9 Mayıs 2018 Çarşamba

SA6102/KY13-AO173: Deniz Gezmiş ve Arkadaşlarının İdamı ve Kuru Sloganlar

"Eğer, ilkeler etrafında birleşmiş olabilseydik sağa sola bakmadan ABD emperyalizmine hep birlikte karşı çıkar, bu emperyalizme başkaldıranlara destek verirdik..."


Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamının üzerinden 46 yıl geçti. 1971 askeri muhtırası sonrasında öğrenci hareketlerine yapılan operasyonlar sonrasında yakalanan Gezmiş, İnan ve Aslan'ın idamına karar verildi. TBMM'de verilen 48’e karşılık 273 kabul oyuyla onaylanan Deniz Gezmiş, Hüseyin İnal ve Yusuf Aslan'ın idamı 6 Mayıs 1972'de gerçekleştirildi.

O gün bugün bu idamların doğru olup olmadığı her ölüm yıl dönümünde yoğun tartışmalara sahne oluyor. İdamların doğruluğu ve yanlışlığı ise ilkeler üzerinden değil, ideolojiler üzerinden tartışılıyor ve o nedenle ne yazık ki bu tartışmalar insanlık açısından, ülke açısından bir yarar sağlamıyor, sadece ayrışmaları keskinleştiriyor.

Deniz ve arkadaşlarının idam edilmeleri tarihin kara sayfalarında çoktan yerini aldı. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının eylemleri suç teşkil eden türden eylemlerdi. Ancak, idamlar işlenen suçların karşılığı olarak değil, suçlar ABD 'ye karşı işlendiği için yapılmıştı. 

Sadece bu idamlar değil, Menderes, Polatkan ve Zorlu'nun idam edilmelerinin temelinde de ABD'ye başkaldırı yatıyordu. 1980 idamları da ABD destekli ihtilalin sonucuydu.

Özetle; 

Her dönemde ABD'ye başkaldıranlar bir şekliyle ağır şekilde cezalandırılıyorlar.

Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilmesinin her yıl dönümünde kuru sloganlar atan kimi solcular ne yazık ki bu sloganları sadece kendi mahalleleri için atıyorlar. Aksi olsaydı aynı merkezden kontrol edilen tüm idamlara karşı tavır alırlardı. Ama maalesef aradan yıllar geçse de bu tablo değişmiyor.

Sadece solda değil sağda da aynı durum söz konusu.. Onlar da kendi mahallelerinin dışında olup biteni yargılamaktan uzaklar.

Oysa bu ülkenin ilkeler etrafında birlikte tavır almaya ihtiyacı var.

Eğer, ilkeler etrafında birleşmiş olabilseydik sağa sola bakmadan ABD emperyalizmine hep birlikte karşı çıkar, bu emperyalizme başkaldıranlara destek verirdik...

Umarım bir gün böylesi bir zeminde buluşma imkanımız olur...




Adnan ONAY, 09.05.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı