5 Mayıs 2019 Pazar

SA7640/SD1372: 2030'da İsyan-SMEIR (2)

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Amerika Birleşik Devletleri'nin II. Dünya Savaşı'na girmeden hemen önce düzenlenen bir dizi büyük eğitim tatbikatı olan Louisiana Manevralarının bir parçası olarak kurulan, askeri tarihte özel bir yere sahip olan Fort Polk'daki Ortak Hazırlık Eğitim Merkezi'nde yapılan 'SMEIR' adlı yeni bir simulasyondan bahsetmektedir. Sosyal Medya Ortamı ve İnternet Çoğaltması'nın kısaltması olan SMEIR, fiziksel alanın üstünde sanal bir savaş alanı oluşturmak için iç içe geçmiş blogları, haber bültenlerini ve sosyal medya hesaplarını simüle ediyor ve 30 Nisan 2019 tarihi itibarı ile CIA-Pentagon tarafından defalarca öldürüldüğü açıklanan lideri Bağdadi'nin video görüntüleri ile yeniden küresel alana sürülen IŞİD-ISIS-DAEŞ'in örgütlediği herhangi bir ABD karşıtı isyanı engellemek için çalışmalar yapıyor. Türkiye geleceğin savaş biçemlerine nasıl bakması gerektiğini bilen bir bilinç inşâ ederken bu tür çalışmalarla ilgilenmek ve gerekli tedbirleri almak zorundadır.
Seçkin Deniz, 05.05.2019

Insurgency in 2030-II

Aşağıdaki raporda, ilk önce 2030 ve sonraki yıllarda beliren teknolojik değişimler araştırılacak ve daha sonra karşı karşıya kalınacak olası etkiler hakkında bir dizi teklif önerilecektir.


Önemli olan teknoloji

ABD’nin modern direniş stratejisi ilk kez 1962’de “Yurtdışı İç Savunma Politikası” fikri altında kodlandığında, (7) dijital bileşenleri bulunmayan bir makineye yazılmıştı. Bilgisayarlar az sayıda devlet kurumunda ve işletmede büyük hesap makineleri olarak kullanılıyordu. Kişisel iletişim cihazları, neredeyse bir asır önce Alexander Graham Bell tarafından geliştirilen ofisinize ya da evinize birçok kabloyla bağlanmanızı sağlayan telefonun çok az değişik versiyonlarıydı. İnternet o yıllarda düşünülmüyordu bile (ilk olarak “Galaksiler Arası Bilgisayar Ağı” olarak nitelendirilen JCR Licklider ve Robert W. Taylor tarafından yazılan bir notta bahsedildi)(8), ilk mobil telefon 1973'e kadar icat edilmeyecekti (ve hatta üç kiloluk Motorola canavarı mütevazi bir fiyatla, bugünün alım gücüne göre, on yıl boyunca 10.000 dolara satılmayacaktı). (9)  Dara Lam'daki kurgusal eğitimden, ISIS’in tüm gerçek yükselişine ve sosyal medya kullanımındaki usta elemanlarına kadar her şeyde gördüğümüz gibi, bu teknolojiler o zamandan beri modern isyan hikayesi için çok önemliydi.(10)


Orijinal 1962 belgesi, dijital bileşenleri bulunmayan bir makinede üretilen ABD Denizaşırı İç Savunma Politikasını kodladı. Kaynak: Merkezi İstihbarat Ajansı (CIA)

Teknolojinin, isyancılık üzerindeki potansiyel etkisinin ağırlıklandırılmasında, benzer şekilde, bilgisayar ve ağ oluşturma gibi gerçekten önemli olan teknolojileri tanımlamaya çalışmalıyız. Yani, odak noktamız, biraz daha hızlı ateş eden bir silah veya biraz daha ileri giden bir füze gibi evrimsel gelişmeler değil, oyunu gerçekten değiştiren teknolojiler olmalıdır. Bunlar çeşitli terimlerden geçer. Bir nesil önce Pentagon'da, “devrimci-revolutionary” popüler terimdi. (11) Bugün, anahtar terim “yıkıcı-parçalayıcı-disruptive” dır. İronik olarak, ordunun dışında, tanımlayıcı “katil uygulama-killer app” dır. Terim ne olursa olsun, 1820'lerde buhar makinesine veya 1920'lerde uçağa, 1980'lerde ise bilgisayara benzer olarak bir sonraki önemli teknolojileri düşünün. Onlar gerçektir ve dünyayı değiştirecekler, ancak henüz ortada yoklar.

Ancak önemli bir uyarı var. Onları devrimci yapan şey, sihirli bir şekilde tüm sorunlarımızı çözecekleri ya da savaş sisini kaldıracakları yanlış inancı değil.(12) Böyle düşünmek, özellikle savaş ve isyan konusunda saçma iyimserliklere ve korkunç hatalara neden olabilecek bir şeydir. (13) 


Aksine, tam tersi. Devrimci oyun değiştiricileri asıl tanımlayan şey, onların cevapları olmayan yeni sorular sunan teknolojiler olmalarıdır. Bunlar iki tip sorudur: Birinci tip sorular sorunları ortaya koyarlar“Daha önceki nesiller için mümkün olmayan şey neydi?” İkincisi, yeni konular ortaya çıkarırlar: “ Daha önce uğraştığımız doğru ya da yanlış konularda doğru olan ne?”


Bunlar, elaman alma, organize etme veya eğitim alma yolunda yeni sorular veya son zamanlarda bilim kurgu konusu olan yeni hukuk ve etik sorunlar olabilirler.


Birkaç yıl önce, Pentagon için NeXTech adlı bir proje geliştirmeye yardım ettim, (14) Bu etkiyi yaratabilecek gelecek teknolojilerin neler olduğunu cevaplamak için araştırma yaptık. Yani, bugün 1980’de bilgisayara potansiyel olarak paralel konumda bulunan teknolojiler nelerdi?


DARPA ve ONR gibi yerlerde çalışan insanlardan, üniversite araştırma laboratuvarlarına, sanayi uzmanlarına, savunma müteahhitlerinden Apple, Google ve Facebook gibi Silikon Vadisi firmalarına kadar çeşitli konuların uzmanları ile görüştük. Başgösteren değişimin herhangi bir tek teknoloji ile ilgili olmadığını, bir dizi yeni teknoloji alanıyla ilgili olduğunu anlamamıza yardımcı oldular. Robotik donanımdan, insanî performans geliştirmelerindeki verimli alana kadar, bu teknoloji kümeleri, savaşlar ve isyanlar da dahil olmak üzere mümkün olduğu kadar uygun görülen yerlerin manzarasını değiştirmeye hazırlanıyorlar.


Donanım


Yaşamımız boyunca, bilim kurgu teknolojilerinin tartışmasız en ünlüsü olan robotlar sonunda gerçek oldu. 2001 saldırılarından sonra Afganistan'a giden ABD askeri gücü sıfır robotik sistem kullandı; şimdi bu askerî güç 22.000'in üzerindedir ve sivil dronlar tarımdan emlak sektörüne kadar her yerde kullanılmaktadırlar. (15)


İlerlerken, daha da fazla otomasyon göreceğiz. Giderek daha özerkleşen robotiklerin her biri doğadaki zekayı taklit eden iki ana biçimde ortaya çıkacaktır. Birincisi, istihbaratın merkezileştirildiği yer, görevin doğrudan yapılması. Robotikte bunlar, sürücüler, otomobiller, uçaklar vb. insan görevlerini taklit eden veya doğrudan yerine getiren büyük ölçekli sistemler olma eğilimindedir. İkincil olarak, istihbarat ve sonuçta verilen görevlerin ademi merkeziyetçi olduğu sistemler vardır. Ağlar üzerinden çalışırlar, böceklere benzer şekilde, görevlerin parçalara ayrılmasına izin verir, aynı zamanda kitle ölçeğinde “sürüler” ile çalışırlar. (16)


Her iki türün de getirdiği değişiklikler, hem savaş hem de iş için inanılmaz derecede yıkıcı olacaktır. 702 farklı mesleğe yönelik Oxford Üniversitesi araştırması, ABD'deki toplam istihdamın yüzde 47'sinde hayatımızdaki otomasyonla değiştirme veya azaltma riski altında olduğunu gösteriyor. (17) Bu, kırılgan siyaseti destekleyen, daha da zorlaşan gelişmekte olan dünya ekonomilerini vuracaktır.   Uluslararası Çalışma Örgütü'nün tahminlerine göre, sadece bir örnek olarak, Kamboçya, Endonezya, Filipinler, Tayland ve Vietnam'ın beş eyaletinde bulunan 137 milyondan fazla maaşlı işçinin “makineler tarafından değiştirilme riski yüksek”tir. (18)



Otomasyon sadece işgücünü değil savaşı da değiştirecek.
Kaynak: KUKA Roboter GmbH, Wikimedia Commons'ın izniyle

Bu, gerçek bir teknoloji değişiminin önemli bir etkisine işaret ediyor: Toplumu çeşitli seviyelerde ve sorunlu alanlarda etkiliyor. Robotik ile ilgili olarak, çift etki beklemeliyiz. İnsanları taklit eden ve değiştiren teknoloji, insanların isyanda oynadığı çeşitli rolleri değiştirmeyecek, hatta belki de yaşadığı öfke ve huzursuzluğu bile alevlendirecektir. (19)

Yazılım

Ayrıca, içinde bulunduğumuz teknolojimizi, yazılımımızı ve internetimizi yöneten ve birbirine bağlayan şeylerde büyük değişiklikler var. “Ağların ağı-network of networks”nın yükselişi isyanı o kadar şekillendirdi ki(20), IŞİD gibi bir grup tam anlamıyla hem işe alımda hem de işletmede modern internetin yarattığı bir yaratıktı.

Oysa internetin kendisi, ömrünün ikinci yarısına girerken değişiyor ve sadece dünya nüfusunun ikinci yarısını çevrimiçine sokmakla yetinmiyor (özellikle kitlesel şiddete en hassas ve kırılgan alanların çoğunda) İnternet, insanlar arasındaki iletişimden (savaşlarımızdan ekonomimize, buluşmalarımıza kadar her şey için yeterince rahatsız edici bir şekilde) giderek artan dijital dünyamızın sistemlerini yönetmeye geçiyor. Kabaca 10 milyar cihaz şu anda çevrimiçi.  Önümüzdeki beş yıl içinde ağa bağlanan cihaz sayısının 64 milyar, yıllık harcamaların da 3 trilyon doların üzerinde olacağı tahmin ediliyor. (21) Ancak bu yeni temas noktalarının çoğu masalarımızdaki bilgisayarlardan ve ceplerimizdeki akıllı telefonlardan araba, termostat, enerji santrali vb. gibi “nesnelere” geçecektir.


Bu büyük büyüme, internet ekonomisini yeni alanlarla güçlendirmekle kalmayacak, aynı zamanda siber tehditlerin artacağı potansiyel güvenlik açığı noktaları nedeniyle büyük ölçüde saldırı yüzeyini de büyütecektir. Bununla birlikte, “Nesnelerin İnterneti”ndeki (IoT) yeni büyüme tüm eski siber güvenlik sorunlarının çoğalması nedeniyle, zamanda geriye gitmek gibi bir şey de olacaktır. Güvenlik sorumlulukları net değildir ve neredeyse hiçbir yasal düzenleme yok veya temel bir sorumluluk bulunmuyor; bu cihazların çoğu temel güvenlik özelliklerinden bile yoksun, buna karşılık müşteriler ne yapabileceklerinin ve ne yapmaları gerektiğinin farkında değiller. Sonuç olarak, IoT cihazlarının yüzde 70'inin güvenlik açıkları (22) olduğu ve botnet'lerin önemli bir parçası oldukları biliniyor.(23)


İnterneti birbirine bağlayan ve yöneten şeylere geçiş, aynı zamanda dosya, kayıt ve bilgi paylaşımının nasıl çalıştığına dair başka bir çekirdek vardiyaya eşzamanlı olarak gerçekleşecektir. Bu ortaya çıkan dalga, blockchain ve benzeri teknolojiler kullanan dağıtılmış defterlerdendir. Zaten, etkisi bitcoin gibi kripto para birimlerinin yeni bir para biçimi ve değer transferi yarattığı finans gibi alanlarda hissedilmiştir. Bununla birlikte, eşler arası dağıtım modeli, Bitcoin tarlaları arasında ve kayıt tutmada uygulandığından daha da büyük bir değişikliğe yol açabilir.


Hatta, Chris Meserole ve Alina Polyakova'nın Foreign Policy -Dış Politika- dergisine yazdığı gibi, “Büyük şirketlerin ve devletlerin kontrolü dışında” (24) web'in temel bir yeniden sıralamasına bile yol açabilir, böylece daha zayıf ve durumsuz oyuncuları güçlendirebilir. Veya, web’in diğer alanlarında olduğu gibi, otoriter devletlerin, Çin’in blok zinciri geliştiricilerini hedef alan son çalışmalarına benzer şekilde, kontrol altına alma amaçlı başka bir araç olabileceğini kanıtlayabilirler. (25) Her iki olasılığın da potansiyel gelecekte olması, eldeki değişimi göstermektedir.


Yine de, internetteki değişim, tümüyle çalışan yazılımın zekasında gerçekleşmek üzere olana kıyasla etkisi çok küçük olabilir. Çin askeri düşüncesinde, buradaki önem, toplumlarda - ve savaşlarda- geçen yüzyılın sanayileşmesinden, bu yüzyılın dönüşünün aydınlatıcı bir “akıllılaştırmaya” doğru kayması olarak tanımlanmaktadır. (26)



İnternete bağlı bir kapı zili: Ortaya çıkan Nesnelerin İnterneti üzerindeki milyarlarca cihazdan biri.
Kaynak: Wikimedia Commons


“Yapay Zeka” alanı, makine öğrenmesinden sinir ağlarına kadar her şeyin üzerinde çalışmayı kapsar. Muhtemelen başka hiçbir teknoloji alanı bu kadar enerji ve yatırım çekmemektedir. Şu anda, bu alanda “tahmini olarak yıllık 14-33 trilyon dolarlık yaratıcı baskı etkisi” (27) olan yaklaşık 153 milyar dolarlık bir harcama var. 


“AI silahlanma yarışı” olarak adlandırılan şeylerle meşgul olan dünyanın önde gelen tüm devletleri bu harcamaya dahildir. Bu silahlanma yarışı, geçmişte, katılımcılarının rakip ulusların ötesine geçmesiyle aynı değil. AI, 2022 yılına kadar yıllık yüzde 38'lik bir büyüme oranıyla 79.2 milyar $ 'a ulaşması planlanan büyük sanayi harcamalarının bir odak noktasıdır.(28)


Katılımcıları arasında sadece teknoloji firmaları değil, gelecek nesillerde hayatta kalmak isteyen daha geleneksel şirketler de var. Örneğin, hem John Deere hem de McDonalds, her biri işlerini geliştirmek için sırasıyla 300 milyon dolar harcadı.(29)


Nitekim, borsada listelenen şirketlerin 244'ünde (30) AI (Yapay Zeka) gelecekteki iş planlarının merkezini oluşturuyor (kazanç çağrıları alan bir algoritma tarafından toplanan bir rakam). Bu alan, aynı zamanda yeni girenlerin çoğunluğunun büyük servet kazanmayı ümit ettiği pazar saplantısına sahiptir.


Wired dergisinin kurucusu, bugünün yarınını şekillendirecek olan Silikon Vadisi'ndeki yeni şirketlerin yükselişini şu şekilde açıklıyor:



“AI zaten burada, gerçek, hızlanıyor… Bence formül, sonraki 10.000 başlangıç için zaten var olan bir şeyi almak ve ona AI eklemek."(31)

Dünyanın dört bir yanından gelen düşünürler ve işadamları bu gelişimin ne kadar önemli olacağı ile boğuşurken, önemini abartmıyor gibi görünüyorlar.

Mega Konglomera Softbank’ın kurucusu Masayoshi Son, konuyu şu şekilde çerçevelendiriyor: 

“İnsanlığın yarattığı her endüstri yeniden tanımlanacak. Medikal endüstri, otomobil endüstrisi, elbette bilgi endüstrisi. İnsanlığın tanımladığı ve yarattığı her endüstri, tarım bile, yeniden tanımlanacak. Çünkü yarattığımız araçlar, insanlığın beyninden aşağıdaydı. Geçmişte. Artık araçlar bizden daha akıllı hale geliyor. Endüstri ne olursa olsun, yeniden tanımlanacak.” (32)

MIT’in Medya Laboratuvarı’nın bir Direktörü olan Baratunde Thurston, bu büyük iddianın bile sadece işe odaklandığını vurgulayan bir belirsizlik olduğunu düşünüyor: “Yaşamın her alanı etkilenecek. Her. Tek. Bir." (33) İsyancılık, elbette, bu kategoriye giriyor.

Wetware- İnsan Performans Değişikliği

Yine de teknolojide bir başka tarihsel değişim var. Yazılım ve Donanım kullandığımız teknolojidir. “Wetware” veya daha teknik olarak “insan performans değişikliği”, bizi değiştirmek için teknolojiyi kullanmakla ilgilidir. Bunu, Demir Adam ve Kaptan Amerika'daki bilim kurgularına benzer bir şekilde Rus Olimpiyat sporcu programı ile geçtiğini düşünün.


Tıptan sentetik biyolojiye uzanan bir alanda devrimler görüyoruz; CRISPR gibi genom düzenlemeden biyolojik bilgisayarlara uzanan devrimleri kapsayan yeni bir alan. (34)  Bu alanda keşifler ve atılımlar “Moore Yasası”nın BT alan standardını geride bırakmaktadır. Duyarlılıklardan hastalığa, vücut dayanıklılığına, beynin kendi çalışmalarına kadar her şeyi değiştirerek türümüzün edebi tarihinde mümkün olanı veya olmayanı yeniden yazıyorlar. (35)


Buna karşılık, beyin makine arayüzündeki yeni teknolojiler, insanların araçlarına nasıl bağlandıkları konusundaki bütün tarihi yeniden yazacak. İlk taştan dron'a ve iPhone'a kadar maymun parmaklarımızı kullandık.



Bu, test konularının “telepati teknolojisi” olarak bilinen ve hiç yazmadan veya seslendirmeden veri tabanı sorgulamaları yapmak ve ürün siparişlerini işleme koymak gibi hava taşıtlarındakine benzer düşünce kontrol ileri teknolojilerine (36) olanak tanıyan teknolojileri zaten zorlamaktadır. (37)

Sinerji


Yukarıdaki üç konu kadar rahatsız edici olabilecek başka çeşitli teknoloji alanları vardır. Örneğin, hem yeni enerji üretme hem de enerji depolama biçimlerinin sıraya girdiğini ya da yeni şekillerde dağıldığını görüyoruz. Bunlar jeopolitikten (isyanlara verdiğimiz değeri genellikle teknoloji değişimlerinden dolayı bağımlı olduğumuz temel enerji kaynaklarına yakınlıkları belirlemektedir.) savaş lojistiğine kadar her şeyi değiştirebilir. Zaten devrimci sistemlerin rollerini ve amacını yeniden tanımlayabilirler. Örneğin, otonom bir dron bir uçak olarak oyunun yerini değiştiriyor; 12 ay boyunca havada kalmak için güneş ve hidrojen karışımı yakıt kullanan otonom bir insansız hava aracı (38), artık bir uçaktan daha çok bir uzay uydusu gibi özelliklere sahip olduğu için belki de başka bir şey olarak anlaşılmalıdır.


Aslında, bu yeni teknolojilerin birçoğunun birbirini geçtiği ve şekillendirdiği gerçeği, belki de umutlarının en heyecan verici ve oyunu değiştiren (askeri açıdan, paralel olarak Alman blitzkrieg'in tanklarla, uçaklarla ve radyolu harekat harmanından elde edilen) şey olabilir. Örneğin, popüler olarak “3B yazdırma” olarak bilinen Doğrudan Dijital Üretim-Direct Digital Manufacturing (DDM), bir bilgisayar tasarımını bir atom olarak yaratılmış bir şeye dönüştürür. Bu hem donanım hem de yazılım hikayesidir.


Ayrıca, potansiyel iş modellerini değiştirmeyi vaat ediyor. İPod'un müzik endüstrisine yaptıklarını savunmak, sadece kar marjlarını değil aynı zamanda herkesin kendi sistemlerini ve yedek parçalarını yapabileceği için kar modelini de değiştirerek savunma yapabilir.



Sonuç olarak 3B baskının yükselişi, yaptırım rejimlerinin veya silah ambargosunun temel yönlerinin modasının geçmiş olabileceği anlamına da geliyor. Nitekim, silah satışlarının etkili bir şekilde yasaklandığı bir ülkede, İngiliz polisi 3B basılmış silahlarla zaten uğraşmak zorunda kalırken(39), DAEŞ-IŞİD kendi uçağı yapımında oldukça ileri enjeksiyonlu kalıplama teknikleri kullanmıştır.


New America, Nisan 2019



<<<2030'da İsyan (1)                        2030'da İsyan (3)>>>




Seçkin Deniz, 05.
05.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz



Dipnotlar:


1-  Aşağıdaki sahne PW Singer ve Emerson T. Brooking, Likewar : Sosyal Medyanın Silahlandırılması (Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2018).

2- “KOBİ: Sosyal Medya Ortamı ve İnternet Çoğaltma”, KOBİ, kaynak (18 Mart 2019'da girildi ).
3- John Arquilla ve arkadaşları, ed., “ Athena'nın Kampında: Cyberwar Geliyor!” , Bilgi Çağında Çatışmaya Hazırlık (Santa Monica, Calif: Rand, 1997), 
4- Yukarıdaki sahne, Singer ve Brooking, Likewar'dan .
5- Candace Rondeaux ve David Sterman, “Yirmi Birinci Yüzyıl Proxy Savaşı: Çok Kutuplu Bir Dünyada Stratejik İnovasyonla Yüzleşmek” (Yeni Amerika, 20 Şubat 2019),
6- David Kilcullen, “Üç Karşı Çalıştırma Sütunu” (ABD Hükümeti Karşı Savunma Konferansı, Washington DC, 2006),
7- “ABD Denizaşırı İç Savunma Politikasının Biçimi (USOIDP)” (CIA, 1 Ocak 1962), 
8- JCR Licklider, “Licklider,“ Intergalatic Bilgisayar Ağı ”nı Anlatıyor” 25 Nisan 1963,
9- “ Brick'ten Slick'e : Cep Telefonlarının Tarihi”, Wired , March 2019.
10- PW Singer ve Emerson T. Brooking, “Twitter'da Terör,” Popüler Bilim , 11 Aralık 2015,
11- Donald Rumsfeld, “Orduyu Dönüştürmek”, Dışişleri , Haziran 2002,
12- Arthur K. Cebrowski ve John H. Garstka, “Ağ Merkezli Savaş - Kökeni ve Geleceği,” Bildiriler 124, no. 1 / 1,139 (Ocak 1998),
13- Judum Legum, “Rumsfeld, Savaş Öncesi Tahminler Hakkında Yatar:“ Bunu Bankaya Alabilirsiniz ”” ThinkProgress , 9 Aralık 2005
14- Patrick Lin, “Ağrı Işınları ve Robot Sürüleri: DOD'un Oynadığı Radikal Yeni Savaş Oyunları” , Atlantik , 15 Nisan 2013,
15- PW Singer, Savaş için Kablolu (HMH, 2009); Nisan Glaser ve Rani Molla, “ABD'de Satılan Robotların Sayısı Dokuz Yılda Yüzde 300 civarında Atlayacak ” ReCode , 3 Nisan 2017,
16- Oriana Pawlyk, “Pentagon Hala Uçağı Sızdırmak İçin Ne Kadar Akıllıca Sorgulıyor?” Military.Com , 7 Şubat 2019.
17- Henry Conrad, “Gelecekte Gelecekte İş Robotlarının Neleri Alacaklarını İşte,” ZME Science , 15 Eylül 2015,
18- Molly Kinder, “Robotlarla Çalışmayı Öğrenme” Dış Politika , 11 Temmuz 2018,
19- Steve LeVine, “Robotlar 2016'da Trump'a Kenar Verebilir ”, Axios , 8 Temmuz 2018
20- Abdel Bari Atwan, İslam Devleti: Dijital Hilafet (Oakland, California: University of California Press, 2015).
21- Peter Newman, “IoT Raporu: Nesnelerin İnterneti teknoloji büyümesi ana şirketlere ve tüketicilere nasıl ulaşıyor?” Business Insider, 28 Ocak 2019
22- Bradley Boughton, “2017 Siber Güvenlik Tehditleri, Tahminler, Fonlama ve Eğilimler”, Glocomms , 22 Şubat 2017,
23- Michelle Drolet, “Botnet: Ağınız Gerçekten Korunuyor mu ?,” STK , 13 Mart 2017,
24- Chris Meserole ve Alina Polyakova, “Dezenformasyon Savaşları,” Dış Politika , 25 Mayıs 2018,
25- David Canellis, “Çin Blockchain Devs'i Dox Kullanıcılarına Zorluyor, Sansür İçeriği,” TNW , 10 Ocak 2019,
26- Elsa B. Kania, “Çin'in Savaşta Bir AI Devrimi Arayışı” , Strateji Köprüsü , 8 Haziran 2017,
27- “Yapay Zeka (AI) Trendleri,” Mad Scientist Laboratuvarı , 14 Aralık 2017,
28- John McCormick, “Dünya Çapında AI 2019’da 35.8 Milyar Dolara Vurmak Harcama”, Wall Street Journal , 13 Mart 2019,
29- Brian Barrett, “McDonalds, 300 milyon dolarlık satın alma işlemiyle Büyük Veriyi ısırdı”, Wired , 25 Mart 2019,  James Vincent, “John Deere, traktörlerine nasıl tarım yapılacağını öğretmek için bir AI girişimi satın alıyor” , Verge , 7 Eylül 2017, kaynak ; Deere ve Company, “Blue River Teknolojisini Satın Almada Makine Öğrenme Yeteneklerini Geliştirmeye Deere”, PR Newswire , 6 Eylül 2017, 
30- Michael McDonough, Twitter, 28 Şubat 2017,
31- Jonathan Merritt, “AI, Hristiyanlığı Tehdit Ediyor” , Atlantik , 3 Şubat 2017
32- Amie Tsang ve Michael J. de la Merced, “Sabah Gündemi: Masayoshi Oğlu Tekilliğin Uyarısı”, New York Times , 20 Eylül 2017,
33- Lee Rainie ve Janna Anderson, “Kod Bağımlı: Algoritma Çağının Artıları ve Eksileri” (Pew Araştırma Merkezi, 8 Şubat 2017)
34- Feng Zhang, “CRISPR ile İlgili Sorular ve Cevaplar”, Broad Enstitü,
35- MIT Teknoloji İnceleme , 21 Şubat 2019, “Çin'in CRISPR İkizleri Beynini Yanlışlıkla Geliştirdi”, Antonio Regalado 
36- Luke Dormehl, “Bu Bilim Adamı Bir Uçağı Sürüsünü Düşünceleriyle Kontrol Edebilir”, Dijital Eğilimler , 15 Temmuz 2016, 
37- Philip Perry, “Yeni MIT Cihazı 'İç Sesinizi' Okuyabilir , Telepati Teknolojisinin Şafağını İşaret Edebilir ”, BIg Think , 11 Nisan 2018
38- Rhiannon Williams, “Güneş Enerjili Drone Bir Anda Bir Yıla Kadar Uçabiliyor”, I News , 4 Mayıs 2018,
39- Martin Evans, “Polis tarafından Keşfedilen“ 3D Basılı Silah ”, The Telegraph , 25 Ekim 2013,
40-
41- Meserole ve Polyakova, “Dezenformasyon Savaşları”.
42-
43- Eric Schmitt, “Pentagon Vexing Düşmanı ile Mücadele İçin Lazerleri ve Ağları Test Ediyor: ISIS Drones” New York Times , 23 Eylül 2017,
44- “Houthi Dronları Yemen Askeri Geçit Töreninde Birkaç Kişi Öldü”, Reuters , 10 Ocak 2019,
45- Becky Ferreira, “İlk Öğrenci Roketini Uzaya Fırlatma Yarışı Açık” , 23 Şubat 2018, Ana Kart Yardımcısı ,
46- Peter W. Singer, “İlkeli Birliğin 2018 Devleti: Yüzleşmek zorunda olduğumuz Siber Güvenliğin Yedi Ölümcül Günahı” , Kayalar Savaşı, 30 Ocak 2018,
47- Jack Wallen, “IoT Güvenliğinin Riskini Gösteren Beş Kabus Saldırısı,” ZDNet , 1 Haziran 2017,
48- Koalisyon işgal kuvveti, yaklaşık 1.3 milyon savunucuya karşılık kabaca 380.000'e ulaştı. Kenneth Katzman, "Irak: Saddam Sonrası Yönetişim ve Güvenlik" fpc. state.gov/ . Kongre Araştırma Servisi. 23 Eylül 2014 tarihinde alındı.
49- Dennis C. Blair ve Jon M. Huntsman Jr., “IP Komisyonu Raporu” (Asya Araştırmaları Ulusal Bürosu, Mayıs 2013),
50- Paul Triolo ve Jimmy Goodrich, “Bir Dalga Sürmek Üzerinden Tam Buhara Kadar ”, DigiChina (blog), 28 Şubat 2018,
51- PW Singer ve Emerson T. Brooking, “Eastern Arsenal,” Popular Science, 28 Mart 2019'da girildi
52- New York Times , 29 Haziran 2018, “Gazete Çekimi, Yetkililer Tarafından Yüz Tanıma Kullanımının Genişlediğini Gösteriyor”, Cade Metz ve Natasha Singer
53- Jim Giles, “Kameralar Yürüyerek Tanıyor”, New Scientist , 19 Eylül 2012,
54-
55- Marc Bain, “Yeni 'Kamuflaj', Yüz Tanıma Teknolojisini Tanımamanızı Sağlamayı İstiyor”, Quartz , 6 Ocak 2017
56- Tim Maly, “Anti-Drone Kamuflajı: Toplam Gözetimde Nelerin Giyilmesi ”, WIRED , 17 Ocak 2013,
57- David Hambling, “GPS Sızdırmazlık Saldırılarında Kanıtlanan Gemiler Rus Siber Silahını Önerdi”, New Scientist , 10 Ağustos 2017,
58- Brian Michael Jenkins, “Uluslararası Terörizm: Yeni Bir Savaş Türü” (Santa Monica, CA: RAND Corporation, 1974),
59- “Araştırma, botların AB Referandumu sırasında sosyal medya öyküleri yarattığını öne sürüyor”, Swansea Üniversitesi Basın Ofisi , 22 Kasım 2017, ABD Adli Senato Komitesi, Suç ve Terörizm Alt Komitesi, Rusya ile İlgili Seçimlerin Retrospektif Olarak İncelenmesinin Sonuçlarına İlişkin Güncelleme Etkinlik, Twitter'da duyuru, Inc. 19 Ocak 2019, 
60- “Meksika seçimi: Seçim botları, troller ve taklitlerle ilgili endişeler,” BBC , 30 Mayıs 2018. kaynak ; Andrew Beaton, “Rus Troll'leri NFL'nin Marşı Tartışmasını Nasıl İlham Etti?” Wall Street Journal, 22 Ekim 2018, kaynak ; “Silahlı Sağlık İletişimi: Twitter Botları ve Rus Troll'leri Aşı Tartışmasını Güçlendiriyor,” Amerikan Halk Sağlığı Dergisi, Ekim 2018. 
61- Natasha Lomas, “Lyrebird Sahte Haber Çağında Ses Mimiktir”, Tech Crunch (blog), 25 Nisan 2017,
62- Shunsuke Saito ve diğ. “Derin Sinir Ağlarını Kullanan Fotogerçekçi Yüz Dokusu Çıkarımı”, 2 Aralık 2016,
63- Anh Nguyen ve diğ. “Tak ve Çalıştır Üretken Ağlar: Gizli Alanda Koşullu İteratif Görüntü Üretimi,” 30 Kasım 2016
64- MIT Teknoloji İnceleme , 31 Ekim 2017“AI Tarafından Hayal Kurduğu Sahte Ünlülerle Tanış,”
65- Carl Vondrick, Hamed Pirsiavash ve Antonio Torralba, “Sahne Dinamikleri ile Videolar Oluşturma” (29. Sinirsel Bilgi İşleme Sistemleri Konferansı, Barselona, ​​İspanya, 2016
66- Matt Chessen, “MADCOM Geleceği” (Atlantik Konseyi, 26 Eylül 2017),
67- Singer ve Brooking, Likewar .
68- General Stanley McChrystal, “21. Yüzyılda Savaş”, ECCSR, BAE, 22 Eki 2017 tarihinde yapılan açıklamalar.
69- Marc Spitz, “Werner Herzog 'İnternet Muhteşem Bir Tarafa Sahip' '” Diyor ”, New York Times , 18 Ağustos 2016,



Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.


Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı