29 Ekim 2019 Salı

SA8088/SD1521: Trump, Amerika'yı Büyük Güç Rekabeti İçin Hazırlıyor

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz A Heritage Foundation (Bir Miras Vakfı) başkan yardımcısı James Jay Carafano'ya aittir ve eski bir Trump karşıtı muhafazakar profesör Colin Dueck'ü Trump destekçisine dönüştüren son kitabı 'Demir Çağı: Muhafazakar Milliyetçilik Üzerine' adlı kitabına yönelik bir incelemesidir. Colin Dueck'ün, kitapta "Washington, Jefferson ve “Hamilton” kadrosunun geri kalanı Başkan Donald Trump'ın dış politikalarıyla mükemmel bir şekilde tatmin olacaktır." şeklindeki söylemi Trump'ın da bütün ABD başkanları gibi satanist masonların üst yönetimi için sıradan bir kukla olduğuna işaret etmektedir. 28 Kasım 2017 günü Sonsuz Ark'ta yayınladığımız 'Başkan Trump Amerikan Politikalarının Bir Parçasıdır' başlıklı analizimizde, "Amerika Birleşik Devletleri'nin stratejik politikalarının 'tesadüf' eseri olduğunu söylemek ancak safdillerin ya da bu politikaların bir parçası olanların ileri sürebilecekleri bir tezdir; aynı şekilde Amerika Birleşik Devletleri Başkanı'nın da bu politikalardan bağımsız ya da bu politikalara zıt politikalar üreteceğini düşünmek de." tesbitind ebulunmuş ve 16 Ağustos 2018'de yayınladığımız 'Başkan Olarak Donald Trump ve Amerika Birleşik Devletleri Gerçeği' başlıklı analizimizde yaptığımız analitik çözümlemeden sonra şu hükmü tesis etmiştik: "Eski 'Yeni Dünya Düzeni'nin kurucuları olan Siyonist-Satanist Küreselciler ile onlara karşı görünen Ulusalcılar arasındaki kavganın iki tarafı olarak görünen Amerikan Derin Devleti'nin temsilcileri ile ABD Başkanı Donald Trump birlikte çalışmaktadır. Trump sıradan bir ABD başkanı olarak kan dökücü satanizmin hizmetindedir." Trump'ın Wall Street, Soros, Blackwater, CFR ve Rothschild Bağlantıları ve eski(!) bir Trump karşıtı muhafazakar profesörün 'Demir Çağı: Muhafazakar Milliyetçilik Üzerine' adlı Trump destekçisi bir kitap yazması analizlerimizin ne kadar isabetli sonuçlara ulaştığını da kanıtlamaktadır. Türkiye'nin 9 Ekim 2019'da başlattığı Barış Pınarı Harekâtı ile, ABD ve ortaklarının Suriye'nin kuzeyinde, DAEŞ-PKK tarafından iki terör devleti kurma çabalarını sekteye uğrattığı Cerablus Fırat Kalkanı ve Afrin Zeytindalı Harekâtlarının son aşamasını tamamlama kararı Küresel Güç Mücadelelerinde attığımız büyük adımın önemini ortaya koymaktadır. ABD Başkanı Trump'ın, Suriye'nin kuzeyine yaptığımız harekât ile ordusunu geri çekmek zorunda kalması, Türkiye'yi tehdit etmesi, Türkiye'yi durdurmak için Türkiye'nin şartlarını kabul eden bir anlaşma imzalaması sonrası terör örgütü PKK-YPG liderleri ile telefon görüşmeleri yapması ve terör örgütünü Türkiye sınırından çekerek Suriye'deki petrol yataklarının kontrolü için sevk etmesi asla tesadüf değildir. Çekildiği iddia edilen terör örgütü halen TSK ve MSO ile savaşmaya devam etmektedir.
Seçkin Deniz, 29.10.2019

Trump Prepares America for a Great-Power Competition
"Donald Trump, ne daha sıcak ne de tecritcidir. Oyun planı, baskıyı arttırmak ve “uygun şartlarla aşağı çekmek”tir. Ve bir gün var olabilecek tehlikelere hazırlıklı olmak istiyor."

Omurgalı olmayı (güçlü karakter sahibi) unutun gitsin. Amerika'nın şu an yaşadığımız büyük güç rekabet dönemi için demir bir anayasaya ihtiyacı var.

Dolayısıyla muhafazakar bilimadamı Colin Dueck, Oxford Üniversitesi Yayınları'ndan çıkan 'Demir Çağı: Muhafazakar Milliyetçilik Üzerine' (2019) adlı yeni kitabında uyarıyor.



(Seçkin Deniz'in Notu: Colin Dueck, George Mason Üniversitesi'nde Profesör'dür; Schar Politika ve Hükümet Okulu'nda ve Amerikan İşletme Enstitüsü'nde çalışmaktadır. Birkaç Cumhuriyetçi Başkan adayının seçim kampanyasında dış politika danışmanı olarak çalışmış ve Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Konseyi'ne danışmanlık yapmıştır. Önceki kitapları arasında İsteksiz Haçlılar, Sert Çizgi ve Obama Doktrini (Oxford) sayılabilir.)

Eski bir “Never Trumper (Trump karşıtı)” olan Dueck, kitabını Kurucu Babalar hakkında beklenmedik bir iddia ile başlatıyor ve sonlandırıyor: "Washington, Jefferson ve “Hamilton” kadrosunun geri kalanı Başkan Donald Trump'ın dış politikalarıyla mükemmel bir şekilde tatmin olacaktır."

Dahası Colin Dueck, Trump'ın politikalarının, yirmi birinci yüzyıl Amerikası'nın Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore gibi modern tehditlerle etkili bir şekilde başa çıkmasına yardımcı olacağını savunuyor.

Dueck, Amerika bir işe başladığında, “muhafazakar milliyetçilik”in temelde ortak bir inanç dizisi olan Amerikan dış politikası olduğunu savunuyor. O zamanlar bunu milliyetçilik olarak adlandırdılar.

Milliyetçilik, ortak bir sivil inancı içeriyordu. Kurucu babalarımız hukuk devleti, bireysel özgürlük, serbest girişim, eşitlik ve sınırlı hükümete inanıyordu. Popüler egemenliğe de inandılar. Ve dış politikanın devletin ulusal çıkarlarını desteklemesini beklediler.

Bu ilke ve politika organizasyonunu benzersiz ve istisnai olarak gördüler ve Amerika'nın “istisnai ulus” elbisesini memnuniyetle karşıladılar.

Dueck, Amerikan ortodoksisinin, herkese uyan tek bir dış politika talep ettiğini iddia etmiyor. George Washington, “dolandırıcı bir ittifak yok” sloganı ile seçim kampanyası yaptı; özgürlükçü ya da tecritci biri olduğu için değil, genç bir Cumhuriyet’in Avrupa’nın sürekli güç mücadeleleri alanında yer alması tehlikesini kabul ettiği için.

Buna karşılık, İspanya-Amerikan Savaşı'ndan sonra, William McKinley, Filipinler’i ilgi alanına dahil eden isteksiz bir emperyalist oldu çünkü ABD yetkilileri, Asya’daki çıkarlarını Çin’de Japonlara ve Avrupalılara karşı savunmak için Pasifik ayaklarına ihtiyaç duyulduğuna inanıyordu.

Yıllar boyunca, bazı başkanlar savaştı, diğerleri ise küresel sahneden ayrıldı. Yine de hepsi, kurucu babaların desteklediği milliyetçiliğin temel inançlarına dayanan dış politikalar izlemiştir.

Dueck, Woodrow Wilson ile birlikte büyük bir mola verildiğini savunuyor. Wilson, Büyük Savaş'ın ardından ulus-devlet  bataklığını izlerken, enternasyonalizmi bir can simidi olarak benimsedi. Bu, Amerikan dış politikası için büyük, iki kutuplu mücadeleye değinerek, küreselcileri ve popülistleri Dueck’in muhafazakar milliyetçiler olarak adlandırdığı şeylere, geleneksel Amerikan dış politikasına tutunanlara karşı vuruyordu.

Bu, Amerikan dış politikasına yönelik büyük, iki kutuplu mücadeleye değinmek demekti; çürüyen küreselciler ve popülistlere karşı, Dueck’in muhafazakar milliyetçiler dediği geleneksel Amerikan dış politikasına sarılmak isteyenler.

Demir Çağı, Trump’ın ilk dönemini analiz etmek için pek çok sayfa içeriyor. Bu, söyleminin popülist olmasına rağmen, Başkan'ın politikasının geleneksel muhafazakar dış politika kapsamında olduğu sonucuna varıyor.

Donald Trump, ne daha sıcak ne de tecritcidir. Oyun planı, baskıyı arttırmak ve “uygun şartlarla aşağı çekmek”tir. Ve bir gün var olabilecek tehlikelere hazırlıklı olmak istiyor. Amerika'nın oyunda etkisinin olduğunu ve ilgisini korumaya istekli olduğunu diğer tarafa gösteriyor; o zaman, diğer taraf özkaynaklarımızı tanırsa, yapılacak iyi bir anlaşma varsa, bir anlaşma yapar.

Dueck pratikte, Trump'ın, Amerikan muhafazakarlarının büyük çoğunluğunun istediğini yaptığını söylüyor. Onların Başkanları ile yollarını ayırmaları pek mümkün değil.

Öte yandan, Amerika'nın buradan nereye gittiği konusunda hiçbir garanti yoktur. Ulus, tecrit anlayışına sapabilir veya bütünüyle küreselcilere gidebilir. Ancak, Demir Çağı sona ermekte, tam olarak bulunduğumuz yolda kalmamız muhtemeldir.

Hepsi bu kadar iyi, Dueck, çünkü Trump’ın ihtiyatlı baskı ve bağlılık formülünü görüyor, büyük güçlerin rekabet döneminde bunu doğru karışım olarak görüyor.


James Jay Carafano, 24 Ekim 2019, National Interest

(A Heritage Foundation (Bir Miras Vakfı) başkan yardımcısı James Jay Carafano, düşünce kuruluşunun araştırmalarını ulusal güvenlik ve dış politika konularında yönlendirmektedir.)


Seçkin Deniz, 29.10.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı