5 Ağustos 2019 Pazartesi

SA7879/KY13-AO291: Turgut Özal’ın ‘Zâyi Oluşu’, 28 Şubat ve Oligarşi




Yakın dönem siyasi tarihimizle ilgili tartışmalar uzun süre daha devam edeceğe benziyor. Üzerinde en çok konuşulan konulardan olan Özal’ın ölümü ve 28 Şubat konusunda yazarların değişik yorumları söz konusu..

Çeşitli konularda farklı bakış açıları olan Yalçın Küçük’ün de bu konularda 'Tekeliyet-1' adlı kitabında ileri sürdüğü ilginç iddiaları var;


“Çiller’in Başbakan olması için Demirel’in bu makamı boşaltması gerekiyordu ve bu nedenle de, Demirel’e yer bulmak zorundaydık; işte tam bu sırada Cumhurbaşkanlığı boşalıyordu ki “ilahi”kabul edebiliriz.. 1993 Nisan ayında, muvazzaf Cumhurbaşkanı Özal’ın ölümüne bir suikast diyebilmek için elimizde hala en küçük bir kanıt yoktur, fakat, 50 yıl sonra, ölümünün bir cinayet sonucu olduğuna inanmayacak tarihçi bulamayız. Öyleyse; Turgut Özal’ın ‘zayi oluşu’ sadece ‘ilahi’ değil, aynı zamanda fevkalede zamanlıydı..” (S.384)

“Oligarşi, eninde sonunda son derece miyop ve egoisttir. Yerli üretimde Koç ve Oyak otomobil satışlarının çok düşük olduğu bir zamanda, Erbakan Hükümeti'nin Almanya’dan döviz getirme gerekçesiyle, bedelsiz ithalata kapıları açması, Malezya’dan otomobil ithalatını hızlandırması kızgınlık yaratacak adımlardır. Kamusal fonları bir havuzda toplama projesi de, devlete borç vererek faiz gelirleriyle büyüyen bankaların aşırı kârlarını tehdit ediyordu ve bankalar, oligarşinindirler. Dolayısıyla, sonradan ‘28 Şubat’ denilen süreç her açıdan kendini hazırlıyordu, dayatıyordu.. Ordu, siyasi islamı da “irtica” deniyordu, rejimin tehditleri arasında gören yeni doktrinini açıkladı. İrtica odağı sayılan merkezlere tanklar sürülüyordu, rahatsız olanlar “post-modern darbe” dediler, “post- modern “ nitelemesinin anlamını bildikleri kuşkuludur Ve fazladır, “darbe” denilebilir.” (S.391)



Adnan ONAY, 05.08.2019, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı