5 Mayıs 2022 Perşembe

SA9655/SD2399: Rusya'nın Hipersonik Füzeler Fırlatması, Yüksek Hızlı, Daha Öldürücü Yeni Bir Savaş Çağının Habercisi

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Yeni Delhi Hava Gücü Araştırmaları Merkezi'nde araştırma görevlisi olan Abhishek Saxena'ya aittir ve Rusya, Çin ve ABD'nin geliştirdiği Hipersonik füzelere (Hipersonik füzeler, Mach 5 ve daha yüksek hızlarda uçuş hızı bulunan füzelerdir. Nükleer ve konvansiyonel harp başlığı taşıyabilen hipersonik füzeler, yüksek hızları sebebi ile günümüzde hiçbir hava/füze savunma sistemi tarafından önlenememektedirler) odaklanmaktadır. Analistin, detaylarını verdiği üç BMGK üyesi ülkelere ek olarak "Avustralya, Fransa, Almanya, Birleşik Krallık ve Japonya gibi diğer bazı ülkeler de hipersonik silah teknolojisi geliştirmektedir." şeklinde düştüğü not dünyanın giderek daha tehlikeli bir sürece doğru sürüklendiğini göstermektedir. Türkiye de bu yöndeki adımlarını hızlandırmaktadır. Türkiye tarafından geliştirilen SOM ve ATMACA gibi füzeler, yüksek ses altı hızda (High-Subsonic) seyir ediyor. Türkiye’nin Süpersonik (Mach > 1) ve Hipersonik (Mach > 5) hızlara sahip bir havadan/satıhtan-satha füzesi ise bulunmuyor. MİT’in 2021 yılı faaliyet raporundaki, “Klasik tehditlerin yanı sıra bu tehditlerin evrilmesi ve değişmesiyle yeni tehdit alanları da ortaya çıkmaktadır. Örneğin hızlanan hipersonik füze denemeleri, gelişen siber teknoloji, uzayda yaşanan rekabet, siber saldırılar, sanal gerçekliğin beraberinde getirdiği yeni risk alanları ve aşırı sağ hareketler 2021‘de öne çıkmıştır.” uyarısı doğrultusunda TÜBİTAK-SAGE Müdürü Gürcan Okumuş, Mart 2021'de bundaki sonraki adımlarının süpersonik ve hipersonik füze sistemleri olacağını açıkladı: “RAMJET projesinde bu sene ilk çalışır motoru ortaya çıkaracağız ve THS’yi (teknolojk hazırlık seviyesi) yukarı taşınmış olacak. ScramJet’te daha erken safhadayız ve kavramsal seviyede yürüyen bir projemiz var. Doktora çalışmaları ile bu süreç destekleniyor. Yüksek Hızlı Rüzgar Tüneli yatırımımız devam ediyor. Bizim rüzgar tünelimiz, ‘Trisonic’ olacak. Sesaltı, sesüstü ve transonic hızlardaki testleri gerçekleştirebileceğiz. Şu anda biz kendi içimizde, “TÜBİTAK-SAGE Trisonic Tüneli (TSTT)” olarak adlandırıyoruz. Hedefimiz, 2023 yılında ilk üflemelerin yapılmaya başlanıp 2024 yılında da resmi ve ticari test olarak faaliyetine geçmesi yönünde. Tüm bu çalışmalarımızın meyvesi olarak bundan sonraki adımımız yüksek süpersonik ve Hipersonik sistemlerde olacak. Alt yapılar istediğimiz seviyeye geliyor ve hipersonik füzeler bundan sonraki ana odağımızı oluşturacak.”
Seçkin Deniz, 05.05.2022, Sonsuz Ark 


Russia launching hypersonic missiles heralds a new era of warfare—high speed, more lethal

Küresel silah yarışı kızıştıkça, hipersonik teknoloji er ya da geç Hindistan'da da gerçeğe dönüşecek.

Geçen hafta (19 Mart), Rusya savunma bakanlığı, ordusunun batı Ukrayna'daki bir mühimmat deposunu yok etmek için Kh-47M2 Kinzhal "hipsonik füzeler" fırlattığını iddia etti. 21 Mart'ta ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın iddiasını doğruladı. Bu, savaşta kullanılan ilk hipersonik silah örneğidir ve yeni bir savaş çağının başlangıcını işaret ediyor.


Rusya, Ukrayna'ya hipersonik füzeler yerleştirdiğini iddia ediyor | Bir füzenin temsili görüntüsü | ANI

Hipersonik silahlar nelerdir?

Hipersonik silahlar terimi genellikle ses hızının beş Mach veya beş katını aşan hızlarda uçan nesneleri ifade etmek için kullanılır. Çoğu balistik füze hipersonik hızlarda hareket eder ve yeniden giriş aşamasında atmosferik terminal manevraları gerçekleştirir. Hız standardını kullanırsak, balistik füzelerin çoğu hipersonik silahların sınıflandırmasına uyacaktır.

Hipersonik silahlar sadece hız ile ilgili değil, aynı zamanda manevra kabiliyeti ve alçak irtifa uçuşu ile de ilgilidir. Hipersonik uçuş, tanımı gereği, atmosferik bir uçuştur. Aerodinamik bir aracın dünya atmosferi içinde yaklaşık 20 km ila 60 km yükseklikte sürekli uçuşu ile tanımlanır. Atmosferik koşullarda, hipersonik hızda uçan bir nesne, daha düşük hızlarda karşılaşılmayan aerodinamik ve termal kuvvetlere maruz kalır. Örneğin, seyir füzeleri, çoğu hipersonik silahtan çok daha düşük bir irtifada atmosferik koşullarda uçarlar. Yine de aşırı ısınma, laminer akış bozulması, çevreleyen gazların iyonlaşması ve plazma oluşumu gibi hipersonik uçuş koşullarına maruz kalmazlar. Ayrıca, sesin hızı çevredeki gazların yoğunluğuna ve sıcaklığına bağlı olduğundan, minimum parçacık yoğunluğuyla uzayda uçan nesneler için hipersonik uçuş bir anlam ifade etmez.

Neden tüm balistik füzeler hipersonik silahlar olamazlar?

Seyir ortasında ve son aşamada hipersonik hızlara ulaşan balistik füzeler, iki nedenden dolayı hipersonik silah olarak nitelendirilemez: Birincisi, balistik füzeler orta seyir yörüngelerinde uzayda seyahat ederler ve bu nedenle hipersonik uçuşla ilişkili aero-termal komplikasyonlarla karşılaşmazlar. . İkincisi, balistik füzeler son safhalarında anlık (sadece on saniye süren) hipersonik uçuşa girebilirken, hipersonik araçlar bu ortamda dakikalarca hayatta kalmalıdır. Bu nedenle, hipersonik uçuş sadece aero-termal güçlerle karşılaşmakla ilgili değil, aynı zamanda dakikalar içinde süren bir süre boyunca onların uçuşunu sürdürmekle ilgilidir.

Sürekli alçak irtifa uçuşuna ek olarak, manevra kabiliyeti hipersonik silahları tanımlar. Balistik füzelerin aksine, hipersonik silahların tahmin edilemez bir orta yol/kayma aşaması uçuşu vardır ve terminal aşamasında manevralar gerçekleştirir. Manevra savaş başlıklarına sahip balistik füzeler, terminal manevraları gerçekleştirebilse de, makul bir şekilde tahmin edilebilir (parabolik) bir orta yol yörüngesine sahiptirler ve bu nedenle hipersonik silahlar olarak nitelendirilmezler.

Bu nedenle, hipersonik silahlar, hipersonik hızda sürekli alçak irtifa uçuşu yapabilen ve yörüngeleri boyunca manevralar gerçekleştirebilen aerodinamik araçlar olarak tanımlanabilir.

Hipersonik silah türleri nelerdir?

Hipersonik füzeler tipik olarak roketle güçlendirilmiş hipersonik süzülme araçları (HGV) ve hipersonik seyir füzeleri (HCM) olarak karakterize edilir. HGV'ler, roketler tarafından uzaya itilen aerodinamik araçlardır. Fırlatmadan kısa bir süre sonra, denge kaymasını sağlamak için bir yukarı çekme işlemi gerçekleştirirler ve atmosferde uzun mesafeler boyunca güçsüz seyahat etmek için aerodinamik kaldırmaya güvenirler ve yüzey radar algılama aralığını azaltırlar. Hedefine yakın olan silah, süzülerek yörüngeden çıkar, dahili güçlendiriciler kullanarak son manevralar yapar ve hedefi etkiler. HGV'ler, tahmin edilebilir bir parabolik yörüngeyi takip eden balistik füzelerden daha tahmin edilemez bir süzülme yörüngesine sahiptir. Bir bakıma HGV'ler, balistik füzelerin hızı ile seyir füzelerinin manevra kabiliyetini ve alçak irtifa uçuşunu birleştirirler.

HCM'ler, geleneksel seyir füzelerinin hipersonik versiyonlarından başka bir şey değildir. Her ikisine de yörüngeleri boyunca güç verilir ve bu nedenle uçuş sırasında manevralar yapabilirler. Seyir füzeleri turbofan veya ramjet motorla itilirken, hipersonik seyir füzeleri süpersonik yanmalı ramjet veya scramjet motorla çalıştırılır. Scramjet'ler üstün ramjet motorlarıdır. Bir ramjet motorundaki hava akışı ses altı olarak kalırken, bir scramjet motorundaki hava akışı ses üstüdür. Bu nedenle, scramjet ile çalışan seyir füzeleri (hipersonik), ramjet ile çalışan füzelerden (süpersonik) daha hızlıdır.

HGV ve HCM arasındaki çatallanma yardımcı olabilirken, hipersonik füze tasarımı olanaklarını aşırı basitleştirir. Geleceğin hipersonik silahları, kayan araçların ve seyir füzelerinin özelliklerini birleştirebilirler. Örneğin, scramjet motorları süzülen araçlarla entegre edilerek menzillerini, manevra kabiliyetlerini ve hızlarını geliştirebilirler. Bu tür birçok olasılık HGV/HCM dikotomisi tarafından yakalanamaz.

Hipersonik silahların stratejik etkileri nelerdir?

Hipersonik füzelerin stratejik yetenek üzerindeki etkileri hakkında devam eden bir tartışma var. Bir grup gözlemci, hız, alçak irtifa uçuşu ve hipersonik silahların füze savunma sistemlerinden kaçma yeteneğinin, karşılıklı güvence altına alınmış kırılganlık şeklindeki kilit nükleer caydırıcılık ilkesini ihlal ederek büyük güçlerin stratejik istikrarını bozduğunu iddia ediyor. Onların argümanı dört bölümde özetlenebilir.

Birincisi, hipersonik silahların füze savunma sistemlerinden kaçma yeteneği, saldırganı önleyici bir saldırı başlatmaya teşvik edebilir, defans oyuncusunu uyarı (DÜŞÜK) duruşunda yüksek alarmlı bir kalkışa geçmeye zorlayarak yanlış hesaplama ve nükleer tırmanma riskini arttırır.

İkincisi, hipersonik silahların aşırı hızları, ulusal liderlere verilen yanıtın zaman çizelgesini hızlandırarak, krizin tırmanma riskini arttırır ve stratejik istikrarı kötüleştirir.

Üçüncüsü, hipersonik silahlar savaş başlığı ve hedef belirsizliği getirir. Hipersonik füzeler, hem konvansiyonel hem de nükleer savaş başlıklarıyla donanabilir. Anın sıcaklığında, konvansiyonel (geleneksel) başlıklı bir füze, nükleer başlıklı olarak yanlış algılanabilir ve aynı şekilde yanıt verilmesine neden olarak istenmeden nükleer savaşa yol açabilir. Ayrıca, hipersonik silahların öngörülemeyen yörüngesi göz önüne alındığında, savunucu, saldırı altındaki hedeften asla emin olamaz. En kötüsünü bekleyen savunucu, stratejik varlıklarının ve komuta ve kontrolünün saldırı altında olduğunu ve düşman onları sabote etmeden önce fırlatıldığını varsayabilir.

Dördüncüsü, hipersonik silahlar, silahlanma yarışını ve stratejik istikrarsızlığı riske atan bir hücum-savunma sarmalının kilidini açmıştır. Hipersonik yarışın üç büyük oyuncusu, ABD, Çin ve Rusya, hipersonik yetenekler geliştirdiler veya bu yetenekleri elde etmenin eşiğindeler. Aynı zamanda, ortaya çıkan hipersonik tehditleri ele almak için karşı önlemler arayışındalar.

İkinci düşünce okulu, hipersonik silahların tek başına değil, Balistik Füze Savunmalarına (BMD) karşı evrimsel bir gelişme olduğunu savunuyor. ABD'nin BMD'leri geliştirmesi, hasımlarının misilleme kabiliyetini tehdit ederek kritik nükleer caydırıcılık ilkesini güvence altına aldı. Hipersonik füzelerin mevcut ve muhtemel füze savunma sistemlerinin üstesinden gelme yeteneği, karşılıklı olarak güvence altına alınan güvenlik açığını yeniden kurarak stratejik istikrarı güçlendirir.

Rusya, Çin, ABD ve Hindistan'daki hipersonik programlar

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mart 2018'de Federal Meclis'e yaptığı başkanlık konuşmasında, hipersonik kayma aracı "Avangard" ve hipersonik uçak füze sistemi "Kinzhal" dahil olmak üzere yeni nesil "yenilmez" nükleer silahları serbest bıraktı. Şubat 2019'da Putin, diğer silahların yanı sıra, hem su altı hem de yüzey platformlarından fırlatılabilen hipersonik bir seyir füzesi olan 'Tsirkon'u ortaya çıkardı. Rusya, SS-19 Mod 4 güçlendiricilere takılan Avangard süzülme aracını yılda iki oranında konuşlandırıyor. İlk iki füze Aralık 2019'da ve diğer ikisi Aralık 2020'de savaş görevine başladı. Avangard Alayı, son iki füzeyi Aralık 2021'de aldı ve altı füzenin oluşturduğu tam güce ulaştı. 

2027'nin sonuna kadar Rusya'nın başka bir Avangard alayı konuşlandırması bekleniyor. Kinzhal hipersonik füzeleri ile donanmış MiG-31K savaş uçakları, Aralık 2017'de deneysel savaş görevinde konuşlandırıldı. Son zamanlarda, Rusya savunma bakanı Sergei Shoigu, “ayrı bir havacılık alayı oluşturulduğunu ve Kinzhal hipersonik füzeleri ile donanmış MIG-31K önleyicileri ile donatıldığını" duyurdu. 2021'de Rusya, Tsirkon füzesinin yüzey ve su altı konumlarından bir dizi test başlatması gerçekleştirdi. Tsirkon, muhtemelen sırasıyla 2022 ve 2025'te su üstü ve su altı rollerinde Rus donanması ile hizmete girecek.

Çin, Ekim 2019'daki 70. Ulusal Gün geçit töreninde DF-ZF HGV'leri taşıyan çift yetenekli DF-17 orta menzilli balistik füzesini sergiledi. Doğrulanmamış raporlara göre Çin, DF-17 füzelerini 2020'lerin sonlarında konuşlandırmaya başlamış olabilir. Bir Kongre Araştırma Servisi raporuna göre, DF-41 ICBM, hipersonik planörleri taşımak için de değiştirilebilir. DF-ZF HGV'ye ek olarak Çin, hipersonik seyir füzesi 'Starry Sky 2' üzerinden ilerliyor. Ekim 2021'de Financial Times, Çin'in Temmuz ve Ağustos aylarında iki hipersonik test gerçekleştirdiğini açıkladı. Temmuz ayında gerçekleştirilen füze testinin, hedefine ulaşmadan önce dünyanın çevresini dolaştığı ve Çin'in bir Fraksiyonel Yörünge Bombardıman Sistemine (FOBS) bir süzülme aracı dahil etme yeteneğini gösterdiği bildirildi.

Amerika Birleşik Devletleri, ABD Deniz Kuvvetleri, Ordu, Hava Kuvvetleri ve Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) tarafından denetlenen çok sayıda program kapsamında hipersonik silahlar geliştiriyor. DARPA, kama şeklinde, yerden fırlatılan bir taktik destek-kayma (TBG) sistemi geliştiriyor. ABD Donanması, Konvansiyonel Hızlı Saldırı (CPS) programı kapsamında, hizmetlerde kullanılmak üzere ortak bir süzülme aracının geliştirilmesine öncülük ediyor. 

Uzun Menzilli Hipersonik Silah programı kapsamında, ABD Ordusu ortak süzülme aracını Donanma güçlendirici sistemi ile eşleştirecekti. ABD Hava Kuvvetleri (USAF), havadan fırlatılan bir hipersonik kayma aracı olan AGM-183 Havadan Fırlatmalı Hızlı Müdahale Silahı (ARRW) geliştirmek için DARPA'nın TBG teknolojisini temel alıyor. Hava Kuvvetleri kısa süre önce Hipersonik Saldırı Seyir Füzesi geliştirmek için bir program başlattı. ABD hipersonik programları çeşitli araştırma, geliştirme ve uçuş testi aşamalarındadır. Geçen yıl USAF, ARRW silahının üç uçuş testini gerçekleştirdi ve üçünde de başarısızlık yaşadı. Gerilemelere rağmen, USAF, 2022'nin sonlarında ARRW'nin erken operasyonel kabiliyetine ulaşmayı umuyor.

Hipersonik silahlar er ya da geç Hindistan'da gerçeğe dönüşecek. 7 Eylül 2020'de DRDO, hipersonik hava soluma scramjet teknolojisini sergileyerek, uçuş testini başarıyla gerçekleştiren Hipersonik Teknoloji Gösteri Aracı (HSTDV)'ni sergiledi. Yerli HSTDV'ye ek olarak Hindistan, Rus Tsirkon füzesine dayalı bir Mach 7 HCM olan BrahMos-II üzerinde Rusya ile işbirliği içinde çalışıyor.

Yukarıdaki ülkelere ek olarak, Avustralya, Fransa, Almanya, Birleşik Krallık ve Japonya gibi diğer bazı ülkeler de hipersonik silah teknolojisi geliştirmektedir.

Abhishek Saxena, 3 Nisan 2022, The Print

(Abhishek Saxena, Yeni Delhi'deki Hava Gücü Araştırmaları Merkezi'nde Araştırma Görevlisidir.)


Seçkin Deniz, 05.05.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı