24 Nisan 2018 Salı

SA6012/SD958: ABD Dış İlişkiler Konseyi (CFR) Başkanı Richard N. Haass ve Türkiye Karşıtı Arap-PKK Koalisyonu

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız metin bir analiz değildir, ABD Başkanı Trump'ın yapıp ettiklerini denetleyen ve ona ne yapması gerektiğini emreden direktifler bütünüdür ve ABD dış politikasını belirleyen, aynı zamanda Başkanları denetleyen (Suriye'den çekilmeyi düşünen Trump'ın avukatının bürosunu basan FBI'yı da yöneten) Dış İlişkiler Konseyi (CFR)'nin başkanı Richard N. Haass tarafından yazılmıştır. Suriye'den çekilmek bir yana ABD'nin Suriye'deki askerî varlığını arttırmayı, Mısır’ı, Suudi Arabistan’ı, Birleşik Arap Emirlikleri’ni ve Ürdün'ü Suriye'de güç bulundurmaya zorlamayı, PKK-YPG ilişkilerini derinleştirmeyi ve Türkiye'nin tepkisini azaltmak için Türkiye'deki ABD üslerini kullanmaktan vazgeçmeyi emretmektedir. Türkiye bu gerçeği bilerek stratejilerini yeniden gözden geçirmek zorundadır... Çünkü Suriye'de IŞİD-DAEŞ artık kalmamıştır ve ABD'nin oluşturacağı Arap koalisyonu ve PKK/YPG Türkiye'ye karşı savaşacaktır.
Seçkin Deniz, 24.04.2018

Missile Strikes Are Not a Syria Strategy
 "Füze Saldırıları Bir Suriye Stratejisi Değildir"

"Son ABD, İngiliz ve Fransız füze saldırılarının Beşar Esad rejimini zayıflatmak için tasarlanmadığını vurgulamaktadır. Büyük ölçüde Rus ve İran desteğinden dolayı, Esad sıkı bir şekilde kontrol altındadır ve öngörülebilir bir gelecekte bu şekilde kalacaktır."

 “Mükemmel bir saldırı… Daha iyi bir sonuç olamazdı. Görev tamamlandı.” ABD Başkanı Donald Trump, yüzlerce Amerikan, Fransız ve İngiliz seyir füzesinin, Suriye'de kimyasal silah üretimi ile ilişkili olduğuna inanılan üç bölgeyi çarpmasından birkaç saat sonra böyle tweetledi.

“Başarılı” olan misyon, kimyasal silahların kullanılmasından sorumlu olanlar için cezasız kalmayacaklarının mesajını vermekti. İdeal olarak, bu tür cezalandırıcı saldırılar, Suriye Hükümeti'ni veya başka bir hükümeti, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ni ihlal ederek tekrar kimyasal silah kullanmaktan alıkoyacaktır.

Ancak, Trump'un amaçladığı caydırıcı etkisine ulaştığı açık değildir. Bir yıl önce gerçekleştirilen daha küçük saldırı Suriye'nin davranışını değiştiremedi ve en son saldırının bunu yapması daha fazla olası değil. Beşar Esad hükümeti, kimyasal silahlarla ne elde etti - Duma ve Doğu Guta'da kontrolü ele geçirdi - ödediği bedel ağır bastı. Suriye hükümetinin kimyasal silah bulundurmaya devam ettiği ve tespit edilmeksizin ek malzemeler üretebileceği kesindir.

Kimyasal silahların kullanılmasına karşı uluslararası normu uygulamak için askeri harekât, müttefiklerle olan müdahaleyi koordine etme ve kimyasal silahların tekrar kullanılması halinde ek saldırılarla tehdit etme kararı gibi meşru ve hoş karşılanır. Herhangi bir kitle imha silahının kullanılmasına karşı muhalif duruşların hem derin hem de geniş olduğuna işaret etmek önemlidir.

Aynı zamanda, Birleşik Devletler, Rus ve İranlı güçlerin tepkisini çekmekten kaçınmak için önemli ölçüde dikkat etti. Bu, çatışmanın tırmanma riskini azalttı, ancak aynı zamanda Suriye hükümetinin yaptıklarından ödediği bedeli sınırlayan birçok potansiyel hedefi de ortadan kaldırdı. Bu ve diğer nedenlerden dolayı, füze saldırılarının başardığı şey abartılmamalıdır.

Suriye hükümeti ABD politikasını şu şekilde makul bir şekilde yorumlayabilir: “Kimyasal silah kullanmadığınız sürece kendi halkınızı terörize ettiğinizde veya öldürdüğünüzde hiçbir şey yapmayacağız ve yapamayız.” Aslında, bu son yedi için de geçerlidir. Yıllardır yaklaşık yarım milyon Suriyeli öldü ve on milyondan fazlası evlerinden uzaklaştırıldı. 

Trump'ın dış politikası, ahlaksız olduğu kadar ahlak dışı da değildir. Füze saldırılarının Esad rejiminin uzun vadeli umutlarını baltalamak için tasarlanmadığını vurgulamaktadır. Büyük ölçüde Rus ve İran desteğinden dolayı, Esad sıkı bir şekilde kontrol altındadır ve öngörülebilir bir gelecekte bu şekilde kalacaktır. Bu çoğu yutulacak olan acı bir hapdır, ama gerçek budur.

Peki bu, ABD politikasını ve bunun için de Fransız, İngiliz ve Esad karşıtı Arap hükümetlerinin politikasını nereye ulaştırır? Trump, Suriye’de Amerika’nın askeri varlığını (şimdi 2.000 asker) sona erdirmeye kararlı. Füze saldırılarını açıkladığında bunu da açıklığa kavuşturdu: “Amerika, hiçbir koşulda Suriye'de belirsiz bir varlık istemiyor” dedi. “Diğer milletler katkılarını artırdıkça, savaşçılarımızı eve getirebileceğimiz günü sabırsızlıkla bekliyoruz.”

Fakat amaç, İslam Devleti'nin (IŞİD) ya da diğer terörist grupların kendilerini yeniden oluşturabilecekleri bir durum yaratmamaktan kaçınmaksa, o gün hala uzaktadır. ABD’nin Mısır’ı, Suudi Arabistan’ı, Birleşik Arap Emirlikleri’ni ve Ürdün’ü, IŞİD’ten kurtarılan bölgelerde düzeni sağlayacak bir Sünni güç yaratmak için ikna etmeye çalıştığı bildiriliyor. Böyle bir gücün ortaya çıkıp çıkmayacağı ve hatta bu ülkelerin mütevazı yetenekleri ve kapsamlı taahhütleri göz önüne alındığında, kendi başına ayakta durabileceği net olmaktan çok uzaktır. Önemli bir ABD askeri varlığı ve katılımı hala gerekli olacaktır.

Devam etmekte olan bir ABD askeri varlığı da, DAEŞ'le mücadelenin çoğunu yapan Suriye Kürt güçleriyle koordinasyonu sürdürmek zorunda. Ancak Kürtlerin kontrolünü zayıflatmak için bölgeye güç aktarmış olan Türkiye ile ek sorunlara yol açmadan Kürtlere destek verilmesinin imkansız olduğunu kanıtlayabiliriz. Bu gerçek, ABD'nin askeri olarak Türk üslerine erişiminin azaltılmasını gerektiriyor.

Trump, ülke içinde yerlerinden edilmiş Suriyelilerin sıkıntıları hakkında hiçbir şey söylemedi. 10 yıldan fazla bir süre önce 10.000'den fazla Suriyeli mülteciyi kabul eden Amerika, geçen yıl sadece bir damla kabul ederek mülteci alımını durdurdu. Ve Suriyeli mültecileri ve onları barındıran komşu ülkelerde kimi, ne kadar desteklemeleri gerektiği meselesi çözümsüz kalmıştır.

Son soru diplomasi içerir. Şam'da politik bir geçişe dair gerçekçi bir umut yoktur, ancak yerel ateşkeslerin düzenlenmesi ve Suriyeli sivillerin (hükümet güçlerinin değil) emniyette yaşayabilecekleri alanlar yaratılması mümkün olabilir. Ancak, bu tür düzenlemeler için Rus ve İran hükümetlerinin  Suriye'de Esad'ın yönetimde tutulmasına destek vermesini gerektirecektir. Rusya sorumsuzca geç cevap verdi, ancak sadece Suriye politikasının maliyetlerini düşürmek için sınırlı yardım sunmayı tercih etme şansı hala var.

Bunların hiçbiri bir çözüme eklenmez; Suriye'nin, tüm eyaletlerin topraklarının çoğunu değil, çoğunluğu kontrol eden gayri meşru bir hükümetle, gelecek yıllarda parçalanmış bir ülke olarak kalması muhtemeldir. Ancak Sünni hükümetlerin asker ve paraya katkıda bulunması durumunda ve Rusya'nın biraz daha yapıcı bir rol oynamaya ikna edilmesi durumunda, şiddeti sınırlamak ve en azından bazı Suriyelilerin çoğunu geliştirmek ABD'nin acele etmemesi halinde mümkün olabilir.

Richard N. Haass, 19. 04.2018, New York, Project Syndicate

(Dış İlişkiler Konseyi (CFR) Başkanı Richard N. Haass, daha önce ABD Dışişleri Bakanlığı (2001-2003) için Politika Planlama Direktörü olarak görev yaptı ve Başkan George W. Bush'un Kuzey İrlanda özel elçisi ve Afganistan'ın Geleceği Koordinatörü oldu.)



Seçkin Deniz, 24.04.2018, Sonsuz Ark, Çeviri

Çeviriler ve Yansımalar




Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı