16 Haziran 2019 Pazar

SA7757/KY13-AO264: Babalar Günü

"Bir yabancının babasına beslediği şükran duygularını açığa vurarak genel bir güne dönüştürmesinin hikâyesinden ziyade babaların da bir özel gününün olması, o günde daha çok hatırlanmaları babalar için elbette mutluluk verici."


“Gün”ler anıları tazeleme, belirli bir kitleyi manevi olarak taltif etme gibi anlamlar yüklenerek her yıl karşımıza çıkmakta. Bu tür kutlama günleri aynı zamanda tüketimi kamçılayan günler olduğu için genellikle kapitalizmin beşiği olan Batı patentli..

Küreselleşmeyle birlikte bu tür günler hızla yaygınlaşıyor ve benimseniyor.. Bugün yine onlardan birini kutlamaktayız.

Babalar günü fikri 1909’da Washington’da yaşayan ve Anneler Günü’nden ilham alan Sonoro Smat Dodd tarafından ortaya atıldı. Sonoro Dodd’un babası Wılliam Smart bir Amerikan İç Savaşı gazisi idi. Eşi, altıncı çocuklarını doğururken vefat etmişti. Wılliam Smart hem yeni doğmuş bebeğini hem de diğer beş çocuğunu kendi başına Washington’un doğusundaki çiftlikte yetiştirdi. 

Sonora büyüdüğü zaman babasının ne kadar büyük bir fedakarlık yaptığını fark edip babası için özel bir gün düzenlemek istedi. Ve babası Haziran’da doğduğu için ilk 'Babalar Günü’nü Washington Spokane’de 19 Haziran 1910’da kutladı. 1924’te Başkan Calvin Coolidge 'Babalar Günü'nü desteklediğini açıkladı.1966’da ise Başkan Lyndon Johnsonn, Haziran ayının üçüncü pazarını resmen Babalar Günü olarak ilan etti.

Bir yabancının babasına beslediği şükran duygularını açığa vurarak genel bir güne dönüştürmesinin hikâyesinden ziyade babaların da bir özel gününün olması, o günde daha çok hatırlanmaları babalar için elbette mutluluk verici.

Ancak; bu gün baba olanları sevindirdiği gibi, babaları olmayanların kalbinde de derin keder bırakıyor. Böylesi günlerle hiç ilgilenmeseniz dahi, yaşınız ne olursa olsun, bu mutluluğu paylaşacağınız bir babanız yoksa, o derin keder gelip kalbinize saplanıyor.

Zira; bu keder onunla yaşadığınız , onunla geçirdiğiniz günlerin, acı/tatlı anıların içinizde yeniden depreşmesinin, bir baba fedakarlığının her şeyin üzerinde olduğunu derinden hissetmenin bir sonucu..

Allah, bu ülke için canını feda edip, şehit olan babalara, babalığı tadamadan şehit olan yavrularımıza rahmet eylesin..

Bizleri de sağlığında babaların kıymetini bilenlerden eylesin. 

Allah, öbür aleme geçmiş babalarımıza rahmetiyle kuşatsın, bizleri onlarla cennette buluştursun....

Tüm babaların babalar günü kutlu olsun...


Adnan ONAY, 16.06.2019, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı