12 Mayıs 2022 Perşembe

SA9664/SD2406: 20. Yüzyılın Nükleer Gölgesinin Geri Dönüşü

    Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Financial Times'ın Washington Bürosu şefi, Güney Asya büro şefi, Sermaye Piyasaları editörü ve Filipinler Muhabiri olarak çalıştıktan sonra, ABD ulusal editörü ve köşe yazarı olarak FT'de aktif iş hayatına devam eden, Clinton dönemi ABD Hazine Bakanı Lawrence H. Summers'ın metin yazarlığını yapan Edward Luce'a aittir ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nda yaşadığı başarısızlıklar dolayısıyla ABD ve Avrupa'yı Nükleer Silah kullanmakla tehdit eden Putin'in zihnindeki stratejik planlara ve olası sonuçlara odaklanmaktadır. Analistin, özgeçmişi dolayısıyla birçok tecrübeye ve gizli bilgiye ulaşma potansiyeli olmasına rağmen yaptığı yorum dikkat çekicidir: "Geri kalanımız, Putin'in kafasında şöyle dursun, Beyaz Saray'da oynanan senaryolardan habersiziz."
Seçkin Deniz, 12.05.2022, Sonsuz Ark 


The return of the 20th century’s nuclear shadow
"Putin, Nükleer silah kullanmakla tehdit ederek bir tabuyu yıktı ve batının kendi tepkisini planlaması gerekiyor."

Vladimir Putin'in nükleer silah kullanmakla tehdit etme isteği bir bakıma iyiye işaret: Bu, Rusya'nın Ukrayna'da muhtemelen kaybedeceği anlamına geliyor. Aynı zamanda potansiyel olarak da bir felakettir. Putin'in amacı batıyı korkutmaksa başarısız oluyor. NATO, Ukrayna'ya silah tedarikini arttırmaya devam ediyor. Soru, Putin'in Rus yenilgisinin kaçınılmaz olduğunu düşündüğünde ne yapacağıdır. Putin, atacağı adımları tam olarak bildiğini ima edip duruyor. Blöf mü yapıyor? Cevabı o bile bilmiyor olabilir.

Vladimir Putin'in ve yetkililerinin tehditleri, Rusya'nın zaten NATO ile savaşta olduğunu iddia etme bağlamında yapıldı © Alexander Zemlianichenko/AP

Her iki durumda da, cin şişeden çıktı. Putin, Küba sonrası bir tabu olan nükleer silah kullanımıyla tehdit etti. Bu, kendi içinde, bizi yeni bir alana sürüklüyor. Çoğu insan farkında olmadan, dünya 1962 Küba füze krizinden bu yana en tehlikeli dönemine giriyor. 50 yaşın altındaki çoğunluk, nükleer hayaletin geçen yüzyılın kalıntısı olduğunu düşünerek büyüdü. Geçtiğimiz birkaç hafta içinde, nükleer bir takas olasılığı, bu yüzyılın barışına yönelik en canlı tehdit haline geldi.

Halkın bilinçlenmesi açısından Putin'in kullandığı dille ilgili tartışma, “bilmeyen konuşur, bilen konuşmaz”ın güzel bir örneğidir. Putin'i, kötü bir kumardan kaçmaya çalışan bir poker bağımlısı olarak düşünmek kolay. Sonuçlara katlanmak zorundalığı vardır. ABD'li sivil ve askeri yetkililer böyle bir gönül rahatlığından muzdarip değil. Pek çoğu, sık sık düşük verimli taktik nükleer silahların stratejik nükleer mübadeleye -kıyamet günü - tırmanmadığı durumlarla ilgili savaş oyunu tatbikatlarına katıldı.

Putin'in bir savaş alanı nükleer silahını patlatma şansı yüzde 5 olsaydı, dünya çoğu insanın hayatının herhangi bir noktasından daha fazla risk altında olurdu. Geçtiğimiz birkaç gün içinde, Moskova'nın verdiği sinyaller muhtemelen olasılığı 10'da bire yükseltti. Putin, geçen haftaki Sarmat hipersonik kıtalararası balistik füze denemesinin batıya  20. yüzyıl Bond filmlerinin kötü adamı Blofeld'den pek de yerinde olmayan bir “düşünme için yiyecek (fırsat)” verdiğini söyledi. Çarşamba günü, Putin şunları söyledi: “Bunun için [Rusya'ya yönelik varoluşsal bir tehdide yanıt vermek için] tüm araçlara sahibiz; bunlar başka hiç kimsenin övünemeyeceği araçlar. Gerekirse onları da kullanacağız.” 

Doğal tepki, Joe Biden ve Avrupalı ​​meslektaşlarının NATO'nun Ukrayna'da savaşmayacağını açıkça belirtmeleri. Başka bir deyişle, Batı, Rusya'ya “varoluşsal bir tehdit” - nükleer silah kullanma eşiği - oluşturmuyor. Ama bu sadece batının gördüğü gibi. Putin'in ve yetkililerinin tehditleri, Rusya'nın zaten NATO ile savaşta olduğunu iddia etmek bağlamında yapıldı. Ruslara her gün batı destekli Nazilere karşı ulusal bir beka mücadelesi içinde oldukları söyleniyor. Bu retorik seviyesi, soğuk savaşta yaşanan her şeyi aşıyor.

1962'den sonra yaygınlaşan karşılıklı garantili imhâ kavramı, her iki tarafın da diğerinin rutinleri ve düşüncesi hakkında açık bir pencere sahibi olmasıdır. [Nükleer Duruş İncelemelerine] yerleştirilen bilgi paylaşımının çoğu son on yılda terk edildi. Putin, soğuk savaş protokollerini kapattı ve hatta ABD'li meslektaşlarıyla tanışmak isteyen Rus nükleer bilim adamlarını casus olmakla suçladı. Bu, dünyadaki savaş başlıklarının yüzde 90'ını oluşturan iki düşmanın, 1970'lerde ve 1980'lerde olduğundan çok daha fazla bilgisiz oldukları anlamına geliyor. Bu durumda cehalet mutluluk değildir.

Acil bir soru, Putin Ukrayna'da bir taktik nükleer silah patlatırsa Biden'ın nasıl tepki vereceğidir. Tercihleri ​​arasında füzenin kaynağına -örneğin bir fabrika ya da fırlatma sahası- konvansiyonel bir saldırı olabilir. Bir diğeri, başta Çin olmak üzere, uymayanlara tam bir ticaret ambargosu ve ikincil yaptırımlar uygulamak olabilir. Birincisi - Rus topraklarını vurmak - kontrolden çıkabilecek ölümcül bir tırmanışı tetikleme riski taşıyor. İkinci risk, yeterli olmadığı için reddediliyor. Arada bir Rus gemisini hedef almak veya büyük bir siber saldırı gibi adımlar olabilir.

Bunların hepsi Putin'in nasıl tepki vereceğini tahmin etmeyi içeriyor. Geri kalanımız, Putin'in kafasında şöyle dursun, Beyaz Saray'da oynanan senaryolardan habersiziz. Yine de şu anda kaderimiz için daha acil bir şey yok.

Edward Luce, 28 Nisan 2022, Financial Times

(Edward Luce, Financial Times'da ABD ulusal editörü ve köşe yazarıdır. Ondan önce FT'nin Washington Bürosu şefiydi. Diğer roller arasında Güney Asya büro şefi, Sermaye Piyasaları editörü ve Filipinler Muhabiri yer aldı. Luce daha önce Clinton yönetiminde ABD Hazine Bakanı Lawrence H. Summers'ın söz yazarıydı.)


Seçkin Deniz, 12.05.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı