26 Kasım 2022 Cumartesi

SA9945/MT110: Mockingbird 2.0 mı? NATO'dan TikTok'a Boru Hattı: TikTok Neden Bu Kadar Çok Ulusal Güvenlik Ajanı Çalıştırıyor?

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, FAIR.org, The Guardian, Salon, The Grayzone, Jacobin Magazine ve Common Dreams'e katkıda bulunan MintPress News'in kıdemli kadrolu yazarı Alan MacLeod'a aittir ve TikTok'ta çalışan ABD Ulusal Güvenlik Ajanlarının varlığına, TikTok, Reddit, Facebook, Twitter gibi Big Tech şirketlerindeki ABD Devlet etkisine odaklanmaktadır. Analist, sahte gerçek inşâ etmek ve yaymak konusunda derin bir geçmişe sahip olan ABD'nin Slikon Vadisi'ndeki aktif müdahalesinin temel amacını şöyle açıklıyor: "Bugün, büyük medya ve büyük hükümet arasındaki bağların, eğer varsa, 1970'lerdekinden daha yakın olduğu görülüyor. Büyük sosyal medya platformlarının tekelci gücü, onlara - beğenseler de beğenmeseler de - kamuoyu üzerinde olağanüstü bir etki sağlıyor. Ve şeffaf Silikon Vadisi ofislerinde, küçük bir kadro, algoritmaları belirliyor ve milyarlarca insanın her gün gördüklerini şekillendiren ılımlılık politikalarına karar veriyor. Bir dizi eski yetkilinin bu şirketlerde görev almasıyla birlikte, ABD ulusal güvenlik kurumu, iletişim araçları üzerinde bir miktar etki elde ediyor. Bu, 21. yüzyıl için ve küresel ölçekte Alaycı Kuş (Mockingbird) Operasyonudur." Sizleri nitelikli ve tarafsız bir çalışmayla baş başa bırakıyor ve dikkatli okumalar yapmanızı öneriyoruz.
Seçkin Deniz, 26.11.2022, Sonsuz Ark

MOCKINGBIRD 2.0?
THE NATO TO TIKTOK PIPELINE: WHY IS TIKTOK EMPLOYING SO MANY NATIONAL SECURITY AGENTS?

Ukrayna'daki kanlı çatışma tırmanmaya devam ederken, Rusya ile Batı arasındaki çevrimiçi propaganda savaşı da tırmanıyor. Bunun en önemli örneği, Beyaz Saray'ın, popüler sosyal medya uygulaması TikTok'ta etkileyicileri doğrudan savaş ve nasıl ele alınacağı hakkında bilgilendirmesidir. Kriz kontrolden çıkarken, Amerikalılar gerçek zamanlı videoları ve işgalin analizini izlemek için TikTok'a yöneldiler.

Yaklaşık 70 milyon ABD kullanıcısına sahip olduğu tahmin edilen uygulama ile Beyaz Saray, etkisinin keskin bir şekilde farkında. Başkan Joe Biden'in dijital strateji direktörü Rob Flaherty, 30 en iyi TikTok etkileyicisine "Bunun Amerikan halkının en son haberleri öğrenme biçiminde kritik derecede önemli bir yol olduğunun farkındayız" dedi.

TikTok, 320.000'den fazla Rus hesabını silerek ve savaş hakkında yanlış bilgi veren en az 41.000 videoyu kaldırarak ABD hükümet politikasına uyum sağlamak için adımlar attı. Buna ek olarak, Rus hükümetine bağlı 49 hesaba “Rusya devlet kontrolündeki medya” yazan uyarı etiketleri yerleştirdi. Diğer büyük sosyal medya platformları gibi, BBC, RTÉ veya CBC gibi Batılı devlete ait kuruluşlara aynı şeyi yapmadı.

Tüm bunlar, Başkan Donald Trump'ın Amerikalı bir alıcıya satılmadığı takdirde TikTok'u 45 gün içinde kapatacak bir emri imzaladığı 2020'den çok uzak. ABD hükümetinin iddiasına göre Çin'e ait olan platform, ABD için ciddi bir ulusal güvenlik tehdidi oluşturuyordu. TikTok bir Çinli şirket olmasına rağmen, ironik bir şekilde Çin içinde tamamen engellenmiş durumda, iç pazarlarına benzer şekilde çalışan ancak Büyük Güvenlik Duvarı ile ayrılan kardeş bir uygulama olan Douyin üzerinden hizmet veriliyor. Bu nedenle, ikisi arasında herhangi bir temas veya örtüşme yoktur. Douyin'in Çin'deki başarısının ardından, ana şirketi ByteDance küresel bir platform başlattı.

ByteDance, TikTok'u önce Microsoft'a, ardından Oracle ve Walmart'a satmak için bir anlaşmaya vardı. Yine de yeni Biden yönetimi, bir mahkeme başvurusunda Trump yönetimi tarafından belirtilen güvenlik endişelerini incelemeye başladığını söyleyerek 2021'in başlarında satış şartını sessizce süresiz olarak düşürdü.

Bu karar hem alıcıları hem de izleyicileri şaşkına çevirdi. Yine de 2020 korkusundan bu yana getirilen düzinelerce kilit TikTok çalışanının geçmişlerini incelemek, belki de ABD ulusal güvenlik kurumlarının TikTok'u yok etmek yerine onu kullanmayı tercih ettiğini gösteriyor.

YÜKSEK RÜTBELİ NATO ASKERLERİ

2020'den bu yana, TikTok içinde, özellikle içerik ve politika konusunda etkili pozisyonlara atanan bir eski casus, casus ve mandalina dalgası oldu; bunlardan bazıları, en azından kağıt üzerinde, bu tür roller için niteliksiz görünüyor.

Örneğin, Alexander Corbeil aynı zamanda TikTok Kanada için İçerik Politikası Lideri olmakla birlikte, aynı zamanda eski Kanada Savunma Bakanı David Collenette'in başkanlığını yaptığı NATO tarafından finanse edilen bir kuruluş olan Kanada NATO Birliği'nin de başkan yardımcısıdır. Corbeil, TikTok'a katılmak için ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen bir güvenlik düşünce kuruluşu olan SecDev Vakfı'ndaki işini bıraktı. Corbeil'in çalışması Ortadoğu güvenliğine ve özellikle Suriye'deki savaşa ve NATO'nun rolünün ne olması gerektiğine odaklandı.

NATO bağlantılı bir diğer yeni üye de şirkette Küresel Ürün Politikası yöneticisi olan Ayşe Koçak. Geçen yıl TikTok'a katılmadan önce NATO'da üç yıl geçirdi. Corbeil gibi, Koçak'ın da örgütün kıdemli sivil temsilci yardımcısı olarak bir yıllık Irak turu da dahil olmak üzere Ortadoğu siyasetinde özel uzmanlığı vardı.

TikTok'un güven ve güvenlik politikası üzerinde çalışan Foard Copeland, aynı zamanda eski bir NATO çalışanı. Copeland daha önce NATO ve Savunma Bakanlığı için masa görevlisi olarak çalıştı. 2011 ve 2021 yılları arasında ABD'li müteahhit Development Alternatives Incorporated (DAI) için çalıştı ve bu zamanın çoğunu Afganistan'da geçirdi. DAI, belki de haklı olarak, uzun zamandır bir CIA ön grubu olmakla suçlanıyor. Örneğin, 2009'da DAI ajanı Alan Gross Küba'da tutuklandı ve casusluk, istihbarat ve hükümeti istikrarsızlaştırma çabalarındaki rolü nedeniyle 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı .

Kamusal bir bakış açısından belki de en endişe verici NATO çalışanı, yeni Özellik Politikası Yöneticisi Greg Andersen. Kendi LinkedIn profiline göre, Andersen 2019 yılına kadar NATO için “psikolojik operasyonlar” üzerinde çalıştı. MintPress'e katkıda bulunan Lowkey'e göre bu gerçek, tweet'inin büyük teknoloji ile ulusal güvenlik devleti arasındaki ilişkiyle ilgili endişeleri dile getirmesinin ardından kaldırıldı. Lowkey şöyle yazmıştı:


"Beyaz Saray, TikTok kullanıcılarına Ukrayna hakkında bilgi veriyor. TikTok'ta Avrupa, Orta Doğu ve Afrika için şu anki Canlı Yayın Politikası Müdürü Greg Anderson'ın NATO için psikolojik operasyonlarda çalışması da endişe verici. Özgür bir toplum böyle şekillenmez."

Andersen'ın profili onu eski bir NATO çalışanı olarak tanımlamaya devam ediyor, ancak “psikolojik operasyonlar” veya “asker sistemi ölümcüllüğü” ile ilgili bir referans yok. Lowkey, MintPress'e, Andersen'ın aşağıda yer alan tweet öncesi profili olduğunu söylediği şeyin bir ekran görüntüsünü sağladı.

SADECE NATO DEĞİL

Ancak NATO, TikTok'a yeni bağlanan tek kuruluş değil. Şirketin yeni Küresel Dürüstlük ve Özgünlük Lideri Chris Roberts, eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright tarafından başlatılan bir güç merkezi stratejisi ve danışmanlık firması olan Albright Stonebridge Group'ta (ASG) Teknoloji Politikası eski kıdemli direktörüdür. Ulusal güvenlik, devlet ve dış politika pozisyonlarında kilit pozisyonlara atanan en az 10 ASG çalışanı ile ASG belki de Başkan Biden'ın yönetimi için ana personel kaynağı olmuştur.

ASG'den önce Roberts, kendi deyimiyle Ulusal Demokratik Enstitü (NDI) için “özel projeler” üzerinde çalıştı. NDI, bir dizi CIA skandalının, teşkilatın üzerindeki baskıyı azaltmak için bir cephe grupları ağının oluşturulmasını gerektirmesinin ardından Reagan yönetimi tarafından kuruldu. NDI, ABD hükümetinin parasını, eğitimini ve desteğini dünyadaki siyasi ve sosyal gruplara kanalize etmek için var. Bu, hayırsever bir şekilde “demokrasinin teşviki” olarak tanımlanabilir, ancak alaycılar bunu “hükümetleri devirmek” olarak nitelendirebilir. Roberts'ın kendisinin de dediği gibi , “Demokrasinin desteklenmesinin doğası, çalışılacak en önemli ülkelerin aynı zamanda hükümetin sizin 'yardımınızı' istemeyebileceği ülkeler olmasıdır.”

TikTok'ta Roberts'ın rolü “Dürüstlük ve Özgünlük politika ekibine liderlik etmektir. Bu ekip, yanlış bilgileri, sentetik ve manipüle edilmiş medyayı, gizli etki faaliyetlerini ve spam ve gerçek olmayan etkileşimi kapsar.”

Yanlış bilgi ticareti yapmak ve gizli operasyonlar yürütmekle ün salmış bir grup CIA'dir. TikTok, operasyonları belirlemek yerine, önemli bir pozisyonda hizmet etmesi için eski bir ajanı işe aldı. Beau Patteson, Ocak ayından bu yana TikTok'un Gerçek ve Güvenlik Bölümü için tehdit analisti olarak çalışıyor. Ancak 2017 ile 2020 arasında Patteson, CIA için bir hedefleme analistiydi ve ardından Dışişleri Bakanlığı'na bir dış hizmet memuru olmak için katıldı. Patteson, TikTok'taki rolüne ek olarak, sosyal medya profiline göre Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'nda bir askeri istihbarat subayı.

İktidar salonlarına bir adım daha yakın olan Victoria McCullough, daha önce İç Güvenlik Bakanlığı ve Beyaz Saray için çalıştı. Patteson gibi McCullough da artık TikTok'ta güven ve güvenlik üzerine çalışıyor. Başka bir gerçek ve güvenlik TikTok personeli olan Christian Cardona, sosyal medya devine sorunsuz bir şekilde geçmeden önce Orta Doğu ve Avrupa'daki Dışişleri Bakanlığı'nda yaklaşık 13 yıl üst düzey görevlerde bulundu.

Hemen hemen her eski casus veya devlet görevlisi bu araştırma, pazarlama, müşteri hizmetleri veya satış gibi banal alanlardan ziyade gerçek, güvenlik ve içerik denetimi gibi çok özel (ve politik olarak son derece hassas) alanlarda iş buldu. Yine de TikTok'un yeni çalışanları, dünyanın herhangi bir yerindeki en az güvenilir kuruluşlardan bazılarından geliyor; bunlar bu kadar popüler bir platformun güç kollarına yakın olmaması gereken kuruluşlar.

Ulusal güvenlik kurumu, son yıllardaki en tuhaf ve zarar verici sahte haber iddialarından bazılarının kaynağı olmuştur. Buna sözde “Havana Sendromu” ve “BountyGate” aldatmacası hakkında korkunç iddialar da dahildir. Daha da geriye gidersek, kitle imha silahları veya yakın bir soykırım hakkındaki yalanlar, ABD'yi sırasıyla Irak ve Libya'da savaşa itti. Yine de bu kurumların birçoğundan bireyler, neyin gerçek neyin sahte olduğuna ve hangi içeriğin tanıtılacağına veya bastırılacağına karar vermekten sorumlu.

Bu ışıkta, TikTok'un ulusal güvenlik tehdidi olduğu konusundaki 2020 pandemisi, giderek ulusal güvenlik kurumunun bir güç oyunu gibi görünüyor. Bu korkunç uyarılar ve hatta platformunu tamamen kapatma tehdidi, ancak TikTok Batılı yetkilileri kendi organizasyonu içinde önemli pozisyonlara atamaya başladıktan sonra azaldı ve böylece devlete uygulamanın içeriği ve yönü üzerinde önemli bir etki sağladı.

CİDDİ İŞ

TikTok'u dans eden insanların kısa videolarını izlemek için eğlenceli bir uygulamadan biraz daha fazlası olarak düşünen okuyucular çağın gerisinde kaldı. Mütevazı bir başlangıçtan itibaren, popülaritesi patladı ve 2018'in başlarında 85 milyon küresel kullanıcıdan 2021'in sonlarında 1,2 milyara katlanarak arttı (önyüklemede benzer korkunç bir büyüme ile) .

Genç nesiller arasında son derece popüler. 2021 Reuters Enstitüsü Dijital Haber Raporu, dünya genelinde 18 ila 24 yaş arasındaki kişilerin % 9'unun geçtiğimiz hafta haber almak için TikTok'u kullandığını, bu yaş grubunun %31'inin uygulamayı o dönemde kullandığını (ve bu nedenle muhtemelen pasif olarak bir dereceye kadar haber tüketildiğini) tespit etti.. Ayrıca, on milyonlarca ABD'li TikTok kullanıcısının platformda günde ortalama 68 dakika harcadığı çok sadık bir kullanıcı tabanına sahiptir.

Böylece TikTok, dünya çapında bir milyardan fazla kişiye ulaşan son derece etkili bir ortam haline geldi. Algoritması veya içerik denetimi üzerinde kontrol sahibi olmak, küresel tartışmanın şartlarını belirleme ve insanların neyi görüp neyi görmeyeceğine karar verme yeteneği anlamına geliyor. MintPress, TikTok'u hükümetle olan ilişkisi hakkında yorum yapmaya davet etti, ancak bir yanıt alamadı.

GÖZETLEME VADİSİ

Ancak bu, ulusal güvenlik kurumunun bu numarayı ilk kez çekmesinden çok uzak. 2018'de Facebook, ABD hükümetinden gelen büyük bir baskı altına girdi ve CEO Mark Zuckerberg, platformun gizlilik, içerik denetleme ve Rus dezenformasyonunun yayılmasındaki rolü konusunda saatlerce süren sorguya muhatap olmak üzere hem Temsilciler Meclisi'e hem de Senato'ya çağrıldı. Bundan sadece haftalar sonra, Facebook Atlantik Konseyi ile yeni bir ortaklık, grubun Facebook'un “gözleri ve kulakları” olarak hizmet edeceği, sözde sahte haberleri ve dezenformasyonu ayıklamak amacıyla içerik denetimi üzerinde önemli ölçüde kontrol sahibi olacağını duyurdu. Ancak Atlantik Konseyi, NATO'nun düşünce kuruluşudur ve yönetim kurulunda en az yedi eski CIA direktörü bulunan, onun beyin güveni görevi görür. O andan sonra, Facebook (veya resmi olarak bilindiği gibi Meta), istihbarat başkanı olarak görev yapmak üzere eski NATO Basın Görevlisi ve şu anki Atlantik Konseyi Kıdemli Üyesi Ben Nimmo'yu atadı. Ayrıca, Facebook'un yeni küresel içerik politikası direktörü Mark Smith, daha önce NATO tarafından komutan yardımcısının danışmanı olarak çalışıyordu.


Facebook, NATO Lobi Grubu Atlantik Konseyi ile “Demokrasiyi Korumak” İçin Ortaklık Yapıyor
Facebook, “demokrasiyi korumak” ve sosyal medya anlatılarını denetlemek için bir NATO lobi grubu olan şahin Atlantik Konseyi ile ortaklık kurdu.

Atlantik Konseyi de Reddit'in yönetimine girdi. 2017'de Jessica Ashooh, Atlantik Konseyi'nde Orta Doğu stratejisi direktör yardımcılığından doğrudan popüler haber toplama hizmetinde politika direktörlüğüne geçti; o sırada çok az yorum alan alışılmadık bir kariyer hamlesi. Corbeil, Koçak ve diğerleri gibi, Ashooh da bir Ortadoğu uzmanıydı ve Batı'nın Suriye'deki savaşıyla yakından ilgiliydi. Yıllar boyunca Reddit, açıkça yasa dışı cinsel içeriğe ev sahipliği yapmayı bile savunarak serbestçe konuşmada mutlakçı bir pozisyon aldı. Bununla birlikte, Ashooh'un gelişi, çok daha güçlü bir ılımlılık dönemiyle aynı zamana denk geldi. Reddit kısa süre önce, Rus devlet medya kuruluşlarından bağlantıları, özellikle Rus (.ru) alan adına sahip tüm web sitelerini yasaklama kararı aldı. 

Aynı şekilde, bir dizi önemli Twitter personeli tepki gösteriyor. Bunların başında, Twitter'daki görevlerine ek olarak, İngiliz Ordusu'nun 77 . Facebook gibi, Twitter da oldukça şüpheli, devlet bağlantılı bazı kuruluşlarla ortaklık kurdu ve onlara içerik denetimi üzerinde önemli bir etki sağladı.

Bu arada, Google'ın şu anki Global Geliştirici Ürün Politikası başkanı Ben Renda, hem ABD Siber Komutanlığı hem de Savunma Bakanlığı için çalışmadan önce eskiden NATO için bir stratejik planlayıcı ve bilgi yönetimi görevlisiydi.


ASPI - Devlet Tarafından Finanse Edilen Komplocu Düşünce Kuruluşu Artık Sosyal Medya Akışınızı Kontrol Ediyor. Alan Macleod, Irak kitle imha silahları yalanını ileri süren karanlık bir düşünce kuruluşu ASPI şimdi Twitter beslemenizi kontrol ettiğini söylüyor.

BİG TECH BÜYÜK BİR SİLAH

Görünüşe göre ABD hükümeti, dijital alan üzerindeki hegemonyasına yönelik herhangi bir rekabete izin vermeyi reddediyor. Huawei, ABD'nin Çinli devin yeni 5G iletişim ağını kontrol etmesine izin vermeyi reddetmesiyle Batı'nın çoğunda etkin bir şekilde yasaklandı. ABD'nin diğer ülkeleri Huawei'yi engellemeye ikna etme girişimleri, Küresel Güney'de önemli bir gerilemeye neden oldu. Malezya Başbakanı Mahathir bin Mohamad, ABD'nin eylemleri hakkında yorum yaparken, "Eğer öndeyseniz, sizi yasaklarım, ülkenize savaş gemileri gönderirim... Bu rekabet değil, insanları tehdit etmek demek" dedi. Onlarca yıl önce, ABD hükümeti Japon yarı iletken endüstrisini etkili bir şekilde yok etti .Japonya, Japon elektroniğine %100 tarife uygularken tek taraflı bir ticaret anlaşması imzalayacaktı; bu ada ulusunun asla toparlanamadığı onlarca yıllık durgunluğa yol açan bir güç oyunuydu.

2020'de ABD hükümeti, LGBT flört uygulamasını "ulusal güvenlik tehdidi" olarak değerlendirerek Çinli Grindr'ı bir ABD şirketine satmaya bile zorladı.

Her suçlamada bir itiraf olduğu söylenir. Washington'un anlamsız bağlantı uygulamalarını bile, halkı etkilemek amacıyla kullanılmamaları için ABD kontrolü dışında olamayacak kadar önemli olarak görmesi, büyük teknoloji şirketlerine sızarak ne yaptıklarını tam olarak bildiklerini gösteriyor. Gerçekten de bu, bu ayın başlarında, eski CIA Direktörleri Michael Morell ve Leon Panetta ile Terörle Mücadele ve İç Güvenlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Frances Townsend'in (hepsi de bu isimlerden oluşan) da dahil olduğu bir dizi üst düzey natsec yetkilisi (ayrıca Atlantik Konseyi'nin yönetim kurulu üyesidir) tarafından yazılan bir mektupla aşağı yukarı doğrulandı. 

Yetkililer, birçoğunun savunduğu gibi, Silikon Vadisi devlerini parçalamanın “ABD teknoloji platformlarının… Kremlin'i geri itme kabiliyetini istemeden engelleyeceğini” tavsiye etti. "Amerika Birleşik Devletleri, olayların anlatımının küresel olarak ABD tarafından ve "yabancı düşmanlar tarafından değil" şekillendirilmesini sağlamak için "ABD'nin diplomatik ve ulusal güvenlik çabalarının giderek ayrılmaz bir parçası" olan teknoloji sektörünün gücüne güvenmek zorunda kalacak.  Başka bir deyişle, büyük teknolojiyi ABD imparatorluğunun önemli bir silahı olarak görüyorlar.


Entelektüel Uçuşa Yasak Bölge: Ukrayna Muhalefetinin Çevrimiçi Sansürü Yeni Norm Oluyor
Alan Macleod, Ukrayna'yı eleştiren gazetecilerin ve savaş karşıtı eylemcilerin platformdan uzaklaştırma ve çevrimiçi sansürlerini araştırıyor.

Mockingbird 2.0 - Alaycı Kuş 2.0

1970'lerde Kilise Komitesi, Amerika'daki haber odalarına sızmak ve gazeteci kılığına giren ajanları içeri yerleştirmek için tasarlanan gizli bir CIA projesi olan Alaycı Kuş Operasyonu'nun varlığını ortaya çıkarmıştı. Araştırmacı muhabir Carl Bernstein'ın çalışması, CIA'in, The New York Times'ın sahibi de dahil olmak üzere varlık olarak gördüğü 400'den fazla kişiden oluşan bir ağ oluşturduğunu ortaya çıkardı.

Bugün, büyük medya ve büyük hükümet arasındaki bağların, eğer varsa, 1970'lerdekinden daha yakın olduğu görülüyor. Büyük sosyal medya platformlarının tekelci gücü, onlara - beğenseler de beğenmeseler de - kamuoyu üzerinde olağanüstü bir etki sağlıyor. Ve şeffaf Silikon Vadisi ofislerinde, küçük bir kadro, algoritmaları belirliyor ve milyarlarca insanın her gün gördüklerini şekillendiren ılımlılık politikalarına karar veriyor. Bir dizi eski yetkilinin bu şirketlerde görev almasıyla birlikte, ABD ulusal güvenlik kurumu, iletişim araçları üzerinde bir miktar etki elde ediyor. Bu, 21. yüzyıl için ve küresel ölçekte Alaycı Kuş Operasyonu.

NATO yetkililerinin veya CIA ajanlarının aniden TikTok içerik politikasından sorumlu tutulması normal değil. Bu, diğer büyük teknoloji platformlarında tesadüfen meydana gelmediği gibi, tamamen tesadüfen de gerçekleşmedi. Dezenformasyon kampanyalarını vurgulama, tespit etme ve bunlara karşı koyma becerisine sahip olanlardan bazılarının, askeri veya gizli servislerde benzer işler yapmış kişiler olduğu makul bir şekilde tartışılabilir. Bununla birlikte, bu kuruluşlar, hile ve aldatma geçmişleri göz önüne alındığında, çoğu kişinin büyük teknoloji platformlarının kontrolünü elinde tutmak isteyeceği son kuruluşlardır.

Başka bir deyişle, bunlar ağzına kadar eski FSB, KGB veya Kremlin yetkilileriyle dolu Rus merkezli sosyal medya şirketleri olsaydı, onları hemen devlet kontrolündeki bariz platformlar olarak tanırdık. Yine de en popüler uygulamaların çoğu aynı yolda ilerliyor.

Sahte haberler ve çevrimiçi dezenformasyon konusunda kesinlikle büyük bir sorun var. Ve bunun adil bir kısmı Rusya'dan geliyor. Ancak bazıları kaçak avcıların av bekçisi olabileceğini ve becerilerini iyilik için kullanabileceğini iddia etse de, bu durum daha çok tilkilerin dijital kümesten sorumlu olması gibi geliyor.

Alan MacLeod , Culver City, California, 29 Nisan 2022, MintPressNews

(Alan MacLeod , MintPress News'in Kıdemli Personel Yazarıdır. 2017 yılında doktorasını tamamladıktan sonra iki kitap yayınladı: Venezuela'dan Kötü Haber: Yirmi Yıl Sahte Haber ve Yanlış Raporlama ve Bilgi Çağında Propaganda: Hala Rıza Üretimi ve bir  dizi akademik makale. Ayrıca  FAIR.org, The Guardian, Salon, The Grayzone, Jacobin Magazine ve Common Dreams'e katkıda bulunmuştur.)


Mustafa Tamer, 26.11.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?

Mustafa Tamer Yayınları

Onlar Ne Diyor?



Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı