7 Ocak 2022 Cuma

SA9512/SD2291: Sonraki NATO Genel Sekreteri Kim Olacak?

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, La Verità ve Panorama deneme yazarı ve siyasi analist Stefano Graziosi ile Kathryn ve Shelby Cullom Davis Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Enstitüsü başkan yardımcısı ve EW Richardson üyesi James Jay Karafano'nun ortak çalışmasıdır ve görev süresi Eylül 2022'de sona erecek olan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'ten sonra kimin seçileceğine odaklanmaktadır. Analistlerin bahsettiği isimleri tek tek elemeleri ve yine bir İtalyan'ın, İtalya Savunma Bakanı Lorenzo Guerini'nin seçilmesi için kulis yaptığı dikkate alınırsa, NATO'da hiçbir zaman üst düzey bir görev üstlenilmesine izin verilmeyen Türkiye'nin de kulis yapması gerektiği sonucu ortaya çıkmaktadır. Türkiye, seçilemese de, belirlediği bir isim üzerinden politik duruşunu ortaya koymak için Avrupa ve ABD'deki kafa karışıklığını gidermeye yardımcı olabilir.
Seçkin Deniz, 07.01.2022


Next NATO Secretary General?

Jens Stoltenberg'in NATO Genel Sekreteri olarak görev süresi önümüzdeki Eylül'de sona eriyor; onun yerine kim geçecek?

NATO'nun Belarus ve Ukrayna'daki sınırında arka arkaya yaşanan krizlerle birlikte, bu soru şu anda özellikle büyük görünüyor. Ve zorluklar daha da kolay olmayacak.

NATO'nun 13. genel sekreteri Jens Stoltenberg, 1 Ekim 2014'te Brüksel, Belçika'daki NATO Karargahındaki ofisinde poz veriyor. NATO / Pool / Anadolu Ajansı / Getty Images

Çin, ittifak için çok daha büyük bir sorun haline geliyor. Örneğin Pekin, Çin Komünist Partisi'nin hoşlanmadığı politikalar nedeniyle NATO üyesi Litvanya'yı cezalandırmak için Avrupa boykotunu teşvik etmeye çalışıyor.

Peki, kim Stoltenberg'in yerine geçmek ister? Bir sürü insan. Ve akıllıca bahis, Rusya veya Çin'e karşı yumuşak olan birinin seçilemeyeceğidir.

Birleşik Krallık'ın NATO'daki en iyi mevkiyi istediği bir sır değil. The Times'a göre, Londra (kaynaklar Lahey'in ilgilenmediğini söylese de) eski Dışişleri Bakanı William Hague'in göreve gelmesini çok isterdi. Bahsedilen bir diğer aday ise eski Başbakan Theresa May. Her ikisi de Rusya için sertti ama Çin için o kadar sert değildi.

Örneğin, bu yılın başlarında May şöyle yazmıştı: “Bunun [Çin] uluslararası ilişkilerde bir fay hattı haline gelmesine izin vermek hata olur…. Birleşik Krallık'ın ABD ile her zaman özel bir ilişkisi olacak, ancak bu bizi başkalarıyla diplomatik ve ticari ilişkiler kurmaktan asla alıkoymadı…” Bu görüş, ittifakın gitmesi gereken yere çok uzak görünüyor.

Daha iyi adaylara ihtiyaç duymanın yanı sıra, Birleşik Krallık'ın başka bir sorunu daha var: Paris muhtemelen İngiliz emellerine karşı çıkacak. Hâlâ AUKUS denizaltı anlaşması konusunda kıvranan ve Avrupa meselelerinde kendi şişirilmiş statüsünü sürdürmek isteyen Fransa'nın yeni Genel Sekretere vereceği destek, Londra'nın hedeflerini boşa çıkarmak için açık bir amaçla kullanılabilir.

Peki ya İtalya? Roma ve Paris yakın zamanda Quirinale Antlaşması'nı imzalayarak ilişkileri güçlendirdiler. İtalya'dan yalnızca bir NATO Genel Sekreteri (1964'ten 1971'e kadar Manlio Brosio) bulunurken, Birleşik Krallık'tan üç tane vardı. İtalya'da dolaşan iki isim, Avrupa Birliği'nin eski Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve şimdiki İtalya Savunma Bakanı Lorenzo Guerini. Geçen Temmuz ayında Politico, İtalyan Demokrat Partisi'nin şu anki Sekreteri Enrico Letta'nın adından da söz etmişti.

Mogherini imkansız gibi görünüyor. Çin konusunda çok yumuşak. Örneğin, 2017'de Pekin'de yaptığı konuşmada, “Avrupa Birliği ve Çin, çok taraflılığa ve BM sistemine dayalı küresel bir düzen görüşünü paylaşıyor: işbirliğimiz hiç bu kadar önemli olmamıştı…” demişti. Bunun gibi yorumlar, mevcut hükümetin adaylığını bastırmak için parmağını kaldıracağını şüpheli kılıyor.

Enrico Letta'nın beklentileri çok daha iyi değil. Partisi ile Çin yanlısı 5 Yıldız Hareketi arasındaki siyasi ittifakın sadık bir destekçisidir.

Buna karşılık, Guerini mevcut İtalyan hükümetinin üyeleri arasında en ABD yanlısı biridir. Son aylarda, hem Rusya'ya hem de Çin'e karşı sağlıklı bir temkinliliğin gerekli olduğunu ifade etti.

Güney Avrupa sürekli olarak NATO'nun Güney Kanat'a yeterince ilgi göstermediğinden şikayet ediyor. Bir İtalyan'ın seçilmesi bunun ele alınmasına yardımcı olabilir.

Estonya Cumhurbaşkanı Kersti Kaljulaid de potansiyel haleflerden biri olarak gösteriliyor. Rusya'ya karşı sert, Çin'e karşı gerçekçi ve ABD yanlısı. Birkaç ay önce bazıları, Biden'ın Moskova ile ilişkileri geliştirmeye çalıştığı bir zamanda Baltıklardan bir NATO genel sekreteri seçilmesinin Putin'le fazla yüz yüze kalmasına neden olacağından endişe duyuyordu. Ancak Ukrayna ve Beyaz Rusya'daki krizlerden sonra, bu tür bir sinyal göndermek için daha fazla fikir birliği ortaya çıkabilir. Eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitaroviç ve eski Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite'nin isimleri de bu karışıma dahil ediliyor.

Önümüzdeki aylarda, bu yarışı gerçekten sarsabilecek olan şey, NATO sınırlarındaki mevcut krizlerin jeopolitik sonuçları ve giderek daha agresif ve müdahaleci olan bir Çin'dir. Gerginlikler artmaya devam ettikçe, NATO'nun en üst görevi için seçilen adayın hem Moskova hem de Pekin'in oluşturduğu tehditleri ciddiye alma geçmişine sahip olma olasılığını arttırıyor.

Stefano Graziosi, James Jay Karafano, 16 Aralık 202, The Heritage Foundation

(Stefano Graziosi, La Verità ve Panorama Deneme Yazarı ve Siyasi Analist. James Jay Karafano, Kathryn ve Shelby Cullom Davis Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Enstitüsü Başkan Yardımcısıve EW Richardson Üyesi)


Seçkin Deniz, 07.11.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı