28 Ekim 2020 Çarşamba

SA8920/SD1850: 16. Yüzyıldan Kalma İki Korsan Erdoğan'ın Dış Politikasına Nasıl İlham Verdi?

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, son on yıldır Türkiye'yi takip eden (ajan olduğu intibaı veren) gazeteci David Lepeska'ya aittir ve Türkiye'nin 'Mavi Vatan' doktrinine odaklanarak Türkiye ve Erdoğan düşmanı bir yaklaşım sergilemektedir. Dikkatle okunması ve notlar alınması gereken bu tür analizler, birikmiş Türkiye ve Erdoğan nefretini yansıtması açısından önemlidir.
Seçkin Deniz, 28.10.2020


How two 16th-century pirates inspired Erdogan's foreign policy

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ağustos ayında "Türkiye Akdeniz, Ege ve Karadeniz'deki adil payını geri alacak" dedi. Deniz sınırlarıyla ilgili gittikçe kızışan tartışmada bu cesur bir ifadeydi.

Erdoğan neyi adil görüyor? Cevap, Türkiye'nin en son dış politika doktrini "Mavi Vatan" ya da neredeyse Osmanlı düzeyinde bir denizcilik etkisini yeniden canlandırmayı amaçlayan irredantist bir vizyon olan "Mavi Vatan" da yatıyor.


Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin açık denizlerdeki hakimiyeti için büyük bir vizyonu canlandırmak istiyor. Reuters

16. yüzyılın ortalarında, Osmanlı İmparatorluğu, esas olarak bir çift cesur denizci kardeş sayesinde, tüm Akdeniz üzerinde hakimiyet kurdu. Şu anda Yunan Midilli adasında doğan Oruç ve küçük erkek kardeşi Hızır, uluslararası üne sahip kiralık korsanlar olarak ortaya çıktı.


Kıbrıs adasının güneydoğusundaki Gazimağusa'da, terk edilmiş sahil kenti Maraş'ta Türk işgali altındaki bölgede Türk ordusunun kullandığı bir bölgede, terk edilmiş otellerin yanında bir çift sahilde yürüyor. Türkiye, Kuzey Kıbrıs'taki varlığını Akdeniz suları üzerindeki hakimiyet için bir hazırlık zemini olarak uzun süredir kullanmaktadır. AP

Kardeşler dünyanın en güçlü liderlerinden Yavuz Sultan Selim'in desteğini alarak yetenekli bir Osmanlı donanması inşa ettiler. İmparatorluk kısa sürede Cezayir'e kadar genişledi ve o zamanlar Barbarossa ("kızıl sakal") olarak bilinen Hızır'ın komutasında 1538'de Yunan kıyılarında bir Venedik-İspanyol ittifakını mağlup etti. Osmanlılar Ege'deki tüm adaları kontrol ettiler.

Tarihçilerin çoğu kardeşleri korsanlar ve köle tüccarları olarak görüyor, ancak Türk okul çocukları Oruç Reis (Türkçe "şef") ve Barbaros Hayrettin'in ("inancın en iyisi") cesur kahramanlıklarını öğreniyorlar. Şimdi, Erdoğan, ülkesinin deniz haklarını savunma ve bölgesel güçlere meydan okuma arzusunu göstermek için kendi adlarını taşıyan sismik araştırma gemilerini kullanıyor.

Emekli deniz subayı Cem Gürdeniz tarafından tasarlanan bu gemi, Doğu Akdeniz, Ege ve Karadeniz'i Türkiye'nin Mavi Vatanı olarak görüyor. İlk olarak bir yıl önce Erdoğan'ın bu üç denizde 460.000 kilometrekareden fazla Türk kontrolünü düzenleyen bir haritanın önünde yaptığı konuşma ile manşetlere çıktı.

İki hafta önce, Türkiye cumhurbaşkanlığı Haçlılarla savaşan Hayrettin'in yeniden canlandırdığı bir video ile Hristiyan güçlere karşı 1538 zaferinin yıldönümünü kutladı. Cumhurbaşkanının iletişim sorumlusu Fahrettin Altun, videoyu yayınladığı bir tweet'te “Atalarımın kanı damarlarımdan akıyor” dedi. "Mavi vatan için ölür ve can alırız."


Türkiye'nin araştırma gemisi Oruç Reis 27 Eylül 2020'de Akdeniz'de Antalya açıklarında demirledi. AP Photo

Erdoğan bölgesel güçlere meydan okumak için sismik araştırma gemilerini kullanıyor

Türk araştırma gemisi Oruç Reis ve beraberindeki savaş gemilerinin geçtiğimiz ay Yunan adası Kastellorizo ​​açıklarındaki sularda görünmesi, Atina'yı silahlı kuvvetlerini yüksek alarm durumuna geçirerek NATO üyelerini savaşın eşiğine getirdi. Ancak Oruç Reis birkaç hafta sonra Antalya limanına döndüğünde Türkiye ve Yunanistan ön görüşmelere başlayabildiler. Ancak aynı gün, başka bir gemi olan Barbaros Hayrettin Paşa, Kasım ayının ikinci haftasına kadar kalmak, Kıbrıs'ın (Rum Kesimi) talep ettiği sulara sondaj yapmak üzere gönderildi.

Son iki yılda Türkiye, Kıbrıs'ın iddia ettiği sularda sondaj yapmak için savaş gemileriyle birlikte yarım düzine araştırma gemisi gönderdi. Geçen yıl, Libya'nın Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Akdeniz'deki iddialarını büyük ölçüde genişleten ve Yunanistan'ın Girit adası çevresindeki tüm suları kuşatan bir deniz sınırı anlaşması imzaladı.

Ancak bu denizcilik iddiası, göründüğünden çok doğal gaz ve potansiyel enerji gelirleriyle ilgilidir. Birincisi, çoğu analist, Doğu Akdeniz'den geri kazanılan herhangi bir doğal gazın pazara ulaştığında ne Avrupa'da ne de Asya'da alıcı bulmasının mümkün olmayacağına inanıyor.


Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 8 Ekim 2020'de Slovakya'nın Bratislava kentinde düzenlenen bir konferansta konuşurken Yunanistan lehine ve Türkiye'nin aleyhine olan haritayı gösteriyor.

Mavi Vatan doğrultusunda Türkiye, son yıllarda deniz gücünü keskin bir şekilde artırdı. Buna, yurt içinde üretilen gemiler ve denizaltılar ile gelecek yıl yapılacak hafif bir uçak gemisi de dahildir. Denizdeki tatbikatlarda bu yenilenen deniz gücünü defalarca esnetti ve bu ayın sonlarında bir başkası planlandı.

Ancak esneme sadece denizde değil. Donanma takviyesi, Türkiye'nin silah endüstrisindeki muazzam genişlemesinin bir parçası ve daha büyük askeri iddia aşıladı. Türkiye'nin yedi Arap devletinde (Katar, Irak, Suriye, Libya, Sudan, Somali ve muhtemelen Yemen) bir askeri varlığı var veya vekil güçleri destekliyor ve savaşlarında yabancıları kullanmaya başladı.

Türkiye'nin kuzey Suriye'deki büyük ayak izi sayesinde Erdoğan, binlerce Suriyeli isyancıyı Libya'da ve son Ermenistan-Azerbaycan çatışmasında savaşmaları için çok az bir ücret karşılığında gönderebiliyor. Bu, Türk askerlerinin bazı uzak çatışmalardan ceset torbaları içinde geri dönmesi ve akut bir ekonomik kriz sırasında özellikle acı bir hap olacak potansiyel siyasi felaketini önlüyor.

Ancak bu tür uygulamalar bölgesel öfke çekiyor. Geçen ay Mısır, Arap Ligi'ndeki müttefiklerini, özellikle Suriye'de olmak üzere bölgedeki Türk saldırılarına karşı güçlerini birleştirmeye çağırdı. Suudi Arabistan bir yıldan fazla bir süredir Türk mallarını boykot ediyor ve son raporlar Umman, Bahreyn ve diğerlerinin yakında bu çabaya katılabileceğini gösteriyor.

Daha uzaktaki düşmanlar ne olacak? Mavi Vatan'ın kilit unsurlarından biri, Türkiye'nin sorunlarını Batılı güçlere yükleyen ve Ankara ile resmi askeri ittifaklarına rağmen ABD ve Avrupa'yı rakip olarak konumlandıran bir dünya görüşüdür. Ancak ABD başkanlık seçim sezonunda başını belaya sokarken, lideri covid-19'u birden fazla seviyede yenmek için mücadele ediyor. Nato, Türkiye-Yunanistan müzakerelerine aracılık etmeyi umuyor olsa da, AB, Türk saldırılarını defalarca kınamaktan ve yaptırımlar konusunda uyarıda bulunmaktan çok daha fazlasını yaptı. Bu ayın başlarında düzenlenen zirvede, AB liderleri yaptırımları bir Aralık toplantısına kadar bir kez daha ertelediler.

Zaman geçiyor. New York'taki BM Genel Kurulu'nun son oturumunun oturum aralarında, Libya'daki ana aktörler bir barış anlaşmasına doğru yol alıyorlar. Durum şu anda olduğu gibi, bu çatışmaya son verecek herhangi bir çözüm muhtemelen Trablus'u UMH'nin kontrolüne bırakacak ve bu da Türkiye'yi deniz sınırı anlaşması ile ilgili emellerini yerine getirmeye ve Akdeniz'de sondajı genişletmeye teşvik edecek.

Oruç Reis geçen hafta açık sulara açılmak üzere limandan ayrıldı ve gitti. Günler sonra, Türk haber kaynakları bir sonraki sondaj hedefinin Girit olacağını bildirdi.

David Lepeska, 12.10.2020, The National News

(David Lepeska, son on yıldır Türkiye'yi takip eden serbest bir gazetecidir.)


Seçkin Deniz, 28.10.2020, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı