29 Haziran 2019 Cumartesi

SA7790/SD1414: Trump, Putin ve Yeni Soğuk Savaş/ 5. Türbülans Kuramı

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz New Yorker editörü, yazarı ve muhabiri olan Evan Osnos, David Remnick ve Joshua Yaffa'ya aittir ve 'kasıtlı zihinsel dizinler' oluşturmayı amaçlayan bir belgesel niteliğindedir. Sahnede gördüklerimizin birbiriyle olan ilişkisini anlamaya çabalarken 'bizi yönetmeye çalışan' analizin, Amerikan-Rus ortak politikalarının nasıl oluşturulduğunun anlaşılması için yardımcı olacağına inanıyoruz. Seçilmesi neredeyse imkansız olan Donald Trump'ın seçilmesi ve planlanan 2030 Kaos döneminin realize edilmesi için soğuk savaş döneminde olduğu gibi ABD-Rus işbirliği gerekliydi ve bununla birlikte dünya gerçek bir baskı dönemini sıcak savaşlarla daha derinden yaşayacaktı. Nihayetinde, 2017'den bu yana ABD Başkanı Trump ve çevresindekilerin, 2016 seçimlerinde Rusya ile bağlantılarını inceleyen Özel yetkili Savcı Robert Mueller, Mayıs 2019'da soruşturmanın kapandığını ve görevi bıraktığını açıkladı. Dosyanın kapanması Trump'ın Amerikan politikalarının bir parçası olduğunun da kanıtıydı. Beş bölümde yayınlayacağımız 'Trump, Putin ve Yeni Soğuk Savaş' başlıklı bu analizin içeriği ve içeriğin manipülatif profesyonel niteliği göz önünde bulundurularak dikkatle incelenmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Seçkin Deniz, 29.06.2019

Trump, Putin, and the New Cold War

5. Türbülans Kuramı


Rus yönetimi ve resmi basın, Trump’ın göreve başlamasını sevinçle karşıladı. Putin'in hırslarına  engel olan eski düzen çökmüştü. Moskovski Komsomolets gazetesinde yayınlanan makale, "1917'de, Lenin'in silahlı destekçileri Kışlık Saray'a saldırdı, kapitalist bakanları tutukladı ve sosyal siyasi düzeni devirdi." diyordu. “20 Ocak 2017'de Washington'da hiç kimse Kongre'ye veya Beyaz Saray'a saldırmayı ve eski rejimin önde gelen üyelerini sokak lambalarına asmayı planlamamıştı, ancak Amerikan siyasal elit'in, özellikle liberallerin duyguları, yüz yıl önceki Rus burjuvazisinden farklı değildi.”




“Haftanın Haberleri”'nde programınun sunucusu Dmitry Kiselyov,  yeni Cumhurbaşkanı’nın cinsiyetçi ve şahin ifadelerinin, “bir dakikalık dürtüsellikten” başka bir şey olmadığını söyleyerek, Trump'ın “temelsiz mit” olarak ırkçı olduğu yönündeki suçlamaları reddetti. Trely, Kiselyov, “ülkemizde muzhik (Mujik-Rus Köylüsü) dediğimiz şey” dedi gerçek bir erkek. “Başkanlığının ilk gününde, resmi Beyaz Saray Web sitesinden eşcinsellerin ve lezbiyenlerin haklarını koruyan bölümü çıkardı. Bunu asla desteklemedi. Her zaman geleneksel aile değerlerinin arkasındaydı.”

Makul bir analist, Rusya’nın ABD ve Avrupa’daki aktif önlemlerinin, Trump’ın ve Avrupa’daki milliyetçi politikacıların yükselişinin arkasındaki baskın güç olduğuna inanmaz. Küreselleşmenin ve sanayileşmenin etkisinin kırılması çok daha önemli faktörlerdir. Ancak pek çok Batı Avrupalı, Batı'nın ve savaş sonrası ittifaklarının ve kurumlarının tehlikeye girmesinden korkuyor ve Nato hakkında şüphelerini dile getiren ve Brexit'e ve benzeri Avrupa karşıtı hareketlere bağlılık gösteren Trump'ın güvenilmezliğinden korkuyor.

Hem Dışişleri Bakanı Rex Tillerson hem de Savunma Bakanı James Mattis, geleneksel ittifakları desteklediklerini ifade etseler de, Trump, Putin’in tamamen eleştirel bakmamaya devam ediyor. 

"Trump, Nato'ya bakış açısıyla durumu değiştirdi” diyor General Shirreff. “Büyük korku Nato'yu kısırlaştırmak ve Amerika'nın Avrupa güvenliğinden ayrılmasıdır. Bu olursa, Putin'e her türlü fırsatı sunar. Trump göründüğü gibi geri adım atıyorsa, Baltık devletlerini istila etmek gibi şeyler yapmanız gerekmeyebilir. Yine de onlara hakim olabilirsiniz. Güvenliğimizi sağlamak için inşa edilen kurumların çöküşünü görmeye başlıyorsunuz. Ve eğer bu gerçekleşirse, Avrupa’nın yeniden uluslaşmasını bir bütün olarak göreceksiniz. ”

“Angela Merkel Donald Trump’a ne kadar dayanacak?” diye soruyor, hem Reagan hem de Clinton yönetimlerine Rusya konusunda danışmanlık yapan Stephen Sestanovich. “O zaten Avrupa’da tek başına. Putin, Avrupa’nın önde gelen bir gücü gibi görünecek.” Der Spiegel , Avrupa’daki genel huzursuzluğu ve Trump’ın seçilmesinden bu yana Amerikan prestijinin düşüşünü yansıtan şaşırtıcı bir yazı yayınladı. Yazıda yeni Başkan'ın, Almanya'nın karşıt olarak ayağa kalkması gereken “dünya için bir tehlike” haline geldiği belirtiliyordu.


“Brooklyn uygun olmadığından Orta Çağ'a taşındık.”

Clinton'un eski danışmanı Strobe Talbott, “Sadece ikinci bir Soğuk Savaş'ı kaybedeceğimiz (ya da tekrarlayacak olan ve kaybedeceğimiz) için gerçek bir tehlike var" diyor. "Ancak bu kayıp büyük ölçüde ters bir gemi yüzünden, Trump'ın Putin'e duyduğu neredeyse kabul edilemez saygıdan kaynaklanacak." 

Talbott, Trump’ın son yetmiş yılda siyasi Batı’nın kurduğu kurumlara çok az saygı göstererek dünyayı tehlikeye attığına inanıyor. Talbott, böyle bir çatışmayı “kaybetmenin” sonuçlarının ne olacağını soruşturduğunu söylüyor, "Çok apokaliptik olmayan cevap, bizim (biz Amerika birleşik Devletleri'nin ve biz Yeni Dünya Düzeni'nin şampiyonlarının) beş yıl öncesine geri dönmemizin yıllar, yıllar ve yıllar alacağıdır."

Talbott, eşitsiz bir senaryonun “ortaya çıkacağını” söylüyor, içinde döndüğümüz dünya “Nükleer çatışma olmasa bile sürekli istikrarsızlığı ve çatışması olan bir 'itin iti yemeye çalıştığı' dünya olacak. Ancak, nükleer güçlerin çoğalmasıyla da, bu şekilde devam edeceğini görmek kolaydır.”

Yeltsin hükümetinde dışişleri bakanı olarak görev yapan Andrei Kozyrev, şimdi Washington DC'de yaşıyor. Artan otoriterlik yüzünden Rusya'yı terk etti; Şimdi yaşamayı kabul ettiği ülkede rahatsız edici bir şekilde benzer bir model görüyor. “Çok endişeliyim” diyor. “Korkum, muhtemelen hafızamda ilk defa, her iki tarafta da, Kremlin'de ve Beyaz Saray'da aynı tür insanlara sahip olduğumuzu gösteriyor  Aynı insanlar. Muhtemelen birbirlerini sevmelerinin nedeni budur. Bu bir politika meselesi değil ama aynı olduklarını hissediyorlar. Bununla birlikte, demokrasi ve değerlere daha az, kişisel başarıya daha az önem veriyorlar."

Rusya’nın (Trump'ın seçilmesine) müdahalesine dair kanıtlar ikna edici görünse de, böyle bir hesabın Trump’ın yükselişinin ana anlatı haline gelmesine izin vermek çok kolaydır; bu, bu kadar yabancı ve rahatsız edici bir insanın varlığının bir şekilde yabancı kılınmasıyla açıklamak için bir yol olur. Gerçekte, o Amerika’nın yarattığı bir fenomendir.

Aynı zamanda, Trump’ın Başkan olarak yönetim tarzı o kadar kaotik ve doğaçlama olmuştur ki, günlük şenlik ateşi bazen ne yapıldığını gizlemektedir. Eski bir Rus politika danışmanı “Putin, iş yapan ve insan hakları hakkında konuşmayan Tillerson gibi insanları seviyor” diyor.

Trump yönetimi, özellikle, bir Rus mahkemesinin - mahkemeler Putin’in kontrolü altında -  yolsuzlukla mücadele kapsamında, Putin’in önümüzdeki yıl yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde tek ciddi rakibi olan Alexei Navalny’yi bir zamanlar düşmüş olan dolandırıcılık suçundan mahkum ederek seçim yarışından kopardığında hiçbir şey söylemedi. Ruslar, ABD yönetiminde dost yüzler görüyorlar.

Exxon Mobil'in başkanı olarak Tillerson, Trump'ın belirttiği gibi “Rusya'da büyük anlaşmalar” yaptı. Putin’in en yakın danışmanlarından olan ve devlet petrol konsorsiyumunun Rosneft baş yöneticisi olarak bir servet kazanan Igor Sechin ile özellikle yakın bir ilişki kurdu. Trump’ın ilk ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn, Rus propaganda istasyonu RT’den Putin’in yanında oturduğu akşam yemeklerinden birinde görünmesi için kırk bin dolarlık bir ücret aldı.

Obama yönetimi, son günlerinde, otuzbeş Rus görevlisini kovup iki diplomatik bileşiği kapatarak Rus saldırılarına karşı misilleme yaptı. Kremlin “karşılık” vereceğini ilan etti ve Amerikan istihbaratı, kovulacak olanları değiştirmek ve Moskova'ya yeni yetkililer göndermek için gereken ilk adımları attı. Bir ABD istihbarat yetkilisi "İnsanlar zaten uçaktaydı" diyor. 

Ancak 30 Aralık'ta Putin misilleme yapmayacağını söyledi. Amerikan istihbaratının  şaşkına döndüren şey, Rusya’nın ABD Büyükelçisi Sergey Kislyak’la olan iletişimi inceleyerek, ekonomik yaptırımların geleceğine değinen Flynn’in onunla sohbet ettiğini keşfetmesiydi. (Trump’ın damadı Jared Kushner, geçiş sırasında Trump Tower’da Kislyak ile bir araya geldi; Beyaz Saray’a göre, amaç “gelecekte daha açık bir iletişim hattı kurmak”tı.)

Flynn'ın bu haberler hakkında Başkan Yardımcısı Mike Pence'e yalan söylediği ortaya çıkınca istifaya zorlandı. Trump, Rusya ile bağları hakkında riskli bir şekilde tutarsız cevaplar verdi. 2013 yılında Miss Universe yarışması için Moskova’da olduğu ve MSNBC’yle yaptığı bir röportajda Putin’i sorduğunu söyledi. “Bir ilişkim var ve bugün burada ne yaptığımızla çok ilgilendiğini söyleyebilirim”; Bir sonraki Ulusal Basın Kulübü öğle yemeğinde, “Ben çok hoş biri olan Başkan Putin ile dolaylı ve doğrudan konuştum” diye hatırladı. Başkanlık kampanyası sırasında “Putin'le hiç tanışmadım, Putin'in kim olduğunu bilmiyorum” dedi. Trump, “Rusya ile ilgisi olmadığını” tweetledi; 2008 yılında oğlu Donald Jr., “Ruslar, varlıklarımızın çoğunun oldukça orantısız bir kesitini oluşturuyor” dedi.

16 Şubat'ta düzenlenen bir basın toplantısında, Trump'a, kampanyasındaki herhangi birinin Rusya ile temas halinde olup olmadığı soruldu ve “Benim tanıdığım hiç kimse yok” dedi. Rus temaslarına dair haberlere “bir hile” dedi ve “Rusya ile hiçbir ilgim yok. Yıllardır Rusya’dan telefon gelmedi. Rusya'dan insanlarla konuşmadım. ”

Ertesi gün, Senato İstihbarat Komitesi resmi olarak Beyaz Saray'a Rus temsilcilerle temaslara ışık tutabilecek tüm malzemeleri muhafaza etmelerini tavsiye etti; bu temasları gizlemek için gösterilecek herhangi bir çabanın bir suç olarak nitelendirilebileceğini hatırlattı. Üç (yeni ve eski) ABD yetkilisine göre, Şubat ayının ortasına kadar, kolluk kuvvetleri ve istihbarat teşkilatları Ruslarla Trump’ın ortakları arasında birçok temas örneği topladı.

Rus istihbarat figürleri arasında yakalanan iletişimin, Trump’ın 2016’da birkaç aylığına Ukrayna’da daha önce siyasi danışman olarak çalışmış olan kampanya başkanı Paul Manafort’a sıkça atıfta bulunduğu söyleniyor. Yetkililerden biri, “Manafort bilse de bilmese de her zaman Rus istihbaratı etrafındaydı” deemişti. Müfettişlerin Trump'ı ve bir dizi ortağını (Manafort; Flynn; Stone; bir dış politika danışmanı, Carter Page; avukat Michael Cohen) Rus hükümeti veya iş temsilcileriyle olası yasadışı veya etik olmayan karışıklıklar açısından incelemeleri muhtemeldir.

Obama’nın Rusya’nın kıdemli danışmanı Celeste Wallander,
“Bana göre, şu soru sonucu ortaya çıkarabilir” dedi. “Putin Amerikan demokrasisinin başarısızlıklarını açığa mı vuracak, yoksa istemeden Amerikan demokrasisinin gücünü mi ortaya çıkaracak?”

Olayla ilgili istihbarat görevlileri arasındaki çalışma teorisi, Rus yaklaşımının (hackleme, propaganda ve Trump ortaklarıyla temasları da dahil olmak üzere) uzun süredir devam etmekte olan bir plandan ziyade doğaçlama olduğudur. Yetkili, “Seçimden sonra, bir sürü Elçilik iletişimi vardı” (Moskova'ya) dedi. “Şaşkınlıkla soruyorlardı: Şimdi ne yapacağız? ”

Başlangıçta, Rus elitleri, Clinton’un saf dışı bırakılmasını ve Rusya’yı tek-rakipsiz bırakacak olan Amerika'nın ilk popülizme sürüklenişini kutladılar. Michael Flynn'in kovulması ve kongre oturumları beklentisi, bu coşkuyu yumuşattı. 

Moskova’nın önde gelen bir dış politika dergisinin genel yayın yönetmeni Fyodor Lukyanov, kongre araştırmalarından, basından ve istihbarat ajanslarından gelen baskılarla karşı karşıya olan Trump’ın artık “Başlangıçta düşünülenden daha sıradan Cumhuriyetçi Başkan”dan çok daha fazla olması gerekebileceğini söyledi. Başka bir deyişle, Trump, Moskova'ya karşı yaptırımlara son vermek ve Rusya’nın jeopolitik emellerini yerine getirmek için artık siyasi genişliğe sahip olmadığı sonucuna varabilir. Moskova değişen ruh halinin bir işareti olarak Kremlin, Rus televizyon kanallarına yeni Başkana daha az yer vermelerini emretti.

Rus televizyonunda program yapan siyasi yorumcu Konstantin von Eggert, devlete ait bir medyada  bir arkadaşının şöyle duyduğunu anlatmıştı“bir cümleyle halledildi: Trump yok” Kapalı mesaj için von Eggert, “şu anda olumsuz içeriğin olması gerektiği değil, çok daha az ve daha dengeli olması gerektiği” açıklamasını yaptı.

Kremlin görünüşte, Rus devlet medyasının izlenme risklerine girdiğine karar verdi ve dedi ki; “Trump'a yönelik tutumlarda fazlasıyla istekli davranmak yerine, tüm bu parlatmalar ve kutlamalar aptalca görünmesine neden oldu, bu yüzden bir süre Trump'ı unutalım, gereken beklentileri azaltıp imajını yeni gerçeklere göre yeniden keşfedelim.”

Moskova'nın Yankısı’ (Echo of Moscow) nın baş editörü ve Rusya’nın siyasi elitleri ile derin temaslara sahip bir kişi olan Alexey Venediktov, “Trump, Rusya’nın siyaset kurumlarındaki insanlara, Amerikan siyaset kurumlarındaki  meslektaşları için barışı rahatsız eden bir insan olarak çekici geldi.” diyecekti.

Venediktov'a göre  Putin ve kendisine en yakın olanlar için, Rus devletinin Trump’ın adaylığına sağladığı her türlü desteğin, Batı’yla uzun süredir devam eden bir rekabet için bir hamle öneriyordu; Putin'in gözünde, Rusya’nın en acil stratejik kaygısı, Trump'tan önce gelen ve onu aşan birinin olmasıydı.

Putin’in Rusya’sı ekonomik ve jeopolitik güçsüzlüğünü telafi etmenin yollarını bulmak zorunda; Geleneksel nüfuz etkisi sınırlıdır ve güçlü bir nükleer cephanesi olmasaydı, küresel gücünün ne kadar önemli olacağı belli değil. Venediktov, “Öyleyse, o zaman Amerika'nın içinde türbülans yaratmalıyız” demişti.“Türbülans ile beslenen bir ülke kendi içine kapanır ve Rusya’nın elleri serbest kalır. ”



Evan Osnos , David Remnick ve Joshua Yaffa, 24 Şubat 2017, The New Yorker


(Evan Osnos The New Yorker'a 2008'de bir yazar olarak katıldı ve politika ve dış işlerini ele alıyor.  David Remnick 1998'den beri The New Yorker'ın editörlüğünü ve 1992'den beri yazarlığını yapıyor., Moskova’nın The New Yorker muhabiri olan Joshua Yaffa, Berlin Amerikan Akademisi eski çalışanı)



Fotoğraflar: Yuri Smityuk / TASS / Getty; Spiegl / ullstein bild / Getty; Mikhail Metzel / TASS / Getty; soldan sağa: Vadim Ghirda / AP, Laski Diffusion / Getty, Lev Fedoseyev / TASS / Getty, Bülent Doruk / Anadolu Ajansı / Getty, Drew Angerer / Getty, Sergei Savostyanov / TASS / Getty, Filippo Monteforte / AFP / Getty, Aleksey Filippov / AFP / Getty



Bu makale, 6 Mart 2017 tarihli sayının “Aktif Önlemler” başlıklı baskısında yer almaktadır.



Seçkin Deniz, 29
.06.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı