere taşındığında, Cambridge Analytica adı dünya çapında dezenformasyonla eşanlamlı hale gelecekti.

Ancak bu skandalla ilgili her şey ortaya çıkmadı. Aralarında gizemli İsrailli bilgisayar korsanlığı uzmanlarının da bulunduğu dünyadaki en korkulan suçlulardan bazıları, gölgelerde saklanmayı başardı. Şirketin eski geliştirme direktörü ve skandalın artık ünlü muhbirlerinden biri olan Brittany Kaiser, bilgisayar korsanlarını "rakip araştırmasından" sorumlu bir ekip olarak tanımlıyor. 

Eski çalışanlar, 2018'de İngiliz basınında yayınlanan isimsiz ifadelerinde, "İsrailli bilgisayar korsanlarının", politikacıların ele geçirilmiş özel e-postalarını içerdiği anlaşılan USB sürücülerle şirketin ofislerine nasıl geldiklerini anlatıyor. Eski bir çalışan o tarihte Guardian'a yaptığı açıklamada "İnsanlar paniğe kapıldı, bununla nasıl başa çıkabileceklerini bilemediler" demişti. Guardian'ın o haberine göre; bu "bilgisayar korsanları, gelecekteki Nijerya başkanı ve St Kitts ve Nevis'in (Çev: Karayipler'de bulunan küçük bir ada devleti)  gelecekteki Başbakanı hakkında kişisel veriler sunuyordu."

Cambridge Analytica skandalı, bu gizemli bilgisayar korsanlarının varlığını ve yöntemlerini ortaya çıkarmıştı. Ancak şimdiye kadar basın, bu şaibeli “rakip araştırmacılarının” anonimliğini ortadan kaldıramamış veya onları herhangi bir şirkete atfedememişti. Dahili bir e-postada "İsrail gizli operasyonlarından" bahseden Nix, ne bir kimlikten ne de bir şirket adından bahsediyor. Bunun yerine, bu aşırı gizli yapının patronu için bir takma isim belirliyor: "Jorge."


"Jorge'un Takımı"nın fragmanı.

Forbidden Stories ve partnerleri altı aydan fazla bir süre Jorge'un izini sürdü. Bu paralel dezenformasyon pazarında, hem resmi hem de yeraltı şirketler, gerçekliği manipüle etme ve yanıltıcı hikayeler yayma sanatında ustalaşmıştı. 2017'de öldürülen ve dezenformasyon ve "yalan fabrikaları"nı araştıran Hintli gazeteci Gauri Lankesh'in çalışmalarını sürdüren "Story Killers" projesi, bilgi ve demokrasi adına, medyayı ve kamuoyunu manipüle etmek için elindeki her silahı kullanmakta olan bir sektöre sızdı.

Cambridge Analytica skandalından yaklaşık beş yıl sonra, Forbidden Stories konsorsiyumunda bulunan gazeteciler, Jorge'un kimliğini tespit edip izini sürmeyi başardılar. İsrailli "danışman" şüpheli yöntemler kullanarak hâlâ aynı takma adı kullanıyor ve nüfuzunu ve manipülasyon hizmetlerini en yüksek teklifi verene satmaya devam ediyordu. Ancak kullandığı araçlar o zamandan beri en son teknolojik gelişmelere uyum sağlamıştı: Yapay zeka artık isteğe bağlı viral gönderiler yazıyordu ve Telegram hesaplarının uzaktan hacklenmesi sayesinde hizmet kataloğu zenginleşmişti.

2022 yazında, yapılacak seçimi ertelemek ve hatta iptal etmek isteyen ve kendisini Afrikalı bir liderin temsilcisi olarak tanıtan potansiyel bir müşteri, Jorge'dan (hizmetleri hakkında) bir sunum yapmasını istedi. Jorge, işin yaklaşık 6 milyon avroya mal olacağını söyledi. Gerçekleşen birkaç Zoom tartışması sırasında Jorge, kimliğini gizli tuttu.

"Jorge"un bilmediği şey, bilgisayar ekranındaki adamın bir aracı olmadığı ve Afrika'da çalışmadığıydı. Aslında, Radio France'dan bir gazeteci olan bu kişi, kısa süre sonra Story Killers projesinin üyeleri olan TheMarker ve Haaretz'den meslektaşlarına katılacaktı.


Team Jorge'un sunumundan alıntı.

"27'si Başarılı Olmak Üzere 33 Başkanlık Kampanyası"

Temmuz ve Aralık 2022 arasında, müşteri gibi davranan gazeteciler, Jorge ile birkaç toplantıya katıldı: Üçü çevrimiçi, biri İsrail'deki ofisinde. Gazeteciler, bu kapalı dünyaya erişimin ve küresel manipülasyona dair kanıt elde etmenin tek yöntemi olan gizli bir şekilde göreve gitmenin kamu yararına olduğuna karar vermişti. Muhabirlerin Jorge'a ulaşmak için eski istihbarat görevlilerinden iletişim ve güvenlik uzmanlarına kadar bir dizi aracıdan geçmesi gerekiyordu. 

Bu yöntem, Jorge'un "esas olarak istihbarat ve nüfuz" alanındaki manipülasyon hizmetlerini tartışmak ve canlı sunumlara katılmak için başka türlü gerçekleşmesi imkansız olan bir fırsat sunuyordu. Jorge, sunduğu "teknolojik" "kapasitelerin" yanı sıra, bot ağları, yanlış bilgi ve rakiplerin hacklenmesini içeren  etkileyici bir hizmet yelpazesiyle yayabileceği "bir anlatının" nasıl inşa edileceğini açıkladı.

Jorge, doğrulaması zor bir iddia olan "27'si başarılı olan 33 başkanlık kampanyasında" bu tür taktikleri kullanmakla övünmekteydi. Müşterileri hakkında herhangi bir ayrıntı açıklamayan Jorge bunun yerine etkileyici hizmet yelpazesini göstermeyi tercih etmişti.

Sonunda, Fransa'da yakın zamanda bir medya fırtınasına neden olan da dahil olmak üzere gizli operasyonlarla ilgili bilgileri ifşa etti. Bu ayın başlarında, Fransız basını, popüler bir televizyon kanalı olan BFM TV'nin en önde gelen isimlerinden biri olan Rachid M'Barki'nin doğrulanmamış içerik yayınladığı iddiasıyla geçirilen bir iç soruşturmanın varlığını ifşa etmişti.

Fransız basınının bilmediği şey, geveze bir satıcı olan Jorge'un aynı anda İsrail'in Modiin kentindeki bir ofiste gizli gazetecilere hikayelerini Fransız televizyonunda yayınlayabileceği konusunda böbürlenmekte oluşuydu. Bunu kanıtlamak için Aralık 2022'de BFM TV'de yayınlanan bir haberden alıntı yaptı. 

Haberde "Avrupa Birliği, Rusya'ya karşı yeni bir dizi yaptırım duyuruyor" denilerek, yaptırımların "Monako'daki yat yapımcılarını oldukça korkuttuğu" ifade ediliyor ve "oligarkların mal varlıklarının dondurulmasının yat sektörünü büyük sıkıntıya soktuğu" belirtiliyordu. Kanalın editoryal çizgisine uymayan bu kısa yayının metni gece yarısı M'Barki tarafından okunmuştu.

 


Ünlü BFM TV sunucusu Rachid M'Barki şu anda skandalın merkezinde. (Fotoğraf: Facebook).

Konsorsiyum (gazeteciler), bu videonun ve Jorge'nun bot ağının paylaştığı diğer videoların gerçekliğini doğrulamak için Ocak ayında bunları BFM TV'nin yönetimine sundu. Yönetim, gazeteciyi hızla işten uzaklaştırarak bir iç denetim incelemesi başlattı. Kanalın genel müdürü Marc-Olivier Fogiel, Forbidden Stories'e yaptığı açıklamada, "Haberin, kanalın geri kalanıyla hiçbir editoryal tutarlılığı yokken [neden] yayınlandığına dair etik bir şüphem var" dedi. Yanıt olarak M'Barki, "editoryal özgür iradesini" ileri sürdü ve bir aracı olan Jean-Pierre Duthion'un talimatlarını izlediğini açıkladı. 

Medya danışmanı ve lobici Duthion, etki ajansları dünyasında tanınan bir isimdi. Dahili belgelerde, bir ajans onu "esas olarak kâr amacı güden" bir dezenformasyon "paralı askeri" olarak tanımlamıştı. Forbidden Stories ile temasa geçildiğinde, Monako'da yerel düzeyde iş kayıplarına yol açan Rus yatlarına el konulması işi üzerinde çalıştığını doğruladı ancak, böyle bir anlaşmanın "nihai müşterinin kim olduğunu kendilerinin de bilmediği" bir dizi aracı yardımıyla gerçekleştiğini ileri sürerek   müşterisini açıklamayı reddetti.

Duthion, BFM TV yönetimine bu hikayeleri yayınlamak için ödeme almadığını  söyleyen M'Barki'ye ödeme yapmadığını iddia ediyor. Sektöre aşina bir kaynağa göre, bu tür hizmetler bir gazeteci için yaklaşık 3.000 € değerinde olabilir. Sorularımızı yanıtlamayı reddeden M'Barki, “Alışılmış bir editoryal çizgiyi takip etmediğini” kabul etti ve şöyle dedi: “Belki de kandırıldım. Durumun böyle olduğuna veya böyle bir operasyona dahil olduğuma dair bir izlenimim yoktu, yoksa yapmazdım.”


Jorge'un avatar ordusunu barındıran AIMS platformu. Profil resimleri çalınmış görünüyor.

Gelişmiş Yalan Yayma Teknolojileri

Jorge'un Fransız haber kanallarına ulaşma yeteneğini göstermeyi amaçlayan BFM TV örneği, uzmanlaştığı tek satış alanı değil. Jorge, bordrosunda çalışan gazetecilere ek olarak, çevrimiçi bir platformda barındırılan ve bu platformda yürütülen bir avatar ordusunu kullanarak hikayeleri nasıl yayabileceğini de açıklıyordu. (Forbidden Stories ve partnerleri daha sonra bu sahte hesapların varlığını doğruladılar.) (Bu iş için kullanılan) ve Web'de aranamayan bu aracın adı AIMS: "Advanced Impact Media Solutions." 2017 gibi erken bir tarihte Jorge, Cambridge Analytica'ya bir "Yarı Otomatik Avatar oluşturma ve ağ dağıtım sistemini" ve bunun yanında bir hesaptan diğerine sorunsuz gezinmeye izin veren bir platformda avatar oluşturmanın ne kadar basit olduğunu gösteren bir demo videosu sunmuştu. 

2022'de Jorge, Facebook, Twitter, Instagram, Amazon ve Bitcoin'de gerçek hesapları olan 30.000'den fazla otomatikleştirilmiş sanal insan profilinden oluşan bir kataloğa sahipti. Jorge, bu sahte hesapları sosyal ağlarda bir dizi yorum yayınlamak, tartışmalara yol açmak ve hatta Amazon'dan seks oyuncakları satın almak için kullanmıştı. Jorge, Shannon Aiken adlı güzel, sarı saçlı bir avatarın, müşterilerinden birinin siyasi rakibinin evine seks oyuncakları sipariş etmek için bir Amazon hesabını nasıl kullandığını ve rakip adayın karısını onun sadakatsiz olduğuna nasıl inandırdığını anlattı. Jorge şöyle diyor: “Bundan sonra hikaye sızdırıldı ve (rakip aday) eve gidemedi. Kampanya tersine döndü” 


#RIP_Emmanuel kampanyasının merkezindeki Emmanuel. (Fotoğraf: @hiitaylorblake)

Jorge, oluşturduğu dijital ordunun etkinliğini kanıtlamak için, gizli görevdeki muhabirler adına bir hashtag trendi oluşturmayı kabul etti. Gazeteciler, adını 2022 yazında internet yıldızı olan bir devekuşundan alan "#RIP_Emmanuel"i önerdiler. Amaç: AIMS avatarlarının başarısını test etmek için hayvanın ölümü hakkında bir söylenti yaymaktı. (Devekuşunun sahibi konu hakkında bilgilendirilmişti.) Gazeteciler, sosyal medya kampanyası tam anlamıyla kullanıma sokulduğunda Team Jorge tarafından kontrol edilen ek hesapları belirlemek için hashtag'in izini sürmeye başladı. Buradan, neredeyse her kıtada 20 kadar dezenformasyon kampanyasını takip ettik. (Bununla birlikte, bu kampanyaların müşterilerini belirlemek her zaman mümkün olmadı.)

Birleşik Krallık'ta, 2021 Sonbaharında AIMS avatarları, Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Dairesi'ne karşı sert bir tavır aldı. Ajans, hastalarına yaklaşık 43.000 yanlış negatif Covid testi sonucu sağlamakla suçlanan bir laboratuvar hakkında soruşturma başlatmıştı. Bu laboratuvarın sahibi olan grup, Jorge'un varlığından habersiz olduğunu öne sürerek "Jorge" ile herhangi bir bağlantısı olduğunu yalanladı.

2020'de aynı avatarlardan bazıları, Panama Limanı'nın yüzde 90'ına sahip olan Hong Konglu iş adamı George Chang'a karşı agresif bir karalama kampanyasına katıldı. Aynı yıl, AIMS botları, uluslararası bir tutuklama emrine konu olan eski bir üst düzey Meksikalı yetkili olan Tomás Zerón de Lucio'nun imdadına yetişti. 

2013-2016 yılları arasında Meksika'da cezai soruşturmalardan sorumlu teşkilatın eski müdürü olan Zerón, 2014 yılında 43 öğrencinin kaybolmasıyla ilgili soruşturmada adam kaçırma, işkence ve delilleri tahrif etmekle suçlanıyordu. Zerón, Meksika'da Pegasus casus yazılımlarının satın alınmasına izin vermişti ve şimdi onu iade etmeyi reddeden İsrail'de firarda bulunuyor. Ama Jorge'un botlarına göre, bu suçlamalar yalnızca, Meksika'nın "yozlaşmış başkanı" Andrés Manuel López Obrador tarafından "masum" bir adama karşı düzenlenmiş bir kampanyaydı. (Zeron'un avukatı Liora Turlevsky: “M. Zerón, kendi adına herhangi bir reklam kampanyasından sorumlu değildir ve sosyal medyadaki her yorumun arkasında kimin olduğunu bilemez,” dedi.)


2013'ten 2016'ya kadar Meksika ceza soruşturma dairesinin eski müdürü olan Tomás Zerón, 2014'te 43 öğrencinin kaybolmasıyla ilgili soruşturmada adam kaçırma, işkence ve delilleri tahrif etmekle suçlanıyor. (Fotoğraf: CC BY-SA 4.0)

AIMS aracı yalnızca avatar oluşturma imkanı sunmaz. Gizli gazetecilere gösterilen en son sürüm, otomatik içerik de oluşturabilir ve dağıtabilir. Araç, anahtar kelimeleri kullanarak herhangi bir dilde "olumlu", "olumsuz" veya "nötr" bir tonla gönderiler, makaleler, yorumlar veya tweet'ler oluşturabilir. Örneğin, "Chad", "Başkan", "Brother" ve "Déby" sözcüklerini girdikten sonra, Jorge araca Çad hükümeti hakkında 10 olumsuz tweet üretmesini emretti. On iki saniye sonra tweetler üretilmişti. 

Tweet mesajlarından bir tanesinde: "Yeter artık, Çad Devlet Başkanı Brother Déby'nin beceriksizliğine ve adam kayırmacılığına son vermemiz gerekiyor" ifadeleri kullanıldı. Bir başkasında, "Çad halkı, Başkan Brother Déby'nin yönetimi altında yeterince acı çekti" diyordu. Jorge'un ortaklarından biri şöyle diyor: "Bir operatör 300 profile sahip olabilir, yani iki saat içinde tüm ülke [bizim] istediğimiz mesajları veya hikayeyi konuşuyor olacaktır.”

Bilgisayar Korsanlığı Bakanlığı

Jorge, en etkili silahlarından birini göstermek için birkaç üst düzey Afrikalı yetkilinin özel mesajlaşma sistemlerini kontrol altına aldı. İki Gmail hesabı, bir Google Drive ve bir adres defteri ile bir dizi Telegram hesabını izleyen Jorge, "İçerideyiz" diyordu. (Hack kurbanları sızmanın farkında değildi.) Bir kurbanın mesajlaşma sistemine girdikten sonra, sistemde bulunan kişilerin yaptığı konuşmaları taklit edebiliyordu. Jorge, hacklediği Telegram hesaplarından kurbanların yakınlarına mesajlar gönderebiliyordu.

Ancak Jorge bir hata yapmıştı. İzlerini silmeye çalışırken, sızan hesaptan gönderilen mesajları silmiş ancak alıcı için mesajları silmeyi unutmuştu. Jorge'un operasyonunun kayıtlarını tutan bu alıcılardan birini belirledik. Hata sayesinde, 2022 yazında Kenya başkanlık seçimleri yaklaşırken Jorge'un müstakbel başkan William Ruto'ya yakın kişilerin hesaplarını incelediğini doğrulayabiliriz. Bilgisayar korsanlığı kurbanı olan iki kişi -Ruto'nun kampanyasının dijital stratejisinden sorumlu olan Dennis Itumbi ve Ruto'nun genelkurmay başkanı Davis Chirchir- seçimlerin ardından başkanlık seçimlerinin sonuçlarını manipüle etmek için bilgisayar korsanları kiralamakla suçlandı. Yargıtay suçlamayı reddetti ve delillerin "tahrif edildiğini" söyledi. (Bütün bunlara rağmen Kenya cumhurbaşkanlığı seçimlerini manipüle etme girişimlerinin arkasında Team Jorge'un olduğuna dair kesin bir kanıt bulunmuyor. )

Jorge ve Galaksisi

Konsorsiyumumuzdaki gazeteciler, Jorge'un İsrail'in ileri teknoloji endüstrisinin merkezi olan Modi'in'deki ofisini ziyaret edene kadar onun yüzünü görmemişlerdi. Jorge, en seçkin ortaklarından bile kendisiyle ilgili ayrıntıları saklamayı başarmıştı. Onu yalnızca takma adıyla tanıyan Cambridge Analytica'nın direktörü Nix, Mayıs 2015'te erişebildiğimiz dahili bir e-postada şöyle soruyordu: "Jorge'un (İsrailli gizli operasyonlar şirketinden) soyadı ve ayrıca şirketinin adı nedir? ” Skandalın muhbiri Brittany Kaiser, ertesi gün bir e-posta göndererek şu yanıtı verecekti: "Tal Hanan, Demoman International'ın CEO'sudur."

Aylarca süren araştırmaların ardından Forbidden Stories ve ortakları, Hanan'ın kariyer yolunun izini sürdü ve galaksisinin (Çev: İlişkiler ağı) ana hatlarını ortaya çıkardı.

Bu galakside yeralan eski istihbarat görevlileri ile iletişim ve güvenlik uzmanlarından oluşan bir kombinasyon, faaliyetlerinin kapsamını ve yaptığı işin doğasını ortaya koyuyordu. 


Tal Hanan.

 


Mashi Meidan.

2010'larda Panama'da bir İsrail güvenlik şirketini yöneten Mashi Meidan, gazetecilerle yapılan toplantılarda Hanan'la yakınlığını öne sürerek belirgin şekilde öne çıkmıştı. Çeşitli kaynaklara göre Meidan, Şin Bet olarak da bilinen İsrail iç istihbarat servisi Shabak'ın eski bir üyesiydi. Avukatlarına göre, Meidan "2006 yılına kadar İsrail hükümetinin bir çalışanıydı ve o tarihte emekli oldu", ancak "'Team Jorge' adlı bir şirket veya kuruluşla ilişkisi yoktu ve hiçbir zaman da olmamıştı ve kesinlikle böyle bir girişimde 'iş ortağı' olarak bulunmamıştı.” Ancak Meidan, Hanan'la yapılan yüz yüze toplantılarda ve meslektaşlarının hizmetlerinin kapsamını sunduğu çoğu çevrimiçi toplantıda mevcuttu.

Gazetecilerle gerçekleşen bir görüşmede ve Hanan'la yapılan başka bir görüşmede de bulunan Shuki Friedman'ın İsrail iç istihbarat servisinin eski bir subayı olduğu iddia ediliyor. Friedman, uzun yıllar Filistin, Ramallah'ta istihbaratı denetlemiş ve  bir efsaneye göre, bir Hamas liderinin oğlu olan "Yeşil Prens"i Shin Bet adına casusluk yapması için işe almıştı.


Zohar Hanan.

Hanan'ın yer almadığı gazetecilerle yapılan iki görüşmede, kendisini "on yılı aşkın bir süredir dijital ve reklamcılık uzmanı" olarak tanıtan Tzedek Medya Grubu başkanı Yaakov Tzedek de hazır bulundu. İsrail'in önde gelen lobicilik şirketlerinden Goren Amir'in Strateji Direktörü Ishay Shechter, gazetecilerle bir toplantıya katıldı. Bu toplantı gazetecileri Hanan'a götürecekti. Gazetecilerden gelen soruları yanıtlayan Shechter, "Jorge veya Tal Hanan ile hiçbir zaman bir iş ilişkisi olmadığını" ve "onların yasa dışı veya uygunsuz faaliyetlerine aşina olmadığını veya bunlardan haberdar olmadığını" yazdı.

Son olarak, Tal'in kardeşi Zohar Hanan, özel bir güvenlik şirketinin CEO'su ve yalan makinesi uzmanıdır. Hanan, gazetecilere "hayatı boyunca yasalara göre çalıştığını" söyledi.

Demoman'ın internet sitesinde yer alan bir biyografiye göre Hanan, İsrail Özel Kuvvetleri'nde elit bir patlayıcı mühimmat imha biriminde görev yaptmışı. İşi gibi kariyeri de patlayıcı imhasından istihbarata kaydı. Bir polis kaynağına göre, "Jorge" yıllarca görünmez kalmış olsa bile Hanan, çeşitli terörle mücadele, istihbarat ve casuslukla mücadele konferanslarının ardından gelmiş olan şüpheli güvenlik hizmetleri teklifleri nedeniyle 2008 yılında en az bir Avrupa istihbarat servisinin ilgisini çekmişti. Aynı kaynağa göre kendisi, "özel güvenlik ve paralı askerler arasındaki sınırda" faaliyet gösteriyor. Gazeteciler tarafından temasa geçildiğinde, Tal Hanan "herhangi bir konuda yanlış yaptığını" reddedecekti.

Hanan, istihbaratta çalıştığı yıllar boyunca etkileyici bir uluslararası ağ geliştirmişti. Bir Bloomberg araştırmasına göre Hanan, 2006 yılında, bir Panama bankasında görev yaparken, o zamanlar Uluslararası Para Fonu'nda veri analisti olan Martin Rodil'i Venezüela devlet petrol şirketi PDVSA'dan, ABD yaptırımlarını çiğneyerek, İran'a hareket eden para konusunda uyarmıştı. Bloomberg'e göre Hanan'ın daha sonra Rodil'den kendisi için paranın izini sürmesini istediği iddia edildi. 

Bir yıl sonra ikili, bilgilerini İsrail hükümetiyle paylaşmaya karar verdi ve iki günlerini gizli servisin sorularını yanıtlayarak geçirdiler. Birlikte güvenlik ve finansal istihbarat hizmeti sunan Global Resources Solutions şirketini kurdular. Rodil şimdi eski Venezüellalı yetkililere şantaj yaptığı iddiasıyla İspanya'da soruşturma altında. Birden fazla yorum talebine kendisi yanıt vermedi.

Hanan, Ağustos 2022'de gazetecilerle yaptığı bir toplantıda, Başkan George W. Bush'un eski dışişleri bakan yardımcısı olan Roger Noriega'nın eski bir arkadaşı olduğunu söylemişti. (Noriega ayrıca Rodil ile çalışmış ve onu basında alenen savunmuştu.) Chavez rejimine karşı sert bir siyasi duruş oluşturulmasına da yardımcı olan Noriega, bizimle temasa geçtiğinde, Hanan'ı tanıdığını itiraf etti, ancak şöyle dedi: "Altı veya yedi yıldan beri, onunla önemli bir görüşme yapmadım.Venezuela ile ilgili ortak müşterilerimiz vardı, [ama] Tal ile hiçbir zaman ciddi bir işim olmadı.”

Birbirine Bağlı Bir Pazar

Hanan, manipülasyon hizmetleri için piyasadaki en gelişmiş araçları kullandığını iddia ediyordu. Canlı bağlantıda gerçekleştirdiği sunumlar  sırasında, logosunu sildiği ve Rayzone şirketinin bir yan kuruluşu olan TA9'un işlerini göstermişti. Forbidden Stories'in temasa geçtiği TA9, Hanan veya ortaklarıyla hiçbir zaman iş anlaşması yapmadığını ve ürünlerinin ekran görüntülerinin web sitesinden veya çevrimiçi sunumlar sırasında kolaylıkla elde edilebileceğini açıkladı.

Rayzone ayrıca internet veya telefon ağları aracılığıyla kişisel verilerin ve konum bilgilerinin toplanmasına izin veren araçlar da pazarlıyordu. Sistem, telefon kullanıcılarından gelen çağrıları ve SMS mesajlarını müşterilerine yönlendirmek ve cihazlarının yerini tespit etmek için kullanılan SS7 ağına dayanıyordu.

Telefon operatörlerine yönelik olan bu sistem, bilgisayar korsanlarının cep telefonu kullanıcılarının bilgilerine erişmesine olanak tanıyan güvenlik açıklarından muzdariptir. Hanan, gazetecilerle yaptığı toplantılarda bu güvenlik açıklarından yararlanma olasılığını defalarca dile getirmişti.

Rayzone'a ürünleri sorulduğunda, "herhangi bir aktif dinleme yeteneği olmadan yalnızca konum bilgisi sunan" tek bir üründen bahsetti ve İsrail savunma bakanlığı tarafından denetlendiklerini ifade etti.

Rayzone'un yan kuruluşu olan TA9 broşürlerinden ek slaytlar kullanan Hanan, potansiyel hedeflerin en gelişmiş şekilde gözetimi için sahip oldukları mevcut araçlar anlamında "yüz tanıma" ve "GSM uydusunu dinleme" kapasitelerinden de bahsetmişti.

 


Rayzone Group'un bir yan kuruluşu olan TA9'dan Tal Hanan tarafından sunulan bir broşür.

İsrailli Calcalist gazetesine göre, Rayzone'un yan kuruluşlarından birinin hissedarı olan David Avital, şu anda uluslararası tutuklama emrine tabi olan ve AIMS avatarlarının masumiyetini savunduğu eski Meksikalı yetkili Zerón'u barındırıyor. (Zerón'un avukatı Turlevsky şöyle diyor: "Bay Zerón gerçekten İsrail'de. Ancak, hiçbir zaman David Avital'e ait bir apartman dairesinde yaşamadı".)

Bu ağı araştıran Forbidden Stories, devletler ve özel şirketler arasındaki bulanık çizgilerle ve birbirine bağlı istihbarat, nüfuz ve siber gözetleme ağlarıyla defalarca yüzleşti. Ancak Hanan'a hizmetleri için nasıl ödeme yapıldığına dair belirsizlik hala devam ediyor.

Forbidden Stories ve partnerleri, Hanan tarafından 2015 yılında Cambridge Analytica'ya yapılan bir satış konuşmasının parçası olarak gönderilen ve bu hizmetlerin ne kadara mal olabileceğine dair bir fikir sağlayan broşüre erişim sağladı. Üç sayfadan biraz fazla olan bu oldukça muğlak belgenin başlığı “seçimler, istihbarat ve özel operasyonlar” ve yazarın 1999'dan beri saha tecrübesine sahip olduğunu gösteriyor. Bu, Hanan'ın CEO'su olduğu Demoman şirketinin kurulduğu yılla aynı tarih. 

Broşürde Hanan, "birbirini besleyen ve geliştiren", "stratejik istihbarat", "kamu algısı", "bilgi savaşı", "iletişim güvenliği" ve "D-Day" için "özel bir paket"i birleştiren seçenekler öneriyor. Broşür, eski istihbarat servisleri ve İsrail, ABD, İspanya, Birleşik Krallık ve Rusya'dan gelen özel kuvvetlerden oluşan ekibini övüyor. Broşüre göre, ekip ayrıca "istenen etkileri yaratmak için bir hikayeyi, mesajı veya bir skandalı iletmek için bilgileri kullanmanın en iyi yolunu" bilen "medya ve kitle iletişim uzmanları" barındırıyor. Broşüre göre Hanan, sekiz haftalık "ilk araştırma ve hazırlık aşaması" için 160.000 dolar artı seyahat masrafları için de 40.000 dolar talep ediyor. (Bu oran, 2022'de konsorsiyumun muhabirlerine bahsettiğinden çok daha düşük: Bir kampanya için 6 milyon Euro.)

Ancak Hanan, bilgisayar korsanlığı hizmetlerini Demoman aracılığıyla pazarlamıyor. Bunun bir sebebi var: Şirket İsrail Savunma Bakanlığı'na kayıtlı. İsrail yasalarına göre, özel şahıslara veya işletmelere bilgisayar korsanlığı hizmeti satmak veya bu şekildeki bir hizmeti yabancı siyasi kampanyalarda kullanmak yasa dışı.

Hanan, kimliğini gizleyen gazetecilerle gerçekleştirdiği çeşitli toplantılar sırasında, dünya çapında yaklaşık 100 çalışanı olduğunu iddia etti. Bu rakamı doğrulamak imkansız olsa da Demoman'un web sitesinde İsrail, Amerika Birleşik Devletleri, İsviçre, İspanya, Hırvatistan, Filipinler ve Kolombiya'da ofisleri ve temsilcileri olduğu iddia ediliyor. Bunların arasında Meksika ve Ukrayna da var ancak Hanan'a göre buralarda yer alan ofisler işlerin yavaşlaması ve savaş nedeniyle kapatılmışlar.

Aynı toplantı sırasında Hanan'ın erkek kardeşi de kripto para piyasasında bahis oynamak için AIMS botlarını kullandığını ve böylece ek kazançlar elde ettiğini söylüyor. Her şey biraz dolar kazanmak için.

Bu makale, dezenformasyon paralı askerlerine yönelik küresel bir araştırma olan Story Killers projesinin II. Bölümüdür 

Cécile Andrzejewski, 15 Şubat 2023, Forbidden Stories


      Sonraki >>>

(Cécile Andrzejewski, Forbidden Stories'e Ocak 2022'de araştırmacı gazeteci olarak katıldı. Youpress kolektifinin bir üyesi olarak, Mediapart ile uzun süre çalıştı, Investigate Europe konsorsiyumu ile işbirliği yaptı ve savaş zamanlarında cinsel şiddet konulu Sıfır Cezasızlık projesine katıldı. 2019'da hastanelerde cinsel şiddeti araştıran Silence sous la bluz adlı kitabı Albert-Londres ödülü için finalist oldu.)

Tamer Güner, 30.03.2023, Sonsuz Ark, Stratejik Araştırma, Derleme-Analiz



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız


Seçkin Deniz Twitter Akışı