30 Haziran 2019 Pazar

SA7791/KY13-AO275: Siyasal Sistem'in Sorunları

"Eğer; Demokrasiyi geliştirecek siyasal modelleri oluşturamazsanız, siyasetle toplum arasındaki mesafenin büyümesine, sonuçta derin fay hatları oluşmasına engel olamazsınız."



Sadece siyaseti değil, sistemi tümüyle demokratik hale getirmeden, birliktelik paydasını büyütme imkânı yok. O nedenle; siyasetin sistemi kuşattığı bir ülkede önce siyasetin, siyasal sistemin gelişkin bir demokrasiyi içselleştirmesi gerek.

Bunu gerçekleştirmeden toplumsal uzlaşının sağlanması adına isabetli adımlar atsanız da, bir müddet sonra siyasetin halktan kopuk bir hale gelmesini ve siyasetçilerin sadece lider etrafında pervane gibi dönmeyi yeterli görmesini önleyemezsiniz.

Bu ise siyasetçinin halktan kopmasının, halkın beklentilerini dikkate almamasının önünü açar. Ve bir süre sonra da halkın oylarıyla seçilmiş olan siyasetçi halkı umursamaz, sadece liderin beklentilerine odaklanır, halkla ilişkisini de bu düzeyde tutar. Bunun sonucunda ise, siyasetçi kibiri, yozlaşma, toplumsal çürüme gibi devasa sorunlar ortaya çıkar.

Sonuçta; lider ne kadar yetenekli, yetkin biri de olsa, yaptıklarından halk çokça yarar da elde etse, halkın siyasetçiye olan olumsuz bakışı git gide büyür ve siyaset nemalanmaya orantılı trolleşmeye yol açar, toplum içinde derin ayrışmalar oluşturur.

Eğer; Demokrasiyi geliştirecek siyasal modelleri oluşturamazsanız, siyasetle toplum arasındaki mesafenin büyümesine, sonuçta derin fay hatları oluşmasına engel olamazsınız.

Öncelikle, buuna engel olmak İçin toplumbilimsel gelişmeleri dikkate alarak gelişmiş bir demokratik yapı oluşturmamız gerek. Aksi halde; Türkiye’yi, ülkemizi ucube bir sistemle ileriye taşımak mümkün değil. Bu durum gün geçtikçe daha da belirginleşiyor.

Eğer siyasal sisteme neşter vurulmaz ve yola böyle devam edilirse, sadece siyasal aktörler değişir ve belirlenmiş kimi isimler öncülüğünde siyasetten nemalananlar yerini yenilerine bırakır..

Bu ülke insanını bu tür siyasal sistemlere mahkûm edersek bir arpa boyu yol alamaz, siyasal kavgalar içinde debelenip dururuz..



Adnan ONAY, 30.06.2019, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı