26 Eylül 2022 Pazartesi

SA9858/SD2545: Liz Truss'ın İngiltere'si Körfez'e Dönecek mi?

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, The National savunma ve dışişleri köşe yazarı Con Coughlin'e aittir ve Boris Johnson'un istifası sonrası İngiltere Başbakanı olan Liz Truss'un İngiltere'nin eski Ortadoğu'dan sorumlu Dışişleri bakan yardımcısı James Cleverly'in Dışişleri Bakanı olarak atanmasına ve İngiltere'nin Johnson döneminde ihmal ettiği Körfez ülkeleri ile olan ilişkilerine odaklanmaktadır. İngiltere'nin, İngilizlerin yıkılan imparatorlukları için ağıt yaktıkları bir dönemde, Orta Doğu'ya geri dönme çabaları herhangi bir anlam taşıyamayacaktır. Boris Johnson, ABD'nin hızla kaçtığı Körfez'de itibarsızlaşan İngiltere'yi geri çekerken bu gerçeği göz önünde bulundurmuştur. ABD'nin ve İngiltere'nin kışkırtmalarıyla başlayan desteğiyle de süren Rusya-Ukrayna Savaşı'nın getirdiği enerji krizi, İngiltere'nin bu kez efendi olarak değil muhtaç olarak Körfez'e dönüşü, tarihin seyrinin nasıl olacağına dair iyi bir öngörü seti sunuyor görünmektedir.
Seçkin Deniz, 26.09.2022, Sonsuz Ark 

Will Liz Truss' Britain pivot back to the Gulf?

"İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, bir zamanlar işgal ettiği Orta Doğu'dan sorumlu Dışişleri bakan yardımcılığı makamını yeniden devreye almaya hazırlanıyor."

Liz Truss hükümetinin oluşumunu tamamladığına göre, Birleşik Krallık Başbakanı'nın önceliklerinden biri ülkenin Körfez'deki uzun süreli müttefikleriyle ilişkileri geliştirmek olmalı.


İngiltere Başbakanı Liz Truss Parlamentoda konuşurken, Dışişleri Bakanı James Cleverly, onun sağında. AFP

Boris Johnson, Körfez ülkelerinin endişelerine ilgi duyduğunu söylese de, gerçek şu ki, üç yıllık başbakanlık döneminde Londra bölgeye çok az ilgi gösterdi. İngiltere'nin ihmalkar tavrı, Ortadoğu'yu gözetmek için özel bir Dışişleri Bakanına sahip olma yolunda uzun süredir devam eden uygulamaya son verme kararıyla en iyi şekilde özetlenmişti.

On yıllardır İngiliz hükümetinin Dışişleri Bakanlığı'nda BAE ve Suudi Arabistan gibi önemli Arap ülkeleriyle iyi ilişkileri sürdürmek için özel sorumluluklara sahip bir bakan yardımcısı vardı. Genellikle bu makamın sahipleri, David Cameron'un başbakanlığı sırasında bölge ile ilişkilerin yeniden kurulmasında kilit rol oynayan Alistair Burt gibi yüksek kalibreli politikacılardı.

Geçen Şubat ayında idari değişikliğin bir parçası olarak alınan bu görevi kaldırma kararı, Bay Johnson başbakan olduğu sürece hükümetinin dikkate alması gereken başka öncelikleri olduğunu gösteriyordu.

İstifası şimdi halefine ilişkileri canlandırma fırsatı verdi.

Bayan Truss, yönetiminin Johnson dönemine temiz bir mola vermek istediğini zaten gösterdi. Bay Johnson'ın kabinesinde görev yapan sadece bir avuç kişiye yeni hükümette görev verildi. Downing Street 10'da çalışan danışmanların ve yetkililerin neredeyse tamamı görevden alınıyor.


Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed, Birleşik Krallık'ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bakanı James Cleverly ile Abu Dabi'de. Wam

Bayan Truss'un yönetiminin daha profesyonel bir yaklaşım benimsemesini istediğinin açık bir işareti olarak, personeline uygun şekilde giyinmeleri ve erkeklerin ceket ve kravat takması istendi.

Bayan Truss'un - Johnson dönemini karakterize eden ve onun belirsiz çıkışıyla sonuçlanan kaostan uzaklaşma kararlılığının bir parçası olarak - acımasız yaklaşımının bir göstergesi, İngiltere'nin geniş çapta saygın ulusal güvenlik danışmanı Stephen Lovegrove'u görevden alma kararında görülebilir.

Daha önce Savunma Bakanlığı'nın yönetiminden sorumlu olan Bay Lovegrove, İngiliz Silahlı Kuvvetleri'na yönelik radikal modernizasyon programında önemli bir figürdü. Ayrıca, Bay Johnson'ı, çatışmanın başlangıcında Rusya'nın Kiev'i ele geçirme girişimlerini engellemede çok önemli bir rol oynayan ölümcül NLAW tanksavar silahları da dahil olmak üzere, Ukrayna'ya askeri destek sağlamaya ikna etmesiyle de tanınıyor.

Bay Lovegrove'un yerine, Brexit müzakerelerinde yer alan ve dışişleri bakanı olarak görevi sırasında Bayan Truss ile yakın bir ortaklık kurduğu anlaşılan eski bir İngiliz Moskova büyükelçisi olan Tim Barrow getirilecek. Onun atanması, Bayan Truss'un hükümetindeki kilit pozisyonlara güvenilir ortaklar atama arzusuyla büyük ölçüde uyumludur. Dışişleri Bakanlığı'nda onunla birlikte çalışan James Cleverly'nin ülkenin yeni Dışişleri Bakanı olmasıyla sonuçlanan bir politikadır. 

53 yaşındaki Bay Cleverly, altı haftalık zorlu bir kampanyanın başlangıcından itibaren, iktidardaki Muhafazakar partide Bayan Truss'un liderlik mücadelesinin sadık bir destekçisiydi.

Dahası, atanması, Bayan Truss'un İngiltere'nin Körfez müttefikleriyle ilişkilerini yeniden kurmaya hevesli olduğunu ve Bay Cleverly'nin Şubat 2020'de Orta Doğudan sorumlu bakan yardımcısı olduğu dönemden geçen yıl bu görev makamı kaldırılana kadar bölgede iyi tanındığını gösteriyor. Bu görevi sırasında, altı KİK üye devletinin her birindeki liderlikle yakın ilişkiler geliştirdi. Ayrıca bölgesel güvenlik konularında zor kararlar vermekten korkmadığını da gösterdi. 

Bay Cleverly, İngiltere'nin Yemen'e yaptığı dış yardım katkılarında önemli miktarda azalma yapılacağını açıkladıktan sonra ağır bir şekilde eleştirildi, Bay Cleverly, pandeminin Londra'ya getirdiği mali yük nedeniyle bu kararın alınması gerektiğini açıkladı. Ayrıca, Birleşik Krallık'ın Yemen'in demokratik olarak seçilmiş hükümetini restore etmek için savaşan Suudi liderliğindeki koalisyona silah satmayı bırakma çağrılarına da direnmişti.


Muhafazakar Parti'nin yeni lideri ve İngiltere'nin yeni seçilen Başbakanı Liz Truss, 5 Eylül 2022'de Londra'nın merkezindeki Muhafazakar Parti liderlik yarışmasının galibinin açıklanmasının ardından bir konuşma yapıyor. Truss, Theresa May ve Margaret Thatcher'dan sonra İngiltere'nin üçüncü kadın başbakanı. AFP

Buna ek olarak, İran ile tartışmalı 2015 nükleer anlaşmasını canlandırma çabalarına doğrudan dahil oldu. Kasım 2021'de yeni bir anlaşmanın şartlarını görüşmek üzere İranlı yetkililerle bir araya geldi ve İngiliz-İran uyruklu Nazanin Zaghari-Ratcliffe, Anoosheh Ashoori ve Morad Tahbaz'ın serbest bırakılması için müzakere etmeye çalıştı. Bayan Zaghari-Ratcliffe ve Bay Ashoori o zamandan beri serbest bırakılarak Birleşik Krallık'a iade edilirken, Tahbaz Temmuz ayında geçici izinle hapishaneden serbest bırakıldı.

Yeni bir nükleer anlaşma müzakerelerinin kritik bir aşamaya girdiği söyleniyor, Bay Cleverly muhtemelen Londra'yı şahin bir yaklaşım benimsemeye çağıracak, bu da Körfez ülkelerine Tahran'ın bölgedeki istikrarı bozan davranışlarına ilişkin endişelerinin göz ardı edilmediğine dair güvence vermeye yardımcı olacak bir tavırdır.

Bay Cleverly'nin atanması, yeni hükümetin özel bir Orta Doğu'dan sorumlu bakan yardımcılığı konumunu eski durumuna getireceğine dair umutları da arttırdı. Dışişleri Bakanlığı'na iki yeni bakan yardımcısı atandı. Leo Docherty, Körfez bölgesi hakkında iyi bilgisi olan eski bir İskoç Muhafız subayıdır. Jesse Norman, daha önce Hazine'de çalışmış olan Eski bir Etonludur.

Bu güçlü yeni bakanlar ekibinin oluşumu, Bayan Truss'un liderliği altında İngiltere'nin Arap müttefiklerinin çıkarlarını korumak için daha büyük bir isteklilik göstereceğini kesinlikle gösteriyor.

Con Coughlin, 8 Eylül 2022, The National News

(Con Coughlin, The National'da savunma ve dışişleri köşe yazarıdır.)


Seçkin Deniz, 26.09.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı