27 Eylül 2022 Salı

SA9859/SD2546: Demokratlar Trump'ın Yeniden Seçilmesine Yardımcı Olabilir mi?

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, War in the Age of Trump (Trump Çağı'nda Savaş) adlı kitabın yazarı Patrick Cockburn'a aittir ve Demokrat partili Joe Boden yönetiminin Cumhuriyetçi eski ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik uygulamalarına ve bu uygulamaların Trump'a vereceği zararlara ve sağlayacağı yararlara odaklanmaktadır. Analistin yaptığı, "Demokratlar, Trump'ın görevdeki sicili ve 6 Ocak'ta Kongre'ye saldıranları cesaretlendirmesi nedeniyle lekelendiği gerekçesiyle yeniden aday olmasını istiyor. Bunun onu Biden'ın 2020'deki dar aralıklı zaferinin tekrarında yenmesi en kolay aday yapacağını hesaplıyorlar." şeklindeki durum tespiti sonrası yaptığı uyarı dikkat çekicidir: "Bir NBC anketi kayıtlı seçmenlerin yüzde 47'sinin Cumhuriyetçilerin Kongre'yi kontrol etmesini ve yüzde 45'inin Demokratları istediğini gösteriyor. Biden iyi bir yaz geçirmesine rağmen, hala yüzde 42'lik bir onay derecesine sahip ve yüzde 57'lik bir onaylanma oranı var. Bunlar, Maga Cumhuriyetçilerinin ara seçimlerde ve 2024'teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde zafere doğru ilerlediğini gösteren korkunç rakamlar. Amerika, aşırı sağcı bir Yüksek Mahkeme ve çoğunluk kuralına son veren gerrymandered bir oylama sistemi ile otokrasiye doğru belirleyici bir adım atabilir." ABD'nin, çöküşün aşama aşama gerçekleştiği ve derinleştiği, 25 milyondan fazla Amerikalı yetişkinin yeterince yemek yemediği bir dönemde üçüncü dünya ülkesi gibi özellikler sergilemeye devam ettiği görülmektedir.
Seçkin Deniz, 27.09.2022, Sonsuz Ark 

Will the Democrats Manage to Help Re-Elect Trump?

1989'da Donald Trump ile Florida Palm Beach'teki görkemli malikanesi Mar-a-Lago'da komik ama açıklayıcı bir dizi karşılaşma yaşadım. 58 yatak odası ve 33 banyolu dev evi dört yıl önce Palm Beach Uluslararası Havalimanı'ndan uçuş yolunun hemen altında olduğunu fark etmeden satın almıştı. Bu hızlı bir genişlemeden geçiyordu ve onunla tanıştığımda günde 200 uçuş yukarıdan kükreyerek geliyordu.

Fotoğraf: ABD Hava Kuvvetleri Personeli Çavuş Marianique Santos, Savunma Bakanlığı fotoğrafı

Trump, yıkıcı gürültü kirliliğine, pistin sonunda yaşayan West Palm Beach'in daha az varlıklı sakinleriyle ortak bir tepki göstermeye çalışarak yanıt vermişti. Plütokratlar gibi, onlar da uykularını kaçıran aynı kronik gürültü kirliliğinden mustaripti.

Bu öfkeli tartışmayı öğrendim çünkü Trump'la aynı zamanda Mar-a-Lago'ya yakın bir ev satın alan Kanadalı bir gazete patronu tanıyordum. Arkadaşım, mülkü satan ajansın, ziyareti, öğleden sonra, doğrudan tepeden uçan uçakların olmadığı bir an için dikkatlice ayarlamış olmasına üzülmüştü.

Trump'ın ilk popülist kampanyası

Trump'ın gece uçuşları yasağı, daha gürültülü uçakların yasaklanması ve mevcut gürültü düzenlemelerinin uygulanmasını isteyen ilk popülist kampanyasını izlediğimi bilmiyordum.

Bana göre bu talepler makul görünüyordu, ancak Trump'ın milyarderleri ve mavi yakalı işçileri birleştirerek bir halk cephesi oluşturma girişimi, gerçekten hiçbir zaman  işe yaramadı. İşçiler gürültüden hoşlanmayabileceklerini, ancak genişletilmiş bir havalimanının sağladığı ekstra işler için istekli olduklarını söylüyorlardı.

Trump'ın başarısız kampanyasını daha ciddiye almalıydım. Palm Beach'teyken, uçak gürültüsünün çeşitli kurbanlarını birleştirmek için kurduğu organizasyon hiçbir yere hızlı gitmiyor gibiydi. Ancak bir yıl sonra, ajitasyonun, yasal işlem tehdidiyle birlikte, havaalanını en gürültülü uçaklarda kesintiye gitmeye zorladığını öğrendim.

Buradan aldığım ders, insanların genel tuhaflığı nedeniyle Trump'ı hafife almalarıydı. Garip olabilirdi, ancak eski danışmanlarından birinin dediği gibi “kurnaz bir kaçık”tı. 1989'da “plüto-popülist koalisyon” denen şeyi inşa etmede çok iyi olmayabilirdi ama öğreniyordu. 2016'da başkan adayı olarak Cumhuriyetçi kongreye büyük bir giriş yaptığında “mavi yakalı milyarder” olarak selamlandı.

Mar-a-Lago araması Trump'a hem zarar verecek hem de fayda sağlayacak

2024'te başka bir seçim zaferi elde edebilir mi? FBI'ın 8 Ağustos'ta Mar-a-Lago'da yaptığı arama sayesinde, eski başkanın Beyaz Saray'dan aldığı iddia edilen gizli belgeleri aramak için siyasi sahnenin merkezine geri döndü. Bu, FBI'ın tam olarak ne aradığının açıklanması konusunda uzun ve dikkat çekici bir yasal tartışmaya yol açtı.

Mar-a-Lago araştırmasının öfkesi Trump'a hem zarar verecek hem de fayda sağlayacak, bu günlerde Cumhuriyetçi Parti'nin çoğunu kapsayan çekirdek destekçileri arasında onu güçlendirecek ve Amerikan nüfusunun ondan nefret eden yarısının gözünde zarar verecek.

Demokratlar, Trump'ın görevdeki sicili ve 6 Ocak'ta Kongre'ye saldıranları cesaretlendirmesi nedeniyle lekelendiği gerekçesiyle yeniden aday olmasını istiyor. Bunun onu Biden'ın 2020'deki dar aralıklı zaferinin tekrarında yenmesi en kolay aday yapacağını hesaplıyorlar.

Demokratlar tehlikeli bir oyun oynuyor

Ancak bu, oynanacak tehlikeli bir oyun, çünkü Hillary Clinton'ın, Trump'ın tuhaf ama etkili siyasi yeteneklerini hafife aldığı 2016 başkanlık seçimlerinin sonuçları ile yeniden karşılaşabilirler. Cumhuriyetçi liderliğe gelince, Florida valisi Ron DeSantis gibi daha kontrollü bir adayı özel olarak tercih edeceklerdir.

Bütün bunlar özellikle öngörülemez çünkü her iki taraf da Yüksek Mahkemenin iki ay önce Roe v Wade'i bozan kararının kürtaj haklarını merkezi bir siyasi mesele haline getirdiğini biliyor. Ancak yılın başlarında yapılan tüm siyasi hesaplar güncelliğini yitirdiği için bunun belirleyici bir konu olup olmayacağını kimse bilmiyor. Kasım ayında yapılacak ara seçimlerde bir bozguna uğramayı bekleyen Demokratlar, birdenbire iyimserlikle dolmuş durumdalar.

Bu haftaki seçim sonuçlarının dağılımı, Demokratların umut etmek için bazı nedenleri olduğunu gösteriyor. New York'un Hudson Vadisi'ndeki hararetli çekişmeli özel Meclis seçimlerinde Demokrat Pat Ryan, kürtaj haklarını kampanyasının ana konusu haline getirdikten sonra kıl payı az farkla kazandı.

Olaylara şaşırmış görünen ve anketlerdeki düşük konumdaki Başkan Biden bile kendinden emin ve agresif görünüyor. Bir dizi yasama başarısıyla cesaretlendirilen Demokrat bağışçıların bir toplantısında “şu anda gördüğümüz şey, aşırı Maga [Make America Great Again- Amerika'yı Yeniden Büyük Yap] felsefesinin ya başlangıcı ya da ölüm çanı. Bu sadece Trump değil, felsefenin tamamı… Yarı faşizm gibi.”

Demokratik ruh hali dalgalanması çok aşırı olabilir, çünkü Trump'a ve Trump'ı destekleyen Cumhuriyetçi Parti'ye olan nefretleri yargılarını çarpıtıyor. Washington Post gazetesinde “Mutlu Senato Demokratları Hızla Eve Dönüyor” başlığı yer alırken , Vanity Fair “Demokratlar Kasım ayında zafere giden bir yol görmeye başlıyor” diyor.

Amerika otokrasiye doğru kararlı bir adım atabilir

Ancak kürtaj haklarından kaynaklanan Demokratik umutlar, ortalama bir Amerikalı'nın gıda, yakıt ve giyim için çok daha fazla ödeme yapmasıyla birlikte artan yaşam maliyetine karşı geride kalabilir. ABD Sayım Bürosu anketine göre, 25 milyondan fazla Amerikalı yetişkin, önceki hafta yeterince yemek yemediğini söyledi. Ara seçimlere gelince, bir NBC anketi kayıtlı seçmenlerin yüzde 47'sinin Cumhuriyetçilerin Kongre'yi kontrol etmesini ve yüzde 45'inin Demokratları istediğini gösteriyor. Biden iyi bir yaz geçirmesine rağmen, hala yüzde 42'lik bir onay derecesine sahip ve yüzde 57'lik bir onaylanma oranı var.

Bunlar, Maga Cumhuriyetçilerinin ara seçimlerde ve 2024'teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde zafere doğru ilerlediğini gösteren korkunç rakamlar. Amerika, aşırı sağcı bir Yüksek Mahkeme ve çoğunluk kuralına son veren gerrymandered bir oylama sistemi ile otokrasiye doğru belirleyici bir adım atabilir.

Trump'ın tek adam kuralı, kaotik yaklaşımıyla baltalandı, ancak başka bir Maga Cumhuriyetçi başkanı,– silahlı kuvvetler, yargı, seçim makamları, FBI, Federal Rezerv, IRS ve istihbarat servisleri gibi –devletin kilit kurumlarının başkana ve Maga inancına sadık liderlere sahip olmasını sağlamada daha sistematik olabilir.

Trump ve onun politikacı tipleri, 33 yıl önce  onları Palm Beach'te çalışırken gördüğümden beri çok şey öğrendi. Durdurmaları zor olacak.

Patrick Cockburn, 29 Ağustos 2022, Counter Punch

(Patrick Cockburn, War in the Age of Trump'ın  (Verso) yazarıdır.)


Seçkin Deniz, 27.09.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı