12 Şubat 2020 Çarşamba

SA8356/KY13-AO337: Hukuk'a Güven

Hep birlikte hukuka güvenin tesisi için çaba göstermez, bunu varlık nedeni görmez, keyfiliği baştacı edersek yaşadıklarımızı yeniden yaşayacak olduğumuzdan emin olabiliriz.


Türkiye, istikametini belirlemekte arafta kalmış bir ülke.

Esnek bir din devleti olan Osmanlı Devletinin sona ermesiyle kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin vatandaşları bilindiği gibi aynı zamanda Osmanlı’nın tebasıydı. Her ne kadar, yeni devlet, kendini çağdaş uygarlık diye nitelendirdiği Batı benzeri bir devlete dönüştürmeyi hedeflemiş olsa da, neticede bunun için dönüştüreceği halk Osmanlı halkıydı.

Tepeden inme değişimlerle halkın yönü hedeflenen yöne çevrilmek istendi. Çok partili sisteme gelinceye kadar halk iktidarın koyduğu çizgilerin dışına çıkamadı.

Sonrasındaysa; düşünce çeşitliliğinin oluşmasıyla birlikte yakın tarihin sorgulanması, eskiye özlem, sentezci görüşler vs. gibi çeşitli görüşler siyasal ve sosyal alanda örgütlenmeye başladı.

Bugün, geldiğimiz noktada; hepimizi birleştirecek ortak bir düşünceden iyice uzaklaşmış durumdayız. Git gide bu düşünsel parçalanmışlık derin ayrışmalara doğru yol alıyor.

Geçmişte Batı Devletleri de bu süreçlerden geçti ve sonunda hukukun üstünlüğünün ve buna dayalı bir sistemin yerleşmesinin tek çare olduğunu görerek buna uygun yapılar oluşturdular. Sonrasında, bunu ortak yapılarla daha da sağlam hale getirdiler.

Türkiye’nin önünde de bundan başka bir çıkar yol yok.

Hepimizin ortak beklentilerini karşılayacak, hukukun üstünlüğüne dayalı bir sistemi kalıcı hale getiremezsek geleceğimizin güvende olduğunu söyleyemeyiz.

İnsanların vicdanlarından, izan ve insaflarından medet umarak arzulanan bir sistemi var etmenin imkânsız olduğunu çevremizde yaşanan süreçler bize gösterdi.

Hep birlikte hukuka güvenin tesisi için çaba göstermez, bunu varlık nedeni görmez, keyfiliği baştacı edersek yaşadıklarımızı yeniden yaşayacak olduğumuzdan emin olabiliriz...



Adnan ONAY, 12.02.2020, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı