8 Kasım 2019 Cuma

SA8115/SD1532: Yapay Zeka ile Daha Hızlı, Ama Daha Uzun Savaşlar Göreceğiz

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz/makale, ABD Ulusal Güvenlik İstihbarat Komisyonu Eş Başkanları Eric Schmidt ve Robert Work'ın çağrısıyla, yapay zekanın savaşın niteliğini ve/veya doğasını nasıl etkileyeceğini yorumlamak üzere Georgetown Üniversitesi Güvenlik ve Gelişen Teknoloji Merkezi araştırma görevlisi, Orta Doğu, Rusya ve Avrasya'daki yapay zeka, Rus askeri yenilik ve kentsel savaş uygulamaları uzmanı Margarita Konaev tarafından hazırlanmıştır. Analizin görüş isteyen yetkililerin 'Kentsel Savaşlar'da Yapay Zeka'nın kullanımını arttıran ve asker ölümlerini azaltan görüş beklentisini' karşıladığını söylemek mümkün ancak, Yapay Zeka uygulamalarından elde edilecek başarılı sonuçların hiç de askerî olarak kalmayabileceğine ve Yapay Zeka destekli savaşın politikacıların etkisiyle çok daha fazla uzayacağına dair uyarılar da var: "AI çağında savaş, diğer yollarla siyasetin devamı olarak kalacaktır. Fakat teknoloji, liderlerin savaş ve barış konusundaki kararlarının politik bedelini düşürürken ve savaş ucuza mal olur; o zaman liderler neden savaşmayı kessinler?" Türkiye, Sur, Cizre gibi ülke içi hendeklerde PKK terörüne karşı operasyonlarda ve Suriye'nin kuzeyinde konumlanan PKK-DAEŞ terör örgütlerine karşı operasyonlarında ABD tarafından 'Kentsel Savaş' konseptine göre yetiştirilen teröristlere karşı İHA-SİHA ve diğer yapay zeka temelli son teknoloji yerli ürünleri kullanarak başarılı oldu ve şu anda TSK ve diğer güvenlik birimlerimiz 9 Ekim 2019'da başlayan Barış Pınarı Harekâtı kapsamında yaptığımız operasyonlarda ABD'nin yetiştirdiği, geleneksel silah teknolojileri ve yapay zeka (drone, füzeler, bombalar, patlayıcılar) ile desteklediği teröristlerle mücadele etmektedir. Analizin, Türkiye tarafından, ABD'nin ürettiği terör tehditleriyle eş zamanlı olarak değerlendirilmesi ve alınan tedbirlerin geliştirilmesi ve atılmış ilgili adımların hızlandırılması şarttır.
Seçkin Deniz, 8.11.2019

WİTH AI, WE’LL SEE FASTER FİGHTS, BUT LONGER WARS

"Bu makale, Ulusal Güvenlik İstihbarat Komisyonu Eş Başkanları Eric Schmidt ve Robert Work tarafından yapılan fikir üretme çağrısına cevap olarak sunulmuştur; yapay zekanın savaşın niteliğini ve / veya doğasını nasıl etkileyeceğini soran birinci soruyu (bölüm a) ele almaktadır."

Üst seviyelerde olan bazı kişiler Yapay Zeka'yı önemsiyorlar. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yapay Zeka(AI)'nın dünya hakimiyetinin anahtarı olduğuna inanıyor. SpaceX ve Tesla CEO'su Elon Musk Yapay Zeka'nın nükleer silahlardan daha tehlikeli olacağını düşünüyor. Diğerleri, distopyacı bir katil robot senaryosunun düşündüğümüzden daha yakın olduğu konusunda uyarılarda bulunuyorlar .


Ölçülen ve benimde 
paylaştığım bir  başka görüş, AI'nın bir silahtan ziyade bir “etkinleştirici” olduğu yönünde. Ulusal güvenlik ve savunma söz konusu olduğunda, AI en iyi şekilde, militanların çok çeşitli görevler arasında somut zorlukları çözmelerine yardımcı olabilecek bir teknoloji ve uygulama paketi olarak düşünülmektedir.




ABD ordusunun karşılaştığı en önemli zorluklardan biri kentsel savaş. Amerikan kuvvetleri kentsel mücadeleleri, Manila, Hue, Mogadişu, Felluce, Ramadi, Bağdat'ta ve en son olarak Musul ve Rakka'da DAEŞ-IŞİD karşıtı koalisyonun operasyonlarının bir parçası olarak görüyorlar. Ancak kentsel savaş uzmanlarının da belirttiği gibi, ABD ordusunun yoğun kentsel alanlarda operasyonlar için eğitim, donatım ve örgütlenmesini iyileştirmesi gerekiyor. Dahası, şehirler daha da büyüdükçe ve daha karmaşık hale geldikçe, bu tartışmalı ve sıkışık ortamlar ABD ordusunun teknolojik ve operasyonel avantajını sürdürme yeteneğini zorlayacaktır. Bu nedenle kentsel ortamlar, AI'nın savaş alanındaki yararlarını, risklerini ve etkilerini değerlendirmek için iyi bir test imkanı sunmaktadırlar.

AI, şehir savaşının mevcut özelliklerini değiştirmek yerine güçlendirecektir. Kentsel savaş alanında istihbarat, gözetim ve keşif (ISR), komuta ve kontrol, kuvvet koruma, lojistik ve sürdürülebilirlik için AI uygulamalarının bunu nasıl taşıdığını daha yakından inceliyoruz. Kentsel savaş için karakteristik olan yüksek tempolu çatışma çatışmalarının hızı, AI'nın etkin olduğu ISR ve hızlı komuta ve kontrol nedeniyle artacaktır. Aynı zamanda, kuvvet korumasını ve sürdürülebilirliği artıran robotik ve yapay zeka alanındaki gelişmelerin şehir içi operasyonlar hazırlaması muhtemeldir. Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler AI'nın askeri uygulamalarına giderek artan yatırımlar yapıyorlar ve şehirlerde yaşanan çatışmaların artmasıyla daha hızlı ve daha uzun savaşlara girme ihtimalimiz var.


ABD Savunma Bakanlığı, kentsel çevrenin AI-etkin sistemlerin ve yeteneklerin kullanımını ve elde edilen faydayı nasıl etkilediğine dair araştırmalar yapmalıdır. Pentagon ayrıca, AI ve makine öğrenmesi projelerinin komuta ve kontrol, istihbarat, koruma ve sürdürülebilirlik uygulamalarının kümülatif etkisini de değerlendirmelidir, çünkü bu yatırımlar, askeri operasyonlara kalıcı siyasi sonuçlar elde etme yeteneğini beklenmedik şekillerde istemeden zedeleyen etkileşimlere girebilir.


AI, Daha Hızlı Savaşlara Yol Açacak


AI destekli ISR, kentsel savaş alanındaki karar verme hızını ve doğruluğunu artıracak. ISR, şehir savaşlarında AI uygulamaları için umut vaat eden alanlardan biri çünkü şehirler çok fazla miktarda veri üretiyor. Yüksek doğrulukta algılama, görüntü tanıma ve doğal dil işleme alanındaki gelişmeler sayesinde, askeri ve istihbarat analistleri, şehirlerin ve nüfuslarının demografik, sosyal, ekonomik ve lojistik özelliklerine ilişkin içgörü için halka açık binlerce veri setinden yararlanabilir.


Otomatik istihbarat işleme oyun değiştiren bir yetenek olabilir. Şu anda, analistler insansız hava araçları tarafından yakalanan görüntü ve videoları tarayarak çok vakit geçiriyorlar. Şehrin arazisinin, altyapısının ve nüfusunun yanı sıra rakiplerin yetenekleri, yerleri ve faaliyetleri hakkında doğru ve zamanında istihbarat, şehir savaşında başarı için çok önemlidir. Ancak çok miktarda bilgi ezici var. Otomasyon, Maven Projesinin ilk aşamasında, örneğin ekibin DAEŞ-IŞİD karşıtı kampanyayı desteklemek için bilgisayar vizyonu ve makine öğrenmesi algoritmalarını istihbarat analizine ve işlemesine dahil ettiği yerlerde yararlı olduğunu kanıtladı.


AI'nın savaş kararını gerçek zamanlı eyleme geçirilebilir istihbarat yoluyla iyileştirme potansiyeli, şehir savaşında zayiat, fratrisit (dost zayiatı) ve tâli hasar riskini azaltmaya da yardımcı olabilir. Askeri harekâtlar geliştikçe araziyi kökten değiştiriyorlar. Duvarlar, çatılar ve tüm binalar yıkılarak bazı sokaklar geçilmez hale geliyor. Sadakatler ve iktidar dinamikleri, düşman aktörler yer kazandıkça ve kaybettikçe değişir. Saatler, hatta dakikalar önce doğru olan bilgiler, bir saniye içinde önemsiz hale gelebilir. O zaman bilgiyi makine hızında işleme yeteneği kritik bir avantajdır.


Kentsel savaşın zorlukları, ABD Ordusunu insansız hava taşıtlarında daha fazla özerklik ve kaynaşma kabiliyetlerini sürdürmeye itmiştir. Bu gelişmeler, askerlerin durumsal farkındalığını artıracak ve komutanlara yüksek riskli durumlarda ilave tepki süresi sağlayacak olan ISR görevlerinin kapsamını, ısrarını ve süresini artıracak. Savunma Gelişmiş Araştırma Projeleri Ajansının Saldırgan Sürü Etkin Taktikleri (OFFSET) programı, örneğin, yüksek binaların, dar alanların ve sınırlı hatların bulunduğu kentsel alanlarda küçük kara askeri birimlerine görüş engelleme iletişim, algılama, manevra ve hareketlilik yeteneği sağlayan 250 işbirlikçi özerk hava ve yer sistemi kümesini öngörmektedir.  Şimdi dördüncü sprintinde Program, “yeni sürü taktiklerini keşfetmek ve öğrenmek için yapay zekanın uygulamalarını tanımlamak” istiyor.


ISR'ye ek olarak, AI uygulamalarının komuta ve kontrol için de önemli etkileri vardır. Kentsel savaştaki kara harekâtı tipik olarak merkezsizleşir, çünkü güçler şehrin sokaklarında ve caddelerin ilerlemek ve küçük ünite liderlerinin bağımsız olarak karar vermelerini gerektiren binalara veya yer altı tünellerine girmek zorunda kalırlar. Aynı zamanda, kentsel savaş, hafif ve mekanize piyade, zırhlı kuvvetler, yakın hava gücü desteği ve özel harekat kuvvetleri, keskin nişancılar ve senkronize, yakın koordinasyonda çalışan mühendisler gibi yetenekleri içeren kombine bir silah savaşıdır. Esnek ve modern komut ve kontrol mimarisi bu nedenle sadece bir avantaj değil, aynı zamanda bir zorunluluktur.


Bununla birlikte, modern savaşta karar alma süreci son derece karmaşıktır. Farklı komuta seviyelerindeki askerler, çoğu zaman fazlalık ve tutarsızlıklar olmak üzere farklı formatlarda, çok sayıda kaynaktan ve platformdan bilgi alırlar. Örneğin, Ordu'nun en yeni Unified Challenge savaş oyunu, alanlar arasında hızlı hareket eden ve dağınık kuvvetlere ve karmaşıklığa ayak uydurabilen bir komuta sistemini takip etmek için “gerçek zamanlı dijital resim” ihtiyacını ortaya çıkardı. Hava Kuvvetleri, Çok Amaçlı Komuta ve Kontrol girişimin bir parçası olarak bir süredir bu zorluğun üstesinden gelmek için çalışıyor. Hava, uzay, siber, deniz ve kara tabanlı operasyonların planlanmasında ve yürütülmesinde merkezileştirmeyi amaçlayan çaba, halen gelişmekte olan bir kavramdır. Ancak AI, farklı platformlardan ve askeri varlıklardan gelen verileri birleştirmek ve daha sonra savaş zamanı karar vermeleri iyileştirmek ve hızlandırmak için ortak ve kapsamlı bir çalışma resmi haline getirmek için kullanılabilir.


Daha fazla bilgiye sahip olmak savaşın sadece yarısıdır; insanlar sadece çok fazla işlem yapabilirler. AI sistemleri olgunlaştıkça, komutanlara karmaşık ortamlarda eylem seçenekleri sunmak için mevcut politik, askeri, ekonomik, sosyal, altyapı, bilgi, fiziksel çevre ve zaman efektleri modeliyle filtrelenmiş tavsiye sistemleri teknolojilerini kullanma potansiyeli de artar. Gelecekte, AI özellikli öneri sistemleri teknolojisi, savaş alanının gerçek zamanlı analizine dayanan eylem planları önerebilirse (karmaşık sistemlerde gelecekteki davranışı öngöremediği geçmiş davranışın tersine), hesaplama desteği, reaktif olmaktan yordalayıcı olmaya doğru kayabilir. Bu, kentsel savaş gibi karmaşık operasyonel ortamlarda daha hızlı adaptasyon ve eylem sağlayacaktır.


AI, istihbarat işleme ve analizini geliştirerek, tâli hasar değerlendirmelerini hassaslaştırmaya yardımcı olabilir ve komutanların hedef seçimi ve katılım konusunda daha iyi ve daha hızlı kararlar vermelerini sağlayabilir. Ortak bir operasyon resmi geliştirmek için kullanılan AI özellikli veri kaynaştırma yetenekleri ile farklı komuta seviyelerindeki liderler daha hızlı bir eylem seçerek seçebilecek ve birleşebilecek. Birlikte ele alındığında, ISR ve komuta ve kontrol alanındaki bu AI uygulamaları, taktiksel işlem temposunu etkileyerek, yakın çeyreği (yakın çeyrek, çeşitli savaşçılar arasında fiziksel bir yüzleşmeyi içeren taktiksel bir kavramdır), yüksek tempodaki muharebe çatışmalarını kentsel savaşa özgü hale getirecek.


Fakat Savaşlar Daha Uzun Sürecek


Yapay zeka ve makine öğrenmesindeki bazı gelişmeler uzayan kentsel çatışmalara neden olabilir. AI-etkin teknolojiler kuvvet korumasını ve sürdürülebilirliği, hayatta kalma olasılığını arttıracak ve askeri kayıpları azaltacaktır. Daha iyi korunan ve iyi tedarik edilmiş askerler daha uzun savaşlara dayanabilir. Ve eğer kamuoyu olumlu bakarsa veya uzun süren misyonlara karşı kayıtsız kalırsa, liderlerin zafere kadar - ne zaman (ya da her ne olursa olsun) zafere kadar savaşmayı bırakma konusunda daha az teşviğe ihtiyacı olacaktır. 


Örneğin, insansız hava araçlarının kullanılması, ABD'nin yaklaşık yirmi yıldır dünya çapında ölümcül terörle mücadele operasyonları gerçekleştirmesini sağlamıştır. Etkinliği ve sivil kayıplarlar ilgili sayısız örnekteki çelişkili kanıtlara rağmen Amerikan kamuoyu büyük ölçüde destekleyici olmaya devam ediyor, çünkü insansız hava saldırıları ABD askeri personelinin hayatını tehlikeye atmıyor ve nispeten ucuz sayılıyor. Kentsel savaşta sürdürülebilirliği artıran AI destekli sistemler ve yetenekler bu dinamiğin bir devamı olabilir.


AI'nın ABD servis üyelerinin desteğini ve korunmasını iyileştirme gücünden yararlanmak, Savunma Bakanlığı AI planlarına rehberlik eden farklı stratejik belgeler arasında tutarlı bir temadır. Aslında, hizmetler arasında, yer ve hava ikmal işlemlerinin kısmi otomasyonu, kazaların tahliyesi, öngörücü bakım ve lojistik konularında çalışmalar devam etmektedir. İnsan hakları savunucuları, askeri personele yönelik riskleri azaltarak, özerk silahların ve sistemlerin, askeri güç kullanımı eşiğini azaltabileceğini, liderleri askeri maceraperestliğe iteceğini ve hatta yasadışı saldırganlık olasılığını artırabileceğini savunuyorlar. Bununla birlikte, AI'nın bazı askeri uygulamalarının savaşlara daha uzun süre dayanabileceği ihtimali hakkında daha az şey söyleniyor.


ABD ordusu, kirli ve tehlikeli görevleri yerine getirme yükünü insanlardan makinelere kaydırırken, kuvvetlerini koruma ve şehir savaşında hayatta kalma kabiliyetini artırabilir. Kentsel operasyonlar, yüksek oranda askeri zayiatla sonuçlanma eğilimindedir ve askeri tıbbın ve vücut zırhındaki gelişmelerden bağımsız olarak, araştırmalar piyade üzerinde sürekli bir ağır geçişi, keskin nişancı ateşinden kaynaklanan çok sayıda ölümü ve yaygın mayın yaralanmalarını göstermektedir. Kara birlikleri zırhlı korumaya ihtiyaç duyuyor ve Mogadişu, Bağdat, Felluce ve Sadr Şehri'ndeki muharebe operasyonlarından çıkarılan zorlu dersler mobil zırhlı araçların kullanımının önemini ortaya koymaktadır. Ordu'nun İsteğe Bağlı İnsanlı Muharebe Aracı(OMFV) - M-2 Bradley Piyade Savaş Aracı'nı değiştirme konusundaki üçüncü girişimi- bu nedenle özellikle ilgi çekicidir.


M-2 Bradley, Irak’taki kentsel ortamlarda zorluklarla karşı karşıya kaldığı, (araç ve mürettebatın madenlere zarar verdiği yerlerde, el yapımı patlayıcı cihazlara (IED'ler) ve tank karşıtı roketlere karşı korunmada) OMFV özellikle “yoğun kentsel alan operasyonlarına ve hareketlilikler”e yöneliktir. Özerk yer gezintileri ile ilgili teknik problemler hala bir sorun olmaya devam etmektedir. Ancak, AI’daki gelişmelerle birlikte Ordu, insanlı OMFV’nin pusu kurara caydırmak ve cepheyi korumak için robot savaş araçlarını “izciler” ve “eskortlar” olarak kullanmayı öngörüyor. Bu kapasitede insansız araçların kullanılması, durumsal farkındalığı artırabilir ve düşman kentsel arazide tehlikeli keşif misyonları ve devriyeler sırasında keskin nişancı ateşi, mayınlar ve IED'lerden kaynaklanan zayiatları azaltabilir.


Otomatik zemin ikmali, şehir savaşında arz, insan gücü ve lojistik ve tıbbi destek için yoğun taleplerin karşılanmasına yardımcı olabilir. Örneğin, Basra'daki İngiliz Ordusu ile yaptığı konuşmayı anlatan Teğmen Ben Baker, kısa bir süre önce “kentsel operasyonların acı verdiğini ve esnekliğin -fiziksel, ahlaki ve kavramsal - kral olduğunu” yazdı. Nitekim, gelişmiş ve iyi düzenlenmiş militanlar için bile, lojistik tedariki, özellikle genişletilmiş tedarik hatlarının sonunda, hem kaynak yoğun hem de tehlikelidir. Bu, ABD Ordusunun, yazılım geliştirmeleriyle liderlik eden insanlı araçlarla “lider-takipçi” bir formasyonda hareket edecek, engellerin arasında dolaşabilen ve römork çekebilen deneysel bir robo-truck filosuna yatırım yapmasının büyük bir nedenidir. Genel olarak, “ daha fazla, daha hızlı, daha fazla yük ile ve daha tehlikeli durumlara” göre hareket edebilen özerk araçlar,  zarar gören asker sayısını azaltma ve sürdürülebilirliği artırma potansiyeline sahiptir.


Genel olarak, kuvvet koruması, sürdürülebilirliği ve lojistiği için robotik ve yapay zeka alanındaki gelişmeler, zorlu savaş koşullarında daha uzun süreler boyunca hayatta kalma ve dayanıklılığı artırabilir. Ancak savaşı sona erdirme kararı nihayetinde politik bir karardır. Yüksek askeri kayıplar halkın savaşa desteğini azaltma eğilimindedir ve demokrasilerde kamuoyu güç kullanımı hakkındaki kararları etkileyen önemli bir faktördür. Özellikle, otoriter liderler iç baskılara da bağışık değildir. Suriye, Rusya ve Suudi Arabistan gibi otokratik rejimler, kuvvetlerini, yüksek kayıplara maruz kalabilecekleri doğrudan savaşa göndermek için daha az istekli hale geliyorlar. Teknolojik gelişmeler askerlerin hayatlarını korumayı taahhüt ettiğinden, bu atılımlar aynı zamanda savaşın politik olarak yasaklayıcı hale gelmesini önleyebilir.


Anahtar Paketler



AI, yeni ve hala savunmasız bir teknolojidir; rakip aktörler tarafından veri zehirlenmesi ve manipülasyonu konusunda eğitilmeye açıktır, eğitilenden farklı görevler veya ortamlarla karşı karşıya kaldıklarında başarısız olabilir ve opak algoritmaları nedeniyle öngörülemeyen şekilde davranabilir. Ve Putin veya Musk'un iktidar ve savaş üzerindeki etkisi konusunda ne düşündüğüne bakmaksızın kimse geleceği tahmin edemez. Bununla birlikte, küresel kentleşme eğilimleri ve silahlı çatışma kalıpları, gelecekteki çatışmaların şehirlerde giderek daha fazla yaşanacağına işaret ediyor. 

Savunma Bakanlığı, AI stratejisini uygulamaya geçerken, hem sivil hem de askeri karar vericiler, AI'nın kentsel savaştaki rolünü açıkça ele almalıdır. Bu, mevcut eğitim, taktikler, teknikler ve kentsel işlemler için prosedürlerin AI-etkin sistemlerin ve yeteneklerin etkin kullanımına izin verip vermediğinin değerlendirmesini içermelidir. En önemlisi, savunma görevlilerinin, farklı AI özellikli sistemleri ve yeteneklerini taktiksel, operasyonel ve stratejik hedeflere getirmenin etkilerini daha iyi tahmin edebilmek için, bölüm genelinde AI ile ilgili girişimlerin kapsamlı bir görüşüne ihtiyacı var.


AI teknolojisi, kentsel savaşta bir fark yaratacaktır; ama bu derece cinsinden bir fark, ayni bir fark değil. Kentsel çatışmalarda, bireysel katılımlar yüksek tempoya sahiptir ve AI, daha iyi ISR ​​ve hızlı komuta ve kontrol yoluyla onları daha da hızlı hale getirecektir. Şehirlerde savaşmak maliyetli ve uzun sürüyor. Bununla birlikte, kuvvet korumasını, sürdürülebilirliği ve lojistiği artırarak ve buna bağlı olarak uzun süren askeri müdahalelerin politik maliyetlerini azaltarak, AI yatırımları istemeden bu savaşları daha da uzun süre sürmesine neden olabilir.


Bu analiz, AI'nın savaş karakterini nasıl etkilediğine (savaşların nasıl büyük siyasi, sosyal ve teknolojik değişikliklerin ve bağlamsal faktörlerin etkisi altında nasıl savaştığı ve geliştiğine) odaklanmıştır. Bununla birlikte, savaşın doğası üzerinde potansiyel bir etki olduğuna dikkat etmek önemlidir; çatışmanın özü, çoğu bilim adamının hala değiştirilemez olduğuna inandığı, sürtünmelerle ve belirsizliklerle dolu şiddet içeren, doğal olarak politik bir olaydır.  AI'nın savaşın doğasını değiştireceğini düşünen değerlendirmelerden bazıları bunun olacağını iddia ediyor, çünkü birbirleriyle savaşan özerk sistemler arasındaki bağlantı hızı, insanları ölüm kalım kararlarında etkili bir şekilde döngü dışına itecek. Ve insanlar siyasi kararlar vermeden, savaş artık “başka yollarla politika” olarak tanımlanamaz.


Askeri personele yönelik risklerin azaltılmasına ve sürdürülebilirliğin artırılmasına yardımcı olan özerklik ve yapay zekadaki gelişmeler, savaşı başlatmak yerine savaşa devam etmenin siyasi ve ekonomik hesaplamasını değiştirebilir.  Bu nedenle, AI politika ve savaş arasında bir kama olmayı sürdürebilse de, bunun sebebi, AI'nın insanların makinelerle yer değiştirmesine yardımcı olacağı değil. Aksine, AI'nın farklı insan grupları, yani ordu, güç kullanımı hakkındaki kararlardan sorumlu sivil liderlik ile bu kararları destekleyen ya da sansürleyen halk arasındaki ilişkiyi değiştirmesidir.


AI çağında savaş, diğer yollarla siyasetin devamı olarak kalacaktır. Fakat teknoloji, liderlerin savaş ve barış konusundaki kararlarının politik bedelini düşürürken ve savaş ucuza mal olur; o zaman liderler neden savaşmayı kessinler? Sivil-asker ilişkilerini değiştirebilecek kademeli ve yıkıcı teknolojik yeniliklerin etik sonuçları, siyasal iktidar ve savaşların yürütülme biçimleri derin konulardır. Ve bizi, geceleri uyutmaması gereken sorular, kendini bilen terminatörlerin ve kendini yönlendiren dron sürülerinin sansasyonal tasvirleri yerine tam da bu sorulardır.


Margarita Konaev,  29 EKİM 2019, War On The Rocks


(Margarita Konaev, Orta Doğu, Rusya ve Avrasya'daki yapay zeka, Rus askeri yenilik ve kentsel savaş uygulamalarında uzmanlaşmış Georgetown Üniversitesi Güvenlik ve Gelişen Teknoloji Merkezi'nde Araştırma Görevlisidir.)



Seçkin Deniz, 08
.11.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı