8 Mayıs 2022 Pazar

SA9658/SD2401: Drone-Savaş Devrimi Burada

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Hudson Enstitüsü kıdemli üyesi Arthur Herman'a aittir ve Rus işgaline karşı Ukrayna'nın neden Türk ve Çin SİHAlarına güvendiğini irdelemekte ve ABD'nin neden bu konuda yetersiz kaldığına odaklanmaktadır. Analistin, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, dünyaya insansız hava araçlarının savaşların istikametini nasıl değiştireceğini gösteriyor. Şimdi sormamız gereken soru şu: Ordumuz İHA'ların geleceğin hava gücü silahı olduğunun farkına varacak mı, yoksa Ukrayna'dan çıkan alınacak dersler bir kenara itilip unutulacak mı?" şeklindeki sorusu Amerikalı politika yapıcıların ve Pentagon yetkililerinin zihinsel olarak ne kadar yetersiz olduklarını ve ABD'nin artık yeni savaş teknolojisinde geride kalmış olduğunu da da kanıtlamaktadır.
Seçkin Deniz, 08.05.2022, Sonsuz Ark 


The Drone-Warfare Revolution Is Here

"Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, dünya insansız hava araçlarının savaşların yapılma şeklini değiştirme gücünü gösterdi. Amerika bunu not almalıdır."

Ukrayna'daki savaşın en olası kahramanı bir drondu; veya Pentagon'un tercih ettiği tabiri kullanmak gerekirse, bir insansız hava aracı (İHA). 21 fit uzunluğunda ve 39 fit kanat açıklığına sahip orta irtifa, uzun ömürlü bir drone olan Türk yapımı Bayraktar TB-2, 24 saat boyunca havada kalabiliyor. Aynı zamanda ölümcül bir darbe vuracak cephane de taşıyor: Rus zırhlı ve ikmal kollarını ortadan kaldıran ve Rus kara saldırısını durdurmaya yardımcı olan “akıllı” bir mühimmat.

20 Mart 2022, Ukrayna, Kiev Bölgesi'nde ön cephede kömürleşmiş bir Rus tankı.(Ukrayna Kara Kuvvetleri Basın Servisi/Reuters aracılığıyla Bilgi Notu)

Bu arada, Ukraynalı insansız hava aracı meraklılarının oluşturduğu sivil kulüpler, çok daha küçük, ticari olarak yapılmış insansız hava araçlarını - Çin yapımı DJI makineleri dahil -, düşman birimleri üzerinde keşif yapmak ve bilgileri Ukrayna topçu birliklerine ve diğer komutanlara geri göndermek için cephe hatlarının ve binaların üzerinde uçurarak silahlandırdı. Independent'a göre, Ukraynalı subaylar aynı şeyi askeri İHA'larıyla nasıl yapacaklarını öğrenmek için Polonya'ya seyahat bile ediyorlar.

Kısacası, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, dünyaya insansız hava araçlarının savaşların istikametini nasıl değiştireceğini gösteriyor. Şimdi sormamız gereken soru şu: Ordumuz İHA'ların geleceğin hava gücü silahı olduğunun farkına varacak mı, yoksa Ukrayna'dan çıkan alınacak dersler bir kenara itilip unutulacak mı?

Bununla birlikte, önce yüzleşilmesi gereken ilgili bir sorun var. Ukraynalılar neden Amerikan İHA'ları yerine Türkiye ve Çin'de yapılan İHA'lara güveniyorlar? Ukrayna'ya sırt çantasında taşınabilecek kadar küçük olan ve hedefine ulaştığında patlayan sustalı “kamikaze” insansız hava araçları sağlamayı ve bunları kullanmak için az sayıda Ukraynalıyı eğitmeyi planladığımız doğru. Ancak ABD'nin Ukrayna'ya sunabileceği dronlarla ilgili çok daha fazlası var ve bizim buna sahip olmadığımız gerçeği, İHA'ların bir hava gücü silahı olarak potansiyelini gerçekleştirmede neden hala geride kaldığımızı açıklıyor.

Yeterli olmamamızın iki nedeni var.

Birincisi, General Atomics MQ-9 Reaper veya Northrop Grumman Global Hawk gibi en iyi ve en değerli dronlarımızı ihraç etme yeteneğimiz, insansız uçak teknolojisini sorumsuzca ele alan Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi olarak bilinen, balistik füze teknolojisi gibi, uluslararası bir anlaşma tarafından engelleniyor.  Bu anlaşmanın, sonuç olarak Çin yapımı İHA'lara güvenmek zorunda kalan BAE gibi müttefiklere bile ABD ihracatını nasıl sınırladığını daha önce yazmıştım.

İkincisi, seçmenlerin ve politika yapıcıların zihninde insansız hava araçları ile teröre karşı savaş arasında Pentagon stratejistlerinin bu devrimci ve yıkıcı silahların tüm potansiyelini benimsemek zorunda oldukları alanı sınırlayan bir ilişki var.

Örneğin, şu anda Hava Kuvvetleri, en iyi uzun menzilli istihbarat toplama araçlarımızdan biri olan ve çoğu on yaşın altında, hala çok kullanışlı durumda olan uzaktan kumandalı gözetim uçakları RQ-4 Global Hawk Block 30'dan oluşan bütün filoyu emekliye ayırmayı planlıyor. Emekliliklerinin belirtilen nedeni, son derece gelişmiş anti-balistik füze sistemleri tarafından vurulabilmeleridir. Ancak, bu sistemlere karşı daha az savunmasız oldukları irtifalarda uçarak, ABD ve müttefiklerinin Karadeniz, İran, Tayvan Boğazları ve Karadeniz'i, Güney Çin Denizi'ni ve Kuzey Kore'yi gözetlemelerine izin vererek, genişletilmiş bir istihbarat paylaşım ağının temel taşı olarak hizmet edebilirler. Hatta böyle bir ağ oluşturmak için tasarlanmış bir ödünç verme anlaşması yoluyla NATO müttefiklerimiz ve Ukrayna ile paylaşılabilirler.

Gelecekte, silahlı İHA filoları, yakın hava desteği ve düşman kara kuvvetlerine karşı Ukrayna'da olduğundan çok daha büyük ölçekte tam ölçekli hava saldırıları ve havadan balistik füze savunması için kullanılma potansiyeline sahip olacaklar. Ancak şu anda NATO, Polonya'dan Ukrayna'ya Reaper gibi ABD yapımı ve tamamen silahlandırılmış büyük İHA'ları uçurmalı ve kontrolleri Ukraynalılara devretmelidir. 2015'te Rusya'nın Kırım'ı işgalinden sonra, ABD'nin Ukrayna'ya böyle gelişmiş İHA'lar sağlaması gerektiğini yazdım:

Ukraynalı bir Reapers, Predators ve Global Hawks filosu... Sadece Ukrayna'daki Rus hamlelerini caydırmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bölgenin başka yerlerindeki Rus hamlelerinin bir miktar gözetimini de sağlayabilirdi.

Bu tavsiyeye uyulsaydı, Ukrayna'daki savaş bugün çok farklı görünebilirdi ya da hiç savaş olmayabilirdi. Amerikalı politika yapıcılar, gelecekteki çatışmalarda tekrar hazırlıksız yakalanmazlardı. Şu anda insansız bir devrimin ortasında olduğumuzu ve Amerika'nın öncülük edebileceğini ve öncülük etmesi gerektiğini anlamalılar.


Arthur Herman, 8 Nisan 2022, The National Review

(Arthur Herman, Hudson Enstitüsü kıdemli üyesidir, Pulitzer Ödülü finalisti ve son olarak THE VIKING HEART: How SCANDINAVIANS THE WORLD FETHED'in yazarıdır.)


Seçkin Deniz, 08.05.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı