7 Mayıs 2019 Salı

SA7645/SD1375: 2030'da İsyan-SMEIR (3)

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Amerika Birleşik Devletleri'nin II. Dünya Savaşı'na girmeden hemen önce düzenlenen bir dizi büyük eğitim tatbikatı olan Louisiana Manevralarının bir parçası olarak kurulan, askeri tarihte özel bir yere sahip olan Fort Polk'daki Ortak Hazırlık Eğitim Merkezi'nde yapılan 'SMEIR' adlı yeni bir simulasyondan bahsetmektedir. Sosyal Medya Ortamı ve İnternet Çoğaltması'nın kısaltması olan SMEIR, fiziksel alanın üstünde sanal bir savaş alanı oluşturmak için iç içe geçmiş blogları, haber bültenlerini ve sosyal medya hesaplarını simüle ediyor ve 30 Nisan 2019 tarihi itibarı ile CIA-Pentagon tarafından defalarca öldürüldüğü açıklanan lideri Bağdadi'nin video görüntüleri ile yeniden küresel alana sürülen IŞİD-ISIS-DAEŞ'in örgütlediği herhangi bir ABD karşıtı isyanı engellemek için çalışmalar yapıyor. Türkiye geleceğin savaş biçemlerine nasıl bakması gerektiğini bilen bir bilinç inşâ ederken bu tür çalışmalarla ilgilenmek ve gerekli tedbirleri almak zorundadır.
Seçkin Deniz, 07.05.2019

Insurgency in 2030-III

Tüm bunlar Karşılıklı Mücadele için Ne İfade Eder?


Çok fazla değişiklik olduğundan, bu yeni teknolojilerden salınacak her şeyi bilmek için henüz çok erken. Ancak, savaş ve ötesi için neyin önemli olduğuna dair birkaç önemli eğilimi ve gelecekteki direnişçilerin büyük olasılıkla uğraşmak zorunda kalacağı soruları ortaya koyabiliriz.


Yayılmanın Sonu

Bu çeşitli teknoloji alanlarının ortak bir teması, doğal olarak ne askeri ne de sivil olmalarıdır. Hem bu teknolojileri araştırıp geliştiren hem de bunları satın alan ve kullanan insanlar ve kuruluşlar hem resmi hem de sivil olacaktır. Bu teknolojiler sadece çatışma alanalrına değil, aynı zamanda işten aile hayatına kadar uzanan alanlara da uygulanacaklar. İlgili bir özellik, büyük lojistik sistemlerin konuşlandırılması için daha az olası olmalarıdır. Makine istihbaratının artması, büyük eğitim veya satın alma programları gerektirmeksizin öğrenmeleri ve kullanmaları daha kolay olacakları anlamına geliyor. Bu faktörler, isyancı grupların teknoloji ve kabiliyette önceden mümkün olandan çok daha hızlı kazanımlar elde edebileceği anlamına geliyor.


Kısacası, yarının oyun değiştiren teknolojilerinin,elde edilmesinin inanılmaz derecede düşük engellere sahip olmaları muhtemeldir, bu da çoğalacakları anlamına gelir. Ek olarak, 3B baskı gibi bazı teknolojiler, silah ambargoları ve ablukalar gibi geleneksel yayılmaya karşı yaklaşımlar aracılığıyla isyan kabiliyetinin yayılmasını önlemeyi zorlaştıracaktır. Silah rotalarını birbirine bağlamak, üretimin sahada yapılabileceği bir dünyada daha az uygulanabilirdir.



TSA tarafından Reno-Tahoe Uluslararası Havaalanında keşfedilen 3B basılı bir silah.
Kaynak: Ulaştırma Güvenliği İdaresi

Bu konu yalnızca donanımdan değil, fikirlerin yayılmasından da kaynaklanmaktadır. Sosyal medya dünyasında terörist ideolojinin boyutları ve “nasıl yapılabilir” diyerek öfkelenen bu platformlar hala merkezi olarak kontrol ediliyor. Dünyada Twitter'lar ve Facebook'lar yasal ya da halkla ilişkiler ihtiyacına ikna edildiklerinde içerikten yararlanabilirler. Bununla birlikte, adem-i merkeziyetçi uygulamalara doğru hareket, sansür için itiraz edilecek bir yer olmadığı için bu gücü azaltmaktadır. (41) Bu fenomen, bir IED'nin nasıl oluşturulduğunu gösteren ya da bağlantılı bir video izleyicisine intihar bombacısı olmak için ilham veren bir din adamının nasıl oluşturulduğunu gösteren bir YouTube klibi probleminin ötesindedir. Bu ademi merkeziyetçilik, kalabalık kaynak kullanımı ve açık kaynak kullanımı ile ağın üzerindeki herkesi yeni ölçeklere güçlendiriyor. Gerçekten de, Tensorflow, (42) gibi açık kaynaklı projeler var; bu herhangi bir oyuncunun sadece on yıl önce bilim kurgu olarak kabul edilen AI kaynaklarından yararlanabileceği bir yer.


Anahtar Sonuç Soruları:


1- ABD ve müttefik kuvvetleri, daha önce bir avantaj için kullandıkları teknolojilerin ve yeteneklerin çoğuna erişebilen isyancı rakipler için nasıl hazırlanacaklar?


2- Girişin önündeki engeller, isyancıların yükselmeleri gereken kapasiteyi kazanmasını kolaylaştıracak mı? Yeteneklerini hızla yeniden oluşturabiliyorlarsa, onları yenmek zorlaşacak mı?


Çok Alanlı İsyanlar


Bir asır önce en yakın hava destek misyonuyla Haiti'de isyancı kuvvetlerle savaşan Denizciler bugün Taliban’la savaşan Denizciler’e göre, son 100 yıldır meslektaşlarına göre son derece önemli bir avantaja sahip oldular. Savaşın çeşitli bölgelerine gelince, devlet aktörü tek başına etki alanlarında zafer elde etmek için gerçek güç ulaştırma yeteneğine sahipti. Devlet havaya ve denize sınırsız erişimin tadını çıkarırken, sadece isyancıların etkili bir şekilde kitle kuvvetlerinin toplanmasını önleyen gözetlemeler ve saldırılar yaparak değil, aynı zamanda kendi kuvvetlerini gitmek istedikleri her yere taşıyarak, karada daha etkili bir şekilde çalışabiliyordu.

Gücün bu şekilde tekelleşmesi gelecekte böyle olmayabilir. Gerçekten de, DAEŞ-IŞİD-ISIS, ABD’nin ve müttefiklerinin yanı sıra birkaç yüz hava saldırısını yapmak için hava alanını (kendi insansız hava araçları aracılığıyla) kullanmak için halihazırda fayda sağlamıştır. (43) Bu durum özel olabilir, ancak hedeflerine minimum maliyetle ulaşmıştır. Daha da önemlisi, DAEŞ-ISIS insansız hava aracı kullanımı, genel hava gücü ve isyan hikayesinde bir değişikliğe işaret ediyor. Şimdi, Yemen'den Ukrayna'ya kadar her yerde örneklendiği gibi, isyancılar uçup savaşabiliyorlar. (44)


Etki alanlarını aşma kabiliyeti, elbette, yalnızca hava gücüyle sınırlı değil, aynı zamanda teknolojinin savaşa açtığı diğer yeni etki alanlarıyla da sınırlı. 
 İsyancılar, ABD'ye ISR ve iletişimde bu kadar avantaj sağlayan küresel uydu ağına girebilecek, hatta potansiyel olarak ucuz mikro uyduları proxy yardımı ya da kendi başlarına kullanarak açıp çalıştırabilecekler. (Üniversite öğrencileri zaten yapabiliyorlarsa, (45) isyancılar neden yapamasın?).



IED taşıyan silahlı bir uçak.
Kaynak: New Jersey İç Güvenlik ve Hazırlık Ofisi

Daha da önemlisi, isyanın “siber savaş” kısmı şimdiye kadar yaşanmış olanların ötesine geçecektir. (46) Hem karanlık pazarlar hem de artan otomasyon yoluyla kabiliyetlerin artması, internetin formunda çevrimiçi olarak daha fazla “şey” değişikliği olması, isyancıların komuta ve kontrol ağlarını hedefleyebildiklerini ve hatta Stuxnet tarzı fiziksel hasar veren dijital silahları kullanabildiklerini gösteriyor (47)

Etki alanları arasında işlem yapabilme yeteneği, isyancıların mesafenin zorbalığını yenebilecekleri anlamına da geliyor. Bir zamanlar güvende olan üsler ve hatta bir gücün uzak vatanları, kötü amaçlı yazılım veya insansız hava sistemleri tarafından farklı türden paketlerle, gözlenebilir, hedeflenebilir ve ulaşılabilir hale gelecektir. 
Bunu farklı bir şekilde düşünmek, gelecekteki bir isyanı, Hue'da Tet tarzı, ama daha ziyade Houston tarzı bir taarruz saldırısı olarak görmemek demektir.


Anahtar Sonuç Soruları:

1- ABD, yalnızca akran devletlere karşı değil, aynı zamanda isyancılara karşı çok alanlı savaş için hazır mı?


2- Günümüzde karşı durmada kullanılan hangi yetenekler 2030'da mevcut olmayabilir?


3- 
Tıpkı ABD'nin bir alandaki yeteneklerini başka bir alandaki savaşı kazanmak için kullanmasına benzer bir şekilde, İsyancılar bunu nasıl yapabilir?


UnderMatch- Maç Anı


II. Dünya Savaşı’nın Avrupa sahasındaki son savaşlarında, ABD güçleri savaşta daha iyi teknoloji kullanan bir rakiple mücadele etmek zorunda kaldılar. 
Neyse ki Müttefikler için, roket ve jetlerden saldırı tüfeklerine kadar Almanların “harika silahları” savaşa çok az sayıda ve çok geç girdi.


Son 75 yıl boyunca, ABD savunma planlaması bunun bir daha asla yaşanmamasını sağlamaya odaklandı. "Aşırı eşleşme" konusunda kalitatif bir teknolojiye sahip olan rakiplerimiz, genel savunma stratejimizden küçük birim taktiklerine kadar her şeyin içine dahil edildi. ABD ordusu, daha küçük bir ordu olmasına rağmen Soğuk Savaş'ta Kızıl Ordu’yu nasıl caydırdı ve Saddam Hüseyin’in üçte biri kuvvetiyle Irak’ı nasıl istila etti? (Saldırganın gücünün savunucunun büyüklüğünün üç katı olması gerektiği tarihsel mantrayı tersine çevirerek). (48)

Vietnam’dan 9-11 sonrası savaşlara kadar acı veren isyanlarda bile, bu yaklaşım her zaman kolay zaferler sağlamıyordu, ancak değişen dünya görüşünün bir parçası haline geldi. Bir keresinde b
ir denizci, bana, 30 kişilik biriminin 100 Taliban tarafından saldırıya uğraması durumunda, birliğinin kaybetmekten korkmayacağını; gerçekten de, sonuçsuz bir savaşta, verimsiz avların, saklı pusuların ve yol kenarındaki isyancı bombalarının aksine, düşmanlarla karşı karşıya kalmanın neredeyse bir rahatlama sağladığını anlattı. Sebep sadece aldığı zorlu eğitim değildi, herhangi bir savaşta, onun tarafı isyancıların hayalini kurmayı hayal edemediği teknoloji sistemlerini çağırabilir, uydu üzerinden kontrol edilen insansız hava sistemlerinin belirsiz saldırılarından, binlerce kilometre uzaklıktaki yüzlerce GPS güdümlü bombaya kadar risk almadan çalışabilen yüksek hızlı jet uçağı ile düşürülmesini sağlayarak korunabilmesiydi.


Oysa ABD güçleri gelecekte bu artı avantaja güvenemezler. Bu, sadece yukarıda tartışılan kitlesel yayılma meselesi değil, pazardaki kilit teknolojiye giriş ve mevcudiyetin önündeki engeller yüzünden değil. Gelecekteki karşı-direniş düşüncemiz jeopolitik konumun değiştiğini de kabul etmelidir. Taliban ve IŞİD zorlayıcı oldukları halde, kendi oyun değiştiren teknolojilerini geliştiren ve potansiyel olarak dünyaya ihraç eden benzer bir eş devlet gücü tarafından desteklenmediler.


Sonuç olarak, gelecekteki bir isyanda, küresel piyasadan veya vekil savaş malzemelerinin alımlarından satın alındığında, Amerikan askerleri, Stinger füzesinin ortaya çıktığı sırada Sovyet helikopter pilotlarının Afganistan'daki 1980'lerde yaptıkları savaşla aynı türden bir şokla karşılaşabileceği yönünde idi. Mücahidlerin elleri. Birleşik Devletler bir gün kendisini savaşa daha iyi teknoloji getiren bir gerilla gücü ile savaşırken bulabilir.


Devlet bağlantılı fikri mülkiyet hırsızlığındaki kitlesel çaba, Çin'in silah geliştirmelerinde araştırma ve geliştirme maliyetlerinin çoğunu ödeyeceğimiz anlamına gelirken, Çin aynı zamanda, yukarıdaki devrim niteliğindeki teknoloji kümelerinin her birinde dünya lideri olmaya yatırım yapıyor. (49) Örneğin, AI alanında, Çin'in 2030 yılına kadar AI'da dünya lideri olma hedefine yönelik ulusal bir stratejisi var. (50)  Bu arada, uzaydan silahlı robotlara kadar çeşitli alanlarda yeni silah programları ortaya koydu. (51)

Sonuç, gelecekteki bir isyanda, gerek küresel piyasadan, gerekse vekil-proxy savaş malzemesinden alımlar olsun, Amerikan askerleri, Stinger füzeleri mücahidlerin ellerinde ortaya çıktığında Sovyet helikopter pilotlarının 1980'lerde Afganistan savaşlarında yaşadıkları şoka benzer bir şokla karşılaşabilirler. Birleşik Devletler bir gün kendisini savaşa daha iyi teknoloji getiren bir gerilla gücü ile savaşırken bulabilir.


Afganistan'daki Sovyet kuvvetlerini şaşırtan tipte bir Stinger Füzesi.Kaynak: ABD Savunma Bakanlığı, Wikimedia Commons'ın izniyle

Anahtar Sonuç Soruları:

1- Teknolojide “eşleşme” den hoşlanmadıkları zaman, çalışanlara karşı taktikte ne gibi değişiklikler yapılması gerekiyor?


2- Büyüyen jeopolitik çevre, karşılama mekanizmasını nasıl değiştiriyor? ABD taktikleri ve doktrini, büyük güç destekli isyancılar için hazır mı?


Bilgi Yükü ve LikeWars


“Yangın hortumundan yudumlamak gibi.”


Bu, ABD subayının bana yaşadıkları temel bir sorun olduğunu anlatma biçimi. 
Al Udeid Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki Kombine Hava Operasyon Merkezi'nde yapılan planlara göre, ABD kuvvetleri, Irak ve Afganistan’da gerçekleşen karşı-direnişlerin desteklenmesi için muazzam operasyon ölçeklerini koordine etti.


Hissettikleri zorluk, tam hareketli videolardan sohbet odası yayınlarına, çatışmaların ortasındaki askerlerden ABD’ye geri dönen  istihbarat analistlerine kadar uzanan kişilerin gönderdiği çok fazla verinin gelmesiydi. Sorun sadece memurun bunlara zorlukla yetişebilmesi değildi, aynı zamanda sürekli gelen kutularına hizmet ederken, stratejik olarak düşünmek ve hareket etmek zordu. Temelde, bilgi ile olan ilişkilerini hepimizin aynı şekilde hissettiği kişiydi: TMI, Too Much Information- Çok Fazla Bilgi.

Bazıları bu sorunun üstesinden gelmenin, yani isyanı tek seferde ve tamamen sona erdirmenin yolunun bir fenomen olduğuna inanıyor. Bir kitlesel gözetim dünyasında, bu düşünceyi izler, bilgiyi yeterince hızlı bir şekilde elden geçirebilirsek, isyancılar etkili bir şekilde çalışamazlar. AI algoritmaları, isyancıları sadece yüz tanıma veya yürüme algılama analizi (53) ile anında anında tanımlamayacak (52), aynı zamanda etkinliklerini planlamadan önce tahmin etmeye devam edecek. Aslında, PreData (54) gibi projeler zaten patlak verecek olan isyanları öngörmek için sosyal medya yayınları gibi açık kaynak zekâsı kullanıyor.


Yüz tanıma için Elastik Demet Haritalamanın bir örneği.
Kaynak: Federal Soruşturma Bürosu(FBI)

Geleceğin isyancılarına karşı zafer ilan etmek için bu kadar aceleci olmamalıyız. Bütün çatışmalarda olduğu gibi isyanlar da her harekete ve teknolojiye tepki gösteren bir düşünce karşıtlığını da içerir. Örneğin, yüz boyaları (55) ve hatta gizli kıyafetler gibi kitlesel gözetim sayaçlarına karşı tepkinin yükselişini zaten görüyoruz(56). Buna karşılık, özerk insansız hava araçlarının (drone) ve arabaların yayılması, mevcut terörle mücadele /isyan savunmalarının önemini tüm alanlarda eski hale getirecek.  Ancak, sayaçlar yalnızca aldatıcı sensörlerden daha fazlası olabilir, ama bilgi ile olan ilişkimizi değiştiriyoruz.

Direnişçilik için güvendiğimiz teknoloji sistemleri ancak bunlara giren bilgiler kadar güvenilirdir. Bu bilgilerin bağlantı noktalarına saldırı yapılabilir. Uçağa giden haberleşme sinyalleri, testlerde zaten engellenmiş ve manipüle edilmişken, Karadeniz’deki ticari gemiler Rusya’nın GPS’inin başladığı yerde Gemi kaptanlarına içlerinden millerce yelken açtıklarını geçirmelerini sağlayan şüpheli bir saldırı yaşadı. (57)

Bu durumlarda, bilginin “tıkandığı” kesildiği ya da tahrif edildiği açıkça görülüyordu. Ama aynı zamanda sinir bozucu olan şey, genel sisteme bu tür zehirin, ağların ardındaki insanları hedef alan bir zehir oluşudur.

Alanın temel çalışmalarından biri olan 1974 tarihli bir raporda, RAND Corporation analisti Brian Jenkins “Terörizm tiyatrodur.” diye açıklamıştı. (58) Yeterince dikkat gösterin ve ne kadar zayıf ya da güçlü olduğunuz önemli değildir: toplulukları kendi isteğinize göre bükebilir ve en güçlü düşmanları teslim etmeye zorlayabilirsiniz. Bu basit ilke, isyancılara ve teröristlere bin yıl boyunca rehberlik etti. Eski Judea'nın şehir meydanlarında suikastlerde, Cezayir'de sömürge savaşlarında pazar bombalamalarında veya DAEŞ-IŞİD-ISIS’in Suriye’deki dikkatlice düzenlediği kafa kesmelerde amaç her zaman aynı olmuştur: İnsanların ne düşündüğünü (ve korkularını) kontrol edin.

Zaten isyancı bir gücün saklanmadığı, ancak sürveyansı benimsemiş olduğu Musul işgali ile, bu çok önemli anlatıyı kontrol etmek için çevrimiçi ağların gücünü gördük. Nitekim, ISIS, dünyanın izlemesini sağlamak için 2014 saldırganı #AllEyesOnISIS'i bile markalaştırdı. Etkili, ama yine de oldukça basitti. Sadece politik sistemlerimiz için değil, aynı zamanda insani duyularımız için ezici olan yanlış bilgileri giderek daha fazla yerleştirebiliriz.



Hashtag, 2014 yılı Musul istilasında #ISIS tarafından zorlandı.
Kaynak: Yazara göre ekran görüntüsü

Bunun bir vektörü botlardır; insanlar gibi çevrimiçi davranarak otomatik görevleri yerine getiren algoritmalar.

Sosyal medya botlarının ilk versiyonları, zamanımızın en önemli seçimleri sırasında, örneğin Brexit referandumunda  (araştırmacılar, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasıyla ilgili çevrimiçi tartışmaları şekillendiren kullanıcıların yaklaşık yüzde 20’sinin aslında bot olduklarını tespit etti), 2016 ABD başkanlık seçimlerinde (Twitter botlarının, Rusların ürettiği propagandayı kullanıcılara 454.7 milyon kez yönlendirmelerine yardımcı olduğu sonucuna varılmıştır)(59)  kitlesel olarak insanların düşündüklerini, bildiklerini ve hatta tartışmalarını dile getirebildiğini kanıtladı. Önümüzdeki yıllarda, yapay hesapların benzer şekilde kullanılması yalnızca Meksika seçimlerdeki gibi değil, aynı zamanda Colin Kaepernick NFL boykotundan aşı karşıtı komplo teorilerinin yayılmasına kadar uzanan tartışmalarda da etkili olacaktır. (60)

Yine tüm aktörler için mevcut olan yapay zeka, “deep fake-derin sahte” olarak bilinen şeyin yaratılmasıyla bu sorunu büyük ölçüde birleştirecek şekilde ayarlanmıştır. Yapay sinir ağları, insan beyninin tek bir noktaya aktive olan ya da olmayan tek tek düğümleri çalıştırarak nasıl çalıştığını taklit eder. Bilgilendirilir ve bağlantıları birleştirerek inanılmaz karmaşık işler gerçekleştirir. Bu sayede, makineler artık bir insan konuşmacının yüzünü ve sesini neredeyse mükemmel şekilde taklit etmeyi öğrenmek için bir görüntü, kelime ve ses veritabanında çalışabilir. Bunun olası politik etkisine erken bir örnek, Barack Obama, Hillary Clinton ve Donald Trump arasında geçen tamamen sahte gerçekçi  bir sohbetin yaratılmasıyla geldi. (61)  
Gerçekten de, bu sistemler, yalnızca iki boyutlu fotoğraflardaki verilerden yararlanarak, birinin çevrimiçi fotoğraflarının yüz yüze photorealistic-fotogerçekçi, üç boyutlu modellerini oluşturabilir. Son boks efsanesi Muhammed Ali ile yapılan bir gösteri, tek bir resmi “fotogerçekçi yüz dokusu çıkarımına” dönüştürdü, bu aslında, “en büyüklerin” gerçekte yaptıklarını, yaşadıklarını ve söylediklerini en azından çevrimiçi kayıtlarımızda yeniden yazabildiğimizi gösteriyor (bu büyük çoğunluğa “gerçeğin” kaynağı olacaktır). (62)


Yapay sinir ağları ayrıca kopya olmayan deep fake- derin sahte oluşturmak için de kullanılabilir. Farklı nesnelerin adlarını öğrenmek için görüntüleri incelemek yerine, bu ağlar, söz konusu nesnelerin daha önce hiç görülmemiş versiyonlarını üretmeyi öğrenir. Bunlara “üretici ağlar” denir. (63) Örnek olarak, bilgisayar bilimcileri, talep üzerine fotogerçekçi sentetik görüntüler yaratabilen, sadece bir anahtar kelime ile üretken bir ağ ortaya koymuşlardır. “Volkan” isteyin; artık ateşli patlamaların yanı sıra sakin, sönmüş dağların yanı sıra, tamamen eşi benzeri olmayan manzaraları olan tanıdık görünen manzaralara sahipsiniz. Başka bir sistem var olmayan, ancak gerçek insanların Hollywood film yıldızları sandığı insanların yüzlerini yarattı. (64)

Böyle bir teknolojiyle, kullanıcılar sonunda hayal ettikleri herhangi bir sahnenin veya kişinin inandırıcı bir benzerini çağrıştırabilirler. Görüntü gerçekten orijinal olacağı için, sahteciliği eski algılama yöntemlerinin birçoğu aracılığıyla belirlemek zor olacaktır. Ve bu tür ağlar, hiçbir zaman olmayan yeni anlar yaratmak için videoyla da aynı şeyi yapabilirler. (65) “Plaj”, “bebek”, hatta “golf” e ait, ürkütücü, bir zincirin halkası klipler ürettiler. Ayrıca, statik bir resim çekmeyi (sahadaki bir adam; istasyondaki bir tren) ve muhtemel bir  geleceğe dair kısa bir video (çekip giden adam; hareket eden bir tren) 
üretmeyi de öğrendiler. Bu şekilde, hiçbir zaman gerçekleşmeyen olaylar, yine de çarpıcı video kanıtlarla belgelenen gerçek olaylar olarak çevrimiçi olarak sunulabilir.


Son olarak, makineyle çalışan iletişim araçları veya MADCOM'lar olarak da bilinen ağ üzerinden eğitilmiş nöbetçi sohbetler var. (66) Şirketlerin yardım masalarını değiştirmelerine ve çevrimiçi ürünleri satmalarına yardımcı olmak için olan bu teknolojinin doğal vaadi - esasen insan operatöründen ayırt edilemeyen bir AI - inşa ediliyor. Ancak, bu korkunç kötüye kullanım için de kullanılabilir. Bugün, bilgili bir internet kullanıcısının “gerçek” insanları otomatik botnet'lerden ve hatta pek çok yuvadan ayırması hala mümkün (Russophied English'in kombinasyonu ve kırmızı #MAGA şapkalarının sevgisi onları dağıtıyor). Çok geçmeden, bu belirsiz durumlar bile “iyi eski günler” olarak düşünülebilir; en son başka bir sosyal medya kullanıcısının manipülatif bir makine yerine etli-kanlı bir insan olduğuna biraz güvenmek mümkündü.

Tüm bu sinirsel sinir ağları uygulamalarını (taklit sesler, çalınan yüzler, gerçek zamanlı görsel-işitsel düzenleme, yapay görüntü ve video oluşturma ve MADCOM manipülasyonu) birleştirin, Hack ağlarının uzun süredir korkulan “Siber Savaş”ın, savaşın “LikeWar” tarafı olarak düşünüldüğünden daha az önemli olacağı sonucunu sarstığını göreceksiniz; 
fikirleri, beğenilerin, payların ve yalanların bir karışımı yoluyla viral bir hale getirerek ağlardaki insanlara saldırmak. (67)



Yarının isyanları kinetik ve çevrimiçi operasyonların birbirinin içinde erimesini içerecek.
Kaynak: PW Singer ve Emerson Brooking.

Muhtemel sonuç, 2030'daki isyancıların sadece insan tarafı ile değil, aynı zamanda asla gerçekleşmeyen şeyleri ikna edici bir şekilde konuşacak ve gerçekten var olmayan “kanıt” üretecek son derece zeki, yenilmez algoritmalarıyla da savaşılmasıdır. Mevcut durumun ilginç görünmesini sağlayacak bir yoğunluğa ve hacme sahip sosyal medya peyzajı boyunca yanlış tohumlar ekeceklerdir.

Örneğin, açılan 
SMEİR raporu, Fort Polk'taki isyancı karşıtı eğitim gibi fütüristik göründüğü gibi, yakında teknoloji ve taktikler tarafından geçirilecek bir noktaya değiniyor. Kartal gözlü ABD Ordusu'nun taktik harekat subayı tarafından engellenen teröristler, kalabalığa geri dönmeyebilirler. Bunun yerine, sivilleri yine de vurabilir ve basitçe ABD'nin katılımıyla ilgili çarpıcı online kanıtlar üretebilirler. Veya, belki de ilk etapta hiç görünmediler, aşırı gerçekçi görüntüler üreten sinir ağları kullanarak katliamla ilgili her şeyi üretebildiler, bilgiyi AI ile aşılanmış bot ordularıyla dışarıya dağıtabildiler ve web algoritmalarını manipüle ettiler.


Buna karşılık, bu memurun rolü yerine etkili bir şekilde savaşabilecek tek varlık olabilir: başka bir yapay zeka. Sonuç, insanların kalpleri ve zihinleri üzerinde mücadele eden algoritmalar olacaktır.

Bu çevrimiçi savaşların etkilerini küçümsemek kolaydır, ancak bunu yaparken asırlık isyancı karşıtı derslerin LikeWar'ın yeni özellikleriyle nasıl birleştiği göz ardı edilir. General Stanley McChrystal’ın Orta Doğu’daki bir askerî konferansta, “… Öngörülebilir gelecek için,” sosyal medyanın çevrimiçi alanı hava, kara veya denizdeki herhangi bir savaş için çok önemli olacaktır." diyor ve sebebi, “Gerçekliğe dair bir savaş var… Hangi tarafın doğru taraf olduğunu ya da hangi tarafın kazandığını algılamak, hangi tarafın doğru taraf ya da hangi tarafın kazandığından daha önemli olacak.” şeklinde açıklıyor. (68)

Anahtar Sonuç Soruları:

1- Gelecekteki isyanlarda bilgi ile ilişkimizin hangi yönleri değişecek?


2- İsyancılar ve karşı isyancılar arasındaki LikeWar savaşları gelecekte neye benzeyecek? Onlarla savaşmaya ve kazanmaya hazır mıyız? Nasıl bilebiliriz?


Sonuçlar


Tarihsel değişim döneminde bulunduğumuza dair en güçlü kanıt, teknolojide rol oynayan trendlerin ve dünya üzerindeki sonuçların etkilerinin, çok zorlayıcı olabilecekleri kadar çeşitlilik gösterdiğidir. Mücadeleleri, sadece çok farklı yönlere yayıldıkları için değil, aynı zamanda, özellikle savaş olarak belirsizliğe eğilimli bir bölge için, ortaya koydukları soruların çoğuna cevap verecek durumda olmadığımız anlamına da geliyor. Ama itiraf etmek gerekir. Werner Herzog'un söylediği gibi, "Bazen derin bir soru, düz bir cevaptan daha iyidir." (69)

Böyle büyük bir değişim zamanında, durmayı seçen, eğilimleri görmezden gelen ve uygun şekilde uyum sağlamayanlar eylemsizlikleriyle bir seçim yapıyorlar.

Yine de, tüm bu belirsizliklerde, teknolojinin bu seçenekleri ve  isyancı karşıtı eğitim üzerindeki potansiyel etkisinin sağladığı gibi görünen bir anahtar paket ders var: Böyle büyük bir değişim zamanında, durmayı seçenler, eğilimleri görmezden gelenler ve uygun şekilde uyum sağlayamayanlar, hareketsizlikleri ile bir seçim yapıyorlar. Yarının savaşlarını kaybetmeyi seçiyorlar.


New America, Nisan 2019



<<<2030'da İsyan (2)                     


Seçkin Deniz, 07.05.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz



Dipnotlar:


1-  Aşağıdaki sahne PW Singer ve Emerson T. Brooking, Likewar : Sosyal Medyanın Silahlandırılması (Boston: Houghton Mifflin Harcourt, 2018).

2- “KOBİ: Sosyal Medya Ortamı ve İnternet Çoğaltma”, KOBİ, kaynak (18 Mart 2019'da girildi ).
3- John Arquilla ve arkadaşları, ed., “ Athena'nın Kampında: Cyberwar Geliyor!” , Bilgi Çağında Çatışmaya Hazırlık (Santa Monica, Calif: Rand, 1997), 
4- Yukarıdaki sahne, Singer ve Brooking, Likewar'dan .
5- Candace Rondeaux ve David Sterman, “Yirmi Birinci Yüzyıl Proxy Savaşı: Çok Kutuplu Bir Dünyada Stratejik İnovasyonla Yüzleşmek” (Yeni Amerika, 20 Şubat 2019),
6- David Kilcullen, “Üç Karşı Çalıştırma Sütunu” (ABD Hükümeti Karşı Savunma Konferansı, Washington DC, 2006),
7- “ABD Denizaşırı İç Savunma Politikasının Biçimi (USOIDP)” (CIA, 1 Ocak 1962), 
8- JCR Licklider, “Licklider,“ Intergalatic Bilgisayar Ağı ”nı Anlatıyor” 25 Nisan 1963,
9- “ Brick'ten Slick'e : Cep Telefonlarının Tarihi”, Wired , March 2019.
10- PW Singer ve Emerson T. Brooking, “Twitter'da Terör,” Popüler Bilim , 11 Aralık 2015,
11- Donald Rumsfeld, “Orduyu Dönüştürmek”, Dışişleri , Haziran 2002,
12- Arthur K. Cebrowski ve John H. Garstka, “Ağ Merkezli Savaş - Kökeni ve Geleceği,” Bildiriler 124, no. 1 / 1,139 (Ocak 1998),
13- Judum Legum, “Rumsfeld, Savaş Öncesi Tahminler Hakkında Yatar:“ Bunu Bankaya Alabilirsiniz ”” ThinkProgress , 9 Aralık 2005
14- Patrick Lin, “Ağrı Işınları ve Robot Sürüleri: DOD'un Oynadığı Radikal Yeni Savaş Oyunları” , Atlantik , 15 Nisan 2013,
15- PW Singer, Savaş için Kablolu (HMH, 2009); Nisan Glaser ve Rani Molla, “ABD'de Satılan Robotların Sayısı Dokuz Yılda Yüzde 300 civarında Atlayacak ” ReCode , 3 Nisan 2017,
16- Oriana Pawlyk, “Pentagon Hala Uçağı Sızdırmak İçin Ne Kadar Akıllıca Sorgulıyor?” Military.Com , 7 Şubat 2019.
17- Henry Conrad, “Gelecekte Gelecekte İş Robotlarının Neleri Alacaklarını İşte,” ZME Science , 15 Eylül 2015,
18- Molly Kinder, “Robotlarla Çalışmayı Öğrenme” Dış Politika , 11 Temmuz 2018,
19- Steve LeVine, “Robotlar 2016'da Trump'a Kenar Verebilir ”, Axios , 8 Temmuz 2018
20- Abdel Bari Atwan, İslam Devleti: Dijital Hilafet (Oakland, California: University of California Press, 2015).
21- Peter Newman, “IoT Raporu: Nesnelerin İnterneti teknoloji büyümesi ana şirketlere ve tüketicilere nasıl ulaşıyor?” Business Insider, 28 Ocak 2019
22- Bradley Boughton, “2017 Siber Güvenlik Tehditleri, Tahminler, Fonlama ve Eğilimler”, Glocomms , 22 Şubat 2017,
23- Michelle Drolet, “Botnet: Ağınız Gerçekten Korunuyor mu ?,” STK , 13 Mart 2017,
24- Chris Meserole ve Alina Polyakova, “Dezenformasyon Savaşları,” Dış Politika , 25 Mayıs 2018,
25- David Canellis, “Çin Blockchain Devs'i Dox Kullanıcılarına Zorluyor, Sansür İçeriği,” TNW , 10 Ocak 2019,
26- Elsa B. Kania, “Çin'in Savaşta Bir AI Devrimi Arayışı” , Strateji Köprüsü , 8 Haziran 2017,
27- “Yapay Zeka (AI) Trendleri,” Mad Scientist Laboratuvarı , 14 Aralık 2017,
28- John McCormick, “Dünya Çapında AI 2019’da 35.8 Milyar Dolara Vurmak Harcama”, Wall Street Journal , 13 Mart 2019,
29- Brian Barrett, “McDonalds, 300 milyon dolarlık satın alma işlemiyle Büyük Veriyi ısırdı”, Wired , 25 Mart 2019,  James Vincent, “John Deere, traktörlerine nasıl tarım yapılacağını öğretmek için bir AI girişimi satın alıyor” , Verge , 7 Eylül 2017, kaynak ; Deere ve Company, “Blue River Teknolojisini Satın Almada Makine Öğrenme Yeteneklerini Geliştirmeye Deere”, PR Newswire , 6 Eylül 2017, 
30- Michael McDonough, Twitter, 28 Şubat 2017,
31- Jonathan Merritt, “AI, Hristiyanlığı Tehdit Ediyor” , Atlantik , 3 Şubat 2017
32- Amie Tsang ve Michael J. de la Merced, “Sabah Gündemi: Masayoshi Oğlu Tekilliğin Uyarısı”, New York Times , 20 Eylül 2017,
33- Lee Rainie ve Janna Anderson, “Kod Bağımlı: Algoritma Çağının Artıları ve Eksileri” (Pew Araştırma Merkezi, 8 Şubat 2017)
34- Feng Zhang, “CRISPR ile İlgili Sorular ve Cevaplar”, Broad Enstitü,
35- MIT Teknoloji İnceleme , 21 Şubat 2019, “Çin'in CRISPR İkizleri Beynini Yanlışlıkla Geliştirdi”, Antonio Regalado 
36- Luke Dormehl, “Bu Bilim Adamı Bir Uçağı Sürüsünü Düşünceleriyle Kontrol Edebilir”, Dijital Eğilimler , 15 Temmuz 2016, 
37- Philip Perry, “Yeni MIT Cihazı 'İç Sesinizi' Okuyabilir , Telepati Teknolojisinin Şafağını İşaret Edebilir ”, BIg Think , 11 Nisan 2018
38- Rhiannon Williams, “Güneş Enerjili Drone Bir Anda Bir Yıla Kadar Uçabiliyor”, I News , 4 Mayıs 2018,
39- Martin Evans, “Polis tarafından Keşfedilen“ 3D Basılı Silah ”, The Telegraph , 25 Ekim 2013,
40-
41- Meserole ve Polyakova, “Dezenformasyon Savaşları”.
42-
43- Eric Schmitt, “Pentagon Vexing Düşmanı ile Mücadele İçin Lazerleri ve Ağları Test Ediyor: ISIS Drones” New York Times , 23 Eylül 2017,
44- “Houthi Dronları Yemen Askeri Geçit Töreninde Birkaç Kişi Öldü”, Reuters , 10 Ocak 2019,
45- Becky Ferreira, “İlk Öğrenci Roketini Uzaya Fırlatma Yarışı Açık” , 23 Şubat 2018, Ana Kart Yardımcısı ,
46- Peter W. Singer, “İlkeli Birliğin 2018 Devleti: Yüzleşmek zorunda olduğumuz Siber Güvenliğin Yedi Ölümcül Günahı” , Kayalar Savaşı, 30 Ocak 2018,
47- Jack Wallen, “IoT Güvenliğinin Riskini Gösteren Beş Kabus Saldırısı,” ZDNet , 1 Haziran 2017,
48- Koalisyon işgal kuvveti, yaklaşık 1.3 milyon savunucuya karşılık kabaca 380.000'e ulaştı. Kenneth Katzman, "Irak: Saddam Sonrası Yönetişim ve Güvenlik" fpc. state.gov/ . Kongre Araştırma Servisi. 23 Eylül 2014 tarihinde alındı.
49- Dennis C. Blair ve Jon M. Huntsman Jr., “IP Komisyonu Raporu” (Asya Araştırmaları Ulusal Bürosu, Mayıs 2013),
50- Paul Triolo ve Jimmy Goodrich, “Bir Dalga Sürmek Üzerinden Tam Buhara Kadar ”, DigiChina (blog), 28 Şubat 2018,
51- PW Singer ve Emerson T. Brooking, “Eastern Arsenal,” Popular Science, 28 Mart 2019'da girildi
52- New York Times , 29 Haziran 2018, “Gazete Çekimi, Yetkililer Tarafından Yüz Tanıma Kullanımının Genişlediğini Gösteriyor”, Cade Metz ve Natasha Singer
53- Jim Giles, “Kameralar Yürüyerek Tanıyor”, New Scientist , 19 Eylül 2012,
54-
55- Marc Bain, “Yeni 'Kamuflaj', Yüz Tanıma Teknolojisini Tanımamanızı Sağlamayı İstiyor”, Quartz , 6 Ocak 2017
56- Tim Maly, “Anti-Drone Kamuflajı: Toplam Gözetimde Nelerin Giyilmesi ”, WIRED , 17 Ocak 2013,
57- David Hambling, “GPS Sızdırmazlık Saldırılarında Kanıtlanan Gemiler Rus Siber Silahını Önerdi”, New Scientist , 10 Ağustos 2017,
58- Brian Michael Jenkins, “Uluslararası Terörizm: Yeni Bir Savaş Türü” (Santa Monica, CA: RAND Corporation, 1974),
59- “Araştırma, botların AB Referandumu sırasında sosyal medya öyküleri yarattığını öne sürüyor”, Swansea Üniversitesi Basın Ofisi , 22 Kasım 2017, ABD Adli Senato Komitesi, Suç ve Terörizm Alt Komitesi, Rusya ile İlgili Seçimlerin Retrospektif Olarak İncelenmesinin Sonuçlarına İlişkin Güncelleme Etkinlik, Twitter'da duyuru, Inc. 19 Ocak 2019, 
60- “Meksika seçimi: Seçim botları, troller ve taklitlerle ilgili endişeler,” BBC , 30 Mayıs 2018. kaynak ; Andrew Beaton, “Rus Troll'leri NFL'nin Marşı Tartışmasını Nasıl İlham Etti?” Wall Street Journal, 22 Ekim 2018, kaynak ; “Silahlı Sağlık İletişimi: Twitter Botları ve Rus Troll'leri Aşı Tartışmasını Güçlendiriyor,” Amerikan Halk Sağlığı Dergisi, Ekim 2018. 
61- Natasha Lomas, “Lyrebird Sahte Haber Çağında Ses Mimiktir”, Tech Crunch (blog), 25 Nisan 2017,
62- Shunsuke Saito ve diğ. “Derin Sinir Ağlarını Kullanan Fotogerçekçi Yüz Dokusu Çıkarımı”, 2 Aralık 2016,
63- Anh Nguyen ve diğ. “Tak ve Çalıştır Üretken Ağlar: Gizli Alanda Koşullu İteratif Görüntü Üretimi,” 30 Kasım 2016
64- MIT Teknoloji İnceleme , 31 Ekim 2017“AI Tarafından Hayal Kurduğu Sahte Ünlülerle Tanış,”
65- Carl Vondrick, Hamed Pirsiavash ve Antonio Torralba, “Sahne Dinamikleri ile Videolar Oluşturma” (29. Sinirsel Bilgi İşleme Sistemleri Konferansı, Barselona, ​​İspanya, 2016
66- Matt Chessen, “MADCOM Geleceği” (Atlantik Konseyi, 26 Eylül 2017),
67- Singer ve Brooking, Likewar .
68- General Stanley McChrystal, “21. Yüzyılda Savaş”, ECCSR, BAE, 22 Eki 2017 tarihinde yapılan açıklamalar.
69- Marc Spitz, “Werner Herzog 'İnternet Muhteşem Bir Tarafa Sahip' '” Diyor ”, New York Times , 18 Ağustos 2016,



Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.


Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı