29 Ekim 2018 Pazartesi

SA7045/KY13-AO210: Cumhuriyetimiz 95. Yaşında

"Cumhuriyet bir gönüllü tercih olmalı ve ileri demokrasiyle birlikte yol almalıdır ki bir anlamı olsun.."


Üzerinden geçen bunca yılın ardından en solundan, en sağına kadar siyasetle ilgili olanlar cumhuriyeti kutsamada birleşmiş durumdalar.

Bunun bir uzlaşı zemini olduğunu sanabiliriz; ancak gerçek hiç de öyle değil. Birçok şey gibi cumhuriyet de çeşitli kesimlerce bir 'truva atı' gibi kullanılıyor.

Bunun en önemli nedeni; insanların özgürce düşüncelerini söyleme imkanının git gide azalmış olması ve herkesin kendini resmi ideolojinin söylemleriyle şekillendirmeyi zorunlu hissetmesi.

Oysa; Cumhuriyet bir gönüllü tercih olmalı ve ileri demokrasiyle birlikte yol almalıdır ki bir anlamı olsun..

Eğer, Atatürk'ün “Cumhuriyet, fikir serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre hürmet ederiz.” sözü şiar edilseydi hiç kimse kendini Kemalizm'in arkasına gizlenmek zorunda hissetmez, buradan aldığı güçle toplum üzerinde baskı kurmaya kalkmazdı..

Hadi dünün bazı Osmanlıcıları bunu iktidar nimetleri adına yapıyor diyelim, ya dün 'solculuk' adına sokağa dökülen, TC.’ye 'Burjuva Cumhuriyeti' diyen Marksistlere ne demeli?

Emek, kadınlar ve cumhuriyetle ilgili Lenin’in şu sözleri onlara neyi hatırlatıyor, bugün bu sözleri nasıl yorumluyorlar merak ettim?!

"Cumhuriyet hangi biçimlere bürünürse bürünsün, isterse en demokratik cumhuriyet olsun, bir burjuva cumhuriyetse, onda toprağın, fabrikaların özel mülkiyeti sürüyorsa ve özel sermaye toplumu ücretli kölelik içinde tutuyorsa, bu devlet birilerinin diğerlerini ezmesi için bir makinedir...

Burjuva cumhuriyetlerinde (toprağın, fabrikaların, hisselerin vs özel mülkiyetinin olduğu her yerde), isterse bu en demokratik cumhuriyet olsun dünyanın hiçbir yerinde hatta en ileri ülkelerde bile kadınlar, asla eşit haklara sahip olamamışlardır. Hem de Fransız (burjuva demokratik) devriminden bu yana 125 yıl geçmiş olmasına rağmen. Burjuva demokrasisi, lafta eşitlik ve özgürlük vaat eder, ama pratikte bir tek burjuva cumhuriyeti, hatta en ileri olanlar bile kadınlara (insan soyunun yarısına) ve erkeklere kanun önünde tam eşitlik verememiş ya da kadınları erkeğe bağımlı oluşlarından ve erkeğin baskısından kurtaramamıştır."



Adnan ONAY, 29.10.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri






Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı