18 Eylül 2018 Salı

SA6838/SD1135: Trump-Kuzey Kore; Alışılmadık Bir Yaklaşımın Esasları

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, ABD-Kuzey Kore Tiyatrosu'nda Trump'ın önceki başkanlar Kennedy, Reagan ve Obama'dan farklı(!) ve alışılmadık davranışlarının sonuçlarının geleneksel Amerikan dış politikasının dışında olamayacağını anlamamıza yardımcı olmaktadır. Yazar, Kuzey Kore ile nükleer anlaşmayı destekleyen geleneksel neocon perspektifi yansıtmaktadır.
Seçkin Deniz, 18.09.2018

The merits of an unconventional approach

Senatör Barack Obama'nın birinci başkanlık seçimleri sırasında İran, Suriye, Venezüela, Küba ve Kuzey Kore liderleriyle buluşacağını söylediği 2007'den beri çok yol kat ettik. Sonrasında Senatörler Hillary Clinton ve John McCain onu “naif ” ve “pervasız” olarak adlandırdı. Başkan George W. Bush, despot ve diktatörlerle buluşmanın “müttefiklerimize ürpertici sinyaller ve mesajlar gönderebileceğini” ve bu tür etkileşimlerin “dış politikamız hakkında kafa karışıklığı yaratabileceğini” söyledi.

Göründüğü gibi, Amerikan halkı, bu millete tehdit oluşturabilecek liderlerle görüşebileceği önerisine kapılmadı. Seçilmesi üzerine Başkan Obama, aslında bu liderleri aramaya çalıştı.Başkanlar Reagan ve Kennedy'nin en karanlık zamanlarda bile Sovyetlere konuşmaya devam ettiğini söyledi. “Anladılar,” dedi, “onlara güvenemeyebiliriz, bu ülkeye olağanüstü bir tehlike oluşturabilirler, ancak potansiyel olarak ilerleyebileceğimiz alanları bulma zorunluluğumuz var.”

Obama'nın İran'la bir nükleer anlaşmaya varma girişimi büyük bir eleştiriye maruz kaldı, ancak neyse ki, uzun zamandır devam eden nükleer güçlükle ilgili potansiyel atılımlarla kamu ve politik başarısızlık riskini dengeledi.


Bugüne kadar hızlı ilerleyen Başkan Donald Trump, baskıcı, despot ve nükleer silahlı bir rejimin lideriyle görüştü. Dikkat çekici olan, 18 Cumhuriyetçi parti liderinin Amerika Birleşik Devletleri ve Kuzey Kore arasındaki görüşme başlamadan önce Nobel Komitesi'ne, 2018 Nobel Barış Ödülü için Trump'ı aday gösteren  bir mektup göndermesiydi. Zirveyi izleyen saatlerde, Cumhurbaşkanı Trump anın zaferini kutluyordu ve destekçilerinin birçoğu da, bu birleşme ihtiyacını yerine getirmekten mutluluk duyuyordu.

Bu politik kışkırtıcılığa karşı bir tepki, zamanın ve mekânın sonsuz boşluğuna çığlık atmaktır. Bir diğeri, partiden bağımsız olarak, nükleer ile bizi tehdit edebilecek ülkelerin liderleriyle konuşmamız gerektiği konusunda hepimiz hemfikir olduğumuz için minnettar olmaktır.


Başkan Trump'ın Kim ile bir toplantıyı kabul etmesinin bütün anlamlarını bildiği ya da Amerika'nın lideri ile doğrudan görüşme tasarımın üç kuşak olduğu gerçeğini bilip bilmediği açık değildir. Başkan Trump'ın Kuzey Kore ile nükleer bir anlaşma için büyük bir tasarımının olup olmadığı ya da savaşa gitmek için eşit derecede istekli olup olmadığı da net değil. Alttaki ivme ne olursa olsun, cumhurbaşkanı dış politika statüsüyle sınırlandırılmadığını ya da Kongre'nin gözetiminde olduğunu gösterdi. Onun nükleer caydırıcılığına ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in'in diplomasiye olan bağlılığı da dahil olmak üzere, birkaç temel değişkenle birleştiğinde eşi görülmemiş eylemlerinden ötürü, şimdi gerçek ve kalıcı bir nükleer anlaşmaya varmak için bir fırsat var.


Böyle bir anlaşma için gerekli araçlara sahibiz. Amerika Birleşik Devletleri, 60 yılı aşkın bir süredir silah kontrolü ve nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmalarının oluşturulması ve uygulanması üzerinde çalışıyor.  Hata yapamaz, çünkü Amerika Birleşik Devletleri dünyanın en güçlü nükleer müzakere ekibine sahip. 1992 Rüya Takımını düşünün, ancak basketbolcuların yerine, dünyanın en yetenekli avukatları, politika uzmanları, mühendisleri ve fizikçilerinden oluşan bir grup… ve Dennis Rodman'ın (Seçkin Deniz'in Notu: Dennis Keith Rodman, Detroit Pistons, San Antonio Spurs, Chicago Bulls, Los Angeles Lakers ve Dallas Mavericks takımlarında forma giymiş Amerikalı eski basketbolcudur. NBA liginde gelmiş geçmiş en çılgın basketçi unvanına sahiptir.) bulunamayacağı bir yer.


Trump-Kim Ortak Bildirisinin arzulanan hedeflerini eyleme dönüştürülebilir bir plan haline getirmek kolay olmayacak, ancak Devlet, Savunma ve Enerji bölümlerinde çalışan eski meslektaşlarıma çok fazla inancım var. Ne de olsa, Başkan'nın söylediği gibi sağlam bir nükleer anlaşma olan İran ile Ortak Kapsamlı Eylem Planının oluşturulmasına ve uygulanmasına yardımcı oldular.


Daha az kesin olan şu ki, ABD liderliğinin bu alışılmamış diplomatik fırsatı kalıcı bir çözüme dönüştürme disiplini olup olmadığıdır. Aslında, geleneksel olmayan yaklaşımlar statükoyu değiştirebilir, ancak bu yaklaşımlar her nükleer meydanda mevcut olan teknik, politik ve yasal engellerin üstesinden gelemez.


Bu, bir olayın ve koşulların birleşmesiyle desteklenen bir başkanın geleneksel olmayan yaklaşımı ilk kez yeni bir yol açmıştır. Başkanlar Kennedy, Reagan ve Obama, her başarılarını eylemlere dönüştürdü ve çabalarının sonucu olarak nükleer anlaşmalar imzaladılar.


Başkan Trump için, hala uzun bir yol var. Sadece yüksek profilli fotoğraf ops ve megafon diplomasisinden ve teknokratların önderliğinde yoğun ve kaçınılmaz olarak sıkıcı bir sürece yöneliyorsa, bu çaba sona erecektir. Singapur Zirvesi'nin de gösterdiği gibi propaganda videoları, eski moda teknokratik nükleer müzakerelerin yerini tutamaz.


Nükleer silahların kontrolü ve gelecekte nükleer silahların yayılmasını önleme konusunda daha fazla ilerleme görmeyi ümit eden biri olarak, bu anı gelecekte de hatırlatacağım. Birçok uzman ve politikacı, Başkan'ın bugüne kadar görülmemiş eylemlerine övgüde bulunuyor. Gelecek Demokrat bir Başkan, bu ulusun karşı karşıya olduğu nükleer tehditleri azaltmada ilerleme kaydetmek için risk aldığında bu alkışları hatırlamalılar.


Alexandra Bell, 12 Haziran 2018, The Bulletin




Seçkin Deniz, 18.09.2018, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar

Çeviriler ve Yansımalar




Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı