2 Mayıs 2019 Perşembe

SA7633/SD1370: 2030'da İsyan-SMEIR (1)

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Amerika Birleşik Devletleri'nin II. Dünya Savaşı'na girmeden hemen önce düzenlenen bir dizi büyük eğitim tatbikatı olan Louisiana Manevralarının bir parçası olarak kurulan, askeri tarihte özel bir yere sahip olan Fort Polk'daki Ortak Hazırlık Eğitim Merkezi'nde yapılan 'SMEIR' adlı yeni bir simulasyondan bahsetmektedir. Sosyal Medya Ortamı ve İnternet Çoğaltması'nın kısaltması olan SMEIR, fiziksel alanın üstünde sanal bir savaş alanı oluşturmak için iç içe geçmiş blogları, haber bültenlerini ve sosyal medya hesaplarını simüle ediyor ve 30 Nisan 2019 tarihi itibarı ile CIA-Pentagon tarafından defalarca öldürüldüğü açıklanan lideri Bağdadi'nin video görüntüleri ile yeniden küresel alana sürülen IŞİD-ISIS-DAEŞ'in örgütlediği herhangi bir ABD karşıtı isyanı engellemek için çalışmalar yapıyor. Türkiye geleceğin savaş biçemlerine nasıl bakması gerektiğini bilen bir bilinç inşâ ederken bu tür çalışmalarla ilgilenmek ve gerekli tedbirleri almak zorundadır.
Seçkin Deniz, 02.05.2019

Insurgency in 2030-I

Giriş

Askeri konvoy, harap bir şehir olan Dara Lam'e gelmeden çok önce, ABD Ordusu albayıyla Kirsham eyaletinin sevilmeyen valisi arasında yapılacak olan toplantıya dair haber sosyal medyaya sızmıştı.(1) Amerikan varlığına ve valinin adının karıştığı yolsuzluklara öfkeli yerel halk bir gösteri yapmak için örgütlendi. Kısa bir süre içinde popülerlik trendine giren hashtag'leri (justice4all) uluslararası medyanın ve online dünyanın dikkatini çekti. Ayrıca, ünlü Fariq terör ağı: Adalete daha az ilgi duyanların dikkatle baktığı ağdı. Teröristler, sanal ve gerçek dünyadaki duyguları yönlendirmek için kurulmuş hesapları ve botları kullanarak, ilk kıvılcımı yaktılar ve protestocuların Amerikan işgalcileri ile yüzleşmelerini istediler.

Ancak bu, Fariq'in planının tamamını yansıtmıyordu. Büyük bir sivil kalabalığın nerede toplanacağını bilen teröristler de bir pusu kurdular. Planları ABD askerlerine binadan çıktıkları sırada ateş açmaktı ve eğer askerler karşı ateş açarlarsa göstericiler çapraz ateşe yakalanacaktı. Önceden konumlandırılmış kameralar kanlı sonucu kaydetmeye hazırdı: Ölü Amerikalılar ya da ölü siviller. Olayı viral hale getirmek ve gelecekteki propaganda ve eleman kazanmak için kullanılmak üzere bir online proxy ağı oluşturuldu. Fiziksel sonuç ne olursa olsun, isyancılar bu savaşı kazanacaktı.

Neyse ki, diğer gözler, ABD Ordusu Tugayının taktik harekat merkezindekilerin gözleri online etkinlik telaşını ve hareketlilikleri izliyordu. Merkezin görevi, askerlerinin faaliyet gösterdiği ortamı, savaş alanının yoğun şehirleri, izole edilmiş sıradağları ya da şimdi sosyal medya ortamında etkileyici kümeler olup olmadığını izlemekti. Hızlı hareket eden online gelişmeler tespit edildi ve ardından hemen komut zincirine geçildi. Bir nesil önce, memurlar online olarak sadece internet sohbetlerini ve oyunları indirmiş olabilirlerdi, ancak şimdi internetin önemini anlıyorlardı. Protestonun artan gücünden ve öfkesinden söz eden albay, toplantısını kısa kesti ve arka kapıdan gizlice ayrıldı. Fariq'in planı engellendi.


İstediğiniz kadar arayın, haberlerde bu olayın hiçbir kaydını bulamazsınız ve bunun nedeni olayın 2030 gibi gelecek bir tarihte gerçekleşmesi değil; nedeni Dara Lam'ın, sahte bir ülkenin sahte bir bölgesinde, gerçek Louisiana eyaletinde birkaç ayda bir patlayan bir savaşa dayanan sahte bir yerleşim yeri olması.


Fort Polk'daki Ortak Hazırlık Eğitim Merkezi, askeri tarihte özel bir yere sahiptir. Amerika Birleşik Devletleri'nin II. Dünya Savaşı'na girmeden hemen önce düzenlenen bir dizi büyük eğitim tatbikatı olan Louisiana Manevralarının bir parçası olarak kurulmuştur. Hitler ve hava saldırıları Avrupa'yı ele geçirdiğinde, ABD Ordusu savaşın yeni bir kurallar dizisi ile yürüdüğünü fark etti. Bir telgraf ve at dünyasından, kablosuz iletişimin yönlendirdiği bir tanka ve kamyona nasıl geçileceğini bulmak zorunda kaldı. Fort Polk’ta, Dwight D. Eisenhower ve George S. Patton gibi efsanevi şahsiyetler de dahil olmak üzere Amerikan askerleri, özgür dünyayı koruyacak şekilde nasıl savaşılacağını öğrendi.



1941 Louisiana Manevraları sırasında bir Quartermaster Tedarik Birimi.
Kaynak: ABD Ordusu Sinyal Birliği., Kongre Kütüphanesi'nin İzniyle

O zamandan beri Fort Polk, ordunun yarının savaşları için eğittiği sürekli bir saha laboratuvarı olarak hizmet etti. Soğuk Savaş sırasında, Sovyet Kızıl Ordusu ile korkulan çatışmalara hazırlanmak ve daha sonra birlikleri Vietnam ormanlarına hazırlamak için kullanıldı. 11 Eylül'den sonra,72.000 dönümlük alan Kirsham ilçesine dönüştürüldü, on iki kontrplak köyle dolduruldu, muhalif bir simüle isyancı kuvveti ve orada yaşayan sivilleri oynayan tam zamanlı oyuncuların performansları değerlendirildi. Kısacası, ordunun savaşın nasıl değiştiğini simüle etmek için gerekli olduğunu düşündüğü her şey yapıldı. Bugün Fort Polk, bu görev için bambaşka bir yeniliğe sahip: SMEIR.(2)


Sosyal Medya Ortamı ve İnternet Çoğaltması'nın kısaltması olan SMEIR, fiziksel alanın üstünde sanal bir savaş alanı oluşturmak için iç içe geçmiş blogları, haber bültenlerini ve sosyal medya hesaplarını simüle ediyor. Savunma müteahhitleri ve subaylardan oluşan bir ekip, yeni dijital arazide gezinmek için Kirsham'ın talihsizliği içinde savaşan askerlere meydan okuyan küçük bir şehrin -saçma sapan gönderiler, zararsız tweetler ve ara sıra viral propaganda-  internet faaliyetlerinin bir versiyonunu yaratıyor. Düşman IED'lerden ve mermilerden kaçan stresli, tükenmiş askerler için, yerel halkı korumak ve kötü isyancılarla savaşmak yeterli değildir; onlar da şimdi, online sohbetin ebb (gelgit) ve akışına dikkat etmelidirler.



Simüle edilmiş çevrimiçi isyancıların KOBİ projesinden görüntüler.
Kaynak: ABD Ordusu / IDS KOBİ projesi tarafından yazara verilmiştir.

Proje, askeri eğitim ve daha geniş bir siyasi çevre için teknolojinin ne kadar hızlı ve gerçeküstü olabileceğini gösteriyor. Bir kuşak önce, internet, ABD ordusunun tam anlamıyla uzaklaştığı ve kontrolü küresel bir gönüllü konsorsiyuma bıraktığı niş bir oyundu. Sadece RAND'daki uzak görüşlü fütüristler, internetin bir gün çok önemli bir savaş alanı olabileceğini öne sürüyorlardı.(3) Hiç kimse, gelecekte ordunun, gerçek savaş deneyimi elde etmek için sahte bir interneti taklit etmek üzere milyonlarca dolar ödemek zorunda kalacağını hayal etmemişti .(4)


Bu şekilde, Fort Polk'ta oynananlar sadece bir eğitim parçası olarak değil, savaşçıların savaşın geleceğini anlamalarına yönelik bir uyarı olarak da hizmet ediyor. Aksine umutlara rağmen, yalnızca başarısız devletlerin ve yıkılan yönetişimin yaşadığı sorunlar nedeniyle değil, Soğuk Savaş’taki gibi, büyük güç rekabeti vekil (proxy) savaş yoluyla kendini ifade edebilir, isyanlara karşı hazırlıklı olmak tutarlı bir ihtiyaç olacaktır.(5) Oysa isyancılığın özü - toplum desteklerinin etkinliğini ve meşruiyetini hedefleyen otoriteye karşı bir isyan(6) - aynı kalırken, bilim ve bilgideki gelişmeler onu yeniden şekillendirebilir. Yeni teknolojiler, isyanın yaşandığı toplumu değiştirebildiği gibi, savaşta kullanılan taktiklerden çatışmanın genel dinamiğine kadar her şeyde temel kaymalara yol açabilir.





New America, Nisan 2019



Seçkin Deniz, 27.
04.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz



Dipnotlar:


1-  Aşağıdaki sahne PW Singer ve Emerson T. Brooking, Likewar : Sosyal Medyanın Silahlandırılması (Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2018).

2- “KOBİ: Sosyal Medya Ortamı ve İnternet Çoğaltma”, KOBİ, kaynak (18 Mart 2019'da girildi ).
3- John Arquilla ve arkadaşları, ed., “ Athena'nın Kampında: Cyberwar Geliyor!” , Bilgi Çağında Çatışmaya Hazırlık (Santa Monica, Calif: Rand, 1997), 
4- Yukarıdaki sahne, Singer ve Brooking, Likewar'dan .
5- Candace Rondeaux ve David Sterman, “Yirmi Birinci Yüzyıl Proxy Savaşı: Çok Kutuplu Bir Dünyada Stratejik İnovasyonla Yüzleşmek” (Yeni Amerika, 20 Şubat 2019),
6- David Kilcullen, “Üç Karşı Çalıştırma Sütunu” (ABD Hükümeti Karşı Savunma Konferansı, Washington DC, 2006),
7- “ABD Denizaşırı İç Savunma Politikasının Biçimi (USOIDP)” (CIA, 1 Ocak 1962), 
8- JCR Licklider, “Licklider,“ Intergalatic Bilgisayar Ağı ”nı Anlatıyor” 25 Nisan 1963,
9- “ Brick'ten Slick'e : Cep Telefonlarının Tarihi”, Wired , March 2019.
10- PW Singer ve Emerson T. Brooking, “Twitter'da Terör,” Popüler Bilim , 11 Aralık 2015,
11- Donald Rumsfeld, “Orduyu Dönüştürmek”, Dışişleri , Haziran 2002,
12- Arthur K. Cebrowski ve John H. Garstka, “Ağ Merkezli Savaş - Kökeni ve Geleceği,” Bildiriler 124, no. 1 / 1,139 (Ocak 1998),
13- Judum Legum, “Rumsfeld, Savaş Öncesi Tahminler Hakkında Yatar:“ Bunu Bankaya Alabilirsiniz ”” ThinkProgress , 9 Aralık 2005
14- Patrick Lin, “Ağrı Işınları ve Robot Sürüleri: DOD'un Oynadığı Radikal Yeni Savaş Oyunları” , Atlantik , 15 Nisan 2013,
15- PW Singer, Savaş için Kablolu (HMH, 2009); Nisan Glaser ve Rani Molla, “ABD'de Satılan Robotların Sayısı Dokuz Yılda Yüzde 300 civarında Atlayacak ” ReCode , 3 Nisan 2017,
16- Oriana Pawlyk, “Pentagon Hala Uçağı Sızdırmak İçin Ne Kadar Akıllıca Sorgulıyor?” Military.Com , 7 Şubat 2019.
17- Henry Conrad, “Gelecekte Gelecekte İş Robotlarının Neleri Alacaklarını İşte,” ZME Science , 15 Eylül 2015,
18- Molly Kinder, “Robotlarla Çalışmayı Öğrenme” Dış Politika , 11 Temmuz 2018,
19- Steve LeVine, “Robotlar 2016'da Trump'a Kenar Verebilir ”, Axios , 8 Temmuz 2018
20- Abdel Bari Atwan, İslam Devleti: Dijital Hilafet (Oakland, California: University of California Press, 2015).
21- Peter Newman, “IoT Raporu: Nesnelerin İnterneti teknoloji büyümesi ana şirketlere ve tüketicilere nasıl ulaşıyor?” Business Insider, 28 Ocak 2019
22- Bradley Boughton, “2017 Siber Güvenlik Tehditleri, Tahminler, Fonlama ve Eğilimler”, Glocomms , 22 Şubat 2017,
23- Michelle Drolet, “Botnet: Ağınız Gerçekten Korunuyor mu ?,” STK , 13 Mart 2017,
24- Chris Meserole ve Alina Polyakova, “Dezenformasyon Savaşları,” Dış Politika , 25 Mayıs 2018,
25- David Canellis, “Çin Blockchain Devs'i Dox Kullanıcılarına Zorluyor, Sansür İçeriği,” TNW , 10 Ocak 2019,
26- Elsa B. Kania, “Çin'in Savaşta Bir AI Devrimi Arayışı” , Strateji Köprüsü , 8 Haziran 2017,
27- “Yapay Zeka (AI) Trendleri,” Mad Scientist Laboratuvarı , 14 Aralık 2017,
28- John McCormick, “Dünya Çapında AI 2019’da 35.8 Milyar Dolara Vurmak Harcama”, Wall Street Journal , 13 Mart 2019,
29- Brian Barrett, “McDonalds, 300 milyon dolarlık satın alma işlemiyle Büyük Veriyi ısırdı”, Wired , 25 Mart 2019,  James Vincent, “John Deere, traktörlerine nasıl tarım yapılacağını öğretmek için bir AI girişimi satın alıyor” , Verge , 7 Eylül 2017, kaynak ; Deere ve Company, “Blue River Teknolojisini Satın Almada Makine Öğrenme Yeteneklerini Geliştirmeye Deere”, PR Newswire , 6 Eylül 2017, 
30- Michael McDonough, Twitter, 28 Şubat 2017,
31- Jonathan Merritt, “AI, Hristiyanlığı Tehdit Ediyor” , Atlantik , 3 Şubat 2017
32- Amie Tsang ve Michael J. de la Merced, “Sabah Gündemi: Masayoshi Oğlu Tekilliğin Uyarısı”, New York Times , 20 Eylül 2017,
33- Lee Rainie ve Janna Anderson, “Kod Bağımlı: Algoritma Çağının Artıları ve Eksileri” (Pew Araştırma Merkezi, 8 Şubat 2017)
34- Feng Zhang, “CRISPR ile İlgili Sorular ve Cevaplar”, Broad Enstitü,
35- MIT Teknoloji İnceleme , 21 Şubat 2019, “Çin'in CRISPR İkizleri Beynini Yanlışlıkla Geliştirdi”, Antonio Regalado 
36- Luke Dormehl, “Bu Bilim Adamı Bir Uçağı Sürüsünü Düşünceleriyle Kontrol Edebilir”, Dijital Eğilimler , 15 Temmuz 2016, 
37- Philip Perry, “Yeni MIT Cihazı 'İç Sesinizi' Okuyabilir , Telepati Teknolojisinin Şafağını İşaret Edebilir ”, BIg Think , 11 Nisan 2018
38- Rhiannon Williams, “Güneş Enerjili Drone Bir Anda Bir Yıla Kadar Uçabiliyor”, I News , 4 Mayıs 2018,
39- Martin Evans, “Polis tarafından Keşfedilen“ 3D Basılı Silah ”, The Telegraph , 25 Ekim 2013,
40-
41- Meserole ve Polyakova, “Dezenformasyon Savaşları”.
42-
43- Eric Schmitt, “Pentagon Vexing Düşmanı ile Mücadele İçin Lazerleri ve Ağları Test Ediyor: ISIS Drones” New York Times , 23 Eylül 2017,
44- “Houthi Dronları Yemen Askeri Geçit Töreninde Birkaç Kişi Öldü”, Reuters , 10 Ocak 2019,
45- Becky Ferreira, “İlk Öğrenci Roketini Uzaya Fırlatma Yarışı Açık” , 23 Şubat 2018, Ana Kart Yardımcısı ,
46- Peter W. Singer, “İlkeli Birliğin 2018 Devleti: Yüzleşmek zorunda olduğumuz Siber Güvenliğin Yedi Ölümcül Günahı” , Kayalar Savaşı, 30 Ocak 2018,
47- Jack Wallen, “IoT Güvenliğinin Riskini Gösteren Beş Kabus Saldırısı,” ZDNet , 1 Haziran 2017,
48- Koalisyon işgal kuvveti, yaklaşık 1.3 milyon savunucuya karşılık kabaca 380.000'e ulaştı. Kenneth Katzman, "Irak: Saddam Sonrası Yönetişim ve Güvenlik" fpc. state.gov/ . Kongre Araştırma Servisi. 23 Eylül 2014 tarihinde alındı.
49- Dennis C. Blair ve Jon M. Huntsman Jr., “IP Komisyonu Raporu” (Asya Araştırmaları Ulusal Bürosu, Mayıs 2013),
50- Paul Triolo ve Jimmy Goodrich, “Bir Dalga Sürmek Üzerinden Tam Buhara Kadar ”, DigiChina (blog), 28 Şubat 2018,
51- PW Singer ve Emerson T. Brooking, “Eastern Arsenal,” Popular Science, 28 Mart 2019'da girildi
52- New York Times , 29 Haziran 2018, “Gazete Çekimi, Yetkililer Tarafından Yüz Tanıma Kullanımının Genişlediğini Gösteriyor”, Cade Metz ve Natasha Singer
53- Jim Giles, “Kameralar Yürüyerek Tanıyor”, New Scientist , 19 Eylül 2012,
54-
55- Marc Bain, “Yeni 'Kamuflaj', Yüz Tanıma Teknolojisini Tanımamanızı Sağlamayı İstiyor”, Quartz , 6 Ocak 2017
56- Tim Maly, “Anti-Drone Kamuflajı: Toplam Gözetimde Nelerin Giyilmesi ”, WIRED , 17 Ocak 2013,
57- David Hambling, “GPS Sızdırmazlık Saldırılarında Kanıtlanan Gemiler Rus Siber Silahını Önerdi”, New Scientist , 10 Ağustos 2017,
58- Brian Michael Jenkins, “Uluslararası Terörizm: Yeni Bir Savaş Türü” (Santa Monica, CA: RAND Corporation, 1974),
59- “Araştırma, botların AB Referandumu sırasında sosyal medya öyküleri yarattığını öne sürüyor”, Swansea Üniversitesi Basın Ofisi , 22 Kasım 2017, ABD Adli Senato Komitesi, Suç ve Terörizm Alt Komitesi, Rusya ile İlgili Seçimlerin Retrospektif Olarak İncelenmesinin Sonuçlarına İlişkin Güncelleme Etkinlik, Twitter'da duyuru, Inc. 19 Ocak 2019, 
60- “Meksika seçimi: Seçim botları, troller ve taklitlerle ilgili endişeler,” BBC , 30 Mayıs 2018. kaynak ; Andrew Beaton, “Rus Troll'leri NFL'nin Marşı Tartışmasını Nasıl İlham Etti?” Wall Street Journal, 22 Ekim 2018, kaynak ; “Silahlı Sağlık İletişimi: Twitter Botları ve Rus Troll'leri Aşı Tartışmasını Güçlendiriyor,” Amerikan Halk Sağlığı Dergisi, Ekim 2018. 
61- Natasha Lomas, “Lyrebird Sahte Haber Çağında Ses Mimiktir”, Tech Crunch (blog), 25 Nisan 2017,
62- Shunsuke Saito ve diğ. “Derin Sinir Ağlarını Kullanan Fotogerçekçi Yüz Dokusu Çıkarımı”, 2 Aralık 2016,
63- Anh Nguyen ve diğ. “Tak ve Çalıştır Üretken Ağlar: Gizli Alanda Koşullu İteratif Görüntü Üretimi,” 30 Kasım 2016
64- MIT Teknoloji İnceleme , 31 Ekim 2017“AI Tarafından Hayal Kurduğu Sahte Ünlülerle Tanış,”
65- Carl Vondrick, Hamed Pirsiavash ve Antonio Torralba, “Sahne Dinamikleri ile Videolar Oluşturma” (29. Sinirsel Bilgi İşleme Sistemleri Konferansı, Barselona, ​​İspanya, 2016
66- Matt Chessen, “MADCOM Geleceği” (Atlantik Konseyi, 26 Eylül 2017),
67- Singer ve Brooking, Likewar .
68- General Stanley McChrystal, “21. Yüzyılda Savaş”, ECCSR, BAE, 22 Eki 2017 tarihinde yapılan açıklamalar.
69- Marc Spitz, “Werner Herzog 'İnternet Muhteşem Bir Tarafa Sahip' '” Diyor ”, New York Times , 18 Ağustos 2016,



Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı