22 Haziran 2018 Cuma

SA6357/ÇY11-HK24: Siyonizmin Son Tutsağı; Ebru Özkan



Filistin’e uyguladığı zulüm yetmeyen İsrail kabarık faturasına yeni zorbalıklar daha ekliyor. ABD büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınma kararının açıklanmasıyla yoğunlaşan Kudüs ziyaretleri anlaşılan İsrail’i rahatsız ediyor. Bu rahatsızlığa karşı verebildiği tek tepkiyse sebepsiz yere Türk vatandaşlarını gözaltına alıp askeri mahkemelerde yargılamak.

İşgalci İsrail devleti, Kudüs’ü ziyaret eden Türk vatandaşlarına yönelik nedensiz muamelelerine bir yenisini daha ekledi. Ocak ayında Kudüs’e destek için giden akademisyen Cemil Tekeli’yi gözaltına alan İsrail polisi bu kez de 27 yaşındaki Ebru Özkan isimli genç kızı rehin tutuyor. 

Kudüs ziyareti sonrası Türkiye’ye dönmek üzere geldiği Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı’nda bagaj teslimi sonrası güvenlik kontrolünde durdurulan Özkan, herhangi bir gerekçe gösterilmeden gözaltına alındı. İsrail askerlerince gözaltı süresi uzatılan Özkan’ın avukatı, terör örgütü üyeliği ve güvenlik gerekçesiyle ülkede tutulduğunu söylüyor. 



İsrail tarafından rehin tutulan Ebru Özkan’ın kardeşi Elif Özkan, yaşananları anlattı.

Kudüs’e giderken heyecanlı mıydı? Kudüs’e gitmeyi ne zamandır istiyordu. Özel bir sebebi ya da sevgisi var mıydı?

Kudüs planı bir anda ortaya çıkmadı, uzun zamandır aklında vardı. 3. gidişi olduğu halde çok heyecanlıydı. Çünkü o Kudüs’e âşık birisi. Her yıl, ramazan ayında,  özellikle de Kadir gecesinde orada bulunmayı istiyor.

Seyahate nasıl hazırlandı?

Normal bir seyahate hazırlanır gibiydi. Oradaki çocuklar için çikolata, boyama kitapları, onlara verebileceği küçük hediyeler aldı.

Gezi esnasında hiç konuştunuz mu?

Gezi esnasında Pek irtibatta değildik. Çok kısa bir süre ayrı kaldığımız için… Sadece bir iki kez konuştum. “Nasıl gidiyor, iftarı açtın mı” şeklinde günlük muhabbetlerdi. Başka genel olarak konuştuğum bir şey yok.

Ebru’nun gözaltına alındığını duyunca ailecek ne hissettiniz?

İlk duyduğumuzda acayip endişelendik. Sonrasında bırakılacağını düşündük. Ama hala üzgün ve tedirginiz. Soğukkanlılıkla yaklaşmaya çalışıyoruz ama bir yere kadar.

Ebru, bireysel olarak mı gitti Kudüs’e? Neler yaşandı biraz bahseder misin?

Beraber gitmedik, o özel bir tur şirketiyle gitti Kudüs’e. 8 Haziran’da gitti 11 Haziran’da dönecekti. 16.35’te uçağı vardı. Dönüş sırasında İsrailli polisler tarafından durdurulup İngilizce bilip bilmediği soruluyor. Hayır, cevabını alıyorlar ve götürüyorlar ablamı. Arkadaşına da, “Geri gelecek merak etmeyin uçağa yetişecek” diyorlar. Uçağa yetişemiyor tabi ki. Sonra bir avukat devreye soktuk. Avukata akşam 21.45 uçağına bindireceğiz diyorlar ama ona da bindirmiyorlar. Gözaltına alıp sorguluyorlar. Bizimle hiçbir şekilde görüşmesine izin verilmiyor. Bizimle irtibata geçmemelerinin nedeni de İngilizce bilmiyor oluşumuz. Askerler arkadaşını telefonla arayıp “Ebru iyi, ailesine haber ver, bir süre burada kalacak” diyorlar ama yine bir neden belirtmiyorlar. Telefonu ona vermiyorlar. Çok ısrar edince sadece “benim, iyiyim” diyebilecek kadar konuşabiliyorlar.

Hemen mahkemeye çıkarmışlar o zaman…

Ertesi gün (12 Haziran) mahkemesi oluyor ablamın. Mahkemede hâkim serbest bırakılacağını söylüyor. İsrail polisleri buna karşı çıkıyor. Sorgulamanın devam etmesini istediklerini söylüyorlar. Suçlamanın, terör örgütü üyeliği ve güvenliği tehdit ettiğine yönelik olduğunu söylüyorlar. 72 saatlik gözaltı talebinin çok olduğunu söylüyor hâkim. Bunu 24 saate indiriyorlar. Bu 24 saatlik sürede üst mahkemeye başvuruluyor. Bu üst mahkemede bulunan diğer hâkim, önceki hâkimin yanlış yaptığını ve tekrar gözaltına alınması gerektiğini söylüyor. Zaten ablam son duruşmaya katılmamış. Yani askerler geç getirmişler. Avukatla da görüşemiyoruz.

Büyükelçilikle irtibatta mısınız?

Sadece ilk gün büyükelçi görüşme talep etti. Askeri mahkemeye çıkıyor ablam. Mahkemeden sonra kısa süre görüşüyorlar ve iyi olduğunu söylüyor, bu kadar. Birisi aracılığıyla avukatla iletişime geçtik. Konuyu duyar duymaz hemen ilgilenmiş. Ben Arapça bilmediğim için avukatla birebir iletişim kuramıyorum. Yakınımız var, onun üzerinden iletişim kuruyoruz.

Büyükelçilik normal bir süreçmiş gibi davranıyor. Ben de soğukkanlıyım. Konuştuk, görüştük, en son konuşmamızda da çok detaylı bilgi vermediler, belki de detaylardan haberi olmadığı içindir… Gözaltı süresi yeniden uzatıldığı için de kimseyle görüşmesine izin verilmiyor.

Filistin ve Kudüs’te yaşananlara sosyal medyadan tepki gösterdiği ya da Filistinlilere destek verdiği için böyle bir uygulamaya maruz bırakılmış olabilir mi?

Sosyal medyadaki paylaşımlarından gözaltına alındığını ben düşünmüyorum. Çünkü çok aktif kullanmıyor. Yani bu paylaşımları yaptıysa da çok daha eskiden yapmıştır. Son yıllarda böyle bir şey paylaşmadı.


Halime Kirazlı, 22.06.2018, Sonsuz Ark, Çırak Yazar, Özel Dosyalar

Özel Dosyalar


Halime Kirazlı Yazıları





İlk yayınlandığı yer: Gerçek Hayat



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı