13 Eylül 2018 Perşembe

SA6814/KY13-AO202: 12 Eylül'de Ortak Acıyı Paylaşamamak...

"Eğer geçmişi sağlıklı değerlendiremezsek geleceğe nasıl güvenle bakabiliriz?"


12 Eylül 1980 tarihi hafızalardan hiçbir zaman silinmeyecek bir tarih.. Evren ve arkadaşları yani darbeciler ülkeyi kurtardık derken, kısa bir süre sonra anlaşıldı ki onlar kendilerini kurtarmışlar!

Sadece darbeciler mi? Darbeye neden oldukları belirtilen o günün gençleri de hep kendilerini kurtarıcı gördü ve hala öyle görmeye devam ediyorlar..

Kendine “ülkücü” diyenlere göre ülke hızla komünizme kayıyordu. Onlara göre; ”Eğer ülkücüler olmasa ülkemiz bugün sosyalist bir ülke olmuştu. Ezan susmuş, camiler kapanmış, devlet inançsızların eline geçmişti.”

Solcular ise; ”Ülkeyi ABD emperyalizmine karşı savunduklarını, sağcıların CIA tarafından kullanıldığını, ülkeyi ABD payandası, faşist bir ülke haline getirmek istediklerini" söylüyorlardı...

İslamcılar ise Osmanlı’ya ağıt yakarak cumhuriyetin koca bir imparatorluğu, tarihimizi yok ettiğini , şeriatı kaldırdığını ileri sürerek her iki tarafın da tağuti rejim için birbiriyle vuruştuğunu öne sürüyor, sağcı ve solcuları oyuna gelmekle suçluyor, kurtuluşun Osmanlı’ya dönüp, İslam ülkeleriyle birlik olmaktan geçtiğini belirtiyorlardı..

O günlerden bu günlere koca bir ömür geçti. Toplum travmalar geçirdi ve bugünlere geldik.

Onca acı yaşandı ancak, o kuşağın geçmişe dönük kendilerini hesaba çekmek bir yana 1980 öncesinde yaşananlara hala o günün penceresinden, aynı yaklaşımlarla baktığını görmekteyiz..

O günlerde her grubun kendince şehitleri vardı ve o gruplar hala o günlerde ülke adına çok iyi şeyler yaptıklarını savunmaktalar...

Oysa, darbe yapılabilmesi için gençlik üzerinde açıkça oyun oynandığı, tarafların kirli emeller için kullanıldığı çok açık. 

Bu durum bugün çok net olarak anlaşılmış bulunmakta. Buna rağmen o gün darbe için kullanılanlar bugün nasıl oluyor da geçmiş üzerinden karşılarında bulunmuş olanları hala düşman gibi değerlendiriyor, ortak acıyı paylaşamıyorlar?

Nasıl oluyor da bugün bile o günün katilleri için “Bizler olmasaydık, vatan elden gitmişti, ülke şöyle böyle olmuştu.” denilebiliyor?

Devlet, gençliği kullandı ve insanlar ideolojileri adına birbirlerine şiddet uyguladı, kırdı, döktü, sakat bıraktı, öldürdü..

Nasıl oluyor da o gün yapılanlara sahip çıkılabiliyor?

Eğer geçmişi sağlıklı değerlendiremezsek geleceğe nasıl güvenle bakabiliriz?


Adnan ONAY, 13.09.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı