3 Nisan 2019 Çarşamba

SA7555/AŞ103: Kokuyor; Oy Hırsızı CHP Yalnız mı Bu Soygun'da?

"CHP Adayı Ekrem İmamoğlu'nun, “Bir haftaya bitmesi lazım. Daha uzun sürerse bu iş kokar” demesi neye işaret ediyor?"


31 Mart seçimleri bitemedi bir türlü, 13 Nisan'a kadar da bitemeyecek. Çünkü CHP ve ortaklarının belgeli oy hırsızlığı var. Ak Parti'nin yasal itiraz hakkını bile kullanmasını engellemek için hem yerel düzeyde hem de uluslararası düzeyde baskı var. Düşünebiliyor musunuz, CHP canhıraş bir şekilde oyların yeniden sayılmasını engellemeye çalışıyor. Tehdit ediyor CHP'nin adayı. Neden acaba?

Paris Belediye başkanı Türkçe mesajla henüz kesinleşmemiş seçim sonuçları için CHP'nin İstanbul, Ankara ve İzmir belediye başkan adaylarını kutluyor. DW, alelacele Erdoğan'a baskı yaparak sonuçları kabul et diyor. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü paldır küldür müdahil oluyor. Konu nedir? Demokratik ve yasal bir hakkı kullanmak; Belgeli oy hırsızlığı ortada iken geçici sonuçlara itiraz etmek. "İtiraz etmeyin, oy hırsızlığımıza göz yumun" diyorlar.

CHP adayı Ekrem İmamoğlu, 1 Nisan 2019 pazartesi günü şöyle diyor:

"Koca İstanbul'da her sandıkta geçersiz oylar tekrar sayılacak, geçersiz oylar tekrar sayıldıktan sonra süreç tamamlanacak gibi bir süreç ortaya koyulursa beyinler bulanır, gözler buna inanmaz, insanların kalbi inanmaz, vicdanlar bunu sorgular, dünya da bunu ayıplar. Bu kadar önemli bir uyarı yapıyorum. Bu konuyu, '300 bin geçersiz oy üzerinden biz seçimi kazanırız.' iddiasını ortaya koyarak, geçersiz oylar üzerinden bir manipülasyon oluşturmak, strateji geliştirmek tamamen yanlıştır, uygulanmış bir model değildir. Aradaki fark, 23-24 bin oy ciddi bir sayıdır, 3-5 oy değildir. Soyut kavramlar üzerinden sandığı ve süreci baskı altında tutmalarını doğru bulmuyorum. Tabii ki güvencemiz Yüksek Seçim Kuruludur."

CHP adayı Ekrem İmamoğlu, 2 Nisan 2019 salı günü Anıtkabir'i İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak ziyaret edip şov yapıyor “Süreç devam ediyor, itirazlar var ancak YSK sonuçları benim kazandığımı gösteriyor" diyor ve  YSK’ya yapılan itirazları ve sürece dair de ilginç bir cümle kuruyor: “Bir haftaya bitmesi lazım. Daha uzun sürerse bu iş kokar” 

YSK Başkanı Sadi Güven'in yaptığı açıklamaya göre süreç 13 Nisan 2019'da bitecek, yani 14 gün süren bir süreç... Peki bu bir haftada bitme konusu ne? Kokacak olan ne? Sandıklar orada, tutanaklar orada... Kaydırılan ve sisteme yanlış girilen oylar belgeli... Sadece yasal haklar ve gereklilikler doğrultusunda şeffaf bir denetim yolu olarak  oyları yeniden saymak bu sorunu giderecek... 

Çünkü Ak Parti İstanbul Belediye Başkanı Binali Yıldırım'ın 1 Nisan'daki açıklamasına göre ortada büyük bir sorun vardı: 

"İstanbul için henüz sayım devam ediyor. 14 sandık daha sayılacak, geldiğimiz noktada Ekrem İmamoğlu bizden daha fazla oy almış gözüküyor. Önemli bir ayrıntı var. 319 bin iptal oy var. Aradaki fark 25 bin. Aradaki farkın 10 katından fazla iptal oy var. Bu önemli bir detay. Bunun dışında yapılan bazı usulsüzlükler, hatalı girişler var. Bunları da parti teşkilatlarımız tespitini yaptılar. Şimdi ne olacak, onu söyleyeyim. Şüphesiz YSK mazbatayı kime verirse başkan o olacak. Biz tebrik etmesini biliriz, ancak sürecin devam ettiğini hatırlatmak gerekiyor. 2014 seçimlerinde iptal oylar 440 bin aradaki fark 660 bindi. İptal oyların tamamını kaybeden adaya yazsanız bile yetmiyordu. Buradaki iptal oylar sonucu değiştirebilir. Her sandıkta bir tane oy yanlış yazılmış olsa 31 bin oy eder. Bu da aradaki farktan fazladır.

Biz AK Parti olarak 14 seçim yaptık, bu da 15. seçimimiz. Her seçimde de tecrübeli kadrolarımız tutanakları alıp teşkilatımıza gönderirler. Biz YSK'dan önce resmi sonuçları belirleriz. Dün 23.15 itibariyle gelen sonuçlarda da böyle bir durum gördük ve çıkıp sonuç açıkladık. Ondan bu yana yaşananlar ise bu bizim için yeni bir durumdu.


İstanbul halkına kazanan kim olursa olsun teşekkür ediyorum. Milyonlarca insanın sorumluluğunu hissediyoruz. Teşkilatımız, il başkanlarımız, il başkanlık teşkilatımız, kadın ve gençlik kollarımız, MHP'nin teşkilatları canla başla çalıştık ve bu süreci tamamladık. Tabiki milletvekillerimiz, genel merkezimiz yine bu süreçte çok büyük katkı sağladı. Bütün yol arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. İstanbul halkının takdiridir. Onların takdiri başımızın gözümüzün üstünedir. İki adayın aldığı oyun birbirine bu kadar yakın olması çok önemlidir. Bu süreçte partimiz gerekli bilgi ve belgelerle hukuki süreci devam ettirecek. Sonuçta YSK mazbatayı kime verirse başkan olacaktır. Şu anda seçim YSK ve ilçe seçim kurullarının kontrolündedir. Bundan sonraki süreci bu kurumlar yönetecektir. Her zaman hayatım boyunca milletime yararlı işler yapmak için gayret ettim, bundan sonra da konumum ne olursa olsun devam edeceğim. Benim için önemli olan makam milletin gönlündeki makamdır."


AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak CHP ve ortaklarının neden korktuğunun işaretlerini veriyor:

"İlk defa bizim sistemimizle seçim kurullarındaki sistem arasında böyle bir farkla karşı karşıyayız. İsteğimiz vatandaşımızın iradesinin sandığa yansımasıdır. Bir örnek vermek istiyorum. Bu sandık cetvelinde Binali Yıldırım Bey 131 oy alıyor. Dosya numarası 1312'dır. Diğer YSK'ya nüshası gönderilen sandık sonuç tutanağında bu oy İmamoğlu'na yazılıyor. Şeffaflığa biz burada bakacağız. Burada Binali Yıldırım'a yazılan oy sadece 1.

Diğer bir tutanağa geçiyorum. 2004 nolu sayım döküm cetveli, burada da Binali Bey'in aldığı oy 201. Buradaki döküm cetvelindeki 201 rakamı sandık sonuç tutanağında Ekrem İmamoğlu'na yazılıyor. Binali Bey'in oyu burada da 1. Değerli basın mensuplarımız, teşkilatlarımız dün geceden beri hiç uyumadan tüm verileri tekrar gözden geçiriyorlar. İstanbul'da sonucu etkileyecek şekilde bu usulsüzlüklerden elimizde fazlasıyla mevcut. Biz bunu sandıklarda ispat etmeye hazırız.

Ayrıca 309 bin geçersiz oyla karşı karşıyayız. Bunun bir bölümü İstanbul'da kazandığımız 25 ilçeye ait. Burada partimiz bir haksızlıkla karşı karşıyadır.

10 milyon 560 bin 603 seçmenin olduğu İstanbul'da elbette bindelik oranda sonucun belirlenecek olması tespit ettiğimiz usülsüzlükleri daha da önemli hale getirmektedir. Tüm itiraz süreçleri tamamlandıktan sonra elbette aslolan YSK'nın kararıdır. Biz demokrasiye inanan bu uğurda bedeller ödemiş bir partiyiz. Tüm partileri YSK'nın kesin sonuçlarını olgunlukla beklemeye davet ediyoruz.


Kimse bizim seçmenimizin iradesini korumamıza farklı anlamlar yüklemesin. Biz sahadaki binlerce görevlimize ve verilerimize güveniyoruz. İstanbul'da sonuç daha önce de ifade ettiğimiz gibi AK Parti ve Sayın Binali Yıldırım'dır. Sonuç ne olursa olsun saygı gösterecek, milletimizin tercihi başımızın üzerinde diyeceğiz."

CHP'nin şaibeli oyları sadece İstanbul'da değil.... AK Parti Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan, 25 ilçede büyükşehir sonuçlarına, 3 bin 217 sandıkta da usulsüzlüklere itirazda bulunduklarını açıkladı

Peki CHP adayı'nın paniğe kapılma sebebi nedir?

Haberi birlikte okuyalım: 

2 Nisan salı günü AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, "Tüm itirazlarımızı, 39 ilçe seçim kuruluna bugün saat 15.00 itibarıyla teslim ettik." dedi. 

İtirazların esaslarına değinen Şenocak, "Maddi hataların düzeltilmesi. Üzülerek belirtmeliyim ki oy verme işleminin başlamasından itibaren mevzuata aykırı adil seçim ortamını ifsat eden hileler ve usulsüzlükler tespit etmiş olduk. Oyların ilk olarak kayda geçirildiği, ıslak imzalı ve mühürlü sandık sayım döküm cetvelleri ile sandık sonuç tutanakları ve YSK'ya bildirilen oylar arasında fahiş farklar tarafımızca tespit edilmiş ve itirazımıza konu edilmiştir." diye konuştu.

Şenocak, bir önceki toplantıda, cetveller ile diğerlerinin tutmaması noktasında yaptığı bilgilendirmeyi de göz önünde bulundurarak, bugün farklı bir dosya ile alakalı bilgilendirme yapmak istediğini belirtti.

Basın mensuplarına gösterdiği cetvelde AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın 3299 numaralı sandıkta 153 oy aldığını aktaran Şenocak, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu cetvelin sandık sonuç tutanağına geçişi, daha önceden de yapmış olduğum toplantıda biraz farklılık gösteriyordu. Burada daha ilginç bir şeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. 2106 numaralı dosyada, Binali Yıldırım Bey'in sandık sonuç tutanağına 127 olarak işlenmiş. Aynı şekilde cetvele de 127 olarak işlenmiş. Ama burada bir farklılık var.

Burada ilçe seçim kurulunda bu verileri giren memurlar ya da görevliler, bu verileri sadece sıfır olarak kayda girmişler. Yani şu anda bizim bu şekilde bir kısım tespit ettiğimiz yaklaşık 2675 oydan bahsediyorum. Şu anda bunlar YSK'da sıfır olarak görünüyor. Şunu da ifade etmek istiyorum, burada bu işi hangi memurlar, neye dayanarak yapıyorsa bunlar üzerinde de gerekli hukuki noktadaki, ne yapılması gerekiyorsa bu süreç içerisinde yakın olarak takip edeceğiz ve uygulayacağız."


Şenocak, bu süreç içinde oy kullanan seçmenin hakkını, hukukunu koruyacak ve sürecin en adil bir şekilde yönetilmesini sağlamak gerektiğini söyledi.

Her bir vatandaşın oyunun kıymetli olduğunu düşünerek bu süreci, onların oy hakkına daha doğru bir şekilde hep beraber sahip çıkılması gerektiğini anlatan Şenocak, ilçe seçim kurulunu bu süreci yönetme noktasında daha gayretli olmaya davet ettiğini kaydetti.

Şenocak, burada tüm ilçe seçim kurullarını zan altında bırakmamak için tüm ilçe seçim kurullarıyla alakalı "Böyle oluyor." diye bir tabir kullanmadıklarını anlatarak, "Ama bazı görevini tam olarak hakkıyla yerine getiremeyenler ya da görev sorumluluğunu farklı bir şekilde yansıtanlar hakkında bu cümleleri özellikle sarf ediyorum." dedi.

Hem cetvelle hem de diğer sonuç tutanağıyla birbirini tutan bir sonucu veri aktarılırken "sıfır" olarak kaydedilemeyeceğini anlatan Şenocak, tüm kamuoyunun dikkatini bir kez daha buraya çekmek istediğini aktardı.

"Bin sandıkta 25 bin oy geçersiz sayılmış"

Bayram Şenocak, geçersiz oyların yeniden sayılması noktasına yine devam ettiklerini belirterek, seçim sonucu etkileyecek 319 bin 578 geçersiz oy olduğunu söyledi.

Seçim kanunun değişmesiyle ilk defa bu seçimde muhtarlık pusulaları dahil tüm oy pusulalarının tek zarfa konulması usulünün uyguladığını dile getiren Şenocak, "Bu yeni durumda, zarfın içindeki bir pusulanın eksikliği veya fazlalığı gibi buna benzer durumlar sebebiyle binlerce oyun geçersiz sayıldığını tespit etmiş bulunmaktayız." dedi.

Şenocak, normalinde bir önceki yerel seçimde bu şekilde kullanılan oyların geçersiz sayılabileceğini, ancak değişiklikten sonra geçersiz sayılamayacağını, ancak binlerce tespitleri olduğunu kaydetti. 

Büyükşehir belediyesi oylarının tasnifinde sadece bin sandıkta 25 bin oyun geçersiz olarak kaydedildiğini belirten Şenocak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul'daki 31 bin 124 sandıkta geçersiz oyların diğer oy pusulalarından farklı olarak büyükşehir oy pusulalarında yoğunlaşması tespit ettiğimiz önemli bir başka husustur. CHP'nin büyükşehir belediye başkan adayı geçersiz oyların açılarak yeniden sayılması dolayısıyla rahatsızlığını açıkça ifade etmiştir. Oysa demokrasilerde aslolan şeffaflık ve vatandaşımızın bir oy dahi olsa hakkının korunmasıdır. Bundan çekinmemesi gerekirken bu tepkiyi vermesi oldukça da manidar bir durumdur. Tüm bunlara yönelik olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına ilişkin oyların yeniden sayılması, seçim sonucunu etkileyecek olan oyların tasnifinin her aşamasındaki maddi hatalar ve usulsüzler ayrıca belirttiğimiz gibi geçersiz oyların seçim sonucuna direkt tesiri, vatandaşımızın hür iradesinin sandığa yansımasına halel getirmiştir. Bu seçimde geçici sonuçlara göre Cumhur İttifakı 181 meclis üyeliği, Millet İttifakı 130 meclis üyeliği kazanmıştır. Buradan da anlaşılacağı gibi meclis üyeliğinde aşırı fark olmasına rağmen büyükşehir oylarındaki mevcut durum elimizdeki verilerle karşılaştırdığımızda şaibe oluşturmaktadır. Evrensel hukukta ve yaşanılan tüm seçim tecrübesinde çok fazla oyun kullanılıp çok az oy farkıyla neticelenen seçimlerde oy sayımlarının yenilenmesi ve daha düzenli gerçekleştirilmesi kamuoyunu rahatlatan ve seçimlere güveni sağlayan yaygın bir uygulamadır. Bizim görevimiz vatandaşımızın iradesinin tam ve eksiksiz olarak sandığa yansımasını sağlamaktır. Tespit ettiğimiz somut bilgi, belge ve veriler ışığında seçim kanunun tüm partilere tanıdığı yasal ve meşru itiraz hakkımızı kullandık. Her zaman belirttiğimiz gibi sandık demokrasinin asli unsurudur. Aziz İstanbulluların tercihi ve kararı da başımızın üstündedir."

CHP Adayı Ekrem İmamoğlu'nun, “Bir haftaya bitmesi lazım. Daha uzun sürerse bu iş kokar” demesi neye işaret ediyor?

CHP adayı bu açıklamayı yapmadan önce geçen haber şöyleydi. 

"İstanbul Arnavutköy'de yapılan seçim itirazları sonuç verdi. İlçede yapılan itirazlar sonucu CHP de usulsüzlüğü kabul etti. Sonuç olarak 1700 oy Binali Yıldırım'a eklendi. Bu sabah saatlerinde AK Parti ve CHP İlçe Başkanlıkları tutanakları müşahitler eşliğinde tekrar inceledi ve toplamda 1700 oyun usülsüz olarak işlendiği belirlendi. 1700 oyun kaydırma usulüyle ve veri girişinde yapılan hatalar nedeniyle yanlış girildiği belirlendi."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, canlı yayında yaptığı açıklamada "Oy farkı şu anda 20 bin 509, düşmeye devam ediyor" dedi."Gerçekten demokrasi tarihimizin en büyük şaibelerinden biridir bu seçim dersem herhalde fazla abartmış olmam. Biz rakamlarımıza güveniyoruz dedik. Bakınız Yüksek Seçim Kurulu'nun verilerine göre söylüyorum, 29 binlere kadar çıktı biliyorsunuz fark. Ama şu anda ne kadar biliyor musunuz? Şu an itibarıyla düşüyor, düşmeye devam edecek; 20 bin 509" 

Ardından akşam bir gelişme daha oldu... 

AK Parti'den Sancaktepe açıklaması: Bize ret, CHP'ye kabul!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, bir basın toplantısı düzenleyerek İstanbul'daki itirazlarla ilgili son durumu değerlendirdi:

"Sancaktepe, bizim Büyükşehir'in oylarının sayımına ilişkin talebimizi reddetti. İncelemeye değer bulmadı daha doğrusu. Ama CHP'nin, Sancaktepe Belediyesi'ne ait oyların yeniden sayımına dönük talebini oy çokluğuyla incelemeye değer buldu ve kabul etti. Çok ilginç değil mi sizce?"

İlçe seçim kurullarının kararları bir yana İl seçim kurulundan da bir karar çıktı. 2 Nisan salı günü oylar yeniden sayılırken gece bir haber sardı ortalığı. 

Cumhuriyet gazetesi: "İstanbul'da geçersiz oyların sayımı durduruldu!" 

Cumhuriyet haberi devam ediyordu:

"CHP, İstanbul'da geçersiz oyların sayımına ilişkin pek çok ilçe seçim kurulunun aldığı karar kapsamında başlayan yeniden oy sayım işlemini, itiraz süreci tamamlamadığı gerekçesiyle durdurttu.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun, Oğuz Kaan Salıcı ve CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, İstanbul İl Seçim Kurulu üyesi hakimlerin görev yerinde bulunmadığı yönündeki duyum nedeniyle, Çağlayan Adliyesi’nde bulunan İl Seçim Kurulu'na ani bir ziyaret gerçekleştirmişti. CHP'li heyet, içeride yaklaşık yarım saat kaldıktan sonra adliyeden ayrılmıştı."

İl Seçim Kurulu'nun tedbiren durdurma yetkisi yok oysa...

Niye korkuyorlar? Geçersiz oylar Binali Yıldırım lehine çıktığı için mi? Evet; CHP Oy Hırsızlığında suç üstü yakalandı...

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz şu anda (03.04.2019, 00:02 canlı yayınla) il seçim Kurulu'nun kararını yorumluyor: 

"Bu çalışma esnasında gördük ki çok hızlı bir şekilde aradaki fark azalıyor."

"Bugün maddi hataların düzeltilmesine ilişkin ilçe seçim kurullarına yapmış olduğumuz düzeltme işleminin dışında geçersiz oyların sayımına ilişkin bir de tüm oyların sayımına ilişkin başvuruda bulunduk. Bazıları sayıma karar verdi. Bazı ilçeler de bekletti. İlçe seçim kurullarının özellikle bazı ilçe seçim kurullarının verdiği karar üzerine sayıma başlanılmasının ardından, geçersiz oyların AK Parti lehine yazılmaya başlandığını görünce CHP paniğe kapıldı, soluğu İl Seçim Kurulu'nda aldı. İl Seçim Kurulu da tedbir kararı vererek bu sayımı durdurdu."

"Bir hukukçu olarak il seçim kurulları bugüne kadar herhangi bir tedbir kararı vermemiş bu şekilde. YSK'nın daha önce verdiği karar ve kararlar var. Sayım devam ederken İl Seçim Kurulları durdurma kararı veremez diye."

"Böyle bir tablonun oluşması bizleri hayrete düşürdü. Sormak istiyorum, CHP'ye; Bu kadar acelecilik nedendir? Bu sayımı asla yaptırmayız şeklindeki çıkışlar neyin korkusudur?" 

Oy Hırsızı CHP, yalnız mı bu Soygun'da? 



Arif Şahin, 03.04.2019, Sonsuz Ark, Şaşkınların Tarihi 103


Not: Gece yarısından sonra YSK toplanmış ve İl Seçim Kurulunun 'yeniden oy sayımı'nı durduran kararını iptal etmiş, 3 Nisan 2019 Çarşamba günü sabah 10.00'da 'yeniden oy sayımı' devam etmeye başlamıştır... Seçkin Deniz, 03.04.2019

İşte YSK Başkanı Güven'in 3 Nisan sabah 10'dan sonra yaptığı açıklamalar: 

"YSK'da itiraz süreci başladı, tüm Türkiye genelinde devam ediyor. İtiraz edilmeyen yerlerde mazbatalar veriliyor. İtirazlar bitince mazbatalar verilecek.

Size açıkladığım rakamları partilerle paylaşıyorum. İtiraz sürecinin sonucunu bekliyoruz. İstanbul'da da aynı süreç işledi. 8 ilçede yapılan itiraz üzerine tekrar sayım kararı alındı. Bazı seçim kurulları da bu kararı uygulamaya başladı. Tekrar sayım işlemi devam ederken, il seçim kuruluna itiraz edildi. Tedbir kararıyla sayım işlemi durdurulmuştur. Aldığımız kararları gönderdik, bu yönde karar verilecektir.


Geçersiz oyların tekrar sayılması istenmiş. Bu ilk defa alınan bir karar değil. İlçe seçim kurulları bu kararı verip, tekrar sayıma başlandığında sonuna kadar gidileceği kararı verildi. Sayım işlemi başlatılan ilçelerde sonuna kadar gidilmesine karar verdik. Bundan önceki kararlar da bu yönde. İtiraz edenlerin değil, itiraz etmeyenlerin de lehine karar alınabiliyor. Maddi gerçeklerin ortaya çıkarılması yönünde çalışmalar sürüyor. Bu tamamen yasal işlemlerdir."


 Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı