18 Haziran 2018 Pazartesi

SA6336/SD1026: Atlantic Council: "Bilgi Savaşı için NATO'ya İhtiyacımız Var"

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz Rus propagandasına ve dezenformasyonuna karşı ABD'nin ve Avrupa Birliği ülkelerinin yetersiz kaldığını kabul ederek, bununla mücadele etmek için yeterli Batılı kuruluşların bulunmadığını iddia etmekte, doğal olarak NATO'nun bilgi savaşında Rusya'ya karşı etkin bir birliktelik sağlayabileceğini ve bu savaşın sorumluluğunu taşıyabileceğini ileri sürmektedir. Kuşkusuz Rusya kendi çıkarlarını korumak için bilgi savaşında etkin bir şekilde yol alıyor, ancak bu Batılı haber ajanslarının ya da medya organlarının çok da dürüst  olduğu anlamına gelmiyor. BBC, VOA, DW,  AFN, AP, Reuters gibi resmi, CNN, Le Figaro, Le Point, The Times, The Economist, The Guardian, The Independent, WSJ, NYT, WAPO, Bloomberg gibi özel Batılı ajansların Türkiye'de 2012 yılından beri yaptıkları dezenformasyonun, yalan haberlerin, çarpıtmaların Rus RT, Sputnik gibi resmi ajanslarından çok da farklı olmadığını kanıtlıyor. Türkiye NATO üyesi bir ülke olarak NATO siber savaş simülasyonlarında düşman statüsüne konulurken, NATO'nun aktif olacağı bir Bilgi Savaşı'nda Türkiye'nin lehine bir sonuç çıkacağını beklemek saflık ve ahmaklıktır. Türkiye bu gerçeği gözönünde tutarak NATO'nun yeniden tanzim edilecek yapısındaki söz hakkını etkin bir şekilde kullanmalıdır.
Seçkin Deniz, 18.06.2018


We Need a NATO for Infowar
"Batılı ülkeler, her zamankinden daha güçlü dezenformasyon kampanyalarına karşı çok az savunmaya sahipler; biraraya gelmek yardımcı olabilir."


Mart ayında Salisbury'de Rus çifte ajan Sergey Skripal'ı neredeyse öldüren sinir gazını üreten İsveç'ti ya da Çekler veya aslında İngiltere'nin kendisi. Rus medyası, ülkemiz hakkında baş döndürücü bir dizi abartı ve yanlışlık sunarken, genellikle sessizliğe yakın bir yol seçiyoruz. Ancak gerçek kendi başına ortaya çıkmayacak. Sadece sınırlarımız için değil, özgür ve açık toplumlarımız için de sağlam bir savunmaya,başka bir deyişle, bilgi harekâtı için bir NATO İletişimi'ne 
ihtiyacımız var.

Mart ayında 
Suriye'de yapılan kimyasal saldırının ardından, Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov hazırlanan raporları fabrikasyon (uydurma) olarak kınadı. Bir Rus askeri sözcüsü ısrarla bu raporda İngiltere'nin parmağı olduğunu iddia etti, İngiltere'nin BM büyükelçisi Karen Pierce'in iddiasını “grotesk, bariz yalan” ve Dışişleri Bakanı Boris Johnson'u 'bir kaçık' olarak adlandırdı.

Dezenformasyona verilen bu tür tepkiler, sinekliğe çarpan sinekler gibidir: zaman alıcı ve etkisizdir. Ancak, dezenformasyona değinmek de faydasızdır. “Batılı medya ajansları hala tam olarak dengeli olmaya çalışıyorlar, bu yüzden“ Ruslar bunu söylüyorlar, ama öte yandan Amerikalılar bunun doğru olmadığını söylüyorlar” diyor. Onlar yalana ve gerçeğe aynı değeri veriyorlar” diyor Estonya eski cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves.


Bu ay ABD'de yeni bir Rus haber bülteni piyasaya çıktıktan sonra dezenformasyonun kaldırılması daha da zorlaşacak. Rus Haber bülteni "Gerçek ABD-USA Really" tuhaf ismi ile geliyor. Amerikalılar uyanmalılar: ”Rus hükümetine ait RT'nin bu özel ajansı, daha önce St. Petersburg “troll fabrikası” İnternet Araştırma Ajansı bünyesinde bulunan medya şirketi RIA FAN'a aittir.


“Neden RT'nin ülkemizde yayın yapmasına izin veriyoruz?” diye soruyor Ilves. Neden gerçekten? Ancak “Gerçek 
ABD - USA Really”nin gösterdiği gibi, AB veya NATO üye devletleri RT’nin yayın lisanslarını toplu olarak iptal etseler bile, Rus dezenformasyonu ortadan kalkmayacaktı. AB, bir tür koordineli cevap vermeye çalışıyor. 26 Nisan tarihli bir açıklamaya göre, Avrupa Komisyonu çevrimiçi platformlar için bir Uygulama Kuralı getirecek; Örneğin, platformların siyasi reklamlarla ilgili şeffaf olmasını ve sahte hesapların (botlar) tanımlanmasını ve kapatılmasını gerektirecek. AB ayrıca üç yıldır Doğu StratCom Görev Gücü'nü de yönetiyor

Bu mükemmel bir başlangıç, ancak Rusya'nın muazzam ve son derece karmaşık bilgi operasyonları karşısında bir cüce. Doğu StratCom Görev Gücü, çoğunlukla Rus dezenformasyonunu belgeleyen büyük bir iş yürütmesine rağmen, sadece 14 kişiden oluşuyor. Rus dezenformasyon kampanyaları hakkındaki yeni bir raporda, RAND Corporation hükümetlere halklarının medya okuryazarlığını arttırmalarını tavsiye ediyor. 


Bu çok zevkli bir hedef ama uzun süreli bir hedef. Öyleyse, Sergey Lavrov'la kimin başa çıkacağını, Rusya'nın silahlı kuvvetleri saldırgan hareketler yaptığında NATO'nun kimle karşı karşıya geleceğini de söylemeliler. Peki ya diğer ülkeler ya da kurumlar (örneğin, IŞİD'in tepesi) propaganda kampanyalarıyla bize saldırırsa? İşi kendi haber medyamıza bırakamayız... Oxford Üniversitesi Reuters Gazetecilik Enstitüsü'nde kıdemli bir araştırma görevlisi olan Prof. Robert Picard, “Ülkenin hizmetine basın mensuplarını koşturamazsınız” diyor.

Yine de vatandaşlarımız, dezenformasyonun ciddi bir tehdit olduğunu düşünüyor. Mart ayında yapılan bir Eurobarometer kamuoyu yoklamasında, AB vatandaşlarının yüzde 83'ü sahte haberleri demokrasi için bir sorun olarak tanımlıyor. NATO, savunma ittifakının ciddi askeri tehditlere karşı dayanabileceğini kanıtladı, ancak bugünün ulusal güvenlik tehditleri artık sadece silahlı kuvvetleri içermediğinden, savunmamız daha geniş alanı kapsamalı. Bu yılın başlarında İsveç, Psikolojik Savunma Ajansı kuracağını açıkladı.


Şu anda ihtiyacımız olan şey dezenformasyona karşı bir sınır ötesi savunma ittifakıdır; bunu NATO’ya iletin. Böyle bir ittifak, aslında, askeri mevkii kadar önemli. (İsveç ve Finlandiya gibi askeri olarak eşit olmayan ülkeler de bu ittifaka katılabilir.)


Soğuk Savaş sırasında Amerika Birleşik Devletleri Radio Free Europe ve kız kardeşi Radio Liberty'i finanse edip başarılı bir şekilde bilgi kalkanını kullanabiliyordu. Fakat Amerikalılara değil, Demir Perdenin arkasındaki insanları aydınlatmak amacıyla bilgi verdiler.


RFE / RL saygın bir haber kaynağı olmaya devam ediyor. Ama sadece Doğu Avrupa, Orta Asya ve Orta Doğu hakkında haber veren bir haber bülteni. VOA ile birlikte, RFE / RL, Polygraph info gerçek kontrol servisini işletiyorlar, ancak Doğu Stratcom Görev Gücü gibi, sınırlı bir kapsamda küçük bir kadroya sahipler. Bir İletişim NATO'su- (The Communications NATO), ülkemize yönlendirilen dezenformasyona derhal ve birlikte müdahale edebilecektir.


Propaganda ile savaşırken kirli sesler çıkarmak çok önemli bir savunmadır. Kremlin, İsveç ya da Çek Cumhuriyeti ile Novichok sinir ajanını sabitlemek ya da Birleşik Krallık'ı Suriye'deki sinir gazı saldırılarına karşı suçlamak, toplumlarımızda kafa karışıklığı yaratır ve kurumlarımıza güvenimizi sarsar. Ya Rusya aniden Baltık Filosunun İngiltere'ye doğru bir armada gönderdiklerini açıklarsa? 


Çoğu insan, hükümetlerinin ne yapması gerektiğini bildikleri konusunda kararlı bir şekilde çözüm için güven mi duyacak, yoksa Kremlin'in İngiliz kurumlarının beceriksizliğiyle ilgili raporları, herhangi bir direnişin anlamsız olduğu sonucuna varmasını mı sağlayacak?

Picard, Batı haber medyası için bir rol öngörüyor: “Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, sosyal medyada bilgi kontrolünde çok daha iyi hale geldiler. Artık buldukları dezenformasyon hakkında halkı uyarmanın bir yolunu bulmak zorundalar. Belki de her zaman sadece yeni web sitelerini ve uygulamalarını vurgulamak yerine kötü olanları da içermelidirler.”


Böyle bir hareket, vatandaşların dezenformasyona karşı direncini güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Ve bir İletişim NATO'su, şeylerin aslında ülkemizde nasıl çalıştığını açıklayabilir. Aksi halde, kendi vatandaşlarımızın birçoğu gerçekten de Porton Down'daki ya da Çek Cumhuriyeti'ndeki dönek bilim adamlarının Novichok'u yaydıkları sonucuna varabilir. Bu bizim özgür ve açık toplumumuzun zırhında bir çatlak olabilir..


Elisabeth Braw, 3 Mayıs 2018, Atlantic Council, Defance One


(Elisabeth Braw, Atlantik Konseyi'nde yerleşik olmayan kıdemli bir kişidir. Londra'da yaşamakta, sık sık Wall Street Journal, Foreign Affairs ve The Times (Londra) gibi yayınlar için Avrupa güvenliği hakkında yazmaktadır.)



Seçkin Deniz, 18.06.2018, Sonsuz Ark, Çeviri

Çeviriler ve Yansımalar




Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı