15 Mart 2022 Salı

SA9590/SD2352: NYT: Ukrayna'da Türk Yapımı İHA'ların Gürlemesi Rusya İçin Uğursuz Bir İşarettir

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız The New York Times'ta yayınlanan analiz, Pulitzer Ödüllü savunma muhabiri Dave Philipps ile 1983'ten beri Times ekibinin bir üyesi olarak üç Pulitzer Ödülü paylaşan, terörizm ve ulusal güvenlik konularında yazan Pentagon muhabiri Eric Schmitt'in ortak çalışmasıdır ve 24 Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı'nda da Suriye, Libya, Dağlık Karabağ'da olduğu gibi Rus ordusunu durduran Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne ait Türk yapımı silahlı insansız hava aracı TB2 Bayraktar'a ve şaşırtıcı başarılarına odaklanmaktadır. Pentagon yetkililerinin Rusya'nın Ukrayna savaş senaryolarındaki bütün varsayımlarını geri çekmesine neden olan TB2 Bayraktar'ın başarısını analizin son cümlesi ile özetlemek mümkündür: "Sosyal medyada Bayraktar insansız hava araçlarından birinin bir Rus mobil füze fırlatıcısını imha ettiğini iddia eden video görüntüleri yayınlandı; bu tam olarak Rusya'nın kendisini yok eden ucuz insansız hava araçlarını yok etmek için sahaya sürdüğü pahalı, sofistike silah sistemiydi." Ordusunu Yapay Zeka destekli Kent Savaşları için eğitmeye çalışan ABD-Pentagon'un TB-2 Bayraktarların elde ettiği sonuç karşısında yaşadığı şaşkınlık dikkat çekicidir.
Seçkin Deniz, 15.03.2022


Over Ukraine, Lumbering Turkish-Made Drones Are an Ominous Sign for Russia

Ukrayna'nın en gelişmiş saldırı uçağı, bir ekin silici kadar gizli: yavaş, alçaktan uçan ve tamamen savunmasız. Dolayısıyla Rus işgali başladığında birçok uzman, Ukrayna kuvvetlerinin yerden kaldırmayı başardığı birkaç insansız hava aracının birkaç saat içinde vurulacağını bekliyordu.

Bayraktar TB2 dronları Türkiye'de monte ediliyor, ancak büyük ölçüde Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da üretilen elektroniklere güveniyor.  Kaynak; Birol Bebek/Agence France-Presse- Getty Images

Ancak çatışma başladıktan sonra iki haftadan fazla bir süre geçtiği halde, Pentagon yetkililerine göre, sadece uçmakla kalmıyorlar, Ukrayna'nın insansız hava araçları, bir Cessna'nın yaklaşık yarısı hızında vızıldayan Türk yapımı Bayraktar TB2 modelleri Rus füze rampalarına, tanklarına ve ikmal trenlerine de güdümlü füzeler fırlatıyorlar.

İHA'lar, savaşın kömür madenine dönüştürdüğü ülkede bir tür hantal kanarya haline geldi; bu Ukrayna savunma kuvvetlerinin şaşırtıcı esnekliğinin ve Rusların karşılaştığı daha büyük sorunların bir işareti.

2001'de Afganistan'da ve 1991'de Basra Körfezi'nde ABD hava harekatlarını planlayan emekli üç yıldızlı Hava Kuvvetleri generali David A. Deptula, “Rus ordusunun performansı şok edici” dedi. “Hava üstünlüğünü sağlamadaki başarısızlıkları zemindeki yavaş ve hantal hareketlerine yansımıştır. Buna karşılık, Ukrayna hava kuvvetlerinin beklenenden daha iyi performans göstermesi, tüm ülkenin moraline büyük bir katkıda bulundu.”

Ukrayna halkı Bayraktar insansız hava aracı ile ilgili şarkılar söylüyor ve tahrip olmuş Rus zırhlılarının görüntülerini internette yayınlıyor. Başkent Kiev'deki hayvanat bahçesinde geçen hafta doğan bir lemura Bayraktar adını verdiler.

Üst düzey bir Pentagon yetkilisi, Ukrayna kuvvetlerinin Kiev'e doğru ilerleyen devasa Rus askeri konvoyuna birkaç saldırı gerçekleştirmek için silahlı Bayraktarları başarıyla kullandığını doğruladı. İHA'lar ayrıca keşif amaçlı, Ukrayna kara birliklerinin hedef belirlemeleri için kullanıldı. Pentagon yetkilisi, Bayraktar'ın hava saldırılarını gösterdiği iddiasıyla internette yayınlanan videoların gerçekliğini teyit edemediğini söyledi.

Rusya Ukrayna'yı işgal etmeden önce zaten Bayraktar TB2'ler sikletlerinin üzerinde yumruk atıyorlardı. 39 fit kanat açıklığına sahip dronlar, Türkiye'de monte ediliyor, ancak büyük ölçüde Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da tedarik edilen elektronik bileşenlere güveniyor. Afrika, Orta Doğu ve Avrupa'da giderek artan sayıda ülke onları satın aldı çünkü her biri yaklaşık 2 milyon dolar, insanlı savaş uçaklarından çok daha ucuzlar.

Son yıllarda TB2'ler Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ'daki hedeflere saldırmak amacıyla kullanıldı; her seferinde Rus yapımı tanklar ve uçaksavar sistemleriyle donanmış rakiplere karşı ve düşman kara kuvvetlerine yıkıcı darbeler indirdiler..

Ancak askeri planlamacılar ve sivil uzmanlar, kendini savunma sistemleri olmayan, radar tarafından kolayca tespit edilebilen ve saatte sadece 80 mil hızla seyredebilen insansız hava araçlarının, Rusya'nın çok katmanlı hava savunma sistemi için kolay av olacağı konusunda uyarılarda bulunmuşlardı

Rus kuvvetlerinin insansız hava araçlarını imha edebilen karadaki uzun menzilli seyir füzeleri, onları havadan kolayca yere indirebilen kısa menzilli füze sistemleri ve dronların iletişimini bloke ederek onları gökyüzünden cansız bırakabilen elektronik bozucuları var.

New York merkezli Dış İlişkiler Konseyi'nde insansız hava araçları ile savaşı üzerine çalışan Lauren Kahn, “İHA'ların başarı siciline rağmen, herkes Rus savunmasının bütün bileşenleriyle karşılaştıklarında hiç şanslarının olmayacağını düşünüyordu” dedi. "Hayatta kalmaları ve sürekli kullanımda olmaları Rusların yetenekleri hakkında gerçekten soru işaretleri üretiyor.” 

Pentagon yetkilileri, Rusların en azından şu ana kadar Ukrayna'da gökyüzüne hakim olamamasından kaynaklanan şaşkınlığını koruyor. ABD'li yetkililer ve analistler, Moskova'nın Ukrayna sınırlarında gelişmiş füze savunma sistemleri ve hava gücü oluşturduğunu, ancak bunları kara kuvvetlerini tamamlamak için etkin bir şekilde kullanmadığını ve Ukrayna hava savunmasının, Rus uçaklarını düşürmede şaşırtıcı derecede etkili olduğunu söylediler.

Pentagon baş sözcüsü John F. Kirby Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Hava ve kara operasyonları arasında görmeyi beklediğiniz düzeyde entegrasyon görmüyoruz" dedi. "Yerde yaptıkları her şey havada yaptıklarıyla tam olarak desteklenmiyor. Orada bir kopukluk var gibi görünüyor.”

Ukrayna, Mykolaiv sakinleri Pazar günü ele geçirilen bir Rus tankını onarmak için çalıştılar. 
Tyler Hicks/The New York Times

Ukrayna'nın Rusya'yı hava sahasına hakim olmaktan alıkoymadaki başarısı, ülkenin sadece insansız hava araçlarını uçurmasına izin vermekle kalmıyor, aynı zamanda, yüzlerce Rus aracını imha etmek için omuzdan ateşlemeli füzeler ve diğer silahlar kullanan Ukraynalı kara birliklerinden oluşan küçük ekipleri avlamak için Rusya'nın insansız hava araçları gönderme yeteneğini de kısıtlıyor.

Washington merkezli bir araştırma grubu olan Center for a New American Security'de (CNAS) Rus ordusu uzmanı olan Samuel Bendett, "Bu çok şaşırtıcı ve kimse neyin yanlış gittiğinden tam olarak emin değil" dedi. “Rusya'nın çok sayıda insansız hava aracı ve onları saldırı için kullanacakları varsayımı vardı” dedi. "Bu varsayım tamamen geri alındı."

Bendett, Rus kuvvetlerinin şu ana kadar insansız hava araçlarını çok az kullanıyor gibi göründüğünü, belki de bu insansız hava araçlarının Ukrayna'nın hava sahasında hâlâ ihtilaflıyken vurulacağından korktuklarını söyledi.

Hava üstünlüğünü elde edememek, Rus saldırısını çıkmaza soktu ve son günlerde Rusya'nın kayıpları artarken çok az yeni bölge ele geçirildi. Pentagon Çarşamba günü 5.000 ila 6.000 Rus askerinin öldürüldüğünü tahmin edildiğini açıkladı ve gözlemciler Rusya'nın kaybettiği tank, füze rampaları ve kamyonların sayısının yüzlerce olduğunu söylediler.

Savaşın başlangıcında, Ukrayna'nın hizmette 5 ila 20 Bayraktar TB2'si vardı. Rusya bunlardan birkaçını vurduğunu iddia ediyor ve geriye kalanların sayısı belli değil. Yine de Ukrayna, Rus araçlarını yok eden insansız hava araçlarını gösteren video görüntüleri yayınlamaya devam ediyor.

Hava üstünlüğü, modern savaşta kritik bir ilk adım olarak görülüyor ve silahlı kuvvetler, savaş başladığında gökyüzüne hızla hakim olabilmelerini sağlamak için çok fazla zaman ve para harcıyorlar. Rusya'yı inceleyen stratejistler, füze saldırılarını, kullanılmadan önce Ukrayna'nın hava kuvvetlerini ve karadan havaya füze bataryalarını hemen yok etmek için kullanacağını ve daha sonra Ukrayna'nın havasını kontrol altına almak için çok sayıda savaş uçağı, radar bozucu ve füze rampası taşıyan kamyonu devreye sokacağını varsaydılar. Hava üstünlüğü tesis edildiğinde Rusya, Ukrayna ordusunu imha etmek için savaşçılarını, bombardıman uçaklarını ve insansız hava araçlarını özgürce kullanabilecekti.

Bu varsayım gerçekleşmedi.

İstilanın ilk günlerinde, Rus ordusu, belki de Ukrayna ordusunun fazla savaşmayacağını varsayarak, hava gücünün çoğunu geride tutuyor gibi görünüyordu. Buna karşılık, Rus kuvvetleri sert bir direnişle karşılaştı; hava sahasını kontrol etmek için mobil füze rampaları ve elektronik harp araçlarıyla hareket etmeye çalıştıklarında, konvoylar daha muharebeye ulaşamadan Ukraynalılar tarafından pusuya düşürüldüler.

Virginia, Arlington'da bulunan savunma araştırma enstitüsü C.N.A.'nın Rusya çalışmaları direktörü Michael Kofman, “Kesinlikle bu böyle bir hava harekatını kovuşturma şeklimiz değil. Bununla birlikte, bu savaş, Rus ordusunun savaşmak için örgütlenme ve eğitim verme şeklini de yansıtmıyor. Gerçekten planlamadıkları bir savaş haline gelen beceriksiz bir rejim değişikliği operasyonuydu."

Kofman,  "ancak Rusya için hızlı bir zafer elde edilmemesinin Ukrayna için zafer anlamına gelmediğini" de sözlerine ekledi. Ukrayna'nın Rus füzeleriyle uçak kaybetmeye devam ettiğini belirtti ve hava savaşının gerçek durumunu sadece resmi açıklamalardan ve haberlerden görmenin mümkün olmadığını söyledi.

Uzmanlar, paradoksal olarak Ukrayna'nın gökyüzündeki erken başarısının yalnızca savaşı uzatabileceğini ve yıkımı artırabileceğini, çünkü çok daha büyük olan Rus ordusunun hassas saldırılardan sivil mahallelerin yaygın ateş altına alınmasına ve bombalanmasına geçiş yaptığını söylüyorlar.

Rusya'nın, başlangıçta beceremediği hava üstünlüğünü kurmaya çalışmak için kullanabileceği yedek güçlere sahip olduğuna inanılıyor. Savunma yetkilileri, şu anda çok az Ukrayna uçağının uçtuğunu ve güçlü Rus savunmalarının onları vurabileceği alanlardan kaçınmak için hedeflerini dikkatli bir şekilde seçmeleri gerektiğini söylüyorlar.

ABD savunma yetkilileri, şu an için Ukrayna'nın insansız hava araçlarının hala uçtuğunu belirtiyorlar. Ve Perşembe günü, sosyal medyada Bayraktar insansız hava araçlarından birinin bir Rus mobil füze fırlatıcısını imha ettiğini iddia eden video görüntüleri yayınlandı; bu tam olarak Rusya'nın kendisini yok eden ucuz insansız hava araçlarını yok etmek için sahaya sürdüğü pahalı, sofistike silah sistemiydi.

Dave Philipps ve Eric Schmitt, 11 Mart 2022, The New York Times

(Dave Philipps, orduyu kapsayan bir ulusal muhabir ve Pulitzer Ödülü sahibi. En son kitabı “Alpha, Eddie Gallagher ve Donanma SEAL'lerinin Ruhu için Savaş”. Eric Schmitt, terörizm ve ulusal güvenlik konularında dünyayı dolaşan kıdemli bir yazardır. Aynı zamanda Pentagon muhabiriydi. 1983'ten beri Times ekibinin bir üyesi olarak, üç Pulitzer Ödülü paylaştı.)


Seçkin Deniz, 15.03.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı