22 Mayıs 2022 Pazar

SA9679/SD2416: Amerika'nın Rusya'ya Karşı Kapsamlı Bir Zorlama Stratejisine İhtiyacı Var

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, 30 yılı ABD Deniz Piyadelerinde analist ve konsept geliştirici olmak üzere 43 yılını Deniz Kuvvetleri ve Savunma Departmanında iki üst düzey siyasi görevde ve iki Kongre komisyonunda hizmet etmekle geçiren, Milli Savunma Stratejisi'nde Savunma Bakanı Özel Asistanı olarak görev yapan, Foreign Policy Research Institute (FPRI-Dış Politika Araştırma EnstitüsüDanışmanlar Kurulu üyesi, Washington DC Ulusal Savunma Üniversitesi'nde araştırma görevlisi, Strateji ve askeri yenilik konusundaki araştırma portföyüne ek olarak, ortak profesyonel askeri eğitim sistemi boyunca düzenli olarak ders veren, Marine Corps Gazette, Orbis, Joint Force Quarterly, PRISM ve Naval Institute Proceedings'de 100'den fazla makale ve inceleme yayınlayan emekli ABD Denizcisi Dr. Frank G. Hoffman'a aittir ve caydırıcılıkta başarısız olan ABD'nin Ukrayna'yı işgal eden Rusya'ya karşı kapsamlı bir zorlama stratejisine ihtiyacı olduğunu öne sürmekte ve bu stratejinin nasıl olması gerektiğine ayrıntılı bir şekilde odaklanmaktadır. Özgeçmişi ve halen çalıştığı kurumlar dikkate alındığında analistin aşağıda yer alan birçok önerisinin Joe Biden başkanlığındaki ABD yönetimi tarafından uygulanmakta olduğu görülecektir. NATO'nun Bilgi Savaşı için yeniden reforme edildiği günümüzde Amerikan liderliğindeki Batı'nın klasik propaganda savaşlarına en az Putin kadar önem verdiğini göstermektedir. ABD-NATO-AB tarafından 'düşman' olarak tanımlanan Erdoğan liderliğindeki Türkiye'ye karşı, halen Putin liderliğindeki Rusya'ya karşı önerilen zorlama stratejisinin bütün ayakları uygulanmaktadır. Türkiye'nin bundan gereken dersleri çıkarması gerekmektedir.
Seçkin Deniz, 22.05.2022, Sonsuz Ark 


America Needs a Comprehensive Compellence Strategy Against Russia

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşılık olarak, Biden yönetimi benzeri görülmemiş bir yanıt formüle etti. Rusya'nın Birleşmiş Milletler'de kınanması ve büyük bir yaptırım paketinin uygulanması da dahil olmak üzere transatlantik diplomasinin koordinasyonu gerçekten etkileyici. Başkanın son isteği Kongre'den Ukrayna'ya güvenlik, ekonomik ve insani yardım için ek 33 milyar dolar sağlanması, Amerika'nın Avrupa güvenliğine olan bağlılığının ciddiyetini gösteriyor.   

Beyaz Saray, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırganlığına verdiği yanıttan dolayı alkışlanmalı, ancak bu hikayenin sadece bir kısmını anlatıyor. Gerçekten de, Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri Rusya'yı en başta Ukrayna'ya saldırmaktan başarıyla caydırmış olsaydı, bu diplomatik girişimlerin hiçbiri gerekli olmayacaktı. Caydırıcılık başarısız oldu, çünkü ABD ve müttefikleri, Ukrayna'da doğrudan askeri güç uygulamaya hazır olmadığının sinyallerini önceden verdi. Bunu yaptı çünkü Vladimir Putin'in nükleer tehditlerinden korkuyordu. Amerika'nın risk hesabı, nükleer tırmanış korkusu ve Washington'un Rus askeri gücünü abartmasıyla şekillenmişti.

Rusya'yı caydırmak için ilk çabalar başarısız olsa da, Batı şimdi farklı bir yaklaşım izlemeli. Amerika Birleşik Devletleri caydırıcılık yerine zorlamaya odaklanmalıdır. Rusya'ya yönelik kapsamlı bir zorlama stratejisi, gizli ve açık askeri gücün odaklanmış entegrasyonunu ve ayrıca Putin'in kırılgan siyasi kontrolünü zayıflatmak için Rusya içinde bilgi operasyonları yürütmek için daha fazla çabayı gerektirecektir.

Böyle bir stratejinin amacı, sadece Ukrayna'nın yenilgiyi savuşturmasına yardımcı olmak değil, Putin'i savaşı durdurmaya zorlamak olabilir. Bu strateji, işgalin Moskova'ya maliyetini yaptırımların ve siyasi izolasyonun ötesine yükselterek başarmaya çalışacaktır. Strateji, Batı'nın kısa vadede savaşı sona erdirme hedefi etrafında birleşmesine yardımcı olurken, aynı zamanda Ukrayna ve Batı'nın çıkarları için daha avantajlı olacak düşmanlıklara müzakere yoluyla bir sonuca varılmasını da sağlayacaktır. Batı'nın amacı, Putin'in operasyonel bir başarısızlığa uğramasını sağlamak olmalı, Rusya'nın Ukrayna'yı boyunduruğu altına almasına ya da müzakere edilmiş bir uzlaşmaya razı olmak değil.

Zorunluluk İhtiyacı

Ukrayna şimdiye kadar modern savaş araçlarının yaratıcı uygulamalarıyla asimetrik taktiklerde mükemmeldi. Bununla birlikte, Rus kuvvetleri Ukrayna'nın altyapısının çoğunu yok ederken, ülke nüfusunun kabaca yüzde 25'i yerinden edilmiş durumda ve aç. ABD ve Batı'nın desteği olmadan Ukrayna, Rusya'nın muhtemelen Odessa da dahil olmak üzere Ukrayna'nın tüm güney kıyısını ele geçirmeyi içeren yeni hedeflerine ulaşmasını engelleyemeyebilir.

Donbas ve Karadeniz kıyı şeridinde savaşın yeni aşamasının başlamasıyla, her iki taraf da artık stratejik ve operasyonel adaptasyon yarışına giriyor. Yaklaşan muharebeler farklı alanlarda olacak ve Kiev çevresindeki ilk savaştan farklı taktikler ve silahlar gerektirecek. Bu çok farklı bir savaş alanı olacak ve sonuçlar önceden belirlenmiş değil. Hangi taraf daha hızlı öğrenecek, stratejisini ve kuvvet istihdamını en iyi şekillerde değiştirirse, o taraf ikinci aşamada bu savaşın gidişatını belirleyecektir.

Kapsamlı Zorunluluğun Unsurları

Savaş başlamadan bir ay önce, FPRI'dan Rob Lee, Moskova'nın zorlama stratejisinin doğrudan Kiev'e karşı askeri güç kullanımını veya daha büyük olasılıkla Ukrayna'nın doğu yarısının derinliklerine cezai baskınlar yoluyla kullanılmasını içereceğini savunuyordu. "Rusya, Ukrayna ordusuna ağır kayıplar vererek, savaş esirleri alarak ve Kiev'in savunma yeteneklerini azaltarak, potansiyel olarak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin motivasyonunu acı verici tavizler vermeye yetecek kadar değiştirebilir” demişti. Ukrayna'nın Kiev çevresindeki Rus kuvvetlerini püskürtmek için gösterdiği başarılı çabaya rağmen, Rusya'nın zorlama stratejisi henüz başarısız olmadı. Sonuç olarak, NATO'nun daha kapsamlı bir yaklaşımla bu stratejinin altını oyması gerekiyor.

Kapsamlı zorlama olarak adlandırılabilecek Moskova'ya karşı güçlü bir ABD karşıtı, Putin'in Ukrayna'daki yanlış yönlendirilmiş çabasını değiştirmesini sağlamak için yönetimin savunma stratejisi entegre caydırıcılık kavramı üzerine inşa edilmelidir. Zorlama normalde caydırıcılıktan daha zor bir görevdir, ancak Rusya'nın işlevsiz askeri etkinliği göz önüne alındığında, bu durumda zorlama için maliyet-fayda analizi başarının habercisidir.

Caydırıcılık ve zorlama, bazı yorumsal unsurları paylaşıyor, ancak kavramsal olarak farklıdır. Caydırıcılık, bir düşmanı, yapabileceği bazı eylemleri yapmamaya ikna etmeye çalışır. Öte yandan zorlama, zorlayıcı güç tehdidi nedeniyle veya teşvikler yoluyla rakibi bazı davranışları durdurmaya veya rotasını değiştirmeye ikna etme çabasıdır. Caydırıcılık başarısızlığının ardından genellikle zorlamaya ihtiyaç duyulur.

Amerika'nın Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini caydırma çabaları başarısız olsa da, bir zorlama stratejisinin daha büyük bir başarı şansı olacaktır. Rusya'nın beceriksiz askeri harekatı ve Ukrayna'nın etkili direnişinden sonra, güç dengesi şimdi ABD ve müttefiklerinin lehine. Rusya'nın savaş alanındaki kayıpları ve yaptırımlar nedeniyle azalan ekonomik güç, Batılı bir zorlama stratejisinin askeri bileşenlerini daha da inandırıcı kılıyor.

Ukrayna'yı destekleyen kapsamlı bir zorlama stratejisinin beş unsuru veya çaba hattı olacaktır.

Diplomatik ve siyasi

Bu unsur, Biden yönetimi tarafından, Rusya ve liderlerine karşı siyasi ve ekonomik izolasyonu içinde agresif bir şekilde zaten takip ediliyor. Çin, Hindistan ve diğer bazı devletler farklı bir yaklaşım benimsese de, Putin'i çoğu çevrede başarılı bir şekilde parya yaptı. Avrupa Birliği ve NATO, parlak bir şekilde harekete geçirildi ve koordine edildi. Bu yıl yapılacak G20 toplantısı da dahil olmak üzere, Rusya'nın BM İnsan Hakları Konseyi'nden çıkarılmasına benzer çabalar sürdürülmelidir. Her halükarda, bir veya iki yıllık yaptırımlardan sonra, tamamen petrol ve doğal gazın fiyatına bağlı olarak Rusya G20'den işlevsel olarak çıkarılabilir.

Yeni bir girişim açısından Finlandiya ve İsveç'e NATO üyelik başvurularını hızlı bir şekilde onaylamaları teklif edilmelidir. Başvuruları NATO'nun 30 üye ülkesi tarafından değerlendirilirken, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri Finlandiya ve İsveç'e onları Rus tehditlerinden korumak için acil güvenlik garantileri sunmalıdır. Başvuru süreci tarihsel olarak bir yılı aşkın bir süredir devam ediyor ve Rusya kuşkusuz başvuranlara karşı zorlayıcı bir baskı uygulayacaktır. Ek olarak, eski Finlandiya Başbakanı Alexander Stubb, Jens Stoltenberg'in görev süresi 2023'te sona erdiğinde bir sonraki genel sekreter olma şansına sahip bir NATO yetkilisi yapılmalıdır. Kuzey Atlantik Konseyi ABD eski temsilcisi Ivo Daldler'in Ukrayna'yı şimdi kabul etme önerisi şimdi değerlendirilebilir. Ancak buna NATO'nun kilit üyeleri direnecek ve nihai müzakerelere bırakılmalıdır.

Bilgilendirici  

Devam eden savaş, stratejik iletişimin önemini ortaya koydu ve Zelenskiy, anlatılar savaşında son derece etkili olduğunu kanıtladı.

Moskova, her zamanki dezenformasyon ve propaganda oyun kitabını kullandı, ancak Avrupa ve Kuzey Amerika'da çok az fark edilebilir bir etki üretti. Rusya, bilgi çatışması kavramını NATO ve Ukrayna'ya karşı uygulamaya devam ediyor. Siber ve bilgi operasyonlarını kullanarak demokratik toplumların tespit edilen güvenlik açıklarından ısrarla yararlanmaya çalışıyor. Rusya'nın amacı, mevcut toplumsal, siyasi ve askeri bölünmeleri şiddetlendirmektir. Bu yaklaşımın temel hedefleri, Ukrayna hükümetinin meşruiyeti ve NATO uyumudur. Putin, çatışmanın bu boyutunda kararlı ve bilgili Zelenskiy tarafından geride bırakıldı. Ancak Putin'in çabaları Çin'de, Hindistan gibi demokratik ülkelerde ve Afrika'nın bazı bölgelerinde daha fazla ikna gücü sağlıyor.

Rusya içindeki dezenformasyon sisini delmeye yönelik çabalar yoğunlaştırılmalıdır. Ülke içinde bağımsız haberlere yer veren çok az kaynak var, ancak birkaç teknik hala çalışıyor gibi görünüyor. Ukrayna, ölen Rus askerlerinin ailelerini tespit etmek ve sevdiklerinin akıbeti hakkında bilgilendirmek için yüz tanıma teknolojisiyle ilgili ürkütücü bir yaklaşım benimsedi. Ayrıca ailelerin Ukrayna'ya karşı savaşan aile üyelerinin durumu hakkında bilgi edinmeleri için web siteleri kurdular ve aynı zamanda Moskova'nın kendi vatandaşlarından gizlediği savaşın boyutu hakkında bir bakış açısı kazandırdılar. Kiev'de, Bilgi Stratejileri Konseyi aktivistler ve düşünce kuruluşlarından oluşan bir koalisyon olan Ukrayna'dan, askerlik çağındaki 15 milyon Rus erkeğe doğrudan e-posta ve sosyal medya mesajları gönderdi. Ayrıca, Moskova tarafından üretilen haber raporlarının ve propagandasının sorgulanmasını teşvik etmek için tarihsel referansları kullanarak farklı uyarlanmış mesajlarla yaşlı Rusları hedef aldılar.

Kremlin'in kontrolü dışındaki Ruslardan daha fazla Rus'a olgusal anlatılar yansıtmanın diğer yöntemleri muhtemelen daha etkili olacaktır. NATO ve Avrupa Birliği'nin, Rusya'ya yönelik bilgi taarruzunu tasarlama ve yürütme kapasitesini oluşturması ve Putin'in bilgi kontrolünü alt etmesi gerekiyor. Putin yurt içinde “beşinci kollardan” korkuyor gibi görünüyor. Bu güvenlik açığından daha fazla yararlanılmalıdır.

ABD Küresel Katılım Merkezi, “Federal Hükümetin yabancı devlet ve yabancı devlet dışı propaganda ve dezenformasyon çabalarına karşı koyma çabalarına öncülük etme, senkronize etme ve koordine etme” misyonuna sahiptir. Bu, üzerine inşa edilecek bir model olabilir, ancak gerçeği Rusya'ya yansıtma ve Putin'in kendi yerel bilgi ekosistemindeki egemenliğine nüfuz etme yeteneği oluşturmak için Avrupa devletlerinin ortak çabası gerekecektir.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik siber saldırıları şu ana kadar etkili olmadı. Ancak Rus istihbaratı, özellikle de GRU destekli Sandworm ekibi, Ukrayna'nın elektrik üretim kapasitesini ve elektrik şebekesini ısrarla tehdit ediyor. Zelenskiy hükümeti şu anda siber faaliyetlerde devam eden bir artışla karşı karşıya. Batı, kritik altyapılarının korunmasını ve işlevsel olmasını sağlamak için bu savaş alanında Ukraynalıları hem teknik hem de istihbaratla desteklemek için daha fazlasını yapabilir. Ukraynalılar, Rusya'nın varsayılan siber egemenliğine rağmen kendilerini koruyor gibi görünüyor .

Askerî  

Bu stratejideki başlıca askeri sopa, Batılı silahların kışkırttığı Ukraynalılar tarafından sağlanıyor. Bunun, yoğun topçu ve füze tüketimini içermesi muhtemel bir sonraki aşamada hem hızlandırılması hem de sürdürülmesi gerekecektir. Ayrıca, büyük miktarlarda malzeme ve şu anda Ukraynalılar tarafından uçulan sınırlı varlıkları desteklemek için yeterli sayıda insansız hava aracını gerektirecektir. Son zamanlarda, yardım başka bir artışla artırıldı. 800 milyon dolarlık bu yeni dilim kulağa çok büyük geliyor ve malzeme benzeri görülmemiş bir zaman çizelgesinde teslim edilecek. Başkan'ın Kongre'den gelen 33 milyar dolarlık yardım talebi bile, hem yetersiz hem de çok geç olabilir.

Bu önemli bir yıpratma savaşı olduğu için daha gizli fakat doğrudan kinetik araçlar gerekli olacaktır . Vekil güçler aracılığıyla dolaylı çatışma biçimleri yeni bir şey değil (örneğin, El Salvador, Angola ve Güney Lübnan'daki Hizbullah). Vekil güçlerin kullanımı uzun bir geçmişe sahiptir, ancak aynı zamanda stratejik rekabet çağında artan bir öneme sahiptir. Kapsamlı zorlamaya uygun, gelişen savaş modlarından biri “vekil savaş”tır . Bu savaş modunda, devlet, savaşın ağır maliyetlerinin birincil taşıyıcısı olarak kendi askerlerini kullanmaktan kaçınır ve devletin modern çatışma risklerini daha iyi yönetmesini sağlamak için bunu vekil güçlere ve uzaktan kumandalı teknolojik vekillerin kullanımına devreder. Ayrıca, saldıran kuvvetin kritik noktalarını hedeflemek için istihbarat desteği sağlayan paramiliter kuvvetler kullanabilirler. Bu çatışma için bu, siber savaş için müttefik araçların daha fazla kullanılması, daha fazla istihbarat paylaşımı ve Ukrayna içindeki önemli Rus operasyon merkezlerine ve kritik tedarik bağlantılarına daha fazla insansız hassas saldırı anlamına gelecektir.

Son olarak, NATO'nun duruşu, Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya'da dört yeni NATO savaş grubunun konuşlandırılmasıyla ihtiyatlı bir şekilde geliştirildi. Sınır ötesi beklenmedik durumlara hazırlanmak için daha fazlasının yapılması gerekiyor. NATO, barışı koruma veya silahlı insani müdahaleye ihtiyaç duyulması durumunda Ukrayna dışında bir veya iki tümen artı büyüklükte kuvvet konuşlandırmalıdır. Ukrayna'nın enerji, tıbbi ve su kaynaklarının tahribatının ölçeği göz önüne alındığında, insan güvenliği ve afet yardım operasyonlarının kısa sürede gerekli olabileceği tahmin edilebilir.

Ekonomik

Amerika ve müttefikleri Rusya'ya karşı büyük bir yaptırım paketi uyguladılar. Sonuç olarak, Rus maliyesi yakında temerrüde düşebilir ve ekonomisi daralabilir. Rusya'nın enerji ihracatına daha fazla dikkat edilmelidir. FPRI'den Chris Miller'ın belirttiği gibi, “Rusya'yı sert bir şekilde vurmak istiyorsanız, enerjinin peşinden gitmelisiniz. Diğer her şey kıyaslandığında enerjiye göre gerçekten oldukça küçük.” Bazı başkentlerde daha yoğun yaptırımlar için çok az destek bulunduğundan, sürelerini ve onları yumuşatmak için koşulları tanımlamanın değeri olabilir.

Bazıları, Putin iktidarda kaldığı sürece Batı'nın yaptırımları sürdürmesini öneriyorlar. Özünde, bu bir rejim değişikliği çağrısıdır. Böyle bir tehditle gerçek anlamda pek bir şey elde edilmeyebilir, ancak Kremlin'in ana güç merkezine doğrudan meydan okuduğu için bazı riskler taşır. Bu önerinin Alman veya Fransız liderler tarafından kabul edilmesi pek olası değildir. Daha stratejik bir yaklaşım, Rus kuvvetleri üzerinde anlaşmaya varılan tüm bölgelerden ayrılana ve askeri komutanlar uygun makamlara getirilene kadar yaptırımların yürürlükte kalmasını sağlamak olacaktır.

Kapsamlı zorunluluk, Ukrayna'nın restorasyonu için fon sağlamayı da içermelidir. The Economist , Ukrayna için yeniden yapılanma sekmesini 200-520 milyar dolar olarak tahmin ediyor. Bazı bilim adamlarının yakın zamanda yazdığı gibi, Rusya'nın Batı bankalarındaki sabit döviz rezervlerini basitçe dondurmak yerine, bu döviz rezervleri tasfiye edilmeli ve kullanıma sunulmalıdır. Bu varlıklar toplanmalı ve tazminat için emanet olarak Uluslararası Ceza Mahkemesine aktarılmalıdır.

Batı, bu fonlardan Kiev'e tazminat tahsis etmek için işlemlere başlamalıdır. Bu, Rus liderliğine, Ukrayna'daki her yıkım gününün, Moskova'nın bedelini ödeyeceği, geleceğinde yeniden yapılanma için başka bir gün olduğunu iletecektir. İdeal olarak, bu onları sivillere saldırmayı ve terör estirmeyi bırakmaya ve silahlı çatışma hukuku çerçevesinde hareket etmeye teşvik edebilir.

Yasal

Batı, sorumluluk alanında insanlığa karşı suçlar ve diğer uluslararası hukuk ihlallerini işlediği gösterilen her bir tümen ve Ordu komutanı için Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde iddianame hazırlamalıdır. Washington, Bucha katliamının arkasında olduğu iddia edilen paralı askerler olan Wagner Grubu'nun şirket ve birim liderleri için de aynısını yapmalıdır. Adli işlemler uzak olabilir, ancak kovuşturma niyetinin şimdi netleşmesi gerekiyor.  

Şimdi Zorlama Zamanı

ABD hükümeti, Ukrayna'nın inatçı savunmasının yarattığı fırsatlar üzerine inşa etmelidir, ancak bunu daha acil ve daha güçlü bir şekilde yapmalıdır. Putin, Batı'nın sağladığı nüanslardan veya artan silah tahsislerinden değil, güçten anlıyor. Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerinden gelen ilk strateji, bir zorlama stratejisi kadar tutarlı bir şekilde değil, yavaş ve kademeli olarak uygulandı. Putin'i beklenen faydaları ve belirgin maliyetleri yeniden hesaplamaya zorlamadı. Bugüne kadar ABD sadece tepki gösterdi ve tüm savaşma sorumluluğunu Ukraynalılara yükledi. NATO, önemli bir savaş gücü veya insani yardım enjekte etmek için açıkça iyi bir duruşa sahip değildir, sadece NATO'nun sınırlarını ve hava sahasını savunmak için tasarlanmıştır.  

Batı'nın, yalnızca Ukrayna'yı hayatta kalma düzeyinde tutmakla kalmayıp, Putin'i saldırganlığını durdurmaya zorlamak gibi açık bir hedefi olan kapsamlı bir strateji geliştirmesi gerekiyor. Bugüne kadar ABD devlet idaresi Ukrayna'ya zaman kazandırdı, ancak bunun kilit müttefikleriyle işbirliği içinde daha fazla askeri gücün sıralanmasını içerecek şekilde genişletilmesi gerekiyor. 

Ukrayna, uzun süreli yıkımdan, kitlesel kayıplardan ve sadece Putin'in etkisini artıran ve Avrupa'yı zayıflatan aşağılık bir teslimiyetten hala kurtarılabilir. Rusya, hedeflerini sınırlamaya ve korkunç uluslararası hukuk ihlallerini durdurmaya ve diplomasiye geri dönmeye zorlanabilir. ABD ve demokratik devletlerinin Biden'ın Varşova'daki etkileyici konuşmasını ciddiye alma ve “Korkma” zamanı gelebilir.

Frank G. Hoffman, 28 Nisan 2022, Foreign Policy Research Institute (FPRI)

(Dr. Frank G. Hoffman, Dış Politika Araştırma Enstitüsü (Foreign Policy Research Institute (FPRI)) Danışmanlar Kurulu'nda görev yapmaktadır ve 2011'den beri hizmet verdiği Washington DC'deki Ulusal Savunma Üniversitesi'nde Seçkin Araştırma Görevlisi olarak atanmıştır. Kendisi 2. ve 3. Deniz Tümenlerinde hizmet veren yedek piyade subayı emekli bir ABD Denizcisidir. ABD savunma kuruluşundaki 43 yılı, ABD Deniz Piyadelerinde analist ve konsept geliştirici olarak 30 yılı, Deniz Kuvvetleri ve Savunma Departmanında iki üst düzey siyasi atamayı ve iki Kongre komisyonunda hizmet etmekle geçmiştir. 2009 yılında Kıdemli Yönetici Hizmetine seçildi ve onaylandı. 2017 yılında Dr. Hoffman, Milli Savunma Stratejisi'nde Savunma Bakanı Özel Asistanı olarak görev yaptı. Strateji ve askeri yenilik konusundaki araştırma portföyüne ek olarak, ortak profesyonel askeri eğitim sistemi boyunca düzenli olarak ders vermektedir. Ayrıca Philadelphia'daki Dış Politika Araştırma Enstitüsü'nün Danışmanlar Kurulu'nda ve Royal United Services Enstitüsü'nde Misafir Öğretim Üyesi ve dergisinin yayın kurulunda görev yapmaktadır. Dr. Hoffman ödüllü bir yazardır ve Marine Corps Gazette, Orbis, Joint Force Quarterly, PRISM ve Naval Institute Proceedings'de 100'den fazla makale ve inceleme yayınlamıştır. Birkaç kitap ve çok sayıda kitap bölümü yayınladı. Son kitabı Mars Adapting: Military Change while War bu yıl Naval Institute Press'ten çıktı. Dr. Hoffman, 1978'de Pennsylvania Üniversitesi'ndeki Wharton İşletme Okulu'ndan mezun oldu. George Mason Üniversitesi'nde Eğitim Liderliği ve ABD Deniz Harp Okulu'ndan Ulusal Güvenlik Çalışmaları alanında yüksek lisans dereceleri aldı. Doktora derecesini aldı. Londra'daki King's College'da Savaş Çalışmaları bölümünden mezun oldu.)


Seçkin Deniz, 22.05.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı