10 Şubat 2019 Pazar

SA7432/SD1279: Milyarderlerin Oruç Diyetleri Geri Kalanımız İçin Ne İfade Ediyor?

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, The Atlantic'ten Amanda Mull'a aittir ve teknoloji şirketlerinin masaya bağımlı çalışmak zorunda olan çalışanlarının beslenme alışkanlıklarını değiştirmek ve yiyecek-içecek tüketmek için harcanan zamanın daha da azaltılarak patronların daha fazla para kazanmasını sağlamak için uygulanan yöntemleri irdelemekte ve teknoloji şirketlerinin patronlarının uyguladıklarını iddia ettikleri akıl dışı -22 saat bir şey yiyip içmemek gibi- oruç diyetlerinin bir tür bio-hack tekniği olarak biyolojik yapının kırılmasına yönelik örnek uygulamalardan olduğunu, çalışanlar üzerinde baskı oluşturacağını söylemektedir. Çalışanlarını 'kanlarının son damlasına kadar sömüren-emen patronlar' tarih boyunca değişmediler, hep vardılar, varlar ve var olacaklar; teknolojik açıdan tarihi aşan düzeyde gelişmiş olan insanlığın yüz karası olan patronların kölelerine davranış şekillerinin değişmediğini gösteren bu fotoğraf önemli bir soruna dikkat çekmektedir. İnsanı yemeyen-içmeyen bir robota dönüştürmek, hakları bulunmayan robotların yapamayacağı işleri, robotlaştırılmış ve bütün hakları yavaş yavaş elinden alınan insanları itiraz edemez hale getirmek demektir.
Seçkin Deniz, 10.02.2019

What Billionaires’ Fasting Diets Mean for the Rest of Us

"Silikon Vadisi'nin yiyecek odaklı verimlilik kesintileri, onları uygulamayan insanlar için bile tehlikeli olabilir."

Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey günün 22 saati yemek yemiyor ve bazen hiç bir şey içmiyor. Dorsey, hafta sonu boyunca, akşam yemeğinde günlük kalorilerinin tümünü düzenli olarak aldığını ve bazen sadece günlerce sadece su içtiğini “bir süre oruç tutuğunu” tweetledi. Çoğu durumlarda, ağır ve keyfi yiyecek kısıtlaması yeme bozukluğu olarak adlandırılabilir. Araştırmacılar, bazı oruç (fast) türlerinin insanların sağlığına yararlı olabileceğini ümit ederken, birçok teknik plutokrat, uygulamanın aşırı biçimlerini bir verimlilik kesintisi olarak benimsemişlerdir .




Dorsey'in diyetleri, işlettiği web sitesinde genel olarak eleştirildi, ancak Silikon Vadisi'nin şüpheli kişisel sağlık seçimlerinin onaylanmasının çok ötesine geçen yiyeceklerle ilgili bir takıntısı var. Aralıklı oruç, bir insanın enerjisini daha uzun ve daha verimli çalışmak için odaklama yetenekleri nedeniyle Silikon Vadisi oyuncuları arasında popüler olan verimlilik artırıcı davranışları içeren bir terim olan biyo-hacking türüdür. Kendini kişisel olarak geliştirmek için, teknoloji liderleri özel olarak tasarlanmış beslenme türlerinden bağırsak bakteri dışkı testlerine kadar her şeyi benimsemişlerdir .

(Okuma Parçası: Daha sert, daha iyi, daha hızlı, daha güçlü bir diyet dili)


İnsanların çoğu zaman zaman yemek yememeyi seçiyorsa, bu kimseyi ilgilendirmez, ama Dorsey gibi biri çoğu insan gibi değildir: yüz milyonlarca aktif kullanıcılı, fikirlerin hızlı ve bağlamsız bir şekilde yayılması için inşa edilmiş bir platforma liderlik ediyor. Bio-hacking’in en güçlü uygulayıcıları daha kararlı ve daha değişken hale geldikçe, bu, istihdam ettikleri büyük işgücü ve hayatları için, ürünlerinden ve politikalarından etkilenen çok daha büyük nüfuslar için ne anlam ifade ediyor?


Birçok sağlık ve zindelik programlarında olduğu gibi aralıklı olarak aç kalmak, kimin yaptığına ve nasıl uygulandığına bağlı olarak, çok tehlikeli bir durumdan potansiyel olarak faydalanmaya kadar uzanan bir spektrumda herhangi bir şekilde değerlendirilebilir. Bir şekilde oruç tutmak, binlerce yıl boyunca insanların yeme davranışlarının bir parçası olmuştur ve bununla ilgili bilimsel araştırmalar halen ön planda olsa da, erken dönem çalışmaları bazı oruç türlerinin kalp hastalığı, kanser ve diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Yeme sorunu olan insanlar için, oruç tutmak, anoreksi veya bulimia gibi hastalıklarda çok riskli bir tetikleyici olabilir. Çoğu insan için Dorsey’in uzun, denenmemiş günlük tecrübelerini bir doktor veya beslenme uzmanının gözetimi olmadan denemesi mümkün değildir. (Dorsey ve Twitter, sorulara henüz cevap vermedi.)


Twitter hesabında Dorsey, uzun vadeli hastalık riski ve hatta kilo kaybı dahil hiçbir şeyden bahsetmiyor; bu, Kourtney Kardashian ve Chris Pratt gibi ünlüler de dahil olmak üzere, geçtiğimiz birkaç yıl boyunca pratikte büyük ilgi görmüş olan oruç tutma iddiasıdır. Bunun yerine, Dorsey hiçbir şey yemediği zaman ne kadar yavaşladığına odaklanıyor. İşinin gerekleri göz önüne alındığında, daha uzun bir günün onun için önemli olması şaşırtıcı değildir: Silikon Vadisi, her zaman biraz daha fazla iş yapmanın bir yolunu bulmak istiyor. Teknoloji endüstrisi ayrıca, performans olarak koşuşturması beklenen bitik binyıllıklarla (Millenniallarla) dolu ortalamadan daha genç bir işgücünü kullanıyor, profesyonel çıkarlarını arttırmak ve kariyerlerini ilerletmek için, sağlıksız “sağlık” uygulamalarının çoğalması için potansiyel olarak ideal bir ortam yaratmak amacında.


Silikon Vadisi teknoloji şirketlerinin biyo-hacking (kırma) davranışlarını çalışanlarına yönelik bir beklenti olarak uygulayıp uygulamadığını bilmek zordur, ancak sektörün kendisi birçok diyet programı ve ürünü üretiyor ve sektörün işgücü için zorlayıcı yemek politikaları geçmişi vardır. Birçok büyük teknoloji şirketinin bünyesinde ücretsiz veya düşük maliyetle yiyecek sağlayan çalışan kafeteryaları vardır. Mailbird CEO'su Andrea Loubier, “Çalışanlarınızın daha sağlıklı kararlar almasına yardımcı olduğunuzda, işinize azalmış devamsızlık ve daha verimli enerji sağlanıyor” dedi. Mailbird’in CEO’su, 2017’de, diğer teknolojilerin Google’ın liderliğini takip etmesini ve çalışanlarına kurum içi bazı yiyecek türlerinin yanı sıra kalori sayma bilgileri sağlamasını teşvik eden bir girişimde bulundu. Bu politikalar genellikle işverenler ve işgücü için bir kazan-kazan olarak çerçeveleniyor, -kim ücretsiz bir öğle yemeği istemez?- ancak sonuçta, çalışanlarını çalışma masasına yakın tutma ve mümkün olduğunca çalışmaya devam etme eğilimindedir.


(Okuma Parçası: Havalı ofis efsanesi)


Çalışanlarına yerinde yemek servisi sağlayamayan şirketler için, işgücünün diyetini ve fiziksel aktivitesini başka şekillerde ılımlılaştırmak için güçlü bir yaklaşım benimsemek mümkün. Ofis sağlık programları, teknoloji sektörü dışında bile popüler ve yaygındır; birçoğu, çalışanları, eğlenmek ve ödüller için yemeklerini sınırlandırmaya teşvik eden ofis kilo verme zorunlulukları gibi şeyler uyguluyor. Gazeteci Angela Lashbrook'un iddia ettiği gibi, bu programlar sağlıkla ilgili gizlice işveren gözetimi görevi görebilir. “Bir müşterinin veya ortağının sigortaya bağlı bir sağlık programında bazı kriterleri yerine getirmemesine bağlı olarak sağlık primlerini artırmak tamamen yasal” diyor.


Kilo (ağırlık) ya da fiziksel aktiviteler hakkında ayrıntılı veri toplarken, iş yeri sağlığı, bir insanın çalışma sürecinde ortaya çıkmamış olan başarısızlıkları cezalandırma yolunda bir adım daha atar ve bir kişinin performans incelemeleri sonrası temel beslenme alışkanlıklarının büyük bir kısmını oluşturmasına yardımcı olur. 


Kuşkusuz, yöneticilerin kişisel sağlık uygulamalarını başkalarından beklediklerinden ayrı tutmaları mümkündür. Ancak bir iş sektörü olarak teknoloji, kişisel ve profesyonel ayrımlardaki sınırlar nedeniyle uzun zamandır kötü ün sahibidir. Silikon Vadisi, daha fazla çalışmanın ve kuruculara ya da girişim kapitalistlerine daha fazla para üretme hedefine ulaşmak için tüm kişisel tercihlerin yapılması gerektiği izlenimini verebilir; bu, birçok insanın, çok çalışanı olan bir insanın yemek yememesinin değerli bir uygulama olduğuna karar verme sürecinin bir parçası olarak sinir bozucu olabilir. Birçok çalışan, yememenin değerli bir uygulama olduğuna karar verebilir. Organizasyon şemasında yer alan herkes, uzun bir günden biraz daha fazla çalışmak için yemek yemeyi reddederse, hafif masa salatalarınızı tüketmek düşündüğünüzden biraz daha yüksek riskli olabilir. Maaş çeklerinizi imzalayan kişi sizi izliyor olabilir.


Amanda Mull, 29.01.2019, The Atlantic



Seçkin Deniz, 10.02.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar

Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı