31 Mayıs 2022 Salı

SA9690/SD2425: Biden'ın En İyi Orta Doğu Danışmanı Brett McGurk 'Evi Yaktı ve Yangın Hortumu İle Ortaya Çıktı'

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz,  Milwaukee Journal Sentinel, Generation Progress ve Pakistan'da Newsline dergisi ve DAWN için çalışan ve MSNBC, Al Jazeera, BBC ve SXSW gibi medya organlarına katkıda bulunan, 2019'da İsrail ve Filistin'den haber yapmak için basın sertifikası alan ilk Pakistanlı gazeteci, Washington DC merkezli HuffPost'un (Huffington Post) kıdemli dış ilişkiler muhabiri Akbar Shahid Ahmed'e aittir ve 20 eski ve yeni yetkili isimle yapılan görüşmelerin ışığında, 2004'ten beri Cumhuriyetçi veya Demokrat dört ardıl başkanla çalışan, 'günümüzün Arabistanlı Lawrence'ı' olarak tanımlanan, Ortadoğu'yu ve Müslüman ülkeleri işgallerle, savaşla, terörle, darbelerle kaoslara sürükleyen ve en son Türkiye'ye karşı DAEŞ bahanesiyle terör örgütü PKK'nın Suriye'deki kolu YPG ile ilgili her türlü kurguyu, organizasyonu, silahlanmayı ve faaliyetleri yöneten, Erdoğan'ın baskısı sonucu Trump tarafından kovulan, Joe Biden göreve başladıktan sonra, Beyaz Saray Orta Doğu ve Kuzey Afrika koordinatörü olarak atanan ve ABD'nin bütün Kuzey Afrika- Orta doğu politikalarını yönlendiren tek isim olan avukat kökenli Brett MacGurk'a odaklanmaktadır. Analistin, yorumu çok nettir: "Hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar olmak üzere dört ardışık başkana hizmet vermekle övünebilecek birkaç Washington operatöründen biri olarak 49 yaşındaki McGurk şimdi her zamankinden daha güçlü. Ve kişiliği, görüşleri ve ilişkileri, ABD'nin, özellikle de McGurk'un devlet basamaklarında tırmandığı neredeyse 20 yıl boyunca, sık sık ölümcül, istikrarı bozan hatalar yaptığı bir bölgede Amerikan politikasına rehberlik ediyor." (Seçkin Deniz'in Notu: Brett McGurkZeta Psi Kardeşliği'nin Theta Bölümünün bir üyesidir ve Amerikan halkının seçtiği liderlerin değil masonik bu kardeşliğin ürettiği politikaları uygulamakla görevlidir, bu amaçla kurulan Washington DC Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'nda aktiftir.)
Seçkin Deniz, 31.05.2022, Sonsuz Ark 


Biden’s Top Middle East Adviser ‘Torched The House And Showed Up With A Firehose’

"Brett McGurk, 2004'ten beri Orta Doğu meseleleri üzerinde çalışıyor. Şimdi Başkan Joe Biden yönetiminde her zamankinden daha güçlü ve içeridekiler onun başarısız bir başucu kitabına bel bağladığından endişeleniyorlar."

Başkan Joe Biden, Amerika'nın Orta Doğu'daki rolü hakkında şimdiye kadarki en büyük açıklamasını yapmak üzere; birçok destekçisini hayal kırıklığına uğratacak ve başkanlar gelip giderken Washington'un bölgeye yönelik genellikle kendi kendini baltalayan yaklaşımının sürdüğünü teyit edecek.

Brett McGurk RESİM: DAMON DAHLEN/HUFFPOST; FOTOĞRAFLAR: GETTY

Biden'ın bu yaz bölgeye yapacağı ilk başkanlık gezisi öncesinde, yardımcıları, paketi inceleyen bir ABD'li yetkilinin "her müesses nizam görüşünün bir tekrarı" olarak özetlediği bir dizi belgeyi sonuçlandırmaya çalışıyor.

Belki de hiç kimse ulusal güvenlik düzenini Biden'in yaklaşımının mimarından daha iyi yansıtamaz: Beyaz Saray Orta Doğu ve Kuzey Afrika koordinatörü Brett McGurk.

Hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar olmak üzere dört ardışık başkana hizmet vermekle övünebilecek birkaç Washington operatöründen biri olarak 49 yaşındaki McGurk şimdi her zamankinden daha güçlü. Ve kişiliği, görüşleri ve ilişkileri, ABD'nin, özellikle de McGurk'un devlet basamaklarında tırmandığı neredeyse 20 yıl boyunca, sık sık ölümcül, istikrarı bozan hatalar yaptığı bir bölgede Amerikan politikasına rehberlik ediyor.

McGurk'un vurgusu istikrar üzerindedir: ABD'nin terörizm, İran'ın nükleer yetenekleri ve küresel ticaretteki kesintiler gibi tehditlere karşı ortak olarak bütün kusurlarıyla yerel rejimlerin hepsini desteklemesi gerektiğine inanıyor.

Bu görüş, on yıllar boyunca Amerika'nın yaklaşımını büyük ölçüde yönlendirdi. Ancak bugün, Biden'ın danışmanları da dahil olmak üzere birçok deneyimli analist, bu yıpranmış stratejiyi sorguluyor. Orta Doğulu diktatörleri Washington'dan koşulsuz desteğe sahip olduklarına ikna edebileceğini ve ABD'yi otoriter yönetimin maliyetlerine ve sarsıntısına karşı kör edebileceğini söylüyorlar.

McGurk'un destekçilerine göre, o, Suudilerin petrol fiyatını düşürmesini sağlamak, küresel enflasyonu hafifletmek ve ABD'nin kort ortakları olarak Rusya ve Çin'e karşı uzun vadeli Amerika ilgi düzeyini sağlamak gibi acil öncelikleri ele alabilen yetkin bir diplomat. Biden'ın dış politikada demokratik ilkeleri savunma taahhüdünün, hiçbir zaman nüfuzlu Amerikalı arkadaşlardan kopma riskini göze alacağı anlamına gelmediğini savunuyorlar. Önde gelen yorumcular, özellikle Washington'da McGurk'un pozisyonuna güçlendirmeye yardımcı olarak, ABD-Suudi yakınlaşmasını giderek daha fazla destekliyorlar.

HuffPost, McGurk'un Biden yönetiminin iddialı Orta Doğu planlarındaki merkezi rolünü anlamak için McGurk ve başta mevcut ve eski ABD yetkilileri olmak üzere 20 kişiyle konuştu.

Biden'ın insan haklarını vurgulayan ilk konuşmalarından ve attığı adımlardan sonra, bölgesel hükümetler uyguladıkları baskıları dizginlediklerine dair bazı işaretleri verdiler. O zamandan beri, McGurk'un politikasına öncülük etmesiyle, cumhurbaşkanının muhaliflere yönelik baskılarını arttırdığı ve İsrail'in aşırılıkları veya bir zamanlar bölge için bir model olarak görülen Tunus'taki demokrasinin çöküşü hakkında çok az şey yaptığı için Mısır'a desteğini büyük ölçüde sürdürdü.

Şimdi, başkan, Suudi Arabistanlı Muhammed bin Salman (MbS) gibi kaçındığı otoriterler de dahil olmak üzere bölgesel liderleri kucaklamak ve ABD ile sıcak bağları sürdürmek istiyorlarsa otokrasiden uzaklaşmaları gerektiği izlenimini yok etmek için harekete geçiyor. Ortadoğu'nun şüpheli statükosuna olan bağlılığını teyit etmesi bekleniyor.

McGurk, kendisini ABD'nin yurtdışında “dönüşüm” için zorlayamayacağı inancını paylaşan temkinli bir başkan için sadık, deneyimli bir rehber olarak sunuyor; bölgesel bir hükümete yakın bir kaynak olan hayranlarından biri, onu bölgenin güçlü oyuncuları tarafından derinden güvenilen bir “fısıltı” olarak tanımladı. McGurk'un bazı muhalifleri onu tekil bir kötü adam olarak görüyor; Bölgedeki bir uzman, HuffPost'a onu "Biden'ın Beyaz Sarayı içindeki Ortadoğu diktatörü" olarak gördüklerini söyledi.

Çoğu kaynak, McGurk hakkında olumlu konuşurken bile, onu kızdırmaktan korktuğu için adının yayınlanmasını istemedi. 

Ancak, spektrumun dört bir yanından yansıyan gözlemleri en iyi özetleyen açıklama, yıllar önce McGurk'u bir meslektaşıyla tartışırken duyan eski bir yetkiliden geldi: Meslektaşı, "Gördükleri en kötü dış politika yargısına sahip, şimdiye kadar gördükleri en yetenekli bürokrattı" dedi.

McGurk'un Anı

Rolünün gözlemcileri, McGurk'un dikkate değer bir güç kullandığını, Biden'a sunulan seçenekleri şekillendirdiğini, yabancı mevkidaşlarıyla hassas müzakereler yürüttüğünü ve Orta Doğu üzerinde çalışan politika yapıcılar arasındaki bilgi akışını büyük ölçüde kontrol ettiğini söylüyorlar.

Etkisinin bir kısmı koşulların sonucudur. Biden, ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan ve Dışişleri Bakanlığı'ndan Tony Blinken ve Wendy Sherman gibi daha üst düzey yetkilileri Çin politikası ve Avrupa ile ilişkileri yeniden kurma konusunda görevlendirdi. (Bu ikili) 2022'nin çoğunda odaklarını Ukrayna savaşına kaydırdılar. Bu arada, Senato'nun  Biden'ın Dışişleri Bakanlığı'ndaki Orta Doğu'daki en üst düzey rol için (Yakın Doğu işlerinden sorumlu dışişleri bakan yardımcısı) seçtiği McGurk'un yardımcısı (2017 yılına kadar ABD'nin BAE Büyükelçisi olarak görev yapan) Barbara Leaf'ı (*) onaylaması bir yıldan fazla sürdü

Sonuç: Biden'ın görev süresinin neredeyse tamamında McGurk çok az rekabetle karşı karşıya kaldı. Eski bir kariyer diplomatı, "Dışişleri Bakanlığı üst düzey bir güce sahip değil, bu yüzden Beyaz Saray'ın büyük bir sesi var" dedi.


McGurk 2017'de Suriye'de. Eski bir yetkili ona alaycı bir şekilde "Arabistanlı Lawrence" dedi.

Ancak McGurk, 2004'te Bush yönetiminin Irak ekibine katıldıktan sonra sürekli olarak kullandığı bürokratik gücün kollarına ve kişiliğine aşinalığından da yararlandı.

Bir ABD yetkilisi HuffPost'a verdiği demeçte, yönetimin iç politika tartışmalarında McGurk'un diğerlerini ABD'nin Orta Doğu'daki konumunu yeniden düşünmekten caydırdığını söyledi. Yetkili, "Her türlü değişikliği yavaşlatan kişi o" dedi. "Eski ideolojilere bağlı... her şeye bu yaklaşımdan saldırıyor."

Başka bir eski yetkiliye göre, McGurk tartışmaları kendi lehine nasıl şekillendireceğini biliyor. "Gerçekten iyi olduğu şey, görüşlerini tek geçerli görüş olarak konumlandırmak ve diğer perspektifi çok ustaca bir şekilde önemsizleştirmek" dediler.

Onunla düzenli olarak muhatap olan insanların dediğine göre, McGurk, Beyaz Saray'daki yuvasından  Washington'ın Orta Doğu politikası ile ilgili geniş çaplı söylemlerinde kendine güvenen ve bazen ezici bir ses.

"Lanet olası evi ateşe verdi ve sonra bir yangın hortumuyla geldi." - eski bir ABD yetkilisi

McGurk'un İran nükleer müzakereleri hakkında Kongre'ye verdiği brifingde, Hill'in kıdemli bir yardımcısı HuffPost'a  "bilgi için savaşta" kendisiyle kilitlendiklerini hissettiklerini söyledi. İkinci bir yardımcı, istihbarat topluluğu yetkililerinin, McGurk'un konuyla ilgili anlatımına katılmadıklarını kongre personeline sessizce ilettiklerini söyledi.

Bu şikayetler, McGurk ile farklı başkanlar döneminde görev yapan iki eski yetkilinin gözlemini yansıtıyor. Her ikisi de HuffPost'a, hükümet genelinde uzmanlarla standart istişare prosedürünü eski bir meslektaşının dediği gibi "sadece bir formalite"ye dönüştürmek için özel anlaşmaları ve özel diyalogları kullanarak ABD politikasının önemli kısımlarını tek başına sıkı bir şekilde kontrol ettiğini hissettiklerini söyledi.

İç tartışmalara aşina bir şahsa göre Biden yönetiminde de benzer bir model var. Şahıs, "Politika tartışmalarının çoğu tipik kanallardan geçmedi ve bu stratejik görünüyor: Yönetim içinde sağlam gerekçelerle itirazda bulunacak seslerden geri dönüş duymak istemiyorlar" dedi.

Uzun süreli diplomat McGurk direnişle karşılaştığında, daha agresif bir tarafını ortaya çıkarabilir.

ABD'li bir yetkili, "Çok özel bir tavrı ve istediğini elde etmek için çok üst düzey muhataplarına bile zorbalık etme yöntemi var" dedi. HuffPost'a konuşan ikinci yardımcı, bunun uzun süredir devam eden bir alışkanlık gibi göründüğünü ve Irak'ta McGurk ile çalışan Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden onun "kaba bir tarzı" olduğunu duyduklarını söyledi.

Örneğin, bu bahar kongre çalışanları ile olan etkileşimlerinde, McGurk'un ekibi, olaya aşina bir kaynağa göre, 30 Demokrat milletvekilinin "ABD-Suudi ilişkilerinin ciddi bir şekilde yeniden değerlendirilmesini" isteyen bir mektubu özel olarak geri çekti.

HuffPost, bütün bu eleştirileri, telefon görüşmesinde onları şiddetle reddeden, ancak yanıtlarının kayıtlarda kullanılmasına izin vermeyi reddeden McGurk'a sundu. Ekibi daha sonra Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson'dan bir alıntı paylaştı: “Bu şikayetler doğru değil. Brett inanılmaz derecede düşünceli ve cömert bir iş arkadaşıdır ve öncülük ettiği iş Amerika'yı çok daha güvenli bir yer haline getirmiştir. Ortadoğu'daki çabalarımızı yönetmek için onun kalibresinde bir stratejist ve lidere sahip olduğumuz için şanslıyız."

Barack Obama ve Donald Trump başkanlığında McGurk ile birlikte görev yapan eski Savunma Bakanı Jim Mattis de onu destekledi. Mattis, HuffPost'a “İkna edici, hiç de küstah değil” dedi. “Dürüst biri, bu yüzden bir şeyleri görmezden gelmiyor veya bir domuzun üzerine ruj sürmüyor ama aynı zamanda diğer insanların görüşlerine saygı duyuyor.”

Mattis, McGurk'un ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun kendi kendine yeten IŞİD'e karşı yaptığı zirvelerdeki tartışmalardaki tavrını anlattı. Eski bakan, "Başkalarını çok, çok keskin bir şekilde dinlerdi... onları sorgulardı, böylece ne hakkında konuştuklarını doğrulardı ve sonra birlikte nasıl çalışacağımızı belirlerdi" dedi. "Orada yer alan uluslara baktığınızda, bu kolay bir siyasi görev değildi."

Ve McGurk, son derece muhalif meslektaşlarıyla bile diplomatik olarak başa çıkabileceğini gösterdi. İran'la, Washington Post muhabiri Jason Rezaian da dahil olmak üzere gözaltına alınan dört Amerikalı'nın 2016'da serbest bırakılmasına yol açan gizli müzakerelere öncülük etti.

Buna rağmen McGurk'u eleştiren iki ABD'li yetkili, HuffPost'a, onun iyi bir patron olarak ün yaptığını kaydettiler; bu faktörün, eski astları kendi nüfuzlarını kazandıkça büyük puanlar almasına yardımcı olduğunu söylediler.

"Dürüst biri, bu yüzden bir şeyleri görmezden gelmiyor ya da bir domuzun üzerine ruj sürmüyor." - Eski Savunma Bakanı Jim Mattis

Yine de, McGurk'un istediğini aldığından emin olarak çizgiyi aşabileceğine dair yaygın bir algı var.

Obama yönetimi sırasında, McGurk ve Dışişleri Bakanlığı'ndaki bir meslektaşı arasında ciddi bir politika anlaşmazlığı vardı. Sonra bu anlaşmazlık tırmandı. İki eski yetkiliye göre, McGurk, politika üzerinde çalışan bir grup personele saldıran bir e-posta gönderdi; çok çeşitli üst düzey yetkililer arasında döngü oluşturdu.

Mesajı görüntüleyen yetkililerden biri, "Çok kötüydü, çok derinden küçümseyici ve saygısızdı" dedi.

Bugün McGurk, hem hakaret ettiği -hem de hiçbir zaman özür dilemediği birçok yetkiliyle- hem de aşağılayıcı mesajı gören birçok güçlü yetkiliyle birlikte çalışıyor.

Orta Doğu, McGurk Tarzı

McGurk, kendisini ABD'nin Orta Doğu'daki aşırı erişimi karşısında alçakgönüllü olarak sunuyor. McGurk, geçen yıl The National'a verdiği demeçte, Biden'ın görev yaptığı eski başkanlar gibi "maksimalist" Amerikan hedeflerinin peşinden gitmeyeceğini söyledi.

Uygulamada Biden, Obama ve Trump gibi davranıyor: yerel otokratlara büyük ölçüde kontrolsüz destek sağlıyor ve çoğu zaman onların endişelerinin kararları yönlendirmesine izin veriyor. McGurk'un iddiası, yumuşak bir yaklaşımın sürdürülebilir, nihayetinde faydalı bir ABD bölgesel politikası için bir temel oluşturacağıdır. Ancak şüpheciler, ABD'nin geçmişte Orta Doğu ortaklarıyla, özellikle de iç baskıları hakkında sert konuşmalardan kaçınarak, nihayetinde kriz üstüne krizle karşı karşıya kaldığını belirtiyorlar.


McGurk, Washington'da bilinen bir yüz ve şimdi her zamankinden daha güçlü.
GETTY IMAGES MANDEL NGAN

ABD-Suudi ilişkilerini düşünün.

Biden'ın krallığa yönelik ilk eleştirilerinden sonra, yönetimi fiili Suudi hükümdar Veliaht Prens Muhammed bin Salman'a kur yaparak, ona yeni silahlar göndererek ve defalarca McGurk ve diğer üst düzey yetkilileri Riyad'a göndererek aylar geçirdi.

Wall Street Journal'ın haberine göre MBS olarak bilinen prens, bu bahar petrol piyasasıyla ilgili yardım istemek için telefonla arayan Biden ile konuşmayı reddetti ve müttefikleri sorunun Biden olduğunu söylüyorlar; Jamal Khashoggi'nin öldürülmesindeki rolü de dahil olmak üzere prensin karışık sicilinin değil. (Özellikle, Beyaz Saray'ın üst düzey Suudi yetkililerle olan etkileşimlerine ilişkin son okumalara göre, öldürülen gazeteciden bahsetmedi bile.)

HuffPost'a konuşan iki kaynak, Biden yönetiminin başkan ve MbS arasında bir yaz zirvesi planladığını söyledi. (Tartışmaları ilk önce CNN bildirdi.) Ve Axios'a göre, Biden, Kızıldeniz adaları ile ilgili anlaşmazlığı çözmek için Mısır ve İsrail ile müzakere etmek gibi Riyad'ı etkileyebilecek başka adımlar atıyor.

Bazı uzmanlar, Biden'ın Suudilerin ne kadar sertleşebileceği konusundaki endişelerinden yararlanarak ilişkiyi daha dengeli hale getirebileceğini söylüyorlar.

"Biden hesap verebilirlik sözü verdi. O zaman hiçbir sorumluluk yoktu ve mazeret, 'İhtiyacımız olduğunda bize yardım etmeleri için' idi." dedi ilişkiyi gözlemleyenlerden biri. “Ardından, ABD daha fazla petrol istediğinde Suudilerin yardım etmediği bir ihtiyaç anı geliyor. Başarısızlığınızı nasıl düzeltirsiniz? Başarısız bir yatıştırma politikası, daha fazla yatıştırmayla düzeltilmeyecektir.”

Politika yapıcılar, McGurk'un uzlaşma arayışına karşı temkinli, diğer temel endişelerin göz ardı edileceğinden endişe ediyor.

"Orta Doğu'ya yaklaşımımız daha geniş bir stratejik perspektif tarafından desteklenmedi; özellikle Brett ile, istisnai olarak işlemsel oldu. Her şey bir karşılık oldu." dedi Biden yönetiminin Riyad'daki İran'la ilgili daha geniş endişeleri, Yemen'den gelen sınır ötesi saldırıları ve Biden'in kaynakları Pasifik'e yönlendirme arzusunu ele alması gerektiğini hisseden bir Hill yardımcısı.  Biden'ın ekibi, Suudi destekli güçlerin ve İran yanlısı savaşçıların dünyanın en kötü insani krizine neden olduğu Yemen'de ateşkes yapılmasına yardım etti, ancak ateşkesin Haziran'dan sonra da devam edip etmeyeceği henüz belli değil.

Ve MBS'nin kendisi, damadı Jared Kushner ve eski Hazine Bakanı Steven Mnuchin gibi Trump'a yakın insanları mali olarak destekleyerek Biden'den sonraki güne hazırlanıyor gibi görünüyor.

Diğer dosyalarda, bazı Orta Doğu elleri, McGurk'un bölgedeki rejimlere kur yapmasının üzücü bir şekilde maliyetli olduğunu düşünüyor.

"McGurk, Orta Doğu otokratlarının esnek bir kulak istediklerinde başvurdukları kişidir" ABD'li bir yetkili,

Örneğin Mısır'da devam eden baskıyla uğraşırken Biden, 130 milyon dolarlık yardımı yeniden tahsis ederek Kongre'nin baskısına boyun eğdi; ancak önce ülkeye 2,5 milyar dolarlık bir silah satışını onayladı. 19 sivil toplum grubu verdikleri ortak bir yanıtta "Gönderilmiş olabilecek güçlü mesaj... baltalandı" dedi.

Bu yılın başlarında McGurk, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Yemen'deki Husi militanlarına yaptırım uygulanmasına dair attığı adıma destek veren yönetim içindeki en yüksek sesti. Yardım grupları, bu politikanın milyonları aç bırakabileceği konusunda uyarılarda bulundular.

Bir bölgesel politika gözlemcisi, Ortadoğu rejimlerine "onun bir dost olduğu algısının Brett'in yapmaya çalıştığı her türlü mükemmel işi baltaladığını" çünkü ciddi tavizler vermek zorunda kalmayacaklarını düşündüklerini söyledi. Çevrelerinde bugünlerde pek çok kişi McGurk'un "Riyad'da bir ev satın alabileceği" şeklinde şakalar yapıyor.

Axios, bu haftanın başlarında McGurk'un krallığa gizli bir gezi yaptığını açıkladı.

Washington'dan Kurtulmak İçin Bir Yol Haritası

McGurk, Çevre Yolunda hayatta kalan bir kişidir.

2010'da ABD'nin, Irak'ın lideri olarak otokratik Nuri el Maliki'yi desteklemesine öncülük etti ve sonunda IŞİD'in yükselişini körükleyen bir karar için zamanın Başkan Yardımcısı Biden'ı kendi tarafına çekti. 2012 yılında, kendisini büyükelçilik rütbesinden mahrum bırakan bir skandalla karşı karşıya kaldı, ancak bir yıl içinde başka bir güçlü pozisyon elde etti.

Ve 2015 ve 2016'da, Suriye iç savaşında Rusya'nın Vladimir Putin'ini Ukrayna'yı işgal etmesi için tartışmalı bir şekilde cesaretlendiren ve önümüzdeki haftalarda Suriye'deki Kürtlere (Seçkin Deniz'in notu: Terör örgütü PKK-YPG Kürt denilerek masumlaştırılıyor) üçüncü acımasız Türk operasyonunu üretebilecek bir ABD politikasını yönetti; bunlar McGurk'un şimdiki işinde üstesinden gelmek zorunda kalacağı durumlar.

Eski bir yetkili, "İşte Brett'in dehası: oluşturulmasına yardım ettiği sorun, onu çözecek kişi olarak tekrar tekrar ortaya çıkıyor" dedi. "Lanet olası evi ateşe verdi ve sonra bir yangın hortumuyla geldi."


McGurk (en solda) 2014'te Başkan Barack Obama ile. ABD'nin bölgede sık sık ölümcül, istikrarı bozan hatalar yaptığı bir dönem olan 2004'ten bu yana dört Başkan için Orta Doğu'da çalıştı. AP

HuffPost'un görüştüğü 20 McGurk gözlemcisinin neredeyse tamamı, onu zeki, çalışkan ve gerçekten kamu hizmetine adamış biri olarak gördüklerini söylediler. Başka bir eski yetkili, "Para kazanıyor olabilir," dedi, ancak bunun yerine zor portföyler almaya devam etmeyi seçti.

Ancak birçoğuna göre, “karmaşık” rekoru ve ABD'nin bölgeye ilkeli, sürdürülebilir bir yaklaşım geliştirme mücadelesi göz önüne alındığında, uzun ömürlü olması, Washington'un ulusal güvenlik kurumunda bir şeylerin çok yanlış olduğunun bir işareti.

Alanındaki en güçlü kişilerden bazılarına göre, McGurk'un geçmişi ve becerileri hiç düşünülmeden onun göreve atanmasını sağlıyor.

Eski savunma bakanı Mattis, HuffPost'a, Trump'ın kendisini atamasının ardından mevkidaşı Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı aradığını ve tek bir ricada bulunduğunu söyledi: McGurk, IŞİD'le savaşan uluslararası koalisyonun resmi yöneticisi olarak Obama'nın yönetimindeki görevine devam etsin. Mattis, Hemen Bay Tillerson hemen bunu kabul etti ve yarışlara başladık" dedi.

Mattis, "Konuları titizlikle inceliyor," diye devam etti. “Stratejik bir çerçevesi var. Pek çok insanın isim levhalarında bir stratejisi var ama üzerine takılıp kalsalar bir strateji bilemezler.”

İki yıl sonra hem Mattis hem de McGurk, birbiri ardına Trump yönetiminden ayrıldılar. McGurk, meslektaşlarına beklenenden aylar önce takımdan ayrıldığını bildiren bir e-posta gönderdikten sonra ulusal manşetlere çıktı. “Dürüstlüğünü” ve Trump'ın ABD'nin Suriye'den çekilmesi ve DAEŞ savaşındaki ortaklarını (Seçkin Deniz'in Notu: terör örgütü PKK/YPG kastediliyor) terk etmesi talebine karşı direnişini gösterdi. Kısa sürede Washington Post ve NBC News'e düzenli olarak katkıda bulundu ve aynı zamanda Stanford Üniversitesi ve Carnegie Endowment düşünce kuruluşunda görev yaptı.

Trump yönetiminin dinamiklerine aşina olan iki kaynak, HuffPost'a McGurk'un kovulduğunu ve her halükarda kovulmakla karşı karşıya kalabileceğini söyledi; bu yüzden çıkışını en iyi ışıkta sunmak için bu oyunu sahneye koydu.

Mattis bu iddiayı yalanladı. Biden, McGurk'un göreve başlamasından bir hafta önce ekibinde olacağını açıkladı.

McGurk'un destekçilerine göre, şimdi her zamankinden daha geniş bir portföye ve daha fazla güce sahip olması çok mantıklı görünüyor. Bölgeyi ve ABD politika oluşturma aygıtını bilen diğerlerine göre bu kesinlik can sıkıcı.

Eski bir yetkili, yükselişinin devam etmesinin Washington'un insancıl, iyi inşa edilmiş bir politika oluşturmaktan aciz olabileceğini gösterdiğini söyledi.

Yetkili, alaycı bir şekilde McGurk'tan "günümüz Arabistanlı Lawrence'ı" olarak bahsederek şu sonuca vardı: "Artık bu kimlik bilgilerine sahip olan çok düzgün konuşan beyaz bir adam ve kimin göreve geldiği neredeyse hiç önemli değilmiş gibi geliyor; Brett'in Ortadoğu'yu onlar için yönetmesini sağlayacaklar."

Akbar Shahid Ahmed, 26 Mayıs 2022, HuffingtonPost

(Akbar Shahid Ahmed, Washington DC merkezli HuffPost'un (Huffington Post) kıdemli dış ilişkiler muhabiridir. 2019'da İsrail ve Filistin'den haber yapmak için basın sertifikası alan ilk Pakistanlı gazeteci oldu. Daha önce Milwaukee Journal Sentinel, Generation Progress ve Pakistan'da Newsline dergisi ve DAWN için yazmıştır ve MSNBC, Al Jazeera, BBC ve SXSW dahil olmak üzere etkinlikler için uzman yorumları sağlamıştır.)


Seçkin Deniz, 31.05.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar

(*) 15 Nisan 2021'de Başkan Joe Biden, Barbara Leaf'i Yakın Doğu işlerinden sorumlu dışişleri bakan yardımcısı olarak aday gösterdi. Senato Dış İlişkiler Komitesi, Leaf'in adaylığı hakkında 15 Eylül 2021'de oturumlar düzenledi. Komite, Leaf'in 3 Kasım 2021'de Senato katına adaylığını olumlu bir şekilde bildirdi. Adaylık onaylanmadı ve 3 Ocak 2022'de Başkan Biden'a iade edildi, Leaf, ertesi gün 4 Ocak 2022'de yeniden aday gösterildi. Adaylığı, komite tarafından 29 Mart 2022'de olumlu olarak bildirildi. Leaf, 18 Mayıs 2022'de onaylandı. 

Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı