6 Mayıs 2022 Cuma

SA9656/SD2400: Zelenskiy, Ukrayna'nın 'Büyük İsrail' Olmasını İstiyor: İşte Yol Haritası

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, (NATO) Atlantik Konseyi üyesi ve ABD'nin eski İsrail büyükelçisi Daniel Shapiro'ya aittir ve Yahudi Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin İsrailli gazetecilere yaptığı, "Ukrayna Büyük İsrail olmalıdır" şeklindeki açıklamalara ve bunun nasıl mümkün olacağına odaklanmaktadır. Analistin, liberal devlet umudunun yok olduğunu ve yerini sinemalarda ve süpermarketlerde devriye gezen silahlı savunma güçlerinin olası gerçekliğinin aldığını söyleyen "Zelenskiy'nin aklında gerçekten İsrail'i Ukrayna için bir model olarak görüyorsa, özümsemeyi düşünebileceği bazı temel özellikler vardır" diyerek saydığı İsrail Devleti'nin sekiz temel özelliğini de tek tek analiz etmesi dikkate değerdir ve aynı zamanda İsrail'in inşâ eden ve hayatını sürdüren aklın nasıl bir zihniyete sahip olduğunun da anlaşılmasını sağlamaktadır. Erdoğan liderliğindeki Türkiye'nin bu çerçevede demokratik olarak ne kadar güçlü bir yerde durduğunu ve nelerle mücadele etmesi gerektiğini de düşünmemizi sağlamaktadır.
Seçkin Deniz, 06.05.2022, Sonsuz Ark 


Zelenskyy wants Ukraine to be ‘a big Israel.’ Here’s a road map.

Bu hafta (4-10 Nisan) gazetecilere konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesi için öngördüğü geleceği alışılmadık terimlerle “Büyük İsrail” olarak nitelendirdi.

“Kesinlikle liberal” bir devlet umudunun yok olduğunu ve yerini sinemalarda ve süpermarketlerde devriye gezen silahlı savunma güçlerinin olası gerçekliğinin aldığını söyledi. Zelenskiy, "Güvenliğimizin önümüzdeki on yıl içinde bir numaralı sorun olacağından eminim," dedi.


Volodimir Zelenskiy, Yahudi asıllı Ukrayna Cumhurbaşkanı

Ukrayna'nın Kremlin işgalinin ilk aşamasını başarıyla püskürttüğü iddiası çerçevesinde Rus kuvvetleri Kiev çevresinden çekilirken, Zelenskiy'nin bu çatışmanın bir sonraki ve potansiyel olarak çok daha uzun olan aşamasına nasıl hazırlanacağını düşünmesinin zamanı geldi.

Fakat “büyük bir İsrail” ile ne demek istiyor? Ukrayna'nın dörtte birinden daha az bir nüfusa ve çok daha küçük coğrafyaya sahip olan Yahudi devleti, en uygun karşılaştırma gibi görünmeyebilir. Yine de Ukrayna'nın karşı karşıya olduğu bölgesel güvenlik tehditlerini ve yüksek oranda mobilize olmuş nüfusunu bir düşünün: Güç durumdaki iki ülke düşündüğünüzden daha fazlasını paylaşıyor.

Dolayısıyla, Zelenskiy'nin aklında gerçekten İsrail'i Ukrayna için bir model olarak görüyorsa, özümsemeyi düşünebileceği bazı temel özellikler vardır (bunlardan bazıları bugün zaten uygulanabilir):

Önce güvenlik: Her İsrail hükümeti, her şeyden önce güvenliği sağlayacağına söz verir ve bu taahhüt üzerinden yargılanacağını bilir. Sıradan vatandaşlar, sadece politikacılar değil, hem sınırların ötesinden hem de iç kaynaklardan gelen güvenlik tehditlerine çok dikkat ediyorlar ve halkın çoğu, kimi seçeceğini yalnızca bu ölçütle seçiyorlar.

Bütün nüfus rol oynuyor: İsrail modeli, Zelenskiy'nin sivil alanlara konuşlandırılan güvenlik hizmetleri vizyonundan daha ileri gidiyor: İsrailli genç yetişkinlerin çoğu orduda görev yapıyor ve birçoğu hizmetlerini takiben güvenlikle ilgili mesleklerde çalışıyor. Ortak bir amaç, vatandaşları birleştirir ve onları ortak fedakarlığa tahammül etmeye hazır hale getirir. Siviller, güvenlik protokollerini takip etme ve amaca katkıda bulunma sorumluluklarının farkındadır. Hatta bazıları (sıkı denetim altında olmalarına rağmen) silahlanıyorlar. Ukrayna toplumunun toplu savunmadaki yaygın seferberliği, ülkenin bu potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Zelenskiy, güvenliğin “her evin, her binanın, her insanın gücünden geleceğini” söylediğinde bu gerçeği yansıtıyordu.

Kendini savunma tek yoldur: İsrail'in güvenlik doktrinini canlandıran tek bir ilke varsa, o da İsrail'in kendini savunması ve savaşmak için başka hiçbir ülkeye güvenmemesidir. Yahudi tarihinin trajedileri, bu dersi ulusun ruhunun derinliklerine yerleştirdi. Daha büyük bir saldırgana karşı tek başına savaşmak zorunda kalan Ukrayna'nın kendi travması da benzer bir sonucu pekiştiriyor: Başkalarının garantilerine güvenmeyin.

Ancak aktif savunma ortaklıklarını sürdürmek: Kendini savunma, tamamen tecrit anlamına gelmez. İsrail, başta cömert askeri yardım sağlayan ABD olmak üzere, aynı zamanda istihbarat, teknoloji ve eğitim paylaştığı diğer ülkelerle aktif savunma ortaklıkları sürdürüyor. Ukrayna muhtemelen yakın zamanda NATO'ya katılmayacak olsa da, İttifak üyeleriyle güvenlik ortaklıklarını derinleştirebilir ve öz savunmasını güçlendirmek için yardım, silah, istihbarat ve eğitim alabilir.

İstihbarat hakimiyeti: İsrail, ilk günlerinden itibaren düşmanlarını tespit edip caydırmak için gerekli olan araçlara sahip olduğundan ve gerektiğinde düşmanlarına saldırmak için proaktif davrandığından emin olmak için istihbarat yeteneklerine derin yatırımlar yaptı. Ukrayna, Rus yeteneklerine karşı rekabet edebilmek için istihbarat servislerini yükseltmeli ve onların Rus saldırılarını önlemeye ve geri püskürtmeye hazır olmasını sağlamalıdır.

Teknoloji anahtardır: ABD'nin yardımına dayanmasına rağmen, İsrail en büyük zorluklarının çoğu için yerel teknoloji çözümlerini de seçiyor. Çok katmanlı roket ve füze savunma sistemleri, karşı insansız hava araçları sistemleri ve tünel tespit teknolojisi yeni örneklerdir. Zaten parlak teknolojik beyinlere ev sahipliği yapan Ukrayna, hangi tehditlerle karşı karşıya olduğunu herhangi bir ortaktan daha iyi bilecektir; kendi çözümlerine yatırım yapmak, en hızlı yanıt vermesini ve yeni tehditlere uyum sağlamasını sağlayacaktır.

Bir inovasyon ekosistemi oluşturmak: Birçok İsraillinin orduda yüksek teknoloji inovasyonu konusunda aldığı eğitim, sivil inovasyon ekosistemine katkıda bulunuyor ve bu da yeni güvenlik teknolojilerinin gelişimini teşvik ediyor. Ukrayna'da yetenekli kodlayıcılar ve mühendisler yok (çoğu İsrailli startuplar tarafından istihdam ediliyor). Sivil ve güvenlik inovasyon alanları arasında serbest yetenek ve fikir akışının teşvik edilmesi, uzun vadeli güvenlik ve ekonomik temettüler ödeyecektir.

Demokratik kurumları sürdürmek: İsrail, hem güvenliğini hem de Filistinlilerin kendi kaderini tayin hakkını güvence altına alacak şekilde Filistinlilerle olan çatışmasını sona erdirme zorluğuyla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Ancak İsrail'in kendi içinde sürekli olarak güvenliğe odaklanmak, temel demokratik kurumların ve uygulamaların desteklenmesini engellemedi. Zelenskiy, sürekli bakım gerektirecek bu gerilimin ama aynı zamanda demokrasinin de bir ön koşul olduğunun farkında görünüyor: “Ukrayna'da otoriter bir devlet mümkün değil” dedi.

İsrail'in ilk savaşlarında olduğu gibi, Ukrayna da akut bir varoluşsal tehdidi savuşturmuş gibi görünüyor. Ama savaş bitmekten çok uzak. Ukraynalı yetkililer, ülkelerinin zihniyetini İsrail'in kronik güvenlik sorunlarına yaklaşımını yansıtacak şekilde uyarlayarak, kritik ulusal güvenlik sorunlarının üstesinden güvenle gelebilir ve benzer şekilde dirençli bir devlet inşa edebilir.

Daniel B. Shapiro, 6 Nisan 2022, Atlantic Council

(Daniel Shapiro, Atlantik Konseyi'nin seçkin bir üyesi ve ABD'nin eski İsrail büyükelçisidir.)


Seçkin Deniz, 06.05.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı