22 Eylül 2018 Cumartesi

SA6860/SD1138: Afrika'da Hesap Verebilirlik ve Demokrasi Talebi Liderlik Değişimine Yön Veriyor

Sonsuz Ark'ın Notu:
Doğu ve Güney Afrika Ortak Pazarı (COMESA) Ticaret, Gümrük ve Para İşleri Direktörü Francis Mangeni'nin yazdığı ve Sonsuz Ark'ta "Bir Neocon Tasarım AfCFTA; Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi'ni İnşâ Etmek" şeklinde değiştirdiğimiz başlığıyla yayınladığımız analizde, "Afrika’nın belirli devlet başkanlarını belirli kıta programlarını savunmak için tayin etme yöntemi, geçmişte siyasi iradeyi ve teknik uzmanlığı harekete geçirmede oldukça etkili oldu" şeklindeki ifadesi eşliğinde aşağıda çevirisini yayınladığımız analizi okuduğunuzda Afrika'daki liderlik değişimlerinin başlıktaki "Afrika'da Hesap Verebilirlik ve Demokrasi Talebi Liderlik Değişimine Yön Veriyor" önermesi ile hiçbir ilgisinin bulunmadığını anlamanızı sağlayabilir. Analizi dikkatle okuduğunuzda kuracağınız doğru önerme şu olmalıdır: "Afrika'da kurulması planlanan 'AfCFTA; Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi'ne karşı olan bütün Afrika liderleri tasfiye edilecek ve bu neocon projeyi destekleyecek, hayata geçirecek liderler devlet başkanı olarak 'seçtirilecek'tir." Türkiye'nin Afrika politikalarının gecikmeksizin çok katmanlı ve çok zamanlı ve kısa dönemde eş zamanlı stratejik adımlarla güçlendirilmesi gerekmektedir. Çünkü; Türkiye Afrika'da itibarsızlaşan neoconlardan çok daha güçlü ve etkilidir, liderlik değişimlerindeki bu fırsatı kaçırmamalıdır.
Seçkin Deniz, 22.09.2018

Accountability and demand for democracy drive leadership changes in Africa

Afrika'daki son liderlik değişiklikleri, hesap verebilirliğin ve vatandaşların demokrasi taleplerinin oralarda daha da güçlendiğini gösteriyor. Liderlik geçişleri daha sık ve daha pürüzsüz hale geliyor ve geçtiğimiz onyılların aksine, çoğu anayasal araçlarla gerçekleşiyor; buna rağmen sorunlar yine de devam ediyor. Bazı seçimler özgür ve adil değil, favori liderler sistem dışı kalıyor ve bazıları üçüncü dönemde yükselişte görünüyor. 


Bununla birlikte, bazı sert olaylara rağmen, genel eğilim insanların çıkarlarını - yani, hesap verebilirliğin yükselişini - yansıtıyor ve bu güzel bir gelişmedir.


Yeni Afrobarometer  anketlerine göre, yönetişim söz konusu olduğunda, Afrikalılar verimlilikten ziyade demokrasi, dönemlerin sınırlanması ve hesap verebilirlik istiyorlar. 2014-15 döneminde Afrikalıların yüzde 77'sinden fazlası demokrasiyi desteklediklerini söylüyor; neredeyse yüzde 75'i liderlerin iki dönemle sınırlandırılmasını istiyor; ve vatandaşların yüzde 53'ten fazlası hükümetlerin daha yavaş kararlar verseler bile sorumlu tutulmaları açısından önemli olduğunu düşünüyor.


Ocak 2016'dan bu yana, Afrika, seçimler ve geçici değişiklikler yoluyla 18 liderlik değişimi yaşamıştır. 22 seçimin yarısı yeni liderlikle sonuçlandı. Angola seçimlerle gelen değişikliğe karşı Zimbabwe'deki gibi liderlik değişim olsa da, tüm geçişler ne pürüzsüz, ne de özgür ve adil olmuştur. Gerçekten de, liderlik değişimi mutlaka bir ülkenin demokrasisinin kalitesinin bir işareti değildir.


Ancak, çoğunlukla, Afrika'daki son seçimler ve liderlik geçişleri kıtadaki hesap verebilirliğin yükselişini göstermektedir. Çeşitli hesap verebilirlik türleri vardır :


Dikey hesap verebilirlik: Seçimlerin Kalitesi


Dikey hesap verebilirlik, vatandaşların liderlerini özgür, adil, şeffaf, düzenli ve anlamlı seçimler yoluyla seçmelerine izin verir, ki bu da kabul edilebilir siyasi haklar ve sivil özgürlükler olduğunda gerçekleşir. Dikey hesap verebilirlik bir derece meselesidir, zira seçimlerin kalitesi bazı ülkelerde daha yüksek ve kesinlikle daha anlamlı olabilir (seçimlerin kusurlu olduğu yerlerde).


2016'dan beri anlamlı seçimler Benin, Sao Tome ve Príncipe, Gana, Komor, Lesoto, Liberya ve Sierra Leone'de değişikliklere yol açmıştır.


Yatay hesap verebilirlik: Kontroller ve Dengeler


Yatay hesap verebilirlik, diğer devlet kurumlarını kötü amaçlı etkilere karşı kontrol etmek hükümet kurumlarının yeteneğidir, bir sistem içinde devlet kurumları bağımsızdır ve hiçbir ajans veya şube diğerlerine göre çok güçlü hale gelmez. Başka bir deyişle, kontroller ve dengeler. Örneğin, Güney Afrika'da, yolsuzluk skandalları, hukuk mücadeleleri ve kötüleşen bir ekonomiden dolayı suçlanan Başkan Jacob Zuma, parlamentodaki meslektaşlarının baskısıyla istifa etti.


Özellikle, yatay hesap verebilirlik her zaman liderlik değişimiyle bitmeyebilir, ancak demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü koruyabilir. Örneğin, Kenya Yüksek Mahkemesi, süreçteki tutarsızlıkları göz önünde tutarak, Ağustos seçimlerini iptal etti ve sonuçları hem iktidar hem de muhalefet tarafından kabul edilmeyen seçimlerin yenilenmesine karar verdi.


Kişisel hesap verebilirlik: Bireysel sorumluluk


Kişisel hesap verebilirlik, bir bireyin yüksek standartlara sahip olma sorumluluğu ve taahhüdüdür.. Nadir görülen durum; bu fenomen yükselişte. Örneğin, bu yıl  Botsvana Cumhurbaşkanı Ian Khama  ülkesinin iki dönem seçilebilme kuralına saygı göstererek on yıl sonra iktidardan ayrıldı. Benzer şekilde, 2016 yılının sonlarında Seyşeller Cumhurbaşkanı James Michel üçüncü döneminin sona ermesinden önce istifa ederek “yeni nesil”in “kalkınmanın bir sonraki sınırına Seyşel Adaları”nı alma zamanının geldiğini söyledi.


Hesap verebilirlik hataları: Darbeler ve daha fazlası


Afrika başarılı, hesap verebilir ve anayasal liderliğe doğru yöneliyor olsa da, gerileme devam ediyor. Bazı liderlik değişiklikleri dikey, yatay ve kişisel hesap verebilirlik görünümünde olabilir. Örneğin, birçok Afrika ülkesi hala özgür, adil, şeffaf ve anlamlı seçimlere sahip değildir. Sıklıkla, rekabet, katılım, siyasi haklar ve sivil özgürlükler seviyeleri oldukça düşüktür. Örneğin, Angola'da Başkan José Eduardo dos Santos, iktidara geldikten 38 yıl sonra, ancak 2017'de seçimleri kazanacak olan bir halef hazırladıktan sonra istifa etti .


Aynı zamanda, seçimler özgür ve adil olsa da, kişisel hesap verebilirlikteki başarısızlık demokrasiyi engelleyebilir. Örneğin, geçtiğimiz yılın başlarında,Cumhurbaşkanı Yahya Abdul-Aziz Jammeh, neredeyse 21 yıl iktidarda kaldıktan sonra yenilgiye uğradı ve düşüncelerini değiştirdiği için bölge organı ECOWAS tarafından görevden alınmak zorunda kaldı. Akran sorumluluğu fark yarattı.


Yine de, demokratik olmayan eğilimler devam ediyor. Geçen yılın sonunda Zimbabwe Devlet Başkanı Robert Mugabe, Zimbabwean ordusunun “darbe değil” dediği 37 yıllık iktidarın ardından darbeyle devrildi. Olay ve koşullar karmaşık. Değişim anayasal olmasa da, çoğu vatandaş bu değişimi memnuniyetle karşıladı. Zimbabwe'nin demokrasisinin yönü, bu yaz seçimleriyle tanımlanacak.


Son olarak, bazı liderler arasında üçüncü dönemde de devam etmek için artan bir eğilim var; Yasal yollarla veya başka yollarla, anayasal sınırların dönem sınırı veya yaşla ilgili engellerin ortadan kaldırılması veya bastırılması için baskı yapıyorlar. Geçtiğimiz iki yıl boyunca Çad'da, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ruanda, Uganda ve diğer ülkelerde bu türden birçok girişimde bulunuldu.


Birçok Afrika ülkesinde, yeni liderlik değişikliklerine drama ya da skandal eşlik ediyor, ama bütün olarak Afrika vatandaşları demokrasiyi destekliyor ve liderlerini düzenli, açık ve dürüst seçimlerle seçmek istiyorlar.


Landie Signé, 14 Haziran 2018, The Brookings





Seçkin Deniz, 22.09.2018, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı